Μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ηλείας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, όμως, η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποστηρικτική προς τους παραγωγούς. Το αντίθετο, μάλιστα, μια σειρά από «μέτρα» που έχουν ληφθεί, δημιουργούν στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας αγωνία για το αύριο.
Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα από τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης. Το ελαιόλαδο έχει καταγράψει τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων χρόνων, έχοντας δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ελαιοπαραγωγούς. Η ελαιοκαλλιέργεια θεωρείται ως η κύρια καλλιέργεια για πολλούς αγρότες της Ηλείας, που βλέπουν το αγροτικό εισόδημα τους να έχει εξανεμιστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαγνώσει εγκαίρως το επερχόμενο πρόβλημα, όταν ακόμα η τιμή του προϊόντος ήταν σε ψηλά επίπεδα και κατάφερε να κινητοποιήσει τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της ελαιοκομίας. Σε πλήρη αντίθεση, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να «σηκώσει τα χέρια ψηλά», ισχυριζόμενη πως για όλα φταίει η ελεύθερη αγορά! Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με τον καύσωνα που έπληξε την περιοχή μας τον Μάιο, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη νέα παραγωγή και ένα «εκρηκτικό» μείγμα χαμηλών τιμών και μειωμένης παραγωγής.
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί πατάτας, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας είδαν το εισόδημα τους να μηδενίζεται. Η έλλειψη επαρκών ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις και οι αθρόες εισαγωγές, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ζήτηση του προϊόντος, ανάγκασαν του παραγωγούς να πουλάνε πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Τα ίδια προβλήματα βασανίζουν και τους παραγωγούς καρπουζιού, οι οποίοι είδαν το προϊόν τους να πουλιέται στο χωράφι 0,05 ευρώ/κιλό, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής έμεινε αδιάθετο. Αμφότεροι οι παραγωγοί μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνο αόριστες υποσχέσεις για μελλοντική ενίσχυση, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται έμπρακτα η άμεση στήριξή τους.
Και τα προβλήματα δε σταματούν εδώ. Η καρπόπτωση εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περασμένου Μαΐου έπληξε σημαντικά την παραγωγή των εσπεριδοειδών, ενώ για την αναδιάρθρωση της σταφίδας συνεχίζει να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για να έχει μέλλον η συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Και για τους κτηνοτρόφους μας όμως, τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Η περίοδος των εορτών του Πάσχα ήταν απογοητευτική, καθώς η χαμηλή διάθεση των αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά, όπως και οι μειωμένες εξαγωγές, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ζημιά στον κλάδο ξεπερνάει τα 80 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης δε θα δοθεί νωρίτερα στους κτηνοτρόφους, π.χ. εντός του Αυγούστου, όπως θα γίνει σε άλλες χώρες.
Αλλά και για τους αλιείς, ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν λιγότερους φόρους, εν τέλει έφερε κεφαλικό φόρο ανάλογα με το μήκος του σκάφους που κατέχουν. Επιπλέον, οι παράκτιοι αλιείς ακόμα περιμένουν για την έκτακτη ενίσχυση λόγω του κορονοϊού.
Στα ανωτέρω αρνητικά δεδομένα, δυστυχώς, οφείλουμε να προσθέσουμε την αύξηση του αγροτικού ρεύματος, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, τις σκέψεις περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας από το οποίο δεν υπάρχει καμία εκταμίευση μέχρι στιγμής κ.α.
Η Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αγνοεί συστηματικά τον πρωτογενή τομέα, εφαρμόζοντας παράλληλα αντί-παραγωγικές πολιτικές. Ακόμα και εν μέσω υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει τους παραγωγούς με αδιαφορία, παρότι έχουν πληγεί σοβαρά από τα νέα οικονομικά δεδομένα ενώ αρνείται ν΄ αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, με τις επιλογές των αρμοδίων υπουργών να μην αφήνουν καμία αχτίδα αισιοδοξίας. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς μας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, έχοντας ν΄ αντιπαλέψουν και την κυβερνητική εγκατάλειψή τους.
(Δελτίο Τύπου)