«Η περίοδος των πυρκαγιών φέτος αναμένεται να είναι άνω του συνήθους μέσου όρου, όσον αφορά στον αριθμό των πυρκαγιών και των αποτεφρωμένων περιοχών στην Ευρώπη» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς, αναφερόμενος στην περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.
Διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις από τα πλέον αρμόδια χείλη, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αναρωτηθήκαμε εάν η Κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει ή απλά έχει άγνοια; Σε κάθε περίπτωση και τα δύο είναι επικίνδυνα.
Σαφώς και είναι κοινή επιστημονική αντίληψη ότι οι δασικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Ενώ η πυρκαγιά σε ένα μεσογειακό πευκοδάσος είναι μια αναμενόμενη φάση του φυσικού κύκλου των πεύκων, η περιβαλλοντική καταστροφή και οι κοινωνικές επιπτώσεις της επόμενης μέρας είναι χειροπιαστές και αδιαμφισβήτητες.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως η επένδυση πόρων στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, είναι αποδεδειγμένα πολύ πιο αποτελεσματική και σοφή πολιτική από τις εκ των υστέρων αποζημιώσεις και προσπάθειες αποκατάστασης.
Αυτό γιατί, εκτός από το κόστος αποκατάστασης των πυρόπληκτων κοινωνιών, στο πραγματικό κόστος συμπεριλαμβάνεται η οικονομική ζημία, που προκαλείται από την στέρηση των οικολογικών υπηρεσιών του δάσους σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
Το ΥΠΕΝ και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οφείλουν να διαθέτουν έγκαιρα τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, ώστε τα έργα καθαρισμού και διαχείρισης των δασών να γίνονται στο σωστό χρόνο, και όχι το καλοκαίρι ή μετά τις πυρκαγιές.
Όμως πέραν αυτών απαιτούνται κι άλλες ενέργειες και πολιτικές. Αναφέρουμε επιγραμματικά:
Αλλαγή του δόγματος πυρόσβεσης και του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης Γκόλνταμερ.
Επαναφορά του προγράμματος κοινωφελούς πυροπροστασίας, όπου τα απαιτούμενα κονδύλια υπάρχουν από την ΕΕ.
Η ανάγκη κλεισίματος όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η ύπαρξη τους έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την πρόκληση πυρκαγιών, πολλές από τις οποίες εξελίσσονται σε δασικές.
Η σύνταξη Δασολογίου είναι ένα από τα πρωτεύοντα εργαλεία για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης δασικής πολιτικής. Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών παρέχει για πρώτη φορά έναν οδηγό προστασίας και αποκατάστασης των καμένων περιοχών και κανείς πλέον δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την πυρκαγιά για δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Όμως η Κυβέρνηση έστειλε πάλι το Δασολόγιο στις καλένδες. Γιατί άραγε;
Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης, το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε για φέτος, είναι να κυλήσει ομαλά το καλοκαίρι και να μην γίνουμε ξανά μάρτυρες τραγικών συμβάντων.
Το Χαρτοφυλάκιο (Τμήμα) Γεωργίας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ