Η ομιλία του Α. Νικολακόπουλου στη βουλή για το σ/ν του Υπουργείο Οικονομικών - Σημαντικές παρεμβάσεις για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης - Ιδιαίτερη μνεία για τους στρατεύσιμους στα γεγονότα της Κύπρου
Στη Βουλή έφερε το θέμα των πυρόπληκτων δανειοληπτών της Ηλείας ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας και τη συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η οριστική λύση θα επιτευχθεί μέσω των ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος.
Ο Ηλείος βουλευτής, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το συγκεκριμένο θέμα και έχει προβεί σε πλείστες παρεμβάσεις για την εξεύρεση λύσης, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” γιατί έχουν λάβει δάνειο τα προηγούμενα χρόνια με κρατική εγγύηση και επομένως λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων δεν μπορούν να λάβουν εκ νέου κρατική επιδότηση.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει και αυτούς τους δανειολήπτες και τόνισε: «Θα πρέπει να το κάνει και είμαι βέβαιος ότι οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπισθούν από το Οικονομικό επιτελείο με το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα αφορά στις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος.
Και η πρόβλεψη αυτή κρίνεται αναγκαία, διότι οι κατηγορίες αυτών των πολιτών, όπως είναι οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μου στην Ηλεία, έχουν πληγεί πολλαπλά, λόγω της τεράστιας καταστροφής και ζημίας που υπέστησαν τότε, της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε αλλά και σήμερα λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης».
‘Ευκαιρία για την ελληνική οικονομία’
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου επεσήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο προωθεί σημαντικές παρεμβάσεις, αφενός για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η κρίση μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τον εκτροχιασμό όλων των οικονομιών, αποτελεί παράλληλα όμως και μία ευκαιρία.
«Ως κυβέρνηση αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη κρίση και ως ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τον μεταρρυθμιστικό μας βηματισμό, μια ευκαιρία να προωθήσουμε τις αναγκαίες τομές, μια ευκαιρία για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας έναντι απρόβλεπτων παραγόντων και εξωγενών κρίσεων» σημείωσε.
Μέσα από το Σχέδιο Νόμου παρέχονται κίνητρα σε συνταξιούχους που έχουν φορολογική κατοικία στην αλλοδαπή να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 10% των χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα τέκνα τους, ώστε να αναθερμανθεί η αγορά των ακινήτων, μειώνεται ή ακόμη και μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για το έτος 2019, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που εμφάνισαν φέτος οι επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί ρευστότητα των επιχειρήσεων, απαλλάσσονται οι αγρότες, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019, από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών διαφορών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.
Ο κ. Νικολακόπουλος επικρότησε και τη συμβολική σημασία της προσθήκης επί του νομοσχεδίου που εισάγει την ισόβια τιμητική παροχή στους στρατεύσιμους που συμμετείχαν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο το 1964, το 1967 και το 1974.
(Δελτίο Τύπου)