Πολιτικά

Κατρίνης: Ανάγκη ουσιαστικής και συνολικής στήριξης της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Κατρίνης: Ανάγκη ουσιαστικής και συνολικής στήριξης της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παροχή του επιδόματος γέννησης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι, παρά τις θετικές διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει συνολική και στοχευμένη δημογραφική πολιτική, με στρατηγική, δράσεις και μέτρα υλοποίησης, αφού δεν αξιοποίησε ούτε την έκθεση 240 σελίδων και τις προτάσεις της διακομματικής επιτροπής της βουλής, που συστήθηκε το 2017 μετά από πρόταση της Φώφης Γεννηματά, για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού εθνικού ζητήματος.

Αντίθετα, το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει τις προτάσεις της διακομματικής επιτροπής, με τη μορφή τροπολογίας στο παρόν νομοσχέδιο.

Η πρώτη διάσταση αυτών των προτάσεων είναι η άμεση οικονομική υποστήριξη των οικογενειών, όχι μόνο με το επίδομα γέννησης, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και με την καταβολή επιδόματος 200 ευρώ μηνιαίως και για τρία χρόνια μετά από τη γέννηση, για το κάθε παιδί, που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με οφειλές προς το δημόσιο ή τα ταμεία.

Η δεύτερη διάσταση των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής αφορά τις παροχές του κοινωνικού κράτους, του «κοινωνικού μισθού», όπως έλεγε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ. Τέτοια περίπτωση αποτελούν και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, με πολύ σημαντικό έργο και τεράστια προσφορά, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους με το σύνολο των εργαζομένων τους. Αυτή είναι μια δίκαιη πρόταση που ανταποκρίνεται στο πολυετές κοινωνικό, αλλά και παιδαγωγικό έργο των ΚΔΑΠ, τα οποία έχουν αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες.

Τρίτη και πολύ σημαντική διάσταση της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, με περαιτέρω οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση των ζευγαριών που θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες επιστημονικές δυνατότητες της υποβοηθούμενης αναπραγωγής, σε σχέση με αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, σημαντική διάσταση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί η αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η κοινωνία μας και η χώρα μας και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα άτομα με αναπηρία, επειδή πλέον τα επόμενα χρόνια θα τα χρειάζεται ακόμα περισσότερο η ίδια η οικονομική και κοινωνική ζωή. Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής, προτείνει τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που σήμερα υπολειτουργούν και απαξιώνονται, να ανακτήσουν την αυτοτέλειά τους και να ενταχθούν στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ανάλογες δράσεις, πρόσθεσε ο βουλευτής, θα πρέπει να εξεταστούν για την αξιοποίηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στο πλαίσιο της «υγιούς και ενεργού γήρανσης», που έχει εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μια άλλη παράμετρος της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος και κατέληξε λέγοντας:

«Φαίνεται ότι η απουσία συνολικού σχεδίου από την παρούσα κυβέρνηση δεν της επιτρέπει να συλλάβει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τις πολιτικές που απαιτούνται. Ελπίζουμε, πριν να είναι αργά, αυτό να αλλάξει. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε διαφορετική αντίληψη, με μια ολιστική προσέγγιση στο δημογραφικό ζήτημα, με δράσεις και προτάσεις που στηρίζουν τη νέα γενιά, αλλά και το θεσμό της οικογένειας»

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup