Από το τέλος του 2019 υφίσταται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για περίπου 70.000 συνταξιούχους, καθώς βεβαιώθηκαν οφειλές για την είσπραξη αναδρομικών το 2014. Έχουν περάσει 5 και πλέον μήνες από την ημέρα που έλαβαν γνώση της οφειλής τους και ακόμα περιμένουν από το Υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση, η οποία είτε θα τους απαλλάξει από τη διπλή φορολόγηση, (καθώς τα ποσά είχαν κανονικά δηλωθεί από αυτούς) είτε θα τους απαλλάξει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, όπως είχε δεσμευθεί το Υπουργείο με ανακοίνωσή του στις 21 Φεβρουαρίου.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι υφίστανται 2 συγκεκριμένα προβλήματα που μπορούν να αποτελέσουν βραχνά στην εξεύρεση λύσης για το συγκεκριμένο ζήτημα:
1. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν αφορούν παραγεγραμμένες χρήσεις.
2. Τα ποσά των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από τα αδήλωτα αναδρομικά έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2020.
Επίσης, το Υπουργείο δείχνει να αγνοεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις η απονομή της σύνταξης καθυστέρησε σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούσαν τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013, (εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων), με αποτέλεσμα ορισμένοι συνταξιούχοι να φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων, λόγω έλλειψης εισοδημάτων και επομένως να πρέπει με βάση τις διατάξεις του άρθρου 42 ν.4174/13, να τύχουν επιστροφής φόρου ή να πρέπει να γίνει συμψηφισμός των φόρων που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν με μεταγενέστερες οφειλές τους. Μάλιστα, οι αποδοχές αυτές θα πρέπει να φορολογηθούν στο έτος που ανάγονται, όπως αναφέρεται στο αρχείο που είχε αποσταλεί από τα ταμεία βάσει της ΠΟΛ.1033/14.
Εξάλλου, σύμφωνα με όσα φαίνεται να έγιναν τον Δεκέμβριο του 2019, οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν ακολούθησαν την κανονική διαδικασία του ελέγχου, αλλά αντιμετωπίστηκαν σωρευτικά και οριζόντια, οδηγώντας τελικά στο υφιστάμενο πρόβλημα. Αυτό πηγάζει τόσο από οδηγίες που στάλθηκαν προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., αλλά και από τους ίδιους τους φορολογούμενους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν ειδοποιήθηκαν για τα ποσά των αναδρομικών, ενώ η εκκαθάριση έγινε εν αγνοία τους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, σε περίπτωση που ισχύουν τα ανωτέρω, τότε πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, με δεδομένη και την αντίδραση της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ.), η οποία με δελτίο τύπου είχε εγκαίρως ενημερώσει την διοίκηση της ΑΑΔΕ, ότι δεν θα δεχθεί να μετακυλήσουν στους εργαζόμενους τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας για την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων.
Εξάλλου, υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ., κάνοντας χρήση του άρθρου 25 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, εξέφρασαν εγγράφως την αντίθετη γνώμη τους και ως όφειλαν, ακολούθησαν τις οδηγίες της Διοίκησης σχετικά με την εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση ζητώντας από το Υπουργείο να μας ενημερώσει αν υπάρχει ή όχι θέμα παραγραφής για αυτές τις υποθέσεις και αν προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ φορολογικής διοίκησης και ασφαλιστικών ταμείων, ώστε μέσω διασταυρώσεων των αρχείων που διαθέτουν να προχωρήσουν σε διορθώσεις.
Επιπλέον, πρέπει το Υπουργείο να μας εξηγήσει για ποιό λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων, που ως φαίνεται είχαν αποσταλεί εμπρόθεσμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, και πως σκοπεύει να αποκαταστήσει την ήδη προκληθείσα ζημία.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει το λάθος της φορολογικής διοίκησης και έχει δεσμευθεί για νομοθετική ρύθμιση, συνεπώς οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να απαλλάξει επιτέλους από καθυστερήσεις και ταλαιπωρία 70.000 συνταξιούχους.
(Δελτίο Τύπου)