Πολιτικά

Γιατί η Ελλάδα στέλνει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία

Γιατί η Ελλάδα στέλνει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία

Τι προβλέπει η συμφωνία με τους Σαουδάραβες και ποιος θα πληρώσει το κόστος - Στο Ριάντ και στο Αμπού Ντάμπι ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Προπομπός για την αποστολή μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot, που θα συμβάλουν στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει την προσεχή Δευτέρα στο Ριάντ για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την σαουδαραβική ηγεσία.

Το μεγαλύτερο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο αίτημα για τη διάθεση Patriot και για το σκοπό αυτό βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα Σαουδάραβες αξιωματούχοι που συζήτησαν το θέμα, το οποίο θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας έλαβε την απόφαση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των Σαουδαράβων καθώς η διάθεση της πυροβολαρχίας των Patriot δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες. «Το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η διάθεση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. «Συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν επιπλέον ότι ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δική μας αεράμυνα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει ως προϋπόθεση να προηγηθεί η ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που μέχρι πρότινος ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έγινε και ήδη η συγκεκριμένη πυροβολαρχία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου.

Για τη λειτουργία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό ετήσιο κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ και, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, έχει συμφωνηθεί ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η μεταφορά του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Εκτός από το Ριάντ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την επομένη ημέρα, Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, και το Αμπού Ντάμπι για συνομιλίες με την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πηγή: Protothema.gr - Αρχείο EUROKINISSI/ΓΕΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras