Κατευθύνσεις και ελπίδες για την επόμενη φάση της εξόδου από το πρώτο κύμα της πανδημίας εξέφρασαν στην συζήτηση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης με την συμμετοχή των Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χρήστου Στυλιανίδη, Πρώην Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Νίκου Βέττα, Γενικού Διευθυντή στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Κωνσταντίνου Καλλίτση, δημοσιογράφου στην Εφημερίδα Καθημερινή. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαρία Σαράφογλου.
Τη συζήτηση ξεκίνησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινάς, ο οποίος εκτίμησε ότι στην πρώτη φάση φανήκαμε απροετοίμαστοι και ότι λόγω και της έλλειψης αρμοδιότητας στα θέματα υγείας, υπήρξε έλλειμμα προσδοκιών ανάμεσα σε αυτά που οι πολίτες περίμεναν από την Ευρώπη και αυτά που εκείνη μπορούσε να δώσει. Στη δεύτερη φάση υπήρξε η συνειδητοποίηση της αλληλεξάρτησης και η φάση σύγκλισης των κρατών - μελών με την ΕΕ να προχωρά σε κοινούς διαγωνισμούς προμηθειών. Καθώς τώρα μπαίνουμε στην τρίτη φάση της εξόδου και της επανεκκίνησης, η Επιτροπή προχωρά σε αναλυτικές συστάσεις, με την τελική ψηφίδα που αφορά τις μεταφορές, τον τουρισμό και της άρσης των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Σχοινάς προϊδέασε ότι δεν θεωρείται χρηστικό να ελέγχεται ο ταξιδιώτης στην χώρα προορισμού, αλλά η Επιτροπή δεν θα ήταν αντίθετη να υπάρχει κάποιος έλεγχος για κάποιες εγγυήσεις στο σημείο εκκίνησης. Αναφέρθηκε επίσης και στον σχεδιασμό της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελείται στην πλειοψηφία του από επιδοτήσεις και σε λιγότερο βαθμό από δάνεια.
«Η Ιταλία και η Ισπανία δεν ένιωσαν την πραγματική αλληλεγγύη όταν προέκυψε το πρόβλημα της πανδημίας και αυτό θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσοι στηρίζουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα,» εκτίμησε ο πρώην Επίτροπος κ. Στυλιανίδης. Ζήτησε επέκταση του rescEU σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης κρίσεων χωρίς να μπούμε σε αντιπαράθεση με τα κράτη - μέλη. Το European Emergency Response Centre (ERCC) πρέπει να γίνει όντως πανευρωπαϊκό και να το ενισχύσουμε με ειδικές ομάδες ώστε στην περίπτωση πανδημιών να παρεμβαίνει ως δίχτυ ασφαλείας. Αναφερόμενος επίσης στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων, στο οποίο η χαλάρωση των κανόνων επισήμανε ότι μπορεί να δημιουργήσει de facto αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ νότιων και βόρειων εταιριών και να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα.
Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι η επαναφορά της κρίσης το φθινόπωρο θα πρέπει να μας βρει έτοιμους τόσο σε πόρους όσο και δομικά, τονίζοντας ως κρίσιμο στοιχείο της ανάκαμψης την παραγωγικότητα της εργασίας.
Για την Ελλάδα, εντοπίζει το πρόβλημα στην σχέση των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση, ενώ προβλέπει ότι η οικονομία της Ιταλίας και της Τουρκίας θα μπει σε περίεργα μονοπάτια και ό,τι συμβεί εκεί θα είναι κρίσιμο και για εμάς. Σε συνέχεια αυτού, η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει να μην είναι πλέον η εξαίρεση και να πιέσει ώστε να μην ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας στις οικονομίες.
Στις φορολογικές παρεμβάσεις, σημείωσε ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση της εργασίας. «Το κρίσιμο είναι να μη σπαταλήσουμε την όποια δημοσιονομική χαλάρωση που θα προσφερθεί στη χώρα απλώς και μόνο για να καλύψουμε τις εύκολες τρύπες, αλλά να χτίσουμε κάτι για το αύριο,» με πραγματική κατάρτιση όσων χάνουν τη δουλειά τους και αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Την ανάγκη για απόλυτη ισονομία και ισότητα στην ενιαία αγορά, υπογράμμισε ο κ. Καλλίτσης, βλέποντας πως οι πλούσιες χώρες, εκμεταλλευόμενες τις ρυθμίσεις περί κρατικών ενισχύσεων μπορούν να παρέμβουν άμεσα, σε αντίθεση με τις φτωχότερες χώρες, θα ενισχύσουν τη θέση τους στη μετά κρίση εποχή είτε αποκτώντας μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είτε εξαγοράζοντας τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού νότου σε πολύ χαμηλές τιμές.
Επιπλέον, ζήτησε την θέσπιση στόχου μείωσης της ανεργίας όπως είχε η χώρα για το πλεόνασμα και δίχτυ προστασίας σε άνεργες οικογένειες στα πρότυπα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Την ενίσχυση του διακρατικού έναντι του ενωσιακού μοντέλου, με την κρίση του κορονοϊού να επιταχύνει τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις, επέκρινε ο Ευρωβουλευτής κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του. «Δεν μπορεί πίσω από τους χειρισμούς τριών - τεσσάρων κρατών να κρύβονται και τα θετικά και οι πράξεις των ευρωσκεπτικιστών του βορρά να γίνονται επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών του νότου και αντίστροφα».
Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα μείγμα με περισσότερες επιδοτήσεις και λιγότερα δάνεια, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες οικονομίες, γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση χρέους.
Για τον ελληνικό Τουρισμό, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι τα έσοδα μας εξαρτώνται κατά 90% από τον εξωτερικό τουρισμό, γι’ αυτό είναι κρίσιμη η πρόταση της επιτροπής για το άνοιγμα των μεταφορών με υγειονομική ασφάλεια, αλλά χρειάζεται επίσης και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ίσως με ένα είδος voucher για τους οικονομικά ασθενέστερους.