Πολιτικά

Τηλεδιάσκεψη Γ. Παπανδρέου με προέδρους επιμελητηρίων επιστημονικών κλάδων

Τηλεδιάσκεψη Γ. Παπανδρέου με προέδρους επιμελητηρίων επιστημονικών κλάδων

«Αναγκαίος ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ιεραρχημένων δράσεων για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, την πορεία των απαιτούμενων έργων υποδομής αλλά και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα»

Ο Πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς της περιοχής, είχε μια εκτενή και ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία με Προέδρους Επιμελητηρίων επιστημονικών κλάδων.

Στη διαδικτυακή συνεργασία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Γιώργος Παππάς και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιος Πετρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα προβλήματα των μελών των Επιμελητηρίων με έμφαση και στις επιπτώσεις από τον COVID -19, τόσο στις δραστηριότητες τους όσο και στο οικονομικό αντίκτυπο από την ουσιαστική αναστολή της επαγγελματικής τους ενασχόλησης.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην αναγκαιότητα ύπαρξης στοχευμένων μέτρων πραγματικής συνεισφοράς της πολιτείας στους πληττόμενους επιστημονικούς κλάδους, μακριά από άστοχες, πρόχειρες και αποσπασματικές κινήσεις που στο τέλος αποσύρονται αναγκαστικά αφού πρώτα έχουν υποβαθμίσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Επιπλέον έγινε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομική και όχι μόνο δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή όσο και στις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε γενικευμένη ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν την προοπτική της περιοχής και διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ιεραρχημένων δράσεων όσον αφορά την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, την πορεία των απαιτούμενων έργων υποδομής αλλά και την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Κρίθηκε απαραίτητη η συνεχής και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων της νέας κρίσης, όπως και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής και της χώρας. Όπως και της προστασίας των πραγματικών παραγωγικών δυνάμεων, των εργαζομένων, των άνεργων επιστημόνων αλλά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στη νέα πραγματικότητα που ήδη δημιουργείται.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα συνέχισης της ουσιαστικής διαβούλευσης με τους επιστημονικούς φορείς ώστε να είναι αποτελεσματική η παρέμβασή του στην κυβέρνηση αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς φορείς. Ιδιαίτερα δε, που για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη της στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 και η Ελλάδα εξακολουθεί παρά τις προσπάθειες που έγιναν στην πρώτη φάση της κρίσης, να αντιμετωπίζει μεγάλο θεσμικό έλλειμμα.

Μια νέα στρατηγική για τη δημοκρατική θωράκιση της χώρας, με θεσμούς που να λειτουργούν δημοκρατικά, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αν θέλουμε η χώρα και η Ελληνική κοινωνία να οδηγηθούν με ασφάλεια και σιγουριά σε ένα καλύτερο και κυρίως, διαφορετικό μέλλον, επισήμανε χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup