Πολιτικά

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία (video)

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία (video)

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι ο δρόμος για την έξοδο από την παρούσα κρίση θα πρέπει να εμπεριέχει στήριξη στην ενεργό ζήτηση και προστασία της κοινωνικής συνοχής

Ένα χαρακτηριστικό «παράδειγμα», που περιγράφει την κατάσταση στη χώρα, χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απόγευμα της Δευτέρας 15/6:

«Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιο σας, έναν άνθρωπο ο οποίος με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει, και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων, να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year.

Και σα να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτετε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν, σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας. Σας διαβεβαιώνω, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική».

Το παραπάνω αποδεικνύει ότι, όπως είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία».

Ο Αλ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το 2019 παραδώσαμε τη διακυβέρνηση, όντας δικαιωμένοι από τις επιλογές μας, με την Οικονομία να αναπτύσσεται με 2,8%. Τα 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες και η δημιουργία 450.000 νέων θέσεων εργασίας πιστοποιούν ότι κάναμε την ορθή επιλογή».

«Ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, με τον κ. Βρούτση να καταθέτει τη μία τροπολογία μετά την άλλη σε όποιο νομοσχέδιο έβρισκε διαθέσιμο. Τροπολογίες που σε εμάς ήταν γνωστές και για τις οποίες διαφωνήσαμε, μέσα από έναν έντιμο διάλογο», επεσήμανε ο Αλέξης Τίπρας και πρόσθεσε ότι «φαίνεται η ΝΔ είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση».

«Το θέμα δεν είναι οι γνωστές διαφωνίες μας, το θέμα είναι ποια τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα. Ήδη ως την έναρξη της πανδημίας, η απασχόληση μειωνόταν για τέσσερις μήνες και η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης, από τον Οκτώβρη του 19», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονιζοντας ότι «η ίδια πολιτική εφαρμόζονταν κατά γράμμα και την περίοδο 2010-2015. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η χώρα κατρακυλούσε στην ύφεση και την ανεργία. Και υπάρχει και η περίοδος μετά το 2015 όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα ακριβώς αντίθετα. Με προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα. Την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα άρχισε να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι στο «βλέποντας και κάνοντας» της ΝΔ που θα φέρει «νέους κύκλους λιτότητας, νέα καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού, νέους ανέργους, νέα λουκέτα», η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατέθεσε «ένα σχέδιο που κεντρικό στόχο έχει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες από την κρίση που έφερε η πανδημία. Ώστε να μπορούμε την επόμενη μέρα να βάλουμε τα θεμέλια για μια ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς προτείνουμε», εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Την περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας, όπως ξεκίνησε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  • Τη στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ολική προστασία των αδύναμων που θα βιώσουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης.

  • Την απευθείας, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ συνολικά, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί για κάθε επιχείρηση στις δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο.

  • Την συγκρότηση ενός «σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις», ενός εγγυοδοτικού προγράμματος δηλαδή με εγγυήσεις από 80 ως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις.

  • Την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ε65, η Πατρών-Πύργου, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.

  • Έργα, τα οποία με ευθύνη της κυβέρνησης πάνε 2,5 χρόνια πίσω και θα στερήσουν από τη χώρα 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισροή ευρωπαϊκών πόρων, με συνέπειες και στην παραγωγικότητα της οικονομίας.

Είναι αδιανόητο, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων όταν:

«Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή (που αποτελεί κρατικό δάνειο) μόνο 53 χιλιάδες επιχειρήσεις από το σύνολο των 750 χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας.

Οι τράπεζες ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της «ομαλότητας» για να αποκλείσουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Και από κοντά οι υπουργοί να τους προσφέρουν επιχειρήματα στην υλοποίηση αυτής της πρακτικής, μιλώντας για επιχειρήσεις - «ζόμπι» και επιχειρηματίες - «μπαταχτσήδες».

Όταν οι τράπεζες εν τέλει ενθυλακώνουν χρήμα από τα προγράμματα στήριξης για να τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει, μέχρι τον Μάρτιο, είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ.

Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο.

Σύμφωνα δε με νεότερα στοιχεία, ως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες».

«Μεγάλες οι δυνατότητες της χώρας»

Από την άλλη, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, «έχοντας και την εμπειρία των σχεδόν πέντε ετών στη διακυβέρνηση του τόπου», η Ελλάδα έχει σήμερα τις δυνατότητες να ξεχωρίσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολόγησε τους τρόπους:

  • Επενδύοντας στα βαριά της χαρτιά, όπως πχ ο τουρισμός. Χωρίς όμως να διέπεται από τη λογική της μονοκαλλιέργειας. Γιατί όπως έδειξε η πανδημία, αυτή η εξάρτηση από ένα και μόνο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

  • Και για αυτό είναι σημαντικό να επενδύσουμε και στη βιομηχανία, η οποία αποτελεί μικρότερο μέρος προστιθέμενης αξίας σε σχέση με το τριτογενή τομέα. Η ενίσχυση του κλάδου όμως θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, άρα και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

  • Επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία, τo software. Να είναι η χώρα παρούσα στις εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

  • Προσελκύοντας επενδύσεις, οι οποίες θα έρθουν με συγκεκριμένες πολιτικές και σχέδιο και όχι με συνθηματολογία για «μπουλντόζες, που περιμένουν με τις μηχανές αναμμένες την πολιτική αλλαγή, και μετά να γίνονται ανέκδοτο. Ή με τροπολογίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

  • Ενισχύοντας όμως τις υποδομές της χώρας. Τα δίκτυα, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο που είναι είδος πρώτης ανάγκης και είναι ανεπίτρεπτο να παρέχεται σε τέτοια αναντιστοιχία ποιότητας υπηρεσιών και κόστους.

  • Επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  • Επενδύοντας τέλος, στο πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο. Τη νέα γενιά της. Με άξονες την ενίσχυση της παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού, του αθλητισμού.

Το μήνυμα προς τον ΣΕΒ

«Ο ΣΕΒ με τη νέα του ηγεσία, έχει κρίσιμο ρόλο στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα. Και θα κληθεί να βαδίσει σε έναν από τους δύο δρόμους που ανοίγονται μπροστά του», τόνισε επίσης ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε:

«Ο ένας δρόμος είναι να επιλέξει τη συμπόρευση με την παραδοσιακή συνταγή της καταστροφής: ε την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις απολύσεις, τις υφεσιακές πολιτικές. Αυτή την επιλογή δυστυχώς υπερασπίστηκε παλαιότερα και δε νομίζω ότι δικαιώθηκε.

Ο άλλος δρόμος είναι να αναγνώσει ψύχραιμα και ενδελεχώς τη συγκυρία και τις μελλοντικές εξελίξεις και να σπεύσει με προτάσεις και θέσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή».

«Πιστεύω ότι με αυτή την οπτική, ανεξάρτητα από επιμέρους συμφωνίες ή διαφωνίες, ο ΣΕΒ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για μια κοινή βάση που θα πρέπει να υπάρξει στη χώρα τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι «πολλές φορές, για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας, χρειάζεται να υπερβείς ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό»

«Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος μας θα είναι γόνιμος, δημιουργικός, ακόμα και έντονος αλλά πάντα με σεβασμό στη γνώση και την εμπειρία ανθρώπων που δραστηριοποιούνται χρόνια στην αγορά», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και «σιδεροκέφαλος» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Πηγή: Left.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα