Σφοδρή κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα νομιμοποιήσει τις αντικοινοβουλευτικές πρακτικές που υιοθετεί η κυβερνητική πλειοψηφία με πρόφαση την πανδημία.
«Έχω την αίσθηση ότι απ' την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να κανονικοποιηθεί μια κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, και υπογράμμισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό.
Κατά τη διάρκεια της συζλητησης στην Ολομέλεια του νομοχεδίου για την περιβαλλοντική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το θέμα της λειτουργίας δεν είναι δευτερεύον και τόνισε ότι, πέραν του γεγονός ότι έως τώρα νομοθετούσε με ΠΝΠ στο όνομα της έκτακτης ανάγκης και για θέματα πέραν της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει 26 νομοθετικά σχέδια τους επόμενους τρεις μήνες, όμως δεν μπορεί να προωθηθούν μέσα από μια διαδικασία που η Βουλή θα υπολειτουργεί, όπου θα υπάρχουν περιορισμοί. Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για το θέμα της επιστολικής ψήφου. «Δεν μπορεί η Βουλή όταν τίθεται αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ψηφίζει δια της επιστολής ψήφου», δεν μπορεί να αναθέτουν στους γραμματείς των Κ.Ο. την ψήφο συνείδησης που το Σύνταγμα ορίζει ότι αυτοπρόσωπα πρέπει να τη δώσει ο βουλευτής.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σχόλιο του πρωθυπουργού για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο έξω από το Βουλή. «Για τη συγκέντρωση των εκπροσώπων των φορέων των οικολογικών οργανώσεων και ΜΚΟ, ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο. Όταν ο ίδιος κάλεσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο και του ζήτησε να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό που έκανε συναυλία και καλούσε τα τηλεοπτικά συνεργεία για να απαθανατίσουν τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραξαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν» σχολίασε. «Τον πείραξαν τώρα μην τυχόν και χαλάσει η ωραία σούπα της "ομοφωνίας", αξίας 20 εκατ.» προσέθεσε, ενώ ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τα ΜΜΕ» «η κοινωνία δεν τον λιβανίζει, αλλά βρίσκεται έναντι πρωτοφανούς κατάστασης».
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:
Με νομοσχέδιο "σκούπα" απορρυθμίζεται το προστατευτικό πλαίσιο για το περιβάλλον
Ο όρος “σκούπα” ταιριάζει πολύ εδώ, διότι επιχειρείτε “να καθαρίσετε” τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.
Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία. Καθώς οι εισηγητές του κόμματος μας έχουν αποδομήσει άρθρο-άρθρο το σχέδιό σας, θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα σημεία και διατάξεις, που καταδεικνύουν νομίζω καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων». Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.
Η πρόταση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην επί της ουσίας κατάργησή της, καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η εμμονή της κυβέρνησης να συνδέει "την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα".
"Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, δημιουργείτε συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές. Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν."
"¨Οσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Όχι για την επιχειρηματικότητα της αραχτής."
Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο
"Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τις περιοχές Natura ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως με το νομοσχέδιό σας καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), ένα δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. Το αντικαθιστάτε με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
"Το νέο σύστημα διοίκησης δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές. Θέτετε έτσι σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές."
"Σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός περιοχών δικτύου Natura, περνάμε από ένα καθεστώς όπου το κράτος ήταν ο εγγυητής της περιβαλλοντικής προστασίας, σε ένα καθεστώς όπου εν δυνάμει επιτρέπονται όλα και παντού".
Πηγή: ΑΥΓΗ - Left.gr - Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI