Πολιτικά

Διπλωματικό «μπλόκο» στο Oruc Reis – Κρίσιμο ραντεβού Δένδια-Πομπέο

Διπλωματικό «μπλόκο» στο Oruc Reis – Κρίσιμο ραντεβού Δένδια-Πομπέο

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στη Βιέννη - Το απόγευμα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Βαρύνουσας σημασίας για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης που προκλήθηκε μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και του τουρκικού στόλου που το συνοδεύει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας θεωρείται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Το ραντεβού του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα) στη Βιέννη.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση την επομένη του απόπλου του Oruc Reis για εργασίες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να αποσπάσει μια νέα αμερικανική τοποθέτηση ενισχυτική των ελληνικών συμφερόντων, αφού ο Μάικ Πομπέο θεωρείται υπέρμαχος του δικαιώματος της Ελλάδας σε ΑΟΖ με πλήρη επήρεια των νησιών, όπως ακριβώς και για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αίνιγμα η στάση των Ευρωπαίων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Μία ώρα πριν το ραντεβού με τον επικεφαλής του State Department, ο Νίκος Δένδιας -από την αυστριακή πρωτεύουσα όπου βρίσκεται- θα λάβει μέρος και στην τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μία ώρα. Πέραν της Γαλλίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μεγάλο ερώτημα ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών που -όπως θα μπορούσε να γραφτεί ευσχήμως- δεν είναι και οι πλέον ένθερμοι θιασώτες της άποψης περί επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά και την προσπάθεια σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών-μελών της ΕΕ.

Συνομιλία Μέρκελ με Ερντογάν και Μητσοτάκη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχει διευκρινιστεί αν η κυρία Μέρκελ έδειξε πρόθυμη να αναλάβει κάποιου είδους μεσολαβητική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κρίσης και το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες σε αυτή την συγκυρία.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα εν όψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Μετά το Ισραήλ, συντονισμός της Αθήνας με το Παρίσι

Επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πλου του Oruc Reis τους Αμερικανούς γερουασιαστές Κρις βαν Χόλεν και Μπομπ Μενέντεζ.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup