Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία με έκτακτη διαδικασία, σε καιρό περιορισμένης λειτουργίας του κοινοβουλίου.
Ένας νόμος που έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και των επιστημονικών φορέων, ως καταστροφικός και επιζήμιος για το περιβάλλον, ξεπουλώντας το φυσικό δημόσιο πλούτο και τα δίκτυα ενέργειας, καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ανά την Ελλάδα, υποβαθμίζοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση και παραβιάζοντας, στο σύνολό του, σωρεία Συνταγματικών διατάξεων, Ευρωπαϊκών οδηγιών και Διεθνών συμβάσεων.
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την εφιαλτική για την ανθρωπότητα έξαρση της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε όλοι χρέος να είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Βλέπουμε με κομμένη την ανάσα τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τις συγκινητικές πρωτοβουλίες οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο να διασώσουν το σπίτι όλων μας. Δυστυχώς, όμως, αυτό μόνο δεν αρκεί.
Όλες οι κυβερνήσεις -και κυρίως εκείνες των «ισχυρών» οικονομικά κρατών- οφείλουν να θεσμοθετούν και να λειτουργούν πάντα υπέρ των συμφερόντων των σημερινών, αλλά και των μελλοντικών πολιτών τους, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς την κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουν να περιορίσουν την αδηφάγα λειτουργία των τεράστιων ιδιωτικών συμφερόντων, που μπροστά στο κέρδος τους δεν υπολογίζουν την εξάντληση των φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και αδιαφορούν ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και διαταράσσει τις ισορροπίες του πλανήτη. Ακραία καιρικά φαινόμενα, μετακινήσεις πληθυσμών, ερημοποίηση, ανυδρία, φτώχια, είναι δυστυχώς γεγονότα που ήδη βιώνουμε, και θα βιώσουμε και στο άμεσο μέλλον αν δεν υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καθιερωθεί, πλέον, εναλλακτικές μέθοδοι ανάπτυξης, φιλικές στο περιβάλλον και η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να στρέφει το βλέμμα αλλού. Σ’ ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν ανοιχτές πληγές που υπονομεύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και καθιστούν τη χώρα μας απολογούμενη για καταστροφικές, για το περιβάλλον, πολιτικές.
Δυστυχώς και η Ηλεία δεν εξαιρείται από αυτό το πλαίσιο. Η γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα πλαστικά, οι κίνδυνοι από τις πυρκαγιές, οι συχνές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής κ.α. απασχολούν σοβαρά τους κατοίκους του νομού μας.
Η κυβερνητική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην αντιμετώπιση νοοτροπιών και πολιτικών που δεν άλλαζαν για ολόκληρες δεκαετίες. Προχώρησε στην υλοποίηση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, σε λύσεις προώθησης της «πράσινης ενέργειας», στην επίλυση ζητημάτων αειφορίας, χωρικού σχεδιασμού, προστασίας οικοσυστημάτων κ.α. Έδωσε βαρύτητα στην αρχή διατήρησης της βιοποικιλότητας αναγνωρίζοντας πως είναι θεμέλιος λίθος μιας κοινωνίας που θα μπορεί να αναπτύσσεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους περιβαλλοντικούς όρους.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο οφείλουμε άπαντες να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να δείχνουμε τη δέουσα προσοχή. Είναι αναγκαίο να γίνει από όλους κατανοητό ότι η υποβάθμισή του, η συνεχής αλόγιστη χρήση πόρων και η καταστροφή του έχει ήδη δραματικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, οι οποίες, με την αδιαφορία, δυστυχώς, θα αυξάνονται.
Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός
Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ