Με τον χτεσινό άγριο βομβαρδισμό της Βηρυτού το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές», αναφέρει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την επικίνδυνη στάση του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου. Ως η πιο άμεσα επηρεαζόμενη από την ανάφλεψη στη Μέση Ανατολή χώρα της ΕΕ, οφείλει να πάρει επιτέλους πρωτοβουλίες για την ειρήνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το Ισραήλ», τονίζει.
Αναλυτικά η ανάρτηση Χαρίτση για την Μέση Ανατολή που «φλέγεται»:
Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, προκαλεί αποτροπιασμό η ισοπέδωση ολόκληρων πυκνοκατοικημένων τετραγώνων της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου που έρχεται να προστεθεί στη γενοκτονία της Γάζας.
Σε διπλωματικό-γεωπολιτικό επίπεδο, το Ισραήλ με την απόπειρα δολοφονίας του Νασράλα (πριν από λίγο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι νεκρός) έκανε το αποφασιστικό απονενοημένο διάβημα προς τον ανοιχτό περιφερειακό πόλεμο. Είναι πλέον φανερό ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει μόνο το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου στον Λίβανο αλλά και την ανοιχτή πολεμική εμπλοκή με το Ιράν.
Άλλωστε δεν κρύβει τις προθέσεις του. Στη χτεσινή προβοκατόρικη ομιλία του στον ΟΗΕ προανήγγειλε τα μαζικά χτυπήματα κατά των αμάχων, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε σπίτι στον Λίβανο κρύβονται όπλα. Επιπλέον, δεν ανέφερε καν τη λέξη Παλαιστίνιοι γιατί για την ισραηλινή ηγεσία οι ζωές των Παλαιστίνιων δεν έχουν καμία αξία, ο παλαιστινιακός λαός έχει μηδενική σημασία.
Η εικόνα των δεκάδων διπλωματών που αποχώρησαν από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ώρα που ξεκινούσε την ομιλία του ο Νετανιάχου, ήταν ένα συμβολικό ράπισμα για την γενοκτονική πολιτική του.
Όμως οι συμβολικές κινήσεις δεν αρκούν. Όσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν έμπρακτα την ακροδεξιά, πολεμοχαρή κυβέρνηση του Ισραήλ την ώρα που υποκριτικά μιλάνε για ειρήνη, το αιματοκύλισμα θα συνεχίζεται.
Πρέπει να επιβληθούν τώρα εμπάργκο όπλων και οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις στο Ισραήλ για να μπει τέλος στον όλεθρο στη Μέση Ανατολή.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την επικίνδυνη στάση του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου. Ως η πιο άμεσα επηρεαζόμενη από την ανάφλεψη στη Μέση Ανατολή χώρα της ΕΕ, οφείλει να πάρει επιτέλους πρωτοβουλίες για την ειρήνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το Ισραήλ.
Η υπόθεση της ειρήνης όμως είναι πάνω από όλα υπόθεση των λαών. Να κάνουμε να ακουστεί το δικό μας «όχι» στον πόλεμο και στην κατοχή. Στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη κρίνεται η ανθρωπιά όλων μας.