Πολιτικά

Κορωνοϊός - Σύνοδος Κορυφής: Ναυάγιο για το «κορωνο-ομόλογο» μετά το «nein» της Μέρκελ

Κορωνοϊός - Σύνοδος Κορυφής: Ναυάγιο για το «κορωνο-ομόλογο» μετά το «nein» της Μέρκελ

Η σκλήρη στάση της Μέρκελ και των συνοδοιπόρων της έφεραν το μπλόκο στα αρχικά συμπεράσματα από Ιταλία και Ισπανία - Για να σωθούν τα προσχήματα δόθηκε προθεσμία δύο εβδομάδων για νέες προτάσεις από το Eurogroup σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού

Κατώτερος των περιστάσεων απεδείχθη ο «πλούσιος» ευρωπαϊκός Βοράς που έμεινε ασυγκίνητος στις δραματικές εκκλήσεις των βαρύτερα πληττόμενων σε αυτή τη φάση χωρών του Νότου από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση με την οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζιέπε Κόντε απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης δεν άλλαξε την επιμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και των συνοδοιπόρων της που αρνούνται την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου, του επονομαζόμενου «Κορωνο-ομολόγου» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την επέλαση της πανδημίας.

Η Ιταλία και η Ισπανία μπλόκαραν το αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου το οποίο τροποποιήθηκε ορίζοντας προθεσμία δύο εβδομάδων για να υποβάλει το Eurogroup νέες προτάσεις για τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πρωτογενούς υγειονομικής κρίσης και των συνακόλουθων τεράστιων συνεπειών που επιφέρει στις οικονομίες όλων των κρατών.

Νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε την εναλλακτική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να αποφασίσουν οι πέντε επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών –Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup και ESM- για τον τρόπο κατανομής των 410 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Με τη στάση της Γερμανίας συντάχθηκαν και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία κ.ά., των οποίων το αξιόχρεο υπερέχει σε σύγκριση με τις χώρες του Νότου που συμβαίνει στην παρούσα φάση να είναι και εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επέλαση του κορωνοϊού.

Στον αντίποδα, πάντως, βρέθηκε ένα μέτωπο με πρωταγωνίστριες χώρες του Νότου, ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε και η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες που επέμειναν στην έκδοση του «Corona-bond». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετούμενος στη Σύνοδο επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση «κορωνο-ομολόγου» που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ. της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά προς τους ομολόγους τους την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης («επική», «πρωτοφανής», «άνευ προηγουμένου», κ.λπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στα σύνορα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επανέλαβε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup