«Η Ελλάδα
ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας» είπε στο
undefined://protothema.gr&source=gmail&ust=1599714852263000&usg=AFQjCNHDDNRWgoMOLuXD78v873zY6Wyccg" rel="noopener noreferrer">protothema.gr κυβερνητική πηγή. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων και η τουρκική πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να ανέβει στο βήμα εκθέτοντας τις απόψεις της Άγκυρας.
Η σημερινή συζήτηση αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον αφού είναι προφανές ότι από τις τοποθετήσεις των υπολοίπων 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία θα καταγράψουν τις απόψεις των ισχυρών και λοιπών συμμάχων. Η ισορροπία των δυνάμεων που θα διαμορφωθεί αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, με δεδομένο ότι οι παραινέσεις χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα προσκρούουν στην άρνηση του Ερντογάν να αποσύρει τον στόλο του και να σταματήσει την περιπλάνηση του Oruc Reis. «Αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση παραμένει η απομάκρυνση του Oruc Reis, η παρουσία του οποίου από κοινού με την έξοδο του τουρκικού στόλου πυροδότησε την ένταση» επισημαίνει κυβερνητική πηγή στην Αθήνα.
Η συζήτηση για την εξεύρεση φόρμουλας που θα αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο στρατιωτικό επίπεδο ξεκίνησε μετά τον
διάλογο του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον γγ του ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσυρθεί ο τουρκικός στόλος. Ο γγ του ΝΑΤΟ συνέταξε έγγραφο καλώντας τον Ελληνα και τον Τούρκο στρατιωτικό αντιπρόσωπο
να απαντήσουν ώστε να διαπιστωθούν τα πιθανά σημεία σύγκλισης. Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες που διακινούνται από τουρκικής πλευράς ότι η τεχνική συζήτηση σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων θα γίνει αύριο Πέμπτη, από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται ότι η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της
πιθανής συζήτησης για αποκλιμάκωση της έντασης μπορεί να γίνει σε τεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν στο
undefined://protothema.gr&source=gmail&ust=1599714852263000&usg=AFQjCNHDDNRWgoMOLuXD78v873zY6Wyccg" rel="noopener noreferrer">protothema.gr ότι εις ό,τι αφορά το έγγραφο με τις π
ροτάσεις της γραμματείας του ΝΑΤΟ στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις η ελληνική πλευρά θα υποβάλλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.
Τι λένε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης
Το μεσημέρι της Τρίτης, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών που αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.
Η συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά μέσα, «εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά είχε αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα γινόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες διαψεύστηκαν από την Αθήνα».
Κι αν ο Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, στη συνέχεια, μετά και την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο για διάλογο αλλά για τεχνικές συζητήσεις με στόχο να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων.