Πολιτικά

Μητσοτάκης: Αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και συναινετικό πνεύμα, το τρίπτυχο της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη (upd)

Μητσοτάκης: Αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και συναινετικό πνεύμα, το τρίπτυχο της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη (upd)

Τι είπε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τη σχολική χρονιά που αρχίζει και την προσδοκία του εμβολίου που μπορεί να το κάνει πρώτος για συμβολικούς λόγους - Τι απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «μυστική διπλωματία» στα ελληνοτουρκικά - Το τηλεφώνημα με Μέρκελ για πρόσφυγες στη Γερμανία

Με ισχυρές δόσεις αυτοπεποίθησης στον λόγο του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου προς τους παραγωγικούς φορείς όσο και με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής έστειλε από τη Θεσσαλονίκη μηνύματα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.

«Νομίζω ότι το ’21 είναι η καλύτερη χρονιά για να παρουσιάσουμε στον κόσμο τη νέα Ελλάδα της αισιοδοξίας, της αυτοπεποίθησης, της αποτελεσματικότητας», ήταν η αποστροφή του λόγου που αποτύπωσε καλύτερα το πνεύμα της παρουσίας του στο «THESSALONIKI HELEXPO FORUM» που υποκατέστησε την ματαιωθείσα ΔΕΘ.

Κινούμενος σε συναινετικούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην υψώσει τους τόνους ακόμη και όταν του ετέθη υπόψιν η έντονη κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην οικονομία και στους χειρισμούς της ελληνοτουρκικής κρίσης, ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει αστοχίες σε ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό.

«Πανέτοιμοι» και στο δεύτερο κύμα

Ειδικότερα για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στις χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τα μικρότερα προβλήματα από την επέλαση του κορωνοϊού.

«Υπάρχει μία γενικότερη εντύπωση στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού στον κόσμο. Και αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία -και δυστυχώς ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι απώλειες ανθρώπινης ζωής ανά εκατομμύριο πληθυσμού- θα διαπιστώσει ότι τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα απ’ ό,τι τα είχαμε πάει στο πρώτο», ανέφερε.

«Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα», συνέχισε. «Ο μηχανισμός μας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους γιατρούς, πρόσθετους υγειονομικούς, πρόσθετους νοσηλευτές, έχουμε πολύ περισσότερα τεστ. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια παρότι ακόμα δεν έχουμε μια οριστική θεραπεία, δεν έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μας λύσει τα χέρια και θα μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας αυτή την περίοδο. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα ότι είμαστε πανέτοιμοι και θα κάνουμε, ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το δεύτερο κύμα».

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία για να απευθύνει έκκληση στους γονείς, στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουμε την σημερινή ημέρα με ψυχραιμία και με αισιοδοξία. «Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι από τη φύση της πάντα μία αισιόδοξη στιγμή», είπε, προσθέτοντας: «Μπορεί να μην βλέπουμε αυτή τη φορά το χαμόγελο των παιδιών, θα το βλέπουμε στα βλέμματά τους τουλάχιστον, και θα ξέρουμε όλοι ότι κάνουμε το σωστό, το ενδεδειγμένο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι το σωστό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου, κάνοντας λόγο για ορίζοντα έξι μηνών. «Αλλά από εκεί και πέρα, κλινικές έρευνες είναι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να έχουμε καθυστερήσεις. Και γι’ αυτές τις καθυστερήσεις αν, ο μη γένοιτο χρειαστεί, για το κακό σενάριο, θα είμαστε έτοιμοι και για αυτό», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της πρόθεσης του να είναι ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν στη, Ελλάδα. «Εάν πρέπει, για λόγους συμβολισμού, πρώτος να εμβολιαστώ εγώ για να δείξω το παράδειγμα, θα το κάνω και εγώ και η οικογένεια μου με πολύ μεγάλη χαρά», είπε. «Νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να γίνει με πολλούς σοβαρούς ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να δείξουν ότι δεν φοβούνται το εμβόλιο και ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, αμελητέες θα έλεγα, μπροστά στο μεγάλο όφελος που μας δίνει στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας, η οποία σκοτώνει ανθρώπους, θερίζει ζωές, άρα τσακίζει και οικονομίες», πρόσθεσε.

«Κριτής οι αγορές» που μας δάνεισαν 14 δισ. ευρώ

Με φόντο τις εξαγγελίες που έκανε το Σάββατο για μειώσεις φόρων και εισφορών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «και το 2021 θα είναι χρονιά εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς στόχους». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε πολύ πιο μπροστά την επιστροφή σε μία δημοσιονομική κανονικότητα».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες εισηγείται η κυβέρνησή τους αποτελούν τολμηρές αλλαγές που, όμως, είναι απολύτως σύμφωνες με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Θα τις εφαρμόσουμε με συνέπεια, με πίστη, με διάθεση να τις εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία. Όποιος ισχυρίζεται ότι όλα αυτά συνιστούν ένα νέο μνημόνιο, είναι απλά εκτός πραγματικότητας», είπε.

Επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι «τελικός κριτής, σε ένα βαθμό, της αξιοπιστίας της κυβέρνησης είναι οι αγορές», εξήγησε: «Όταν οι αγορές σήμερα δανείζουν την Ελλάδα, σε αυτή την κρίση, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, αυτό κάτι λέει για το πώς αντιλαμβάνονται και αυτοί οι οποίοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν το κράτος και τις ελληνικές πολιτικές, τις πολιτικές της κυβέρνησης».

Θυμίζοντας ότι η χώρα έχει δανειστεί 14 δισεκατομμύρια για να μπορεί να υποστηρίξει τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης και να κρατήσει υψηλά τα ταμειακά διαθέσιμα, πρόσθεσε: «Αν ακολουθούσαμε πολιτικές οι οποίες ήταν άφρονες, αν δεν ακολουθούσαμε αυτή την τολμηρή αλλά σταδιακή παρέμβαση εντοπίζοντας προβλήματα και λύνοντάς τα, δεν θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση από τις αγορές και εκεί ενδεχομένως θα άρχιζαν τα προβλήματα».

Στο τραπέζι το Συμβούλιο των αρχηγών

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και άρνηση της κυβέρνησης να ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Έχω απολύτως ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έχω κρατήσει πλήρως ενήμερη την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τουλάχιστον από την ενημέρωση που είχα εγώ, όταν εγώ ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η επιλογή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπάρχει πάντα στο τραπέζι» και θα ενεργοποιηθεί εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Επεσήμανε με νόημα «στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κρατιούνται και πρακτικά». Ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου παρατήρησε ότι «το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ένα minimum πλαίσιο συνεννόησης, και αντικειμενικά υπάρχει. Και πρέπει να υπάρχει. Και πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή».

Υπαινισσόμενος, εξάλλου, ότι δημοσίως λέγονται διαφορετικά πράγματα, ανέφερε: «Ενοχλούμαι πάρα πολύ όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στη συνέχεια στο δημόσιο διάλογο, όχι με δική μας υπαιτιότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Καλό είναι τις κορώνες και τους ακραίους χαρακτηρισμούς να τους αφήνουμε μακριά από αυτό το αντικείμενο. Εξάλλου, αν η αντιπολίτευση θέλει να μας ασκήσει κριτική, έχουμε κάνει τόσες ανακοινώσεις για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, έχει κάθε δυνατότητα να το κάνει σε αυτό το πεδίο».

Η Μέρκελ δέχθηκε να πάρει πρόσφυγες

Απαντώντας σε ερώτηση (από το Πρώτο Θέμα και το protothema.gr) για το Μεταναστευτικό, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στο βαθμό που δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα αυτό το πρόβλημα, είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «τώρα θα μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε σε μία πραγματική ευκαιρία».

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί νέο μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για το οποίο ζήτησε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο κέντρο, εξήγησε, πρέπει να έχει τις σημαίες της Ελλάδος και της Ευρώπης. Θα «τρέξουν» έτσι πολύ πιο γρήγορα και οι διαγωνιστικές διαδικασίες, με τον τρόπο του κατεπείγοντος, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης και προφανώς με τη χρηματοδότηση της Ευρώπης για μία τέτοια νέα δομή, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως απαραίτητη στη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να μετακινηθούν στη Γερμανία οικογένειες για τις οποίες έχει ήδη βγει θετική απόφαση ασύλου. «Θέλω να εξάρω τη θετική στάση της καγκελαρίου στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η τραγωδία, αυτές οι άσχημες εικόνες, θα είναι ένα καμπανάκι ευαισθητοποίησης για όλους», είπε, συμπληρώνοντας: «Θα είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, σχεδόν μη διαχειρίσιμα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει μέσα από μία ενεργητική πολιτική φύλαξης και των θαλασσίων συνόρων να περιορίσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

Προς επίρρωση της θέσης του, παρουσίασε χάρτη της FRONTEX, σύμφωνα με τον οποίο στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή, στην Ελλάδα, για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι ροές είναι μειωμένες κατά 64%. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ενεργητικής φύλαξης των συνόρων μας», υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Ναι, γιατί για την κυβέρνηση αυτή, η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, διότι αυτή είναι έκφραση άσκησης εθνικής κυριαρχίας».

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup