Πολιτικά

Ζαριφόπουλος στο ilialive.gr για 5G και σύγχρονα δίκτυα: "Έχουμε αυστηρά όρια ως κράτος"

Ζαριφόπουλος στο ilialive.gr για 5G και σύγχρονα δίκτυα: "Έχουμε αυστηρά όρια ως κράτος"

Το θέμα των υποδομών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όχι μόνο για την ψηφιοποίηση του κράτους, έθεσε το ilialive.gr στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για το ΚΕΠ Plus στην Αρχ. Ολυμπία.

Ο Ηλείος στην καταγωγή υφυπουργός (από τη Φιγαλεία) έθεσε και το θέμα του 5G και φυσικά ακολούθησαν ερωτήσεις μας σχετικά με την εφαρμογή του και την ανησυχία πολιτών και φορέων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Ο κ. Ζαριφόπουλος απάντησε σε όλα τα θέματα θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

“Όταν μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό δε μιλάμε μόνο για την ψηφιοποίηση του κράτους, μιλάμε σίγουρα και για την αναβάθμιση των υποδομών, όπως μιλάμε οπωσδήποτε και για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Γιατί δεν αρκεί μόνο να δώσουμε υπηρεσίες από το κράτος στους πολίτες, πρέπει και οι πολίτες και όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες να έχουν τις σχετικές δεξιότητες, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές σίγουρα κάνουμε αρκετά πράγματα ήδη, αυτό το οποίο θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο άλμα προς τα εμπρός είναι η τεχνολογίες 5G. Εμείς θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του φάσματος το τέλος του 2020 και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και σίγουρα προς το τέλους του ερχόμενου έτους θα έχουμε τεχνολογίες 5G σε πολλά σημεία της χώρας. Και κάποια στιγμή παντού” σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

“Αυτό θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις εξ αποστάσεως συναλλαγές αλλά και άλλες εφαρμογές, για παράδειγμα εφαρμογές τηλεϊατρικής. Είναι ένας από τους στόχους του υπουργείου μας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, να πάμε με την τηλεϊατρική και στο πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας. Να μπορεί ο γιατρός εκεί, να δώσει την σωστή γνωμάτευση, να ξέρει τι περιστατικό έχει μπροστά του, έχοντας μέσω τηλεϊατρικής την δυνατότητα να πάρει γνωμάτευση από έναν εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο, σε κάποιο αστικό κέντρο. Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι λύσεις θα σώσουν ζωές συμπολιτών μας και δεν μπορούν να εφαρμοστούν εάν δεν πάμε σε τεχνολογίες υψηλών ταχυτήτων, σε τεχνολογίες 5G. Και αναφέρω ένα παράδειγμα υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές” εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Οι επιπτώσεις του 5G

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τις αντιδράσεις, τις απέδωσε στην άγνοια που έχει ο πληθυσμός για το θέμα. “Οι αντιδράσεις προέρχονται από το γεγονός ότι υπάρχει μία άγνοια στον πληθυσμό και είναι δικαιολογημένη. Από εκεί και πέρα δικός μας στόχος και δική μας δουλειά είναι σίγουρα να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό. Μέσα από τις ψηφιακές δεξιότητες που ουσιαστικά οδηγούμε τον πληθυσμό σε μία εξοικείωση με την τεχνολογία και σε μία ενημέρωση. Έχω απαντήσει χθες συγκεκριμένα και σε μία σχετική ερώτηση στην Βουλή όσον αφορά τα επίπεδα εκπομπών των κεραιών. Σε όλα τα υπόλοιπα τα σχετικά με την ψηφιακή διακυβέρνηση είμαστε στους ουραγούς της Ευρώπης. Σε αυτό τον τομέα είμαστε στους πρωταθλητές παγκοσμίως. Διενεργούμε τους περισσότερους ελέγχους από τις περισσότερες χώρες, είμαστε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των ελέγχων που κάνουμε για τα επίπεδα εκπομπής των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας διενεργεί ελέγχους στο 20%, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό κάθε χρόνο κυλιόμενα σε κεραίες. Το 2019 ελέγχθηκαν πάνω από 2100 κεραίες, έχουμε περίπου 10.500 κεραίες, πόσες βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια; Μόλις τέσσερις. Ποια όρια είναι αυτά; Δεν είναι καν τα όρια τα οποία μας συστήνει η Ευρωπαΐκή Ένωση. Είναι πιο χαμηλά τα δικά μας όρια, αυτά που έχουμε θεσμοθετήσει σαν κράτος. Αν το όριο το διεθνές είναι στο 100, εμείς έχουμε θεσμοθετήσει, έχουμε νομοθετήσει στο 70% αυτό το όριο και μέσα στα αστικά κέντρα όπου υπάρχει νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, το όριο είναι ακόμα πιο αυστηρό στο 60% του διεθνούς. Άρα εν κατακλείδι είμαστε μία χώρα από τις ασφαλέστερες του κόσμου όσον αφορά τα επίπεδα εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και όσον αφορά τον αριθμό ελέγχων. Αυτό θα συνεχίσει προφανώς και με το 5G δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να φοβάται ο κόσμος, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπάρχει στις κάμερες που έχετε τώρα εδώ, στο σπίτι μας, στην ηλεκτρική σκούπα, στο κινητό μας τηλέφωνο, στον υπολογιστή” είπε ο κ. Ζαριφόπουλος.

“Έχουμε αυστηρά όρια ως κράτος”

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως “… έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες μελετών διεθνώς, υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, αυτά τα όρια έχουν βγει με πολύ υψηλούς συντελεστές ασφαλείας, εμείς σαν κράτος όπως σας είπα έχουμε ακόμα πιο αυστηρά όρια τα οποία τα μετράμε και στα πιο επιβαρυμένα σημεία. Ουσιαστικά πάνε στον ιστό της κεραίας. Υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες μετράνε αυτά τα επίπεδα εκεί που υπάρχει δραστηριότητα. Εκεί που μένουν άνθρωποι, εκεί που δουλεύουν ή δραστηριοποιούνται. Εμείς ελέγχουμε και πάνω στην κεραία ακριβώς. Δηλαδή στο πιο επιβαρυμένο σημείο. Άρα δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει κάποιος να ανησυχεί, όσο πιο μακριά είσαι από την κεραία τόσο λιγότερη είναι η ακτινοβολία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα λέμε και πρέπει να ενημερώνουμε τον κόσμο προκειμένου και μέσα από τα δίκτυα να γίνουμε επιτέλους ένα σύγχρονο κράτος. Αυτός είναι ο στόχος μας” κατέληξε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup