Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 13:17

Τσίπρας: Διεκδικούμε την πλειοψηφία για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα, στο οποίο την έβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δεν μπορεί πια να δώσει απαντήσεις στις σημερινές συνθήκες της πολυδιάστατης κρίσης», οι κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «iEidiseis.gr», διατυπώνοτας έτσι την εκτίμηση ότι τα πράγματα στον κόσμο θα οδηγηθούν προς πιο ριζοσπαστικές πολιτικές, αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει (στο β' σκέλος της συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα), ότι «αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια νέα Αριστερά, που να μπορεί να δώσει ριζοσπαστικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές απαντήσεις υπέρβασης της κρίσης» και πως «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επανιδρυθεί αν θέλει να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις». Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη που διατύπωσε ως στόχο την κυβέρνηση της Αριστεράς και ταυτόχρονα επιχείρησε στα σοβαρά να διατυπώσει τη στρατηγική του σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Όπως υποστηρίζει, η παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η εφαρμογή του μνημονίου αλλά η υπέρβαση των μνημονίων.

Ερωτηθείς εάν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% με αυτόν του 33%, απαντά ότι δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2004 με αυτόν του 2015, ούτε εκείνος με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του 2020, γιατί τα κόμματα αντικατοπτρίζουν τη βάση των ψηφοφόρων τους, όχι μόνο των μελών τους. «Όποιος πιστεύει, λοιπόν, ότι οι επιπλέον σχεδόν 1,5 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν όλοι αριστεροί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μάλλον κάνει λάθος», σχολιάζει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, λοιπόν, σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι, καταλαμβάνει ηγεμονικά το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά ως το κέντρο. Την πολιτική γεωγραφία δηλαδή της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης», επισημαίνει. Προσθέτει ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε μαζικό κόμμα είναι«μονόδρομος» και μία συνεχής διαδικασία, σημειώνοντας πως το συνέδριο «μάλλον αφετηρία θα είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, πιο λαϊκό και κοινωνικά ριζωμένο, παρά λήξη».

Κληθείς να σχολιάσει εάν τον ανησυχεί η θεωρία, κατά την οποία η ΝΔ θα είναι ένα μεγάλο ηγεμονεύον κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25%, υπογραμμίζει ότι αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποδεχόταν τον ρόλο τού «συστημικού παρτενέρ της Δεξιάς», «όπως ακριβώς έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την εποχή Σημίτη» και σειρά σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με πιο χαρακτηριστικό το SPD. Εξηγεί ότι εδώ, όμως, είναι δύο παρατάξεις που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Από τη μία, περιγράφει μία «Δεξιά βαθύτατα συστημική» που «έχει ενσωματώσει το ακραίο κέντρο σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο οικονομικό σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα και τους ακραίους δεξιούς του ΛΑΟΣ...». Από την άλλη, «μία Αριστερά που δεν συμβιβάζεται σε ρόλο διαχειριστή και αναζητά έναν εναλλακτικό κυβερνητικό δρόμο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις». Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πλειοψηφικό ρεύμα εντός της ελληνικής κοινωνίας και πως το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι να την εκφράσει ώστε να αποτυπωθεί εκλογικά.

Στο ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι εφικτό απαντά ότι χαράσσει τους πολιτικούς στόχους του όχι βάσει δημοσκοπήσεων αλλά με βάση αυτό που καταλαβαίνει ως ανάγκη της κοινωνίας και αυτή είναι, όπως λέει, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει σχέδιο ριζικών μεταρρυθμίσεων για περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη, αναδιάταξη των παραγωγικών δυνατοτήτων με επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής, της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Θα διεκδικήσουμε την πλειοψηφία για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα, στο οποίο την έβαλε ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζει.

Μιλώντας για το κόμμα, επισημαίνει ότι οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι καλοδεχούμενες, όμως «οι ομάδες διανομής της εσωκομματικής εξουσίας είναι κάτι ξεπερασμένο και αποκρουστικό». Υποστηρίζει ότι για να έχει νόημα και περιεχόμενο η συζήτηση για την αναγκαιότητα εμβάθυνσης της δημοκρατίας και στήριξης των δικαιωμάτων των μελών, «πρέπει να συμβαδίζει με την εκχώρηση δικαιώματος λήψης κρίσιμων αποφάσεων μετά από πλατύ και ουσιαστικό διάλογο, στη βάση του κόμματος», στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία. Αλλιώς, σχολιάζει, «μένει κενό γράμμα και εύκολα παρερμηνεύεται ως δικαίωμα σε μηχανισμούς και όχι στα μέλη».

Ο πρόεδρος τοπυ ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως το τελευταίο που τον απασχολεί είναι το πώς θα εκλεγεί, όμως τον απασχολεί «να βρούμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εκείνο, που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα δίνει νόημα και αξία στα μέλη του κόμματος, χωρίς όμως να οδηγηθούμε στις ευτελιστικές διαδικασίες που είδαμε σε άλλα κόμματα». «Στη πορεία προς το Συνέδριο θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά και εκεί θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις», προσθέτει.

Όπως υπογραμμίζει, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής «έχει υποπέσει σε σειρά από στρατηγικά ατοπήματα» και «σήμερα φαίνεται να επιθυμεί να είναι πρώτα αντι-ΣΥΡΙΖΑ και μετά όλα τα υπόλοιπα». Συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ακούσει και να συνομιλήσει με τα εκατομμύρια πολιτών που έχουν το όραμα για μία σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή και προοδευτική Ελλάδα «και να διαμορφώσουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία που θα πάει τον τόπο σε προοδευτική κατεύθυνση». «Αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρεται, επίσης, γι' αυτό, θα έχει -φαντάζομαι- και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον να το αποδείξει», αναφέρει.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως είναι «εξωφρενικό να έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος τρεις φορές τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και το ελληνικό κράτος να μην έχει τον έλεγχο καμίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών».

Σημειώνει πως ο ίδιος, «σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη», έχει αποδείξει ότι δεν βάζει τα εθνικά θέματα στη φαρέτρα της εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας, όμως δεν θα ανεχτεί εκκλήσεις περί ενότητας και εθνικής ομοψυχίας από τον πρωθυπουργό «την ώρα που διχάζει με τον πιο ανήθικο τρόπο τους τους πολίτες, βυθίζοντας τη χώρα στον βούρκο της σκανδαλολογίας, βασισμένης σε πρακτόρικες υποκλοπές, παράνομες καταγραφές και λασπολογία». «Εσείς πιστεύετε ότι όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του;», «κάποιος τα συνέλεξε, κάποιος τα αξιολόγησε και αποφάσισε τον χρόνο που θα τα έριχνε στη δημοσιότητα», απαντά στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός είναι πίσω από τις κασέτες Μιωνή, τους διαλόγους για το Μάτι και μιλά για «παρακράτος».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο πρωθυπουργός θα πάει σε προανακριτικές και εξεταστικές για στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι «μπορεί να το κάνει κι αυτό το λάθος», ότι δεν θα είναι το καλύτερο για την πολιτική ζωή «αλλά θα είναι ένας τρόπος να καταρρεύσουν οι σκευωρίες και οι λασπολόγοι». Θεωρεί, ωστόσο, ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι «η στρατηγική της σπίλωσης και της συκοφαντίας των πολιτικών του αντιπάλων...» και «να κρύψουν τις συνέπειες της αποτυχίας τους στην οικονομία αλλά και το όργιο εξυπηρέτησης, φίλων και υποστηρικτών με δημόσιο χρήμα». «Δεν υπάρχει καμία προσωπική επίθεση εναντίον της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Τα πολιτικά ερωτήματα εκείνης της περιόδου αφορούσαν το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνει.

«Εμείς πολιτική δεν κάνουμε δολοφονώντας χαρακτήρες», αντίθετα, «ο μηχανισμός των media που σήμερα λιβανίζει τον κ. Μητσοτάκη στοχοποιούσε υπουργούς και βουλευτές με ψέματα, ύβρεις και λάσπη», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά στο β΄ μέρος της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο iEidiseis.gr και τον Βασίλη Σκουρή:

-Τα πράγματα όμως στην Ευρώπη και στον κόσμο δε φαίνεται να κινούνται σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση. Θα έλεγε κανείς ότι κινούνται σε ολοένα και πιο συντηρητική κατεύθυνση. Ποιος θα πάρει τέτοιες αποφάσεις στην Ευρώπη;

«Όσο και αν σας φανεί παράξενο αυτό που θα σας πω, πιστεύω το αντίθετο. Τα πράγματα στον κόσμο φαίνεται να πηγαίνουν προς τα αριστερά και προς πιο ριζοσπαστικές πολιτικές. Ακριβώς γιατί ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δε μπορεί πια να δώσει απαντήσεις στις σημερινές συνθήκες της πολυδιάστατης κρίσης. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν μεν τον Μπάιντεν γιατί δε πίστευαν ότι ο Σάντερς θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ, αλλά η βάση τους φαίνεται να επιθυμεί όποιος νικήσει τον Τραμπ να εφαρμόσει τη πολιτική του Σάντερς. Έτσι λοιπόν ο Μπάιντεν αναγκάζεται να υιοθετήσει ριζοσπαστικές πολιτικές για την υγεία, την εκπαίδευση και τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, για την οικονομία και τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

Σήμερα ζούμε τις συνέπειες πολιτικών που άφησαν τις αγορές ανεξέλεγκτες να ορίζουν τις τύχες του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν όσο ποτέ άλλοτε. Το 2018 καταγράφηκε πως το 82% του νέου παραγόμενου πλούτου κατέληξε στο πλουσιότερο 1%. Αυτή η ακραία εξέλιξη δε μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι λαοί να αντιδρούν. Να αναζητούν πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Και στην Ευρώπη, προσωρινά ελπίζω, την αντίδραση των λαών την καρπώνεται η φαινομενικά αντισυμβατική δεξιά και η ακροδεξιά, εξ αιτίας όμως του στρατηγικού ελλείμματος ή και της ανυπαρξίας της Αριστεράς».

-Τι εννοείτε; Γιατί η αριστερά στην Ευρώπη δεν μπορεί να ακούσει αυτή τη δυσαρέσκεια των λαών απέναντι στις ανισότητες;

«Γιατί η μεν ευρωπαϊκή αριστερά σε πολλές περιπτώσεις της μοιάζει να μην ενδιαφέρεται για να δώσει κυβερνητική εναλλακτική διέξοδο, η δε ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τα περισσότερα κεντροαριστερά κόμματα, έγιναν στη πράξη κεντροδεξιά. Υιοθέτησαν νεοφιλελεύθερες συνταγές και ενσωματώθηκαν. Άλλαξαν για να κερδίσουν πρόσκαιρες εκλογικές νίκες, αλλά χωρίς να το καταλάβουν μεταλλάχθηκαν και οι εκλογικές νίκες τους μετατράπηκαν σε στρατηγικές ήττες. Πολλά από αυτά δε, στη κρίση των ψηφοφόρων δε διαφέρουν σε κάτι από τα κόμματα της Δεξιάς. Και οι περισσότεροι στο τέλος δεν έχουν λόγο να διαλέξουν κάτι που μοιάζει απομίμηση. Διαλέγουν το αυθεντικό και έτσι επιλέγουν τη Δεξιά. Σήμερα όμως όλα αυτά τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση στρατηγικής. Και συνειδητοποιούν σιγά-σιγά τα στρατηγικά αδιέξοδα. Η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επανιδρυθεί αν θέλει να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια νέα αριστερά που να μπορεί να δώσει ριζοσπαστικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές απαντήσεις υπέρβασης της κρίσης. Σήμερα άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα ενός στρεβλού καπιταλιστικού συστήματος, μας αναγκάζει να ξαναδούμε πολλά από τα θέσφατα του πρόσφατου παρελθόντος. Και η πανδημία ανέδειξε και αναδεικνύει μια σκληρή όψη αυτής της πραγματικότητας.

Χωρίς λοιπόν ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα δε μπορείς να δώσεις πειστικές απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα. Χωρίς την έντονη παρουσία του κράτους δε μπορείς να έχεις βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Ούτε περιβαλλοντική προστασία. Χωρίς γενναία αναδιανομή εισοδήματος δε μπορείς να έχεις άμβλυνση των ανισοτήτων. Χωρίς φορολόγηση του μεγάλου πλούτου δε μπορείς να έχεις πόρους για κοινωνική προστασία των αδύναμων αλλά και των μεσαίων. Χωρίς δικαιώματα στους εργαζόμενους και δυνατότητα διαπραγμάτευσης του μισθού τους, δεν μπορείς να έχεις κοινωνική δικαιοσύνη. Και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει και κοινωνική ειρήνη. Αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα στους Αμερικανικούς δρόμους, με αφορμή την υπόθεση Φλόυντ. Είναι μια πολύ μεγάλη και διαχρονική αλήθεια».

-Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσα σε όλα αυτά, τι κόμμα είναι; Αριστερό, κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό; Τι από όλα αυτά;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπήρξε ίσως ένα βήμα μπροστά από την εποχή του. Γιατί κατάφερε να συμπυκνώσει το αίτημα για μια ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική με την επίγνωση ότι στρατηγική που δε γίνεται εφαρμοσμένη πολιτική, είναι μόνο για τα μουσεία της πολιτικής ιστορίας. Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη που πρώτον διατύπωσε ως στόχο τη κυβέρνηση της Αριστεράς και ταυτόχρονα επιχείρησε στα σοβαρά να διατυπώσει τη στρατηγική του σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Συνεπώς στο ερώτημά σας θα απαντούσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αξιωματικά αυτό που ονομάζεται κυβερνώσα Αριστερά».

-Είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% με αυτόν του 33 %;

«Έχω την αίσθηση ότι αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% αυτός ο διαχωρισμός, δεδομένου ότι αυτός ο πολιτικός χώρος που ονομάστηκε ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα ΣΥΝασπισμός και προέρχεται από τη συνάντηση των ευρωκομουνιστών και των ανανεωτών του ΚΚΕ με ριζοσπάστες αριστερούς και σοσιαλδημοκράτες, παρά τα χαμηλά ποσοστά του, ποτέ δεν υπήρξε ένα περιθωριακό κόμμα. Πάντοτε οι ιδέες του και η επιρροή του στην ελληνική κοινωνία υπήρξε πολύ ευρύτερη των ποσοστών του. Ωστόσο δε θα θελήσω να αποφύγω την απάντηση στο βασικό σας ερώτημα, και απαντώ ευθέως, όχι. Δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2004 με αυτόν του 2015, ούτε ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του 2020. Γιατί τα κόμματα σε μεγάλο βαθμό – και εξ αιτίας της κρίσης του κομματικού μοντέλου- αντικατοπτρίζουν τη βάση των ψηφοφόρων τους. Όχι μόνο των μελών τους.

Όχι. Δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2004 με αυτόν του 2015, ούτε ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του 2020. Γιατί τα κόμματα σε μεγάλο βαθμό – και εξ αιτίας της κρίσης του κομματικού μοντέλου- αντικατοπτρίζουν τη βάση των ψηφοφόρων τους

Πρέπει να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ ως Συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς έλαβε 300.000 ψήφους. Αργότερα όμως το 2015 έφτασε πάνω από 2 εκ, για να καταλήξει στο 1,8 εκ στην εκλογική του ήττα, πέρυσι τον Ιούλη. Όποιος πιστεύει λοιπόν, ότι οι επιπλέον σχεδόν 1,5 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν όλοι αριστεροί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μάλλον κάνει λάθος.

Τον Μάη του 2012 ίσως και πάνω από 600 χιλιάδες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, έκαναν το μεγάλο βήμα ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολούθησε ένα νέο μεγάλο κύμα άλλων 600 χιλιάδων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που προστέθηκαν τον Ιούνιο. Μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί το 2009, ανήκαν στο 44% της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί που προσήλθαν στη κάλπη μας. Ήταν και παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ που δε θα μπορούσαν ούτε καν να διανοηθούν ότι θα ψήφιζαν ποτέ τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και πολλές χιλιάδες Νεοδημοκράτες που είχαν ψηφίσει Καραμανλή από το 2000 ως το 2009. Και που επίσης δεν είχαν διανοηθεί ποτέ ότι θα ψήφιζαν αριστερά και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ».

-Άρα ποιος πήγε προς τα αριστερά και ποιος προς τα δεξιά και το κέντρο; Πήγε Ο ΣΥΡΙΖΑ δεξιά ή οι ψηφοφόροι αριστερά;

«Ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβησαν. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ένα υπαρκτό κοινωνικό αίτημα. Μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. Για κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και προστασία των αδυνάτων από την οικονομική λαίλαπα των μνημονίων. Και το εξέφρασε γνήσια, έντιμα και πειστικά. Είπε θέλω να κυβερνήσω. Και το 12 και το 15. Θέλω να κυβερνήσω για το καλό αυτών που εκπροσωπώ. Δε θέλω να προσθέσω κι άλλες ηρωικές ήττες στα ιστορικά βιβλία. Και για αυτό η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν από το 12 και μετά, παρέμειναν. Δεν ήταν τελικά ευκαιριακοί ψηφοφόροι. Ούτε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ μια φωτοβολίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λοιπόν, σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι καταλαμβάνει ηγεμονικά το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά ως το κέντρο. Την πολιτική γεωγραφία δηλαδή της λεγόμενης Δημοκρατικής παράταξης».

-Το βράδυ των εκλογών θέσατε ως στόχο να μπορέσετε να αντιστοιχηθείτε με την εκλογική σας βάση. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Κατά πόσο τα έχετε καταφέρει;

«Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα με ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, είναι μια συνεχής διαδικασία. Δύσκολη γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή κρίσης της κομματικής ένταξης αλλά απολύτως αναγκαίας. Έγιναν μέχρι σήμερα πολλά και σημαντικά βήματα, ωστόσο η πανδημία εκ των πραγμάτων ανέστειλε μια σειρά από διεργασίες με σημαντικότερη εξ αυτών το συνέδριο. Ωστόσο για εμάς αυτό είναι μονόδρομος. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι κόσμος που μας παρακολουθεί και που αισθάνεται μέρος του εγχειρήματός μας, είναι πολύ περισσότερος από την οργανωμένη μας βάση. Η προσπάθεια να τον συναντήσουμε αυτόν το κόσμο και να τον εντάξουμε στις συλλογικές μας διεργασίες δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ούτε καν στο επικείμενο συνέδριο, όποτε και αν αυτό διεξαχθεί. Μάλλον αφετηρία θα είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, πιο λαϊκό και κοινωνικά ριζωμένο, παρά λήξη».

-Έχετε ακούσει φαντάζομαι τη θεωρία του «ενάμισι» κόμματος και πως αυτή αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη ενόψει των επόμενων εκλογών. Η ΝΔ, δηλαδή, ένα μεγάλο ηγεμονεύον κόμμα, εσείς γύρω στο 25% και τα μικρότερα κόμματα κάτω από το 7% και με στόχο τους να αποτελεί το δεύτερο και όχι το κυβερνών κόμμα. Ανησυχείτε καθόλου για μια τέτοια εξέλιξη;

«Αυτή η θεωρία θα μπορούσε να λειτουργήσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποδεχόταν το ρόλο του συστημικού παρτενέρ, όπως ακριβώς έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την εποχή Σημίτη και όπως ταυτόχρονα έκαναν και μια σειρά από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη με πιο χαρακτηριστικό το Γερμανικό SPD. Και θα συνέβαινε γιατί, όπως εξήγησα, οι ψηφοφόροι ανάμεσα σε δυο πολιτικές δυνάμεις που μοιάζουν να μην έχουν διαφορές, προτιμάνε πάντα την αυθεντική. Εδώ όμως δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο. Έχουμε δυο παρατάξεις που δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά βαθύτατα συστημική, που έχει πάρει διαζύγιο ακόμη και με τη παλιά λαϊκότητα της Δεξιάς. Έχει καταφέρει βέβαια να ενσωματώσει το ακραίο κέντρο σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο οικονομικό σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα και τους ακραίους δεξιούς του ΛΑΟΣ, που δίνουν τον τόνο. Και από την άλλη έχουμε μια αριστερά που δε συμβιβάζεται σε ρόλο διαχειριστή και αναζητά έναν εναλλακτικό κυβερνητικό δρόμο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις».

-Μα η στροφή προς τη κεντροαριστερά δεν διακινδυνεύει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ συστημικό παρτενέρ;

«Ο όρος κεντροαριστερά στην Ελλάδα είναι πολιτικά φορτισμένος από τη περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. Αν λοιπόν με τον όρο αυτό εννοούμε τη πολιτική γεωγραφία που ήδη καταλαμβάνει ηγεμονικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τότε ναι αυτή η στροφή έχει ήδη γίνει. Αν όμως εννοούμε τη πολιτική μετατόπιση προς τη κεντροδεξιά στη πραγματικότητα, τότε όχι. Δεν έγινε και δε θα γίνει ποτέ.

Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ συστημικός παρτενέρ της Δεξιάς. Ήταν, είναι και θα είναι πλειοψηφικό ρεύμα εντός της ελληνικής κοινωνίας διεκδικώντας τη πρόοδο, τη δημοκρατία, τη κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό θα έχει πάντα αντιστοίχιση με το πολιτικό σκηνικό. Το δικό μας χρέος, είναι να καταφέρουμε να εκφράσουμε αυτή τη κοινωνική πλειοψηφία ώστε να αποτυπωθεί εκλογικά, στηρίζοντας ένα σύγχρονο και καινοτόμο σχέδιο για μια προοδευτική Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας».

-Μα πόσο εφικτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να διεκδικήσει τη πολιτική πλειοψηφία; Κάποιοι σύντροφοί σας λένε πως αυτό είναι ανέφικτο και μιλάνε για προοδευτικό μέτωπο ή για πόλο, όχι για πλειοψηφία. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δεν αντικατοπτρίζουν μια τέτοια προοπτική.

«Κάποιοι σύντροφοί μου όταν πρωτομίλησα για κυβέρνηση της Αριστεράς με κοίταζαν περίεργα. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Δεν τους παρεξήγησα ούτε τότε, ούτε και τώρα. Προτιμώ ωστόσο να χαράσσω πολιτικούς στόχους όχι με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με βάση αυτό που καταλαβαίνω ως ανάγκη της κοινωνίας. Η χώρα και ιδίως η κοινωνική πλειοψηφία έχουν ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει ένα σχέδιο ριζικών μεταρρυθμίσεων για περισσότερη δημοκρατία και δικαιοσύνη, για αναδιάταξη των παραγωγικών δυνατοτήτων με επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής, της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό το σχέδιο θα το θέσουμε στη κρίση των πολιτών και όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Η πολιτική των συμμαχιών μας είναι δεδομένη. Δε θα καθορίσουμε, ωστόσο, την ανάγκη της χώρας από τις διαθέσεις των συμμάχων μας. Θα διεκδικήσουμε τη πλειοψηφία για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο την έβαλε ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόλις μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης».

Η πολιτική των συμμαχιών μας είναι δεδομένη. Δε θα καθορίσουμε, ωστόσο, την ανάγκη της χώρας από τις διαθέσεις των συμμάχων μας. Θα διεκδικήσουμε τη πλειοψηφία για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα στο οποίο την έβαλε ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόλις μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης

-Πώς κρίνετε τη στάση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Πρόεδρε το τελευταίο διάστημα;

«Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει υποπέσει σε μια σειρά από στρατηγικά ατοπήματα. Με πρώτο αυτό της καταψήφισης της απλής αναλογικής, δεύτερο και κορυφαίο τη καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τρίτο και ανεξήγητο τη ταύτιση με τη πιο αντιδημοκρατική εκδοχή της Δεξιάς, με την υπερψήφιση του χουντικής έμπνευσης νόμου για τις διαδηλώσεις. Το ΚΙΝΑΛ σήμερα φαίνεται να επιθυμεί να είναι πρώτα αντι-ΣΥΡΙΖΑ και μετά όλα τα υπόλοιπα».

Το ΚΙΝΑΛ σήμερα φαίνεται να επιθυμεί να είναι πρώτα αντι-ΣΥΡΙΖΑ και μετά όλα τα υπόλοιπα

-Εσείς θα επιμείνετε στην ανάγκη διαλόγου ή θα επιχειρήσετε ξανά διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ; Θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί δεν αναλαμβάνετε μια πρωτοβουλία προσωπικά προς την Φώφη Γεννηματά: Είστε άλλωστε το μεγαλύτερο κόμμα…

«Οι πόρτες του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτές για όσους μοιράζονται την αγωνία να έχει ο τόπος ένα προοδευτικό μέλλον. Για μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή και προοδευτική Ελλάδα. Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες με αυτό το όραμα, είτε ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ ή άλλο κόμμα. Εμείς ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε, να συνομιλήσουμε με αυτούς τους πολίτες και να διαμορφώσουμε μια ευρύτατη πλειοψηφία που θα πάει τον τόπο σε προοδευτική κατεύθυνση. Αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρεται επίσης γι’ αυτό, θα έχει – φαντάζομαι – και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον να το αποδείξει».

-Μιλήσατε για ριζοσπαστικό και καινοτόμο σχέδιο για μια προοδευτική Ελλάδα. Πόσο μπορεί να συμβαδίζει αυτό με ένα κόμμα που εφήρμοσε μνημόνιο;

«Το μνημόνιο δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική μας ιδιοκτησία. Συγκρουστήκαμε σκληρά με την πιο ακραία εκδοχή της Ευρώπης. Αυτή η σύγκρουση άφησε πίσω μας μια θετική παρακαταθήκη για όλη την Ευρώπη. Ο συσχετισμός δύναμης υπήρξε συντριπτικός και αναγκαστήκαμε σε έναν συμβιβασμό, που δεν ήταν όμως αδιέξοδος. Καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα από την ταπεινωτική επιτροπεία των τεχνοκρατών. Ταυτόχρονα αναδιαρθρώσαμε το Δημόσιο χρέος και αποκαταστήσαμε τη πρόσβαση στις αγορές. Αφήσαμε γεμάτα ταμεία και μια αναπτυξιακή παρακαταθήκη δώδεκα συνεχόμενων τριμήνων που διακόπηκε αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία της νεοφιλελεύθερης ΝΔ του κου Μητσοτάκη, που υποτίθεται θα έφερνε την μεγάλη ανάπτυξη και έφερε ύφεση πριν έρθει η πανδημία.

Το μνημόνιο δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική μας ιδιοκτησία. Συγκρουστήκαμε σκληρά με την πιο ακραία εκδοχή της Ευρώπης. Αυτή η σύγκρουση άφησε πίσω μας μια θετική παρακαταθήκη για όλη την Ευρώπη

Ταυτόχρονα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες εφαρμόσαμε ένα παράλληλο πρόγραμμα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μειώσαμε τις ανισότητες, καταπολεμήσαμε τη φτώχια ρίχνοντάς την σε επίπεδα προ του 2004, επαναφέραμε την εργασιακή κανονικότητα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ μειώσαμε σημαντικά την ανεργία. Ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε το διεθνές κύρος της χώρας με μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Δεν είναι η εφαρμογή του μνημονίου αλλά η υπέρβαση των μνημονίων».

-Τι θα αλλάζατε λοιπόν από όσα εφαρμόσατε στο μνημόνιο, αφού όπως λέτε δεν αποτελεί προγραμματική σας επιλογή ; Τι διαφορετικό θα κάνετε τώρα;

«Από τον Αύγουστο του 18, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια ξεκινήσαμε και αλλάξαμε πολλά. Και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο, μιας και με ρωτάτε να σας θέσω ένα κορυφαίο ζήτημα. Το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι ότι το τραπεζικό σύστημα δε λειτουργεί. Οι τράπεζες δε παίζουν το ρόλο τους και δε χρηματοδοτούν τη πραγματική οικονομία. Καμία οικονομία δε μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο νόμος που η τρόικα μας ανάγκασε να ψηφίσουμε για τις διοικήσεις των τραπεζών ήταν εξωφρενικός. Έξω από κάθε διεθνή και ευρωπαϊκό πρότυπο. Ταυτόχρονα εξωφρενικό είναι να έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος τρείς φορές τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και το Ελληνικό κράτος να μην έχει τον έλεγχο καμίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών».

Είναι εξωφρενικό να έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος τρείς φορές τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και το Ελληνικό κράτος να μην έχει τον έλεγχο καμίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

-Αληθεύει αυτό που γράφτηκε, ότι ζητάτε να μην υπάρξουν Εξεταστικές και άλλες αποκαλύψεις, προκειμένου να δώσετε τη συναίνεσή σας σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως σας κατηγόρησε αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εν συνεχεία κυβερνητικά στελέχη;

«Εγώ σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, όπως έδειξε και στις Πρέσπες αλλά και στα ελληνοτουρκικά, έχω αποδείξει ότι δε βάζω τα εθνικά θέματα στη φαρέτρα της εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας. Τα ίδια έλεγα για τα εθνικά θέματα ως Πρωθυπουργός, τα ίδια λέω σήμερα και θα λέω και αύριο. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν αλλάζουν ειδικά δε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά δεν πρόκειται να ανεχτώ να κάνει επικοινωνιακά σόου ο κ.Μητσοτάκης και εκκλήσεις περί ενότητας και εθνικής ομοψυχίας την ώρα που διχάζει με τον πιο ανήθικο τρόπο τους πολίτες, βυθίζοντας τη χώρα στο βούρκο της σκανδαλολογίας, βασισμένης σε πρακτόρικες υποκλοπές, παράνομες καταγραφές και λασπολογία».

Δεν πρόκειται να ανεχτώ να κάνει επικοινωνιακά σόου ο κ.Μητσοτάκης και εκκλήσεις περί ενότητας και εθνικής ομοψυχίας την ώρα που διχάζει με τον πιο ανήθικο τρόπο τους πολίτες, βυθίζοντας τη χώρα στο βούρκο της σκανδαλολογίας, βασισμένης σε πρακτόρικες υποκλοπές, παράνομες καταγραφές και λασπολογία

-Θεωρείτε, όντως, ότι πίσω από τις κασέτες Μιωνή, ή τους διαλόγους της ηγεσίας της Πυροσβεστικής για το Μάτι υπάρχει ο πρωθυπουργός; Ότι υπάρχει σχέδιο, ενορχηστρωμένο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

«Εσείς πιστεύετε ότι όλα αυτά έγιναν εν αγνοία του; Αυτά τα παρανόμως κτηθέντα υλικά καταγράφηκαν, το ένα τέσσερα και το άλλο δύο χρόνια πριν. Κάποιος τα συνέλεξε, κάποιος τα αξιολόγησε και αποφάσισε το χρόνο που θα τα έριχνε στη δημοσιότητα. Προφανώς και υπάρχει σχεδιασμός, όπως και παρακράτος, που αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό από το κράτος».

-Και πιστεύετε ότι θα πάει σε Προανακριτικές και εξεταστικές για στελέχη της κυβέρνησής σας;

«Μακάρι να το κάνει και αυτό το λάθος. Δε θα είναι βέβαια το καλύτερο για τη πολιτική ζωή, αλλά θα είναι ένας τρόπος να καταρρεύσουν με πάταγο οι σκευωρίες και οι λασπολόγοι. Ωστόσο νομίζω ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι η στρατηγική της σπίλωσης και της συκοφαντίας των πολιτικών του αντιπάλων χωρίς περεταίρω αποδείξεις και διερεύνηση ή Επιτροπές που ενίοτε καταλήγουν και μπούμερανγκ.

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι η στρατηγική της σπίλωσης και της συκοφαντίας των πολιτικών του αντιπάλων χωρίς περεταίρω αποδείξεις και διερεύνηση ή Επιτροπές που ενίοτε καταλήγουν και μπούμερανγκ

Αυτό που τους ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι να κρύψουν τις συνέπειες της αποτυχίας τους στην οικονομία αλλά και το όργιο εξυπηρέτησης, φίλων και υποστηρικτών με δημόσιο χρήμα. Δεν έχετε παρατηρήσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν ασχολείται με τα υπαρκτά και τεράστια προβλήματα του σήμερα και των πολιτών, αλλά αρκούνται να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση;».

-Και εσείς, πάντως, όπως και κορυφαία σας στελέχη, είστε ιδιαίτερα οξείς κατά του πρωθυπουργού. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιθέσεις κατά της συζύγου του, αλλά και ότι συνεχώς τον χαρακτηρίζετε εκπρόσωπο συμφερόντων, διαπλεκόμενο…

«Δεν υπάρχει καμία προσωπική επίθεση εναντίον της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Τα πολιτικά ερωτήματα εκείνης της περιόδου αφορούσαν το πόθεν έσχες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και διεκδικείς να γίνεις πρωθυπουργός οφείλεις να σέβεσαι τους νόμους και να δίνεις εξηγήσεις για τα περιουσιακά σου στοιχεία. Ως εκεί. Εμείς πολιτική δεν κάνουμε δολοφονώντας χαρακτήρες. Αλλά αν ο κος Μητσοτάκης ενοχλείται από τη κριτική και την έρευνα κάποιων δημοσιογράφων και εφημερίδων, εμείς τι να πούμε που επί τεσσεράμιση χρόνια, τόσο εγώ όσο και στελέχη της κυβέρνησης μου, ακούσαμε και διαβάσαμε τα πάντα για τις οικογένειες μας, τους γονείς μας, τα παιδιά μας. Κάθε εβδομάδα, ο μηχανισμός των media που σήμερα λιβανίζει τον κ. Μητσοτάκη στοχοποιούσε υπουργούς και βουλευτές με ψέματα, ύβρεις και λάσπη. Και ξέρετε δεν διανοηθήκαμε ποτέ να τους κόψουμε τη διαφημιστική χρηματοδότηση για να τους εξοντώσουμε».

-Να κλείσουμε με δυο ερωτήσεις για τα εσωκομματικά. Στελέχη σας, δείχνουν να έχουν προσωπικές στρατηγικές, οι τάσεις να είναι «κόμμα μέσα στο κόμμα», αλλά και κάποιοι να μην θέλουν το πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία-ούτε καν την Προοδευτική Συμμαχία. Πώς θα τα αντιμετωπίσετε όλα αυτά; Και, κυρίως, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκη για μεγάλη ανανέωση και μετάγγιση νέου αίματος;

«Δεν έχω παρόμοια εικόνα για στελέχη μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα στις ράγες της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού του, όπως έχουμε αποφασίσει, για ένα κόμμα μαζικό και βαθιά δημοκρατικό. Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι καλοδεχούμενες. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες, πρέπει να τις εφεύρουμε. Οι ομάδες διανομής της εσωκομματικής εξουσίας όμως είναι κάτι ξεπερασμένο και αποκρουστικό. Ακούω με μεγάλη προσοχή τη συζήτηση για την ανάγκη να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και να στηρίξουμε τα δικαιώματα των μελών.

Όσο για το νέο αίμα, ναι είναι αναγκαίο να καταφέρουμε να αναδείξουμε νέα στελέχη από τη κοινωνία. Και κυρίως από τη νέα γενιά. Η διεύρυνση πρέπει να έχει και βάθος κοινωνικό

Αυτό νομίζω για να έχει νόημα και περιεχόμενο πρέπει να συμβαδίζει με την εκχώρηση δικαιώματος λήψης κρίσιμων αποφάσεων μετά από πλατύ και ουσιαστικό διάλογο, στη βάση του κόμματος. Και η τεχνολογία μπορεί εύκολα να μας βοηθήσει σε κάτι τέτοιο. Άν όμως δεν συμβαδίζει με παρόμοιες ριζοσπαστικές πρακτικές, μένει κενό γράμμα και εύκολα παρερμηνεύεται ως δικαίωμα σε μηχανισμούς και όχι στα μέλη. Όσο για το νέο αίμα, ναι είναι αναγκαίο να καταφέρουμε να αναδείξουμε νέα στελέχη από τη κοινωνία. Και κυρίως από τη νέα γενιά. Η διεύρυνση πρέπει να έχει και βάθος κοινωνικό».

Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι καλοδεχούμενες. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες, πρέπει να τις εφεύρουμε. Οι ομάδες διανομής της εσωκομματικής εξουσίας όμως είναι κάτι ξεπερασμένο και αποκρουστικό

-Υπάρχει περίπτωση εκλογή σας από τη βάση του κόμματος; Αν όχι από αυτό το Συνέδριο, να αλλάξει το Καταστατικό για την επόμενη φορά;

«Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το πως θα εκλεγώ. Αλλά με απασχολεί να βρούμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εκείνο που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα δίνει νόημα και αξία στα μέλη του κόμματος, χωρίς όμως να οδηγηθούμε στις ευτελιστικές διαδικασίες που είδαμε σε άλλα κόμματα.

Στην πορεία προς το Συνέδριο θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά και εκεί θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις

Στην πορεία προς το Συνέδριο θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά και εκεί θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Πηγή: Left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 10:16

Σχετικά Άρθρα

  • Κασσελάκης κατά των «87»: Θα πιουν τα πικρά ποτήρια των επιλογών τους - Ψηφίζουμε Συνέδρους
    Κασσελάκης κατά των «87»: Θα πιουν τα πικρά ποτήρια των επιλογών τους - Ψηφίζουμε Συνέδρους

    Σφοδρή επίθεση κατά της ομάδας των «87» εξαπέλυσε με ανάρτησή στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας τους για άλλη μια φορά για «αντικαταστατική έκπτωση» από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εφηύραν ότι "ο Κασσελάκης ο ίδιος ζήτησε τη μομφή". Πήγα δηλαδή στην Κεντρική Επιτροπή και υπέβαλα μομφή στον εαυτό μου! Ή παρακάλεσα να μου κάνουν μομφή ενώ εκείνοι δεν ήθελαν!» αναφέρει ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «πήρα την απόφαση να μην τους διευκολύνω, να αποκαλύψω τις προθέσεις τους.

    Αν ήθελαν πτώση, θα έπρεπε να σηκώσουν την ευθύνη της μομφής. Και αυτό συνέβη. Οι επιλογές τους, τους αποκάλυψαν σε όλη την κοινωνία: «Τα πίκρα ποτήρια των επιλογών τους θα τα πιουν μέχρι τέλους και οι επιλογές αυτές θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την υπόλοιπη πολιτική διαδρομή», υπογραμμίζει στη συνέχεια, για να καταλήξει:

    «Το Σαββατοκύριακο παίρνουμε εμείς με την ψήφο μας την θέση των μηχανισμών. Το Σαββατοκύριακο ψηφίζουμε όλες και όλοι για συνέδρους. Είναι Ζήτημα Δημοκρατίας».

    Ολόκληρη την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

    Πηγαίνουν στις συνελεύσεις των ΟΜ και δεν μπορούν να σταθούν.
    Τι εφηύραν λοιπόν;
    Το ότι «ο Κασσελάκης ο ίδιος ζήτησε τη μομφή».
    Πήγα δηλαδή στην Κεντρική Επιτροπή και υπέβαλα μομφή στον εαυτό μου! Ή παρακάλεσα να μου κάνουν μομφή ενώ εκείνοι δεν ήθελαν!
    Ξεχνούν ότι όσο ήμουν στις πυρκαγιές στην Αττική και στα νεκρά ψάρια στη Θεσσαλία, εκείνοι συνεδρίαζαν από τις διακοπές τους με zoom για το πώς θα μεθοδεύσουν την πτώση μου με τον εκβιασμό της μομφής αλλά χωρίς να τη χρεωθούν οι ίδιοι.
    Πήρα την απόφαση να μην τους διευκολύνω, να αποκαλύψω τις προθέσεις τους. Αν ήθελαν πτώση, θα έπρεπε να σηκώσουν την ευθύνη της μομφής. Και αυτό συνέβη.
    Οι επιλογές τους, τους αποκάλυψαν σε όλη την κοινωνία.
    Είναι δική τους επιλογή η μομφή.
    Είναι δική τους επιλογή η αντικαταστατική έκπτωση.
    Είναι δική τους απόφαση ο (δήθεν) αποκλεισμός μου.
    Τα πίκρα ποτήρια των επιλογών τους θα τα πιουν μέχρι τέλους και οι επιλογές αυτές θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την υπόλοιπη πολιτική διαδρομή.
    Το Σαββατοκύριακο παίρνουμε εμείς με την ψήφο μας την θέση των μηχανισμών.
    Το Σαββατοκύριακο ψηφίζουμε όλες και όλοι για συνέδρους.
    Είναι Ζήτημα Δημοκρατίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καλαματιανός: Αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
    Καλαματιανός: Αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    «Η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμόσει πολιτικές -έστω και ανεπαρκείς- καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας», τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1.

    Ειδικότερα, ο Ηλείος Βουλευτής -με αφορμή την προαιρετική μείωση τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ- επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έκθετη και πρέπει να απαντήσει: γιατί άργησε τόσο πολύ να πιέσει τα σούπερ μάρκετ ώστε να μειώσουν τις τιμές, έστω και εθελοντικά; Επίσης, γιατί άργησε τόσο πολύ να ελαφρύνει τους παραγωγούς από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο; Υπενθυμίζω ότι εδώ και 2,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, κατ’ επέκταση και οι τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, γιατί έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία του 2022, που αναφέρεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού -ανάλογη του κόστους ζωής και της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού- και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί στο σύνολό τους; Από την πλευρά μας, διαρκώς τονίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθούν οι τιμές και να ανασάνει ο κόσμος, να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή τη λογική. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2025 προβλέπεται αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αφαίμαξη, λοιπόν, των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους συνεχίζεται, γεγονός που ασφαλώς συνιστά κυβερνητική επιλογή.»

    Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το επικείμενο Συνέδριο, σημείωσε:

    «Επιδιώκουμε να είναι ένα πολιτικό Συνέδριο, να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση. Η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πως θα πορευτούμε. Πρέπει την επόμενη μέρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι εξαιρετικά μεγάλες. Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, επομένως οφείλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες των πολιτών, δίνοντας διεξόδους για όλα αυτά που συμβαίνουν.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του πνεύματος της ΕΕ ο Μητσοτάκης για τον κατώτατο μισθό – Καμία δέσμευση για επέκταση των ΣΣΕ
    ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του πνεύματος της ΕΕ ο Μητσοτάκης για τον κατώτατο μισθό – Καμία δέσμευση για επέκταση των ΣΣΕ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, την οποία ακόμη η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει, αν και ήταν υποχρεωτικό

    «Κατώτατο μισθό ‘αλά γαλλικά’ υποσχέθηκε σήμερα, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης, αναλύοντας το νέο τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται από δω και στο εξής, βάση του γαλλικού μοντέλου, όπως τόνισε», σημειώνει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

    Και υπογραμμίζει πως «η Γαλλία, σύμφωνα με την Eurostat, είχε για το 2024, 1.709€ κατώτατο μισθό και με τις πραγματικές ώρες εργασίας, για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση, να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

    «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται ο ελληνικός κατώτατος να φτάσει τα 950€, το 2027, όταν μάλιστα οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε όλη την ΕΕ και ήδη η αγοραστική τους δύναμη είναι πιο χαμηλά και από τα επίπεδα της Βουλγαρίας», αναφέρει χαακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης, ο κ. Γαβρήλος αναφέρει πως «από ‘δω και στο εξής οι μισθοί δεν θα μπορούν να πέφτουν, μόνο να ανεβαίνουν, τόνισε ο πρωθυπουργός», για να τονίσει πως «τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν απολέσει πάνω από το 25% της δύναμης του μισθού τους – η μεγαλύτερη απώλεια σε όλες τις χώρες της ΕΕ – και οι Έλληνες αμείβονται 15,7€ την ώρα, όταν μέσος όρος της Ευρωζώνης για το 2023 ήταν στα 35,6 ευρώ».

    «Πόσες ακόμη επικοινωνιακές φιέστες, όπως η σημερινή, μπορεί να αντέξει ο εργαζόμενος;»

    «Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού εμπλέκει τον θολό παράγοντα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ διατηρεί την κυβέρνηση σε ρόλο ρυθμιστή της όποιας αύξησης», επισημαίνει, ενώ σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041/2022, την οποία ακόμη η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει, αν και ήταν υποχρεωτικό εδώ και δύο χρόνια».

    Ο κ. Γαβρήλος τονίζει πως «η ΕΕ ζητά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαμόρφωση του επιπέδου των μισθών μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και απαιτεί να ανέβει το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων που εντάσσονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο 80%», σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα «των πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπου «περίπου το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις».

    Παράλληλα, σημειώνει πως «το 50% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις επισφάλειας και κακοπληρωμένες: 1 στους 4 εργοδότες, σύμφωνα με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, δεν ενσωμάτωσε τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και τις τριετίες».

    «Ο κόσμος της εργασίας έχει δει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να του αφαιρούνται βασικά δικαιώματα αλλά και το σύνολο της ζωής του να υποβαθμίζεται», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το Μαξίμου να αναρωτηθεί «πόσες ακόμη επικοινωνιακές φιέστες, όπως η σημερινή, μπορεί να αντέξει ο Έλληνας εργαζόμενος και πόσο ακόμη εμπαιγμό;».​

    Πηγή: In.gr
  • Κασσελάκης: Η συντριπτική πλειοψηφία με θέλει πρόεδρο - Αν χάσω θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ
    Κασσελάκης: Η συντριπτική πλειοψηφία με θέλει πρόεδρο - Αν χάσω θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Θα είμαι υποψήφιος», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα του επιτραπεί από το Συνέδριο να συμμετάσχει τελικά ως υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στους «87» λέγοντας πως «αυτό το οποίο κάνουν είναι η ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ».

    «Αν χάσω θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»

    Μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αρχικά πως «η συντριπτική πλειοψηφία με θέλει πρόεδρο, αυτή θα εκφραστεί στο Συνέδριο». Ακόμη, διευκρίνισε πως δεν θα φύγει από το κόμμα, στην περίπτωση που ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές. «Εάν χάσω στην κάλπη, θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι τίποτα τελειωμένο, πάμε κανονικά προς το Συνέδριο... Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Το ανώτατο όργανο, το Συνέδριο, μπορεί να ακυρώσει την άρση εμπιστοσύνης», επισήμανε.

    «Ο διχασμός είναι προσχηματικός»

    Στη συνέχεια, αναφερόμενους στους «87», σχολίασε πως «αυτό το οποίο κάνουν είναι η ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ είπε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να μικρύνει το κόμμα, ωστόσο εάν οι συνεχίζουν έτσι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί...».

    «Όλοι μας φέρουμε μέρος της ευθύνης», είπε αναφερόμενος στην εικόνα του κόμματος, ενώ σημείωσε πως «αυτός ο διχασμός είναι προσχηματικός».

    «Μόνο ο Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε»

    Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως: «ο μόνος που ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που παραιτήθηκε, όλοι οι άλλοι συνεχίζουν κανονικά».

    Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο και εάν θεωρεί πως τον υπονομεύει, απάντησε: «Έχει πάντα την εκτίμησή μου σε προσωπικό επίπεδο, μου έδωσε τα πρώτα μου πατήματα στην πολιτική, είχαμε μια καλή σχέση.Σοκαρίστηκα στο Συνέδριο με την αμφισβήτηση που δέχθηκα... Προσπάθησα μετά για δύο μήνες να επουλώσουμε αυτή τη σχέση. Ήλπιζα να υπήρχε μεγαλύτερη επαφή στις ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε η κατάλληλη ανταπόκριση».

    Για το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος να δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία την τελευταία στιγμή, είπε: «Η διαδικασία είναι ανοιχτή προς όλους».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία
    Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία

    Σε μια ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Ο Ηλείος Βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με την ανομβρία, στην καλλιέργεια της ελιάς στον νομό μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση καθώς η νέα παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά μειωμένη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου της Ηλείας και στο εισόδημά του.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνει:

    «Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, πιέζοντας για λύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο του νομού μας, απαντώντας στα μεγάλα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με την αδιαφορία και την ανεπάρκειά της: το υψηλό κόστος παραγωγής, τις προβληματικές και καθυστερημένες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων λόγω της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τον κίνδυνο κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας του νέου πτωχευτικού κώδικα που η ίδια ψήφισε. Την καλούμε, επίσης, να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Δίχως αμφιβολία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφορούν το σύνολο των καλλιεργειών, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά το αγροτικό εισόδημα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ελαιοκαλλιέργειας, όπου σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η νέα σοδειά αναμένεται πολύ μειωμένη λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Προφανώς, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην απόγνωση μεγάλο αριθμό παραγωγών της Ηλείας, ειδικά αυτών που το εισόδημά τους στηρίζεται αποκλειστικά στην ελιά ως μονοκαλλιέργεια. Οφείλει, λοιπόν, η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων παραγωγών μας, αποζημιώνοντάς τους με δίκαιο τρόπο για το χαμένο εισόδημα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου καθώς η ίδια επιμένει να μην ασχολείται ουσιαστικά, αντιθέτως, να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και παχιά λόγια που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία
    ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία

    Τις υποψηφιότητες των Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Φαραντούρη, ενέκρινε η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας οριστικό «όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.

    Την ίδια ώρα η υβριδικότητα του συνεδρίου, η δυνατότητα δηλαδή συμμετοχής και μέσω zoom, αποτελεί τη νέα εστία αντιπαράθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία κατ’ εξοχήν εκπροσωπεί την κασσελακική πλευρά στο συγκεκριμένο όργανο, χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας στο συνέδριο χειρότερη κι από την αντίστοιχη στην Κεντρική Επιτροπή που καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν κι επιτράπηκαν και οι τηλεφωνικές ψήφοι, προσθέτοντας πως η υβριδικότητα του συνεδρίου είναι κι αντικαταστατική.

    Από την άλλη, η πλειονότητα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας εκτίμησε πως μπορεί να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου ακόμα και μέσω zoom.

    Η κυρία Τζάκρη, εξάλλου, έθεσε ζητήματα καταλληλότητας του χώρου, του «Gazi Live», όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο.

    Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ενώ η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα.

    Όσον αφορά την Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα εξετάσει απλώς τα πρακτικά της ψηφοφορίας για συνέδρους που θα στείλουν οι ΟΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Τζάκρη, η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας κι ο Νίκος Σκορίνης ζήτησαν η Π.Γ. να εκδώσει απόφαση μόνο για το πολιτικό σκέλος κι όχι και για τα διαδικαστικά ζητήματα του συνεδρίου, τα οποία περιλάμβαναν και νέες αιχμές σε βάρος Κασσελάκη ο οποίος για μια ακόμα φορά δεν αναφέρεται ως υποψήφιος.

    Ο κ. Πολάκης, ο οποίος συμμετείχε μέσω zoom, συμφώνησε με την απόφαση της Π.Γ.

    «Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες. Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας κι ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη», επισημαίνεται στην απόφαση.

    Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του γενικού διευθυντή, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, για τα κομματικά ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία ακόμα κι ολόκληρη η κρατική χρηματοδότηση να δινόταν σε αυτά και πάλι δεν θα μπορούσαν να διασωθούν.

    «Ούτε με ένα δωμάτιο λεφτά σώζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Ολόκληρη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας:

    «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο της κυβερνητικής επικοινωνιακής προπαγάνδας. Ειδικά όταν παρουσιάζεται ως κρίσιμη παρέμβαση μια αύξηση, κάθε τόσο, που δεν καλύπτει το νέο κόστος ζωής, όπως έχει διαμορφωθεί από την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 που ορίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και ενισχύει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από το 2012 ως σήμερα έχει χαθεί το 14% της δυναμικής των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ενώ στη χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από ΣΣΕ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%, και η ΕΕ κάνει λόγο για υποχρέωση των κρατών- μελών να πιάσουν τον στόχο του 80%.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητά να επανέλθει άμεσα το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο ισχυρός ρόλος του ΟΜΕΔ για τη διαιτησία. Πάγια θέση μας είναι πως οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να διαπραγματεύονται τα μεταξύ τους ζητήματα και η κυβέρνηση να περιορίζεται στο να παράσχει ένα ενισχυτικό πλαίσιο αυτών των διαδικασιών.

    Παράλληλα, ζητάμε την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία παραμένουν αποκλεισμένες. Δεν μπορεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, που στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας να είναι έξω από τον τραπεζικό δανεισμό, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ακολούθως διαπιστώνεται ότι παραμένει η ίδια αναγκαιότητα ενίσχυσης των συνταξιούχων καθώς περί τα 2,5 εκατομμύρια εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη που δεν μπορεί να ξεπεράσει το υψος των 550€ καθαρά.

    Τέλος, είναι απαράδεκτο να θέλει η χώρα να ενισχύσει τον κοινωνικό διάλογο των εταίρων και η ΝΔ να εφαρμόζει την τεκμαρτή φορολόγηση, η οποία βασίζεται και στον μισθό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Είναι σαν να καλλιεργεί τη σύγκρουση των δυο μερών, ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία και η διεθνής πρακτική δείχνει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

    Η έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όμως, επιμένει να κρατά κρυφή τη στόχευσή της. Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστά χαρτιά. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για το ποια άρθρα σκοπεύει να φέρει προς αναθεώρηση. Είναι στην ατζέντα του τα άρθρα που προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό ή η παιδεία; Είναι το άρθρο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών ή εκείνο που διασφαλίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;

    Σε τέτοιου είδους αναθεώρηση δεν πρόκειται να συναινέσει ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει προτάσεις και τις ενισχύει περαιτέρω. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί -ίσως αυτό σχεδιάζει- στην αναζήτηση πλειοψηφιών με την ακροδεξιά.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την αναζήτηση υποψήφιων προσώπων, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι στη Δημοκρατία μας δεν υπάρχουν άβατα και ότι έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά και την προοδευτική ευρύτερη παράταξη. Η ανάδειξη ενός τέτοιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόκληση και στόχο που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

    Τέλος, με αφορμή την εν εξελίξει επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει με κάθε ένταση το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Η διεκδίκησή τους αποτελεί για εμάς ένα χρέος ιστορικό και ηθικό. Για να κλείσουμε ένα βαρύ κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών και να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση-Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των γερμανικών επανορθώσεων ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2019.

    Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και, η αφωνία του πρωθυπουργού στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου και συνεργατών του, προκάλεσαν ανησυχία στη χώρα ως προς τα διαδραματιζόμενα στις διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει από τις 28 Σεπτεμβρίου, διά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, αλλά ως τώρα το αίτημα δεν έχει βρει ανταπόκριση.

    Οι εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα, όμως, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την Τουρκία, για το είδος των εξελίξεων που επικαλείται η τουρκική ηγεσία, για το πώς μπορούν τα «Ήρεμα Νερά» να είναι συμβατά με τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», για το αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων μας, κ.ά.

    Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μία στρατηγική αναθεωρητική και απολύτως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και την ηρεμία στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προσδοκά σε μια λευκή επιταγή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε στα ελληνοτουρκικά, ούτε, γενικότερα, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι αναγκαία η επιστροφή σε μια πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019. Μια πολιτική με αρχή, μέση και τέλος, που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, θα κρατά ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, και δεν θα παραβιάζει «κόκκινες γραμμές».

    Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 τιμήσαμε το ηρωικό “Όχι” του ελληνικού λαού απέναντι στον ιταλικό φασισμό, που επιβουλεύτηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Τιμήσαμε τους ηρωικούς άνδρες και τις ηρωικές γυναίκες της εθνικής μας Αντίστασης, που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν απέναντι στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του. Αποτελεί μόνιμη υπόμνηση ότι ο λαός μας γεννήθηκε, αναγεννήθηκε και αγωνίστηκε μέσα στον διαρκή αγώνα, στη διαρκή πάλη απέναντι στην τυραννία και τους εκπροσώπους του, ξένους και ντόπιους.

    Είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξουν τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο της κατοχής και να επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η δυνατότητα πρόσβασης στην αλήθεια, όπως είχε δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής και συλλογικής μας μνήμης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προχωρά συγκροτημένα, δημοκρατικά, με συλλογικότητα και με απόλυτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων στο έκτακτο συνέδριό και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και τις καταστατικές προβλέψεις. Στο συνέδριο θα υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής.

    Δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ασύμβατα με την κοινή μας πορεία. Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες.

    Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες.

    Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.

    Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός, ώστε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να τιμήσει την εντολή των Ελλήνων πολιτών για αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελώντας ένα στιβαρό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οφείλει να οργανώσει την κοινωνικά αναγκαία και απαραίτητη προοδευτική αντεπίθεση, προασπίζοντας τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, με σκοπό την προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας και της χώρας, και μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική για να δώσει απαντήσεις
    Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική για να δώσει απαντήσεις

    Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα ποσοστά που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απώλεια της περηφάνιας»

    «Πρέπει να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί είναι αυτοσκοπός. Γιατί χρειαζόμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό, με ευρωπαϊκές και οικολογικές αναφορές κόμμα», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος πρέπει να ξαναχτιστεί «για να στηρίξουμε την κοινωνία μας, η πολιτική αλλαγή η κοινωνική δικαιοσύνη, η ευημερία της κοινωνίας και της χώρας είναι ο σκοπός μας».

    Ο Σωκράτης Φάμελλος συμπλήρωσε ότι η πολιτική δεν γίνεται σε γραφεία.

    «Δεν γίνεται από επαγγελματίες πολιτικούς, η πολιτική δεν γίνεται με οικογενειοκρατία ή καριερισμό, αλλά, επίσης η πολιτική δεν γίνεται με lifestyle και με ίντριγκες, ούτε η κοινωνία ζει μόνο στα social media, η πραγματική ζωή μας δίνει άλλα συμπεράσματα», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

    «Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο μαζί», λέει ο Φάμελλος

    Επισήμανε ότι «δυστυχώς το «εγώ» μας πλήγωσε και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο «μαζί». Για να βρούμε και τη δύναμη που έχει πάντα η Αριστερά και η προοδευτική σκέψη».

    Υπογράμμισε επίσης πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα ποσοστά που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απώλεια της περηφάνιας».

    Καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «την απόφαση να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ την έχουμε πάρει όλες και όλοι μαζί. Είναι μία απόφαση η οποία είναι βαθιά ριζωμένη, είναι επιβεβαιωμένη από εσάς και μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική για να δώσει απαντήσεις και θα τις δώσει στον κ. Μητσοτάκη».

    Σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση.

    Πηγή: In.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων ο Κασσελάκης - Συνεδριάζει σήμερα η ΠΓ
    ΣΥΡΙΖΑ: Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων ο Κασσελάκης - Συνεδριάζει σήμερα η ΠΓ

    Στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν οργανωτικά ζητήματα τόσο γύρω από τις κάλπες ανάδειξης αντιπροσώπων όσο και για τον «οδικό χάρτη» του συνεδρίου.

    Για την μάχη του Σαββατοκύριακου ενόψει της εκλογής συνέδρων ετοιμάζονται τα «στρατόπεδα» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε κλίμα έντασης.

    Σε αυτή την κρίσιμη συνθήκη συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Στο τραπέζι της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα τόσο γύρω από τις κάλπες ανάδειξης αντιπροσώπων όσο και για την πορεία του «οδικού χάρτη» για το συνέδριο. Και αυτό καθώς σε λιγότερο από δυο εβδομάδες (8-10 Νοεμβρίου) έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την διοργάνωση της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, της γενικευμένης έντασης, ακόμα μια δημοσκόπηση, Marc για τον ΑΝΤ1, κατέγραψε τον Στέφανο Κασσελάκη ως το φαβορί για την κατάκτηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, στην προτίμηση για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ (όσοι εκφράζουν πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ) καταγράφεται η απόλυτη κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, σε σχετικό ερώτημα υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζεται το 52,9% και ακολουθεί με 14,3% ο Σωκράτης Φάμελλος και με 11,4% ο Παύλος Πολάκης.

    «Είμαι μπροστά σας ως ισότιμο μέλος»

    Το κλίμα και οι συνθήκες μέσα στις οποίες πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου αποτυπώθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη το απόγευμα της Τρίτης στην προσυνεδριακή διαδικασία της ΟΜ Περιστερίου, στην οποία ανήκει. Εκεί που, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώθηκε πως στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η καχυποψία και η δυσπιστία για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των «87» και ο μεγάλος αναβρασμός για την απαγόρευση καθόδου στην κούρσα ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τα μέλη να εκφράζουν την επιθυμία για δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα και να τάσσονται κατά του αποκλεισμού Κασσελάκη, υποδεικνύοντας την ανάγκη για απρόσκοπτη συμμετοχή στις αποφάσεις του κόμματος.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Περιστέρι ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για σύνεδρος. «Είμαι μπροστά σας ως ισότιμο μέλος. Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ανώτερο από εσάς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και τόνισε: «Θα είμαι υποψήφιος σύνεδρος, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είμαι στο συνέδριο ex officio. Τα officia ποτέ δεν με ένοιαζαν. Και οι ex officio βουλευτές θα περνούν από προκριματικά, θα πάμε δημοκρατικά στη βάση για όλους. Εσείς θα έχετε τη δύναμη να αποφασίσετε ποιους εγκρίνετε και ποιους όχι». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «διώξεις δεν θα κάνουμε. Θέλω να ξέρετε το εξής: Ακόμα και να μην με συμπαθείτε καθόλου, μου είναι αδιάφορο. Την επόμενη μέρα θα αφιερώσω όσο χρόνο χρειάζεται για να σας πείσω. Έναν έναν. Έχετε τον λόγο μου γι’ αυτό. Απέναντί μας όντως έχουμε τα “τέρατα” του Μητσοτάκη, αλλα πώς θα πάμε να τα αντιμετωπίσουμε, πώς θα μιλήσουμε για δικαιοσύνη και για δημοκρατία όταν δεν τα εφαρμόζουμε μέσα στο κόμμα μας;».

    Την ίδια στιγμή με αυτά το «στρατόπεδο» Κασσελάκη σχολίαζε, για δημοσιεύματα που επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους συσχετισμούς του επικείμενου συνεδρίου, ότι «εντυπωσιάζει το πώς φιλοκυβερνητικά μέσα έχουν υιοθετήσει πλήρως τις δήθεν πληροφορίες που μεταδίδουν κάποιες ομάδες που θέλουν να παρουσιαστούν ως πλειοψηφία σχετικά με το σώμα των συνέδρων ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωνα πως «αυτό συμβαίνει μάλιστα τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι εκλογές για την ανακήρυξη των συνέδρων» και κατέληγαν: «Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους ή προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα προσπαθώντας να αποθαρρύνουν τα μέλη από το να εκφραστούν. Σίγουρα δεν μπορεί να ξέρουν το αποτέλεσμα πριν διεξαχθούν εκλογές. Θα ήταν χρήσιμο να μας διευκρινίσουν τι από όλα ισχύει».

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «δεκάδες» καταγγελίες ανθρώπων που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους λένε ότι δεν τους βρίσκουν στις λίστες μελών ή ότι δεν δικαιούνται να ψηφίσουν για συνέδρους. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «τους λένε ψέματα» και τονιζοντας το σύνθημα «δημοκρατική επαγρύπνιση» παρέθεσε, σε ανάρτηση του, τηλέφωνο επικοινωνίας για όποιο εμπόδιο αντιμετωπίσουν.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς