Παρά τις εξαγγελίες για επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων οι αιτήσεις ξεπερνούν πλέον τις 270.000, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε κατά 80.622 μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Οι περισσότερες εκκρεμότητες, ανά ασφαλιστικό φορέα, κατανέμονται ως εξής: 53.500 από το ΙΚΑ, 30.000 από τον ΟΑΕΕ, 39.000 από τον πρώην ΟΓΑ και 21.000 από το Δημόσιο.
Η πανδημία πάγωσε τις διαδικασίες έκδοσης, όμως οι η υποβολή νέων αιτήσεων δεν σταμάτησε με συνέπεια σήμερα να δοκιμάζονται οι αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και των συνταξιούχων καθώς η αναμονή ενδέχεται να φτάσει και τα πέντε χρόνια.
Ειδικότερα, έκδηλη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία του αγροτικού κόσμου για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση αγροτικών συντάξεων. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του πρώην ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ δεν έλυσε τα προβλήματα για τους αγρότες, καθώς δεν πρόκειται για μια λειτουργική μεταφορά όπως έχει αποδειχθεί. Αντίθετα, εντοπίζεται κυρίως σε επιλεκτικά θέματα που σχετίζονται με εισφορές και ζητήματα ασφάλισης, βιβλιάρια υγείας, χωρίς όμως ο ΕΦΚΑ να μπαίνει στον πυρήνα του προβλήματος που αφορά άμεσα την επιβίωση χιλιάδων συνταξιούχων, δηλαδή την έκδοση αγροτικών συντάξεων.
Ο συνωστισμός αιτημάτων που παρατηρείται στα υποστελεχωμένα περιφερειακά καταστήματα του παλιού «Ταμείου των Αγροτών» έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες δυσκολίες στη διαχείριση και μεγάλες καθυστερήσεις στις υποθέσεις των αγροτών και ειδικά στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Παράλληλα, στον ΕΦΚΑ παρότι η διαδικασία της ψηφιακής απονομής θα ξεκινήσει από τον κλάδο των αγροτών, με εξαίρεση τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η ψηφιακή απονομή θα αφορά μόνο τις νέες συντάξεις και, σε πρώτη φάση, περίπου 13.000 αγρότες των οποίων ο χρόνος ασφάλισης έχει διανυθεί αποκλειστικά στον ΟΓΑ.
Ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε σχετικά: «Είναι ανεπίτρεπτες οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, όταν τόσο καιρό ο αρμόδιο Υπουργός εξαγγέλει την ψηφιακή απονομή ακόμα και σε μια μέρα. Οι καθυστερήσεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις δεν δικαιολογούνται άλλο όταν πρόκειται για την επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων σε ένα κράτος πρόνοιας. Η μεταχείριση πρέπει να είναι ισότιμη απέναντι σε πολίτες που υπάγονται στο ίδιο καθεστώς, όχι κάποιος να περιμένει πέντε χρόνια και άλλος να παίρνει τη σύνταξη σε μια μέρα».
(Δελτίο Τύπου)