Η χθεσινή απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη σε οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία συνεκτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που προκαλεί, οι Γερμανοί Δικαστές δίνουν γροθιά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από αίτημα συντηρητικών οικονομολόγων και ακροδεξιών πολιτικών, έκρινε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι αντίθετο στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Επιπλέον, αν και η απόφαση αυτή δεν αφορά το έκτακτο μέτρο αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας άνω του ενός τρις ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, το επηρεάζει σημαντικά. Το «whatever it takes» που είχε δηλώσει τόσο ο πρώην Διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όσο και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ, τίθεται εν αμφιβόλω.
Η απόφαση αυτή εκφεύγει της Ευρωπαϊκής νομικής παράδοσης και είναι αυθαίρετη καθώς οι Γερμανοί Δικαστές έβαλαν στην άκρη τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας κάτι διαφορετικό. Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην ενιαία εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χάρη στο σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το Γερμανικό Δικαστήριο αποφάσισε να παραβιάσει την αρχή αυτή, προκρίνοντας τη δική του οπτική στην ερμηνεία των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αν το παράδειγμα αυτό, το ακολουθήσουν και τα άλλα Ανώτατα Δικαστήρια των Κρατών Μελών, τότε μιλάμε για το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πράξη αυτή αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, ανοίγοντας πολιτικά το κουτί της Πανδώρας. Κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πήραν το απαραίτητο πράσινο φως για να συνεχίσουν τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αρχών, όπως η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι από τους πρώτους που καλωσόρισαν την συγκεκριμένη απόφαση ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, χώρας της οποίας οι προσπάθειες για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη έχουν μέχρι τώρα αποτραπεί χάρη στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ένωσης