Από τη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να τονωθεί η απασχόληση θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πακέτου των φοροελαφρύνσεων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ειδικότερα σε ερώτηση του CNN Greece, για το πώς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το πακέτο των φοροελαφρύνσεων σε περίπτωση που η επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός προεκλογικά, μετεκλογικά και πρόσφατα έχει δεσμευτεί πως η κυβέρνηση στο σωστό timing θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να τονωθεί η απασχόληση και η εργασία.
Σημειώνεται πως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.
Ήδη από σήμερα, 1η Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η πρώτη, ψηφισμένη μείωση κατά 0,9%, επιμερισμένη σε εργοδότες κι εργαζόμενους, ενώ φαίνεται ότι παρά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το σχέδιο για ταχύτερη μείωση των εισφορών κατά 5% θα «τρέξει» κανονικά.
«Πρέπει να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι», αποκάλυψε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μία εβδομάδα στο κεντρικό δελτίο του Star.
Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τις παράνομες ενέργειες της γειτονικής χώρας και του άκυρου μνημονίου με τη Λιβύη.
Από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα
Ο κ. Πέτσας είπε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη. Ταυτόχρονα, θα παραμένει σε εγρήγορση για ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες».
Επεσήμανε επιπλέον ότι «ήδη σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping).
Από σήμερα, επίσης, ξεκινάει η λειτουργία:
- Του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείου.
- Του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
- Του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των πολιτικών δικαστηρίων.
- Η πλήρης λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών ξεκινά αύριο 2 Ιουνίου, ενώ η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, θα αρχίσει στις 21 Ιουνίου.
- Από, σήμερα, επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων, των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), των κτημάτων για τη διενέργεια εκδηλώσεων, των υπηρεσιών διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των βιβλιοθηκών και των αρχειοφυλακείων, των γηπέδων γκολφ, των κολυμβητηρίων, των υπηρεσιών τατουάζ και μασάζ.
- Επιτρέπεται, επίσης η επαναλειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, καθώς και των κυριακάτικων αγορών.
- Από σήμερα αίρονται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην αθλητική δραστηριότητα. Ατομικές ή ομαδικές προπονήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που αφορούν στη χωρητικότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Από το προσεχές Σάββατο, θα επιτρέπεται και η διεξαγωγή αγωνιστικών δραστηριοτήτων, χωρίς την παρουσία θεατών».
Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «πρόκειται για μια τολμηρή και γενναία πρόταση που βάζει τον πήχη ψηλά. Τώρα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Και πρόσθεσε: «Βέβαιο πάντως είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:
Α. το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις των Συνόδων Κορυφής.
Β. είναι ευέλικτο.
Προβλέπεται τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.
Γ. αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια.
Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Δ. το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.
Υπενθυμίζεται πως όταν - στις 25 Μαρτίου - ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για την πατρίδα μας.
Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».
Ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας».
Εξήγησε ότι «η έγκυρη λήψη αποφάσεων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ιχνηλάτηση, η διαφάνεια είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχημένης αυτής αντιμετώπισης».
Εκείνο που ξεχώρισε είναι ότι «όλοι οι Έλληνες γίναμε ένα και κάναμε τη διαφορά. Δείξαμε βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης, καθώς νοιαστήκαμε εξίσου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και για τους γείτονές μας. Τώρα ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος. Για να αναδείξουμε ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρωπιάς μας, να συναντηθούμε ως φίλοι και να μοιραστούμε εμπειρίες. Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας».
Πηγή: Cnn.gr