Πολιτικά

Κορωνοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Άδειες σε γονείς, επιδόματα και τηλεργασία στα μέτρα

Κορωνοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Άδειες σε γονείς, επιδόματα και τηλεργασία στα μέτρα

Σύσκεψη με τους περιφερειάρχες παρουσία Κικίλια, Κεραμέως - Το μεσημέρι η ανακοίνωση των μέτρων από τον Στέλιο Πέτσα - Σύσκεψη και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία

Σε διάγγελμα για την κρίση του κορωνοϊού προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης αναμένεται να προχωρήσει το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από χθες, Τρίτη, έχει τονίσει ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας».

Όσον αφορά τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε εξέλιξη είναι εντωμεταξύ η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες στους οποίους γίνεται ενημέρωση από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, Βασίλη Κικίλια και Νίκη Κεραμέως, αλλά και από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα με σκοπό τον συντονισμό κυβέρνησης-αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν και όποτε κριθεί απαραίτητο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας συναντάται στο υπουργείο Εργασίας για να συζητήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών του Κορωνοϊού.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να εκδοθεί

- Επεκτείνεται και σε άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων Μαρτίου, πέραν εκείνων που έκλεισαν με κρατική εντολή

- Θα υπάρχει σύνδεση της άδειας «ειδικού σκοπού» με την κανονική. Ουσιαστικά θα αφαιρούνται και κάποιες μέρες από την κανονική, ανάλογα με το πόσες μέρες «ειδικού σκοπού» άδεια πήρτε ο εργαζόμενος.

- Το κράτος αναλαμβάνει δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι εργοδότες θα πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που θα λείπουν, ενώ τη διαφορά θα την καλύπτει το δημόσιο.

Στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιταλία.

Η θωράκιση, άλλωστε, των εθνικών συστημάτων υγείας των κρατών μελών με νέα μέσα και προσωπικό, αλλά και η λήψη πρωτοβουλιών στο οικονομικό πεδίο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας βρέθηκαν στον πυρήνα της χθεσινής τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αιτήθηκε το κόστος των μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας.

Τα μέτρα που συζητώνται

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα και θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικεντρώνονται στη διευκόλυνση χορήγηση άδειας στους γονείς μετά την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Για τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν στους γονείς παιδιών έως 15 ετών δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Πρώτον η άδεια να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και τους εργοδότες και δεύτερον να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος. Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες (για παράδειγμα 7+7) .

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν η ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον με κρατική εντολή. Σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται προς το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε Μάτι και Μάνδρα. Δηλαδή εξετάζει την καταβολή επιδόματος έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ ύψους 718 ευρώ που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα, στους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Σε γενικές γραμμές αν ο εργοδότης αποφασίσει για προληπτικούς λόγους να κλείσει την επιχείρησή του (συνέβη σε σούπερ μάρκετ στα δυτικά προάστια) είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων.

Όμως, όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «αν η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους "ανωτέρας βίας", δηλαδή με κρατική εντολή, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών – ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ – στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν»

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας. Ήδη συστημικές τράπεζες εφαρμόζουν την τηλεργασία από το σπίτι σε όλες τις κεντρικές τους υπηρεσίες.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup