Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τα όσα συνέβησαν τους τρεις μήνες της πανδημίας - «Η Ελλάδα το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης υγειονομικής κρίσης»
Προσλήψεις και μονιμοποιήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, περαιτέρω αύξηση κλινών ΜΕΘ και ενίσχυση της εμβολιαστικής πολιτικής περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο υπουργός Υγείας ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προχώρησε σε απολογισμό των όσων έχουν γίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας τους τρεις τελευταίους μήνες της πανδημίας ενώ περιέγραψε και τις επόμενες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να αναχαιτιστεί και ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά ο υπουργός σημείωσε πως υπήρξε:
- Αύξηση κλινών ΜΕΘ σε 1.017 από 565. Από τις 1.017, οι 840 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία, 32 σε στρατιωτικά και 145 σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 έγιναν κλίνες COVID, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Επίσης 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας αναβαθμίστηκαν σε ΜΕΘ.
- Στόχος, να δημιουργηθούν 1.200 κλίνες ΜΕΘ ώστε να πιαστεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος: 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες. Υπεύθυνη για το σχέδιο δημιουργίας νέων ΜΕΘ τοποθετείται η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες. Μεταξύ άλλων θα ενισχυθούν «ΚΑΤ», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Παπανικολάου», Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας κ.α..
- Το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 4.150 προσλήψεις: 495 ιατροί, 2085 νοσηλευτικό προσωπικό και 1.570 λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000. Συνολικά οι εγκρίσεις προσλήψεων ξεπερνούν πια τις 5.000.
-Το επόμενο διάστημα θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί.
- Αύξηση εμβολιασμών για H1N1.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πως οι δωρεές ανήλθαν συνολικά σε περίπου 100 εκατ. ευρώ:
- 865 Φορείς / Οργανισμοί / Ιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, η οποία συνολικά ξεπερνά τα 89 εκατ. Ευρώ
- 226 Φορείς / Οργανισμοί/ Ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, στις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.
«Η Ελλάδα το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης υγειονομικής κρίσης»
Ο υπουργός τόνισε πως η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας πιστώνεται «στο κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ήρωες ιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι διασώστες και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Οι επιστήμονες και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, που έκαναν εξονυχιστική ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα. Επίσης, ισάξιος έπαινος αποδίδεται στους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες ιατρούς, τους φαρμακοποιούς, όλους αυτούς που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή που ισχυρά υγειονομικά συστήματα πλούσιων χωρών δεν άντεξαν την πίεση του κορωνοϊού, στην Ελλάδα η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανθρώπινη ασπίδα που δημιούργησαν οι Έλληνες – με την υπεύθυνη στάση ατομικής συνείδησης και κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν – έχει αναδείξει τη χώρα μας στο πλέον πετυχημένο παράδειγμα διαχείρισης υγειονομικής κρίσης.
Με το επιχειρησιακό σχέδιο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας απόφύγαμε την κόλαση που βιώνει η δυτική Ευρώπη και η βόρεια Αμερική. Πετύχαμε γιατί ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο και αξιοποιήσαμε όλες τις δυνάμεις του Κράτους και της κοινωνίας.
Κι όλα αυτά, για να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας, το υπέρτατο αγαθό της ζωής».
Πηγή: Protothema.gr