Τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, εγκαινίασαν χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στην τελετή εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιου Β΄, παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας, ο κ. Νικόλαος Σπανόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλευτού Ηλείας κ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης, ο Διοικητής της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ») Υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος και ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, αξιωματικοί μέλη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Σμηνάρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης, ο Διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Αβραάμ Καζαντζόγλου καθώς και ο Διοικητής του ΚΕΑΤ/ΜΕΣΕ Επισμηναγός (Ι) Ηλίας Σωτηρόπουλος, καθώς και αξιωματικοί του ΚΕΑΤ και της 117 ΠΜ.
Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι έρχεται «νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση» σε μια βάση που δημιουργείται με «νέα μέσα, νέες δυνατότητες που θα εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας».
Ο ίδιος αναφερόμενος στο μέλλον της ΠΑ, τόνισε ότι «αυτό είναι ασφαλώς τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η δικτυοκεντρικότητα, δηλαδή η επεξεργασία ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών πολυσύνθετων, πολυεπίπεδων, κυρίως από τον χρήστη δηλαδή του χειριστή του αεροσκάφους, η νέα ψηφιακή εποχή. Είναι η διακλαδικότητα, δηλαδή η ανάγκη και δυνάμει αυτής της ευχέρειας επεξεργασίας περισσότερης πληροφορίας, η ανάγκη συνεργασίας με άλλα μέσα άλλων Κλάδων προς την επίτευξη βέβαια του ίδιου σκοπού στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΥΕΘΑ συνεχάρη «όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές», καθώς το σύνολο του έργου πραγματοποιήθηκε από προσωπικό της ΠΑ κατά βάση και του Στρατού Ξηράς επικουρικώς όποτε του ζητήθηκε και με χρήματα της ΠΑ από τα υπάρχοντα κονδύλια!
Αργότερα μετά το πέρας της τελετής ο Ν.Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις Στρατιωτικών Συντακτών, αναφορικώς με την τουρκική προκλητικότητα, τόνισε ότι «δεν περιμένουμε να παύσει η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτή την επιθετική ρητορική, αυτή την εχθρική ρητορική απέναντι στη χώρα μας». Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι το προεκλογικό κλίμα στη γείτονα παίζει το ρόλο του, δεν είναι όμως μόνο αυτό ασφαλώς, η αιτία αυτής της ρητορικής έξαρσης. Κι ασφαλώς εμείς δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τόνο, αν και εμείς έχουμε μπει σε ένα προεκλογικό κλίμα και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εχθρική προς τη γείτονα ρητορική για να προσελκύσουμε ψήφους ο καθένας για το κόμμα του. Δεν το κάνουμε όμως διότι επιλέγουμε να είμαστε νηφάλιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας». «Η δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε τη χώρα μας. Ίσως κι αυτή η ενδυνάμωση της συνολικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να προξενεί έναν πρόσθετο εκνευρισμό στους γείτονες» ανέφερε.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) και τους 11 εξομοιωτές (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που διαθέτει, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά από το προσωπικό του ΚΕΑΤ, σε συνεργασία με προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ για τον εξομοιωτή των Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης JTAC (Joint Terminal Attack Controller).
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η δημιουργία της ΜΕΣΕ στην Ανδραβίδα, σε συνδυασμό με την σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών απαιτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Τόνισε επίσης την διακλαδική διάσταση της όλης προσπάθειας, δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ θα αξιοποιούνται και από τις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) της ΔΕΠ για την συνεκπαίδευση των JTAC, ενώ σύντομα θα είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και από την Αεροπορία Στρατού.
Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες του ΚΕΑΤ ως προς την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των εκπαιδευομένων, παρέχοντάς τους αναβαθμισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση και προάγοντας την διακλαδική συνέργεια σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα.
Τέλος συνεχάρη τον Διοικητή του ΚΕΑΤ, τον Διοικητή της ΜΕΣΕ και το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού με την σχεδίαση και την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων, για την ταχεία και άρτια ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού και πρωτοποριακού για τις Ένοπλες Δυνάμεις έργου.
Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ στην οποία έλαβε χώρα επίδειξη των δυνατοτήτων της και ενημέρωση για τις προοπτικές επέκτασης και περαιτέρω αναβάθμισης της Συνθετικής Εκπαίδευσης τόσο σε διακλαδικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής μας Συνεργασίας με φίλους, συμμάχους και εταίρους μας.
Με πληροφορίες από το parapolitika.gr