Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 19:04

Τσίπρας: Απέναντι στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας χρειάζεται συγκροτημένη εθνική στρατηγική

Γράφτηκε από

Τους άξονες μιας «συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής» έναντι της Τουρκίας ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ενώ επιχειρηματολόγησε για το "παρών" του κόμματός του στην ψηφοφορία για την Συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και στην «επικοινωνιακή διαχείριση» των τελευταίων γεγονότων λέγοντας χαρακτηριστικά: «...Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια».

Κυβίστηση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκης για «κυβίστηση» και εξήγησε: «Καταθέτω όλες τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε "τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής" και θα "έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση". Θέλετε λοιπόν, στο θέμα των θαλασσίων ζωνών να κάνετε κυβίστηση όπως κάνατε με τις Πρέσπες και με το Ιόνιο; Να έχετε το θάρρος να το πείτε. Θέλετε να στηρίξουμε διάλογο με την Τουρκία;

Να θέσουμε τους σαφείς, εγγυημένους όρους που επιτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας; Καλοδεχούμενο. Θα σας χειροκροτήσουμε. Να έχετε, όμως, το θάρρος να το πείτε και κυρίως να μας ενημερώνετε εκ των προτέρων, αντί να το μαθαίνουμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Και να έχετε το θάρρος να το παραδέχεστε αντί να λέτε ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήθεν μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων».

Αφού σημείωσε προς τον πρωθυπουργό ότι από την ομιλία του δεν διαπίστωσε συγκροτημένη εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία προσέθεσε: «...Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους: Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

Η κυβέρνηση αδυνατεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε τη συγκυρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει προσχωρήσει σε μία αναθεωρητική αντίληψη με έναν ηγέτη που ειδικά μετά το 2016 «θεωρεί τον εαυτό του παγκόσμιο αρχηγό του ισλαμιστικού κινήματος και δεν διστάζει να προκαλεί με την συμπεριφορά του... Έχουμε απέναντί μας μία Τουρκία που τις τελευταίες 10 ημέρες παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο, ανατολικά του 28ου παράλληλου απειλώντας μία γειτονική χώρα. Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ. Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες».

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε σχέση και με τη Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο είπε: «Αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της, τις αποφάσεις, και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων. Μια κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στη χώρα στο μέλλον».

Διευκρίνισε ότι καλώς προχώρησε η κυβέρνηση στη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και εξήγησε: «Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο. Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο, ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή....».

Σκληρή κριτική όμως άσκησε και στην αντιμετώπιση του Oruc Reis την οποία χαρακτήρισε «οπερέτα, για τα μάτια του κόσμου»: «Η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις;».

Συμφωνία δίχως διπλωματικό σχεδιασμό

Συνεχίζοντας την κριτική είπε ότι «υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27, όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ, αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες». Στρέφοντας τα πυρά του κατά της ΕΕ είπε ότι «είναι απαράδεκτο η ΕΕ να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις. Να αποφασίζει κάθε τρεις και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της».

Αναφέρθηκε όμως και στις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συμφωνία «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της» και προσέθεσε: «Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας -την Κρήτη- και άλλα νησιά. Ή στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψη μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».

Προϋποθέσεις για εθνική συναίνεση

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να μιλήσει ανοικτά στον ελληνικό λαό για το αν επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία και παραπομπή στην Χάγη. Θύμισε δε ότι «η δική σας παράταξη είναι αυτή που απέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας -σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. ... Ο πρώην πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους. Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας».

Ο κ Τσίπρας είπε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει συναίνεση δεν μπορεί «στο όνομα δήθεν του εθνικού συμφέροντος, να απαιτείτε σιωπή και σιγή ασυρμάτου. Και να στιγματίζετε όποιον σας κάνει κριτική ή όποιον λέει την αλήθεια. Αν είναι δικός σας τον απολύετε, όπως τον Σύμβουλο Ασφαλείας. Αν είναι απέναντι τον κατατάσσετε απέναντι, ότι ενισχύει τα επιχειρήματα του εχθρού. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Και τα ίδια κάνετε και με τη πανδημία. Όποιος σας ασκεί κριτική, που τα έχετε κάνει θάλασσα, είναι ψεκασμένος. Αλλά έτσι αντιδράτε γιατί δε θέλετε καμία φωνή κριτικής. Αυτό όμως είναι προβληματικό για την ίδια τη δημοκρατία. Και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα είναι υποχρέωση και καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Να μην αυτολογοκρίνονται».

Αναφερόμενος στην συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Εμείς, όμως, σήμερα, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με την Συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης... Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, για τη χώρα μας. Δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαϊκισμό όπως κάνατε εσείς απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως κάνατε εσείς όταν μας λέγατε ότι για την προσφυγική κρίση φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κάνατε εσείς σε κάθε ταξίδι μου στην Τουρκία και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Όπως κάνατε εσείς, όταν στελέχη σας δήλωναν ότι εμπιστεύεστε τον Ερντογάν περισσότερο από εμένα, τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως κάνατε εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη όταν τολμήσατε να πείτε ότι δήθεν πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω τις συντάξεις».

«Ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» η συμφωνία με την Αίγυπτο- «Στάση ευθύνης» το "παρών"

Για «υποκρισία» στην εξωτερική πολιτική κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε απαντώντας σε αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έφταιγε αυτός για τον «εθνικό δισχασμό» αλλά η «παράταξη εθνικοφρόνων» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι στα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια». «Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ' ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σχολίασε πως σε αυτά τα θέματα «έχετε λερωμένη τη φωλιά σας». Όπως υποστήριξε, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση διατήρησε μια στάση «απολύτως απορριπτική» απέναντι σε «όποια διαπραγμάτευση» και «την εθνική γραμμή» που αποτελούνταν και από δικές της «θέσεις και τοποθετήσεις».

Αντιπαραβάλλοντας την τωρινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «εποικοδομητική» και ότι «κάνει καλό» στην κυβέρνηση που δεν υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και που, όπως είπε, «είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνοντας έρευνες όταν εσείς -κακώς- δεν τολμάτε να το πείτε».
Υποστήριξε, δε, πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανήγγειλε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τότε η επίσημη θέση της ΝΔ που σήμερα «πανηγυρίζει» ήταν ότι αυτό «υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προετοιμασία της διαδικασίας επέκτασης από τον ίδιο σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Νίκο Κοτζιά, και στην αναγγελία ότι θα το φέρουν στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τότε «πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο». «Δηλαδή θα σας πούμε και εμείς σήμερα, γιατί πηγαίνετε μέχρι το Τέναρο, γιατί δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης και ανατολικά της Κρήτης;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αντέστρεψε το ερώτημα γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, παραπέμποντας στις κυβερνήσεις της ΝΔ 2005-2009 και 2011-2014, όταν όπως είπε η χώρα διαπραγματευόταν ΑΟΖ και με τη Λιβύη που τότε δεν είχε «φιλοτουρκικό καθεστώς». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι η «κυρίαρχη αντιλήψη» που επικρατούσε τότε και για πολλά χρόνια ήταν το «δόγμα Μολυβιάτη» της «ακίνησιας», του «μη συμβιβασμού», η «γραμμή που έλεγε 100% επήρεια σε όλα αλλιώς δεν συμφωνούμε». «Τώρα εσείς μετατοπίζεστε από αυτό το δόγμα.

Γιατί δε το λέτε όμως;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας «ενόχληση» από την «υποκρισία» της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. «Παριστάνετε τους χλαμυδοφόρους, αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου, κάνουμε πίσω», επανέλαβε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "ναι" σ' αυτήν την «υποχώρηση» από αυτό το δόγμα, καθώς «όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις», καλώντας, όμως, τον πρωθυπουργό να βγει και να τις πει καθαρά.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί σε τρία σημεία με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο με σημαντικότερο αυτό που αφορά το 28ο μεσημβρινό. «Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο και δε θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο» δήλωσε, εξηγώντας πως ο λόγος δεν είναι μόνο «να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας» αλλά «γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες», δηλαδή, όπως είπε, «η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί αμυντικά και διπλωματικά αυτές τις συνέπειες», δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ηθική υποχρέωση» να επισημάνει τους «κινδύνους» και δεν θα καταψηφίσει γιατί κρατά «στάση ευθύνης».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί όπως υποστήριξε, «αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις» και «να υπάρξει μια στοιχειώδης συμφωνία για την εθνική στρατηγική», προειδοποιώντας ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί δεν είναι να πάμε στο διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορεί να κερδίζαμε αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 19:51

Σχετικά Άρθρα

  • Κασσελάκης κατά των «87»: Θα πιουν τα πικρά ποτήρια των επιλογών τους - Ψηφίζουμε Συνέδρους
    Κασσελάκης κατά των «87»: Θα πιουν τα πικρά ποτήρια των επιλογών τους - Ψηφίζουμε Συνέδρους

    Σφοδρή επίθεση κατά της ομάδας των «87» εξαπέλυσε με ανάρτησή στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας τους για άλλη μια φορά για «αντικαταστατική έκπτωση» από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εφηύραν ότι "ο Κασσελάκης ο ίδιος ζήτησε τη μομφή". Πήγα δηλαδή στην Κεντρική Επιτροπή και υπέβαλα μομφή στον εαυτό μου! Ή παρακάλεσα να μου κάνουν μομφή ενώ εκείνοι δεν ήθελαν!» αναφέρει ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «πήρα την απόφαση να μην τους διευκολύνω, να αποκαλύψω τις προθέσεις τους.

    Αν ήθελαν πτώση, θα έπρεπε να σηκώσουν την ευθύνη της μομφής. Και αυτό συνέβη. Οι επιλογές τους, τους αποκάλυψαν σε όλη την κοινωνία: «Τα πίκρα ποτήρια των επιλογών τους θα τα πιουν μέχρι τέλους και οι επιλογές αυτές θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την υπόλοιπη πολιτική διαδρομή», υπογραμμίζει στη συνέχεια, για να καταλήξει:

    «Το Σαββατοκύριακο παίρνουμε εμείς με την ψήφο μας την θέση των μηχανισμών. Το Σαββατοκύριακο ψηφίζουμε όλες και όλοι για συνέδρους. Είναι Ζήτημα Δημοκρατίας».

    Ολόκληρη την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

    Πηγαίνουν στις συνελεύσεις των ΟΜ και δεν μπορούν να σταθούν.
    Τι εφηύραν λοιπόν;
    Το ότι «ο Κασσελάκης ο ίδιος ζήτησε τη μομφή».
    Πήγα δηλαδή στην Κεντρική Επιτροπή και υπέβαλα μομφή στον εαυτό μου! Ή παρακάλεσα να μου κάνουν μομφή ενώ εκείνοι δεν ήθελαν!
    Ξεχνούν ότι όσο ήμουν στις πυρκαγιές στην Αττική και στα νεκρά ψάρια στη Θεσσαλία, εκείνοι συνεδρίαζαν από τις διακοπές τους με zoom για το πώς θα μεθοδεύσουν την πτώση μου με τον εκβιασμό της μομφής αλλά χωρίς να τη χρεωθούν οι ίδιοι.
    Πήρα την απόφαση να μην τους διευκολύνω, να αποκαλύψω τις προθέσεις τους. Αν ήθελαν πτώση, θα έπρεπε να σηκώσουν την ευθύνη της μομφής. Και αυτό συνέβη.
    Οι επιλογές τους, τους αποκάλυψαν σε όλη την κοινωνία.
    Είναι δική τους επιλογή η μομφή.
    Είναι δική τους επιλογή η αντικαταστατική έκπτωση.
    Είναι δική τους απόφαση ο (δήθεν) αποκλεισμός μου.
    Τα πίκρα ποτήρια των επιλογών τους θα τα πιουν μέχρι τέλους και οι επιλογές αυτές θα τους συνοδεύουν σε όλη τους την υπόλοιπη πολιτική διαδρομή.
    Το Σαββατοκύριακο παίρνουμε εμείς με την ψήφο μας την θέση των μηχανισμών.
    Το Σαββατοκύριακο ψηφίζουμε όλες και όλοι για συνέδρους.
    Είναι Ζήτημα Δημοκρατίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Καλαματιανός: Αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
    Καλαματιανός: Αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    «Η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμόσει πολιτικές -έστω και ανεπαρκείς- καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας», τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1.

    Ειδικότερα, ο Ηλείος Βουλευτής -με αφορμή την προαιρετική μείωση τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ- επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έκθετη και πρέπει να απαντήσει: γιατί άργησε τόσο πολύ να πιέσει τα σούπερ μάρκετ ώστε να μειώσουν τις τιμές, έστω και εθελοντικά; Επίσης, γιατί άργησε τόσο πολύ να ελαφρύνει τους παραγωγούς από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο; Υπενθυμίζω ότι εδώ και 2,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, κατ’ επέκταση και οι τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, γιατί έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία του 2022, που αναφέρεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού -ανάλογη του κόστους ζωής και της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού- και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί στο σύνολό τους; Από την πλευρά μας, διαρκώς τονίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθούν οι τιμές και να ανασάνει ο κόσμος, να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή τη λογική. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2025 προβλέπεται αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αφαίμαξη, λοιπόν, των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους συνεχίζεται, γεγονός που ασφαλώς συνιστά κυβερνητική επιλογή.»

    Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το επικείμενο Συνέδριο, σημείωσε:

    «Επιδιώκουμε να είναι ένα πολιτικό Συνέδριο, να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση. Η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πως θα πορευτούμε. Πρέπει την επόμενη μέρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι εξαιρετικά μεγάλες. Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, επομένως οφείλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες των πολιτών, δίνοντας διεξόδους για όλα αυτά που συμβαίνουν.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του πνεύματος της ΕΕ ο Μητσοτάκης για τον κατώτατο μισθό – Καμία δέσμευση για επέκταση των ΣΣΕ
    ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του πνεύματος της ΕΕ ο Μητσοτάκης για τον κατώτατο μισθό – Καμία δέσμευση για επέκταση των ΣΣΕ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, την οποία ακόμη η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει, αν και ήταν υποχρεωτικό

    «Κατώτατο μισθό ‘αλά γαλλικά’ υποσχέθηκε σήμερα, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης, αναλύοντας το νέο τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται από δω και στο εξής, βάση του γαλλικού μοντέλου, όπως τόνισε», σημειώνει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος.

    Και υπογραμμίζει πως «η Γαλλία, σύμφωνα με την Eurostat, είχε για το 2024, 1.709€ κατώτατο μισθό και με τις πραγματικές ώρες εργασίας, για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση, να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

    «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται ο ελληνικός κατώτατος να φτάσει τα 950€, το 2027, όταν μάλιστα οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε όλη την ΕΕ και ήδη η αγοραστική τους δύναμη είναι πιο χαμηλά και από τα επίπεδα της Βουλγαρίας», αναφέρει χαακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επικαλούμενος τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης, ο κ. Γαβρήλος αναφέρει πως «από ‘δω και στο εξής οι μισθοί δεν θα μπορούν να πέφτουν, μόνο να ανεβαίνουν, τόνισε ο πρωθυπουργός», για να τονίσει πως «τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν απολέσει πάνω από το 25% της δύναμης του μισθού τους – η μεγαλύτερη απώλεια σε όλες τις χώρες της ΕΕ – και οι Έλληνες αμείβονται 15,7€ την ώρα, όταν μέσος όρος της Ευρωζώνης για το 2023 ήταν στα 35,6 ευρώ».

    «Πόσες ακόμη επικοινωνιακές φιέστες, όπως η σημερινή, μπορεί να αντέξει ο εργαζόμενος;»

    «Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού εμπλέκει τον θολό παράγοντα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ διατηρεί την κυβέρνηση σε ρόλο ρυθμιστή της όποιας αύξησης», επισημαίνει, ενώ σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041/2022, την οποία ακόμη η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει, αν και ήταν υποχρεωτικό εδώ και δύο χρόνια».

    Ο κ. Γαβρήλος τονίζει πως «η ΕΕ ζητά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαμόρφωση του επιπέδου των μισθών μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και απαιτεί να ανέβει το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων που εντάσσονται σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο 80%», σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα «των πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπου «περίπου το 25% των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις».

    Παράλληλα, σημειώνει πως «το 50% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις επισφάλειας και κακοπληρωμένες: 1 στους 4 εργοδότες, σύμφωνα με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, δεν ενσωμάτωσε τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και τις τριετίες».

    «Ο κόσμος της εργασίας έχει δει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να του αφαιρούνται βασικά δικαιώματα αλλά και το σύνολο της ζωής του να υποβαθμίζεται», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το Μαξίμου να αναρωτηθεί «πόσες ακόμη επικοινωνιακές φιέστες, όπως η σημερινή, μπορεί να αντέξει ο Έλληνας εργαζόμενος και πόσο ακόμη εμπαιγμό;».​

    Πηγή: In.gr
  • Κασσελάκης: Η συντριπτική πλειοψηφία με θέλει πρόεδρο - Αν χάσω θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ
    Κασσελάκης: Η συντριπτική πλειοψηφία με θέλει πρόεδρο - Αν χάσω θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Θα είμαι υποψήφιος», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράζοντας αισιοδοξία πως θα του επιτραπεί από το Συνέδριο να συμμετάσχει τελικά ως υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στους «87» λέγοντας πως «αυτό το οποίο κάνουν είναι η ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ».

    «Αν χάσω θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»

    Μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αρχικά πως «η συντριπτική πλειοψηφία με θέλει πρόεδρο, αυτή θα εκφραστεί στο Συνέδριο». Ακόμη, διευκρίνισε πως δεν θα φύγει από το κόμμα, στην περίπτωση που ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές. «Εάν χάσω στην κάλπη, θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι τίποτα τελειωμένο, πάμε κανονικά προς το Συνέδριο... Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Το ανώτατο όργανο, το Συνέδριο, μπορεί να ακυρώσει την άρση εμπιστοσύνης», επισήμανε.

    «Ο διχασμός είναι προσχηματικός»

    Στη συνέχεια, αναφερόμενους στους «87», σχολίασε πως «αυτό το οποίο κάνουν είναι η ταφόπλακα στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ είπε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να μικρύνει το κόμμα, ωστόσο εάν οι συνεχίζουν έτσι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρευστοποιηθεί...».

    «Όλοι μας φέρουμε μέρος της ευθύνης», είπε αναφερόμενος στην εικόνα του κόμματος, ενώ σημείωσε πως «αυτός ο διχασμός είναι προσχηματικός».

    «Μόνο ο Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε»

    Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως: «ο μόνος που ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που παραιτήθηκε, όλοι οι άλλοι συνεχίζουν κανονικά».

    Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο και εάν θεωρεί πως τον υπονομεύει, απάντησε: «Έχει πάντα την εκτίμησή μου σε προσωπικό επίπεδο, μου έδωσε τα πρώτα μου πατήματα στην πολιτική, είχαμε μια καλή σχέση.Σοκαρίστηκα στο Συνέδριο με την αμφισβήτηση που δέχθηκα... Προσπάθησα μετά για δύο μήνες να επουλώσουμε αυτή τη σχέση. Ήλπιζα να υπήρχε μεγαλύτερη επαφή στις ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε η κατάλληλη ανταπόκριση».

    Για το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος να δηλώσει υποψηφιότητα για την προεδρία την τελευταία στιγμή, είπε: «Η διαδικασία είναι ανοιχτή προς όλους».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία
    Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία

    Σε μια ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Ο Ηλείος Βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με την ανομβρία, στην καλλιέργεια της ελιάς στον νομό μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση καθώς η νέα παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά μειωμένη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου της Ηλείας και στο εισόδημά του.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνει:

    «Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, πιέζοντας για λύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο του νομού μας, απαντώντας στα μεγάλα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με την αδιαφορία και την ανεπάρκειά της: το υψηλό κόστος παραγωγής, τις προβληματικές και καθυστερημένες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων λόγω της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τον κίνδυνο κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας του νέου πτωχευτικού κώδικα που η ίδια ψήφισε. Την καλούμε, επίσης, να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Δίχως αμφιβολία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφορούν το σύνολο των καλλιεργειών, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά το αγροτικό εισόδημα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ελαιοκαλλιέργειας, όπου σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η νέα σοδειά αναμένεται πολύ μειωμένη λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Προφανώς, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην απόγνωση μεγάλο αριθμό παραγωγών της Ηλείας, ειδικά αυτών που το εισόδημά τους στηρίζεται αποκλειστικά στην ελιά ως μονοκαλλιέργεια. Οφείλει, λοιπόν, η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων παραγωγών μας, αποζημιώνοντάς τους με δίκαιο τρόπο για το χαμένο εισόδημα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου καθώς η ίδια επιμένει να μην ασχολείται ουσιαστικά, αντιθέτως, να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και παχιά λόγια που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία
    ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία

    Τις υποψηφιότητες των Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Φαραντούρη, ενέκρινε η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας οριστικό «όχι» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.

    Την ίδια ώρα η υβριδικότητα του συνεδρίου, η δυνατότητα δηλαδή συμμετοχής και μέσω zoom, αποτελεί τη νέα εστία αντιπαράθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία κατ’ εξοχήν εκπροσωπεί την κασσελακική πλευρά στο συγκεκριμένο όργανο, χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας στο συνέδριο χειρότερη κι από την αντίστοιχη στην Κεντρική Επιτροπή που καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν κι επιτράπηκαν και οι τηλεφωνικές ψήφοι, προσθέτοντας πως η υβριδικότητα του συνεδρίου είναι κι αντικαταστατική.

    Από την άλλη, η πλειονότητα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας εκτίμησε πως μπορεί να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου ακόμα και μέσω zoom.

    Η κυρία Τζάκρη, εξάλλου, έθεσε ζητήματα καταλληλότητας του χώρου, του «Gazi Live», όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο.

    Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ενώ η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα.

    Όσον αφορά την Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα εξετάσει απλώς τα πρακτικά της ψηφοφορίας για συνέδρους που θα στείλουν οι ΟΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Τζάκρη, η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας κι ο Νίκος Σκορίνης ζήτησαν η Π.Γ. να εκδώσει απόφαση μόνο για το πολιτικό σκέλος κι όχι και για τα διαδικαστικά ζητήματα του συνεδρίου, τα οποία περιλάμβαναν και νέες αιχμές σε βάρος Κασσελάκη ο οποίος για μια ακόμα φορά δεν αναφέρεται ως υποψήφιος.

    Ο κ. Πολάκης, ο οποίος συμμετείχε μέσω zoom, συμφώνησε με την απόφαση της Π.Γ.

    «Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες. Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας κι ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη», επισημαίνεται στην απόφαση.

    Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του γενικού διευθυντή, Χρήστου Μαυροκεφαλίδη, για τα κομματικά ΜΜΕ σύμφωνα με την οποία ακόμα κι ολόκληρη η κρατική χρηματοδότηση να δινόταν σε αυτά και πάλι δεν θα μπορούσαν να διασωθούν.

    «Ούτε με ένα δωμάτιο λεφτά σώζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Ολόκληρη η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας:

    «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μείζον ζήτημα και δεν μπορεί να αξιοποιείται ως εργαλείο της κυβερνητικής επικοινωνιακής προπαγάνδας. Ειδικά όταν παρουσιάζεται ως κρίσιμη παρέμβαση μια αύξηση, κάθε τόσο, που δεν καλύπτει το νέο κόστος ζωής, όπως έχει διαμορφωθεί από την ενεργειακή και τη στεγαστική κρίση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041 που ορίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και ενισχύει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από το 2012 ως σήμερα έχει χαθεί το 14% της δυναμικής των μισθών του ιδιωτικού τομέα, ενώ στη χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από ΣΣΕ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%, και η ΕΕ κάνει λόγο για υποχρέωση των κρατών- μελών να πιάσουν τον στόχο του 80%.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητά να επανέλθει άμεσα το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο ισχυρός ρόλος του ΟΜΕΔ για τη διαιτησία. Πάγια θέση μας είναι πως οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να διαπραγματεύονται τα μεταξύ τους ζητήματα και η κυβέρνηση να περιορίζεται στο να παράσχει ένα ενισχυτικό πλαίσιο αυτών των διαδικασιών.

    Παράλληλα, ζητάμε την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της πρόσβασής τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, από τα οποία παραμένουν αποκλεισμένες. Δεν μπορεί η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, που στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας να είναι έξω από τον τραπεζικό δανεισμό, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ακολούθως διαπιστώνεται ότι παραμένει η ίδια αναγκαιότητα ενίσχυσης των συνταξιούχων καθώς περί τα 2,5 εκατομμύρια εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη που δεν μπορεί να ξεπεράσει το υψος των 550€ καθαρά.

    Τέλος, είναι απαράδεκτο να θέλει η χώρα να ενισχύσει τον κοινωνικό διάλογο των εταίρων και η ΝΔ να εφαρμόζει την τεκμαρτή φορολόγηση, η οποία βασίζεται και στον μισθό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Είναι σαν να καλλιεργεί τη σύγκρουση των δυο μερών, ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία και η διεθνής πρακτική δείχνει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

    Η έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι προ των πυλών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όμως, επιμένει να κρατά κρυφή τη στόχευσή της. Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστά χαρτιά. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για το ποια άρθρα σκοπεύει να φέρει προς αναθεώρηση. Είναι στην ατζέντα του τα άρθρα που προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, όπως το νερό ή η παιδεία; Είναι το άρθρο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών ή εκείνο που διασφαλίζει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;

    Σε τέτοιου είδους αναθεώρηση δεν πρόκειται να συναινέσει ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει προτάσεις και τις ενισχύει περαιτέρω. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί -ίσως αυτό σχεδιάζει- στην αναζήτηση πλειοψηφιών με την ακροδεξιά.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την αναζήτηση υποψήφιων προσώπων, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι στη Δημοκρατία μας δεν υπάρχουν άβατα και ότι έχει έρθει η ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά και την προοδευτική ευρύτερη παράταξη. Η ανάδειξη ενός τέτοιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόκληση και στόχο που αφορά όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

    Τέλος, με αφορμή την εν εξελίξει επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Ελλάδα θεωρούμε δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει με κάθε ένταση το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Η διεκδίκησή τους αποτελεί για εμάς ένα χρέος ιστορικό και ηθικό. Για να κλείσουμε ένα βαρύ κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών και να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση-Πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό των γερμανικών επανορθώσεων ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2019.

    Η πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και, η αφωνία του πρωθυπουργού στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου και συνεργατών του, προκάλεσαν ανησυχία στη χώρα ως προς τα διαδραματιζόμενα στις διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει από τις 28 Σεπτεμβρίου, διά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, αλλά ως τώρα το αίτημα δεν έχει βρει ανταπόκριση.

    Οι εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα, όμως, απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την Τουρκία, για το είδος των εξελίξεων που επικαλείται η τουρκική ηγεσία, για το πώς μπορούν τα «Ήρεμα Νερά» να είναι συμβατά με τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», για το αν είναι το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας και των προτεραιοτήτων μας, κ.ά.

    Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μία στρατηγική αναθεωρητική και απολύτως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και την ηρεμία στην περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προσδοκά σε μια λευκή επιταγή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε στα ελληνοτουρκικά, ούτε, γενικότερα, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι αναγκαία η επιστροφή σε μια πολυδιάστατη, ενεργητική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019. Μια πολιτική με αρχή, μέση και τέλος, που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, θα κρατά ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, και δεν θα παραβιάζει «κόκκινες γραμμές».

    Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 τιμήσαμε το ηρωικό “Όχι” του ελληνικού λαού απέναντι στον ιταλικό φασισμό, που επιβουλεύτηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Τιμήσαμε τους ηρωικούς άνδρες και τις ηρωικές γυναίκες της εθνικής μας Αντίστασης, που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν απέναντι στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του. Αποτελεί μόνιμη υπόμνηση ότι ο λαός μας γεννήθηκε, αναγεννήθηκε και αγωνίστηκε μέσα στον διαρκή αγώνα, στη διαρκή πάλη απέναντι στην τυραννία και τους εκπροσώπους του, ξένους και ντόπιους.

    Είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξουν τα αρχεία του υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο της κατοχής και να επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η δυνατότητα πρόσβασης στην αλήθεια, όπως είχε δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής και συλλογικής μας μνήμης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προχωρά συγκροτημένα, δημοκρατικά, με συλλογικότητα και με απόλυτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων στο έκτακτο συνέδριό και στην εκλογή προέδρου του κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και τις καταστατικές προβλέψεις. Στο συνέδριο θα υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής.

    Δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ασύμβατα με την κοινή μας πορεία. Η μη αποδοχή των συλλογικών αποφάσεων και των προβλέψεων του καταστατικού, τα εξώδικα προς την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία, είναι επιλογές πολιτικά αδιανόητες.

    Τα διαφορετικά παραπλανητικά μητρώα, τα ξεχωριστά κτίρια, οι αναφορές σε πραξικοπήματα και δικτατορίες είναι επιλογές προσβλητικές για την ιστορία μας και ανταγωνιστικές στην προοπτική μας. Είναι επιλογές προετοιμασίας άλλου ανταγωνιστικού κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και τις δημοκρατικές του διαδικασίες.

    Μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψηφιότητες προς έγκριση στο συνέδριο είναι των: Απόστολου Γκλέτσου, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Φαραντούρη.

    Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός, ώστε να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να τιμήσει την εντολή των Ελλήνων πολιτών για αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελώντας ένα στιβαρό ανάχωμα στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οφείλει να οργανώσει την κοινωνικά αναγκαία και απαραίτητη προοδευτική αντεπίθεση, προασπίζοντας τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, με σκοπό την προοδευτική αλλαγή της κοινωνίας και της χώρας, και μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική για να δώσει απαντήσεις
    Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική για να δώσει απαντήσεις

    Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα ποσοστά που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απώλεια της περηφάνιας»

    «Πρέπει να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί είναι αυτοσκοπός. Γιατί χρειαζόμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό, με ευρωπαϊκές και οικολογικές αναφορές κόμμα», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος πρέπει να ξαναχτιστεί «για να στηρίξουμε την κοινωνία μας, η πολιτική αλλαγή η κοινωνική δικαιοσύνη, η ευημερία της κοινωνίας και της χώρας είναι ο σκοπός μας».

    Ο Σωκράτης Φάμελλος συμπλήρωσε ότι η πολιτική δεν γίνεται σε γραφεία.

    «Δεν γίνεται από επαγγελματίες πολιτικούς, η πολιτική δεν γίνεται με οικογενειοκρατία ή καριερισμό, αλλά, επίσης η πολιτική δεν γίνεται με lifestyle και με ίντριγκες, ούτε η κοινωνία ζει μόνο στα social media, η πραγματική ζωή μας δίνει άλλα συμπεράσματα», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

    «Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο μαζί», λέει ο Φάμελλος

    Επισήμανε ότι «δυστυχώς το «εγώ» μας πλήγωσε και πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο «μαζί». Για να βρούμε και τη δύναμη που έχει πάντα η Αριστερά και η προοδευτική σκέψη».

    Υπογράμμισε επίσης πως «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα ποσοστά που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απώλεια της περηφάνιας».

    Καταληκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «την απόφαση να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ την έχουμε πάρει όλες και όλοι μαζί. Είναι μία απόφαση η οποία είναι βαθιά ριζωμένη, είναι επιβεβαιωμένη από εσάς και μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική για να δώσει απαντήσεις και θα τις δώσει στον κ. Μητσοτάκη».

    Σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση.

    Πηγή: In.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων ο Κασσελάκης - Συνεδριάζει σήμερα η ΠΓ
    ΣΥΡΙΖΑ: Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων ο Κασσελάκης - Συνεδριάζει σήμερα η ΠΓ

    Στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν οργανωτικά ζητήματα τόσο γύρω από τις κάλπες ανάδειξης αντιπροσώπων όσο και για τον «οδικό χάρτη» του συνεδρίου.

    Για την μάχη του Σαββατοκύριακου ενόψει της εκλογής συνέδρων ετοιμάζονται τα «στρατόπεδα» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε κλίμα έντασης.

    Σε αυτή την κρίσιμη συνθήκη συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Στο τραπέζι της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα τόσο γύρω από τις κάλπες ανάδειξης αντιπροσώπων όσο και για την πορεία του «οδικού χάρτη» για το συνέδριο. Και αυτό καθώς σε λιγότερο από δυο εβδομάδες (8-10 Νοεμβρίου) έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την διοργάνωση της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, της γενικευμένης έντασης, ακόμα μια δημοσκόπηση, Marc για τον ΑΝΤ1, κατέγραψε τον Στέφανο Κασσελάκη ως το φαβορί για την κατάκτηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου. Ειδικότερα, στην προτίμηση για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ (όσοι εκφράζουν πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ) καταγράφεται η απόλυτη κυριαρχία του Στέφανου Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, σε σχετικό ερώτημα υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζεται το 52,9% και ακολουθεί με 14,3% ο Σωκράτης Φάμελλος και με 11,4% ο Παύλος Πολάκης.

    «Είμαι μπροστά σας ως ισότιμο μέλος»

    Το κλίμα και οι συνθήκες μέσα στις οποίες πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου αποτυπώθηκε στην παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη το απόγευμα της Τρίτης στην προσυνεδριακή διαδικασία της ΟΜ Περιστερίου, στην οποία ανήκει. Εκεί που, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώθηκε πως στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η καχυποψία και η δυσπιστία για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των «87» και ο μεγάλος αναβρασμός για την απαγόρευση καθόδου στην κούρσα ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τα μέλη να εκφράζουν την επιθυμία για δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα και να τάσσονται κατά του αποκλεισμού Κασσελάκη, υποδεικνύοντας την ανάγκη για απρόσκοπτη συμμετοχή στις αποφάσεις του κόμματος.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Περιστέρι ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για σύνεδρος. «Είμαι μπροστά σας ως ισότιμο μέλος. Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ανώτερο από εσάς» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και τόνισε: «Θα είμαι υποψήφιος σύνεδρος, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είμαι στο συνέδριο ex officio. Τα officia ποτέ δεν με ένοιαζαν. Και οι ex officio βουλευτές θα περνούν από προκριματικά, θα πάμε δημοκρατικά στη βάση για όλους. Εσείς θα έχετε τη δύναμη να αποφασίσετε ποιους εγκρίνετε και ποιους όχι». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «διώξεις δεν θα κάνουμε. Θέλω να ξέρετε το εξής: Ακόμα και να μην με συμπαθείτε καθόλου, μου είναι αδιάφορο. Την επόμενη μέρα θα αφιερώσω όσο χρόνο χρειάζεται για να σας πείσω. Έναν έναν. Έχετε τον λόγο μου γι’ αυτό. Απέναντί μας όντως έχουμε τα “τέρατα” του Μητσοτάκη, αλλα πώς θα πάμε να τα αντιμετωπίσουμε, πώς θα μιλήσουμε για δικαιοσύνη και για δημοκρατία όταν δεν τα εφαρμόζουμε μέσα στο κόμμα μας;».

    Την ίδια στιγμή με αυτά το «στρατόπεδο» Κασσελάκη σχολίαζε, για δημοσιεύματα που επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν τους συσχετισμούς του επικείμενου συνεδρίου, ότι «εντυπωσιάζει το πώς φιλοκυβερνητικά μέσα έχουν υιοθετήσει πλήρως τις δήθεν πληροφορίες που μεταδίδουν κάποιες ομάδες που θέλουν να παρουσιαστούν ως πλειοψηφία σχετικά με το σώμα των συνέδρων ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωνα πως «αυτό συμβαίνει μάλιστα τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι εκλογές για την ανακήρυξη των συνέδρων» και κατέληγαν: «Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για ευσεβείς πόθους ή προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα προσπαθώντας να αποθαρρύνουν τα μέλη από το να εκφραστούν. Σίγουρα δεν μπορεί να ξέρουν το αποτέλεσμα πριν διεξαχθούν εκλογές. Θα ήταν χρήσιμο να μας διευκρινίσουν τι από όλα ισχύει».

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «δεκάδες» καταγγελίες ανθρώπων που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους λένε ότι δεν τους βρίσκουν στις λίστες μελών ή ότι δεν δικαιούνται να ψηφίσουν για συνέδρους. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «τους λένε ψέματα» και τονιζοντας το σύνθημα «δημοκρατική επαγρύπνιση» παρέθεσε, σε ανάρτηση του, τηλέφωνο επικοινωνίας για όποιο εμπόδιο αντιμετωπίσουν.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ