Πολιτικά

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου Κορυφής - Τι επιδιώκει η Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου Κορυφής - Τι επιδιώκει η Αθήνα

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα καθώς πιθανολογείται να επιφυλάσσει και την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016

Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ενόψει της επόμενης εβδομάδας που περιλαμβάνει τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και τρεις ημέρες αργότερα τη Σύνοδο Κορυφής. Μίας εβδομάδας που πιθανολογείται να επιφυλάσει και την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.

Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ κατέληξαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες –σύμφωνα με ελληνικές πηγές– αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε περιορίσει στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Έχει σημασία να σημειωθεί ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει άλλα για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
Χρονικά οι επαφές αυτές τοποθετούνται αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αν και στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, το ενδεχόμενο αυτό έχει απομακρυνθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνημάτων σε Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να αποφύγει τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καταρτιστεί μία λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες, αν και δεν θα επιβληθούν άμεσα, να επικρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της. Αυτό δήλωσε και ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας: «Νομίζω ότι ο κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων, είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου η απόπειρα επιβολής δια της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών».

Αν και η Άγκυρα μιλάει για διάλογο, με μία νέα Navtex που αφορά περιοχή μεταξύ του κόλπου της Φώκαιας και της θάλασσας νότια της Λέσβου, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Επίσης στέλνει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου. Η τουρκική αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για υποχωρητικότητα, ειδικά μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο στο Thessaloniki Helexpo Forum, σημειώνοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης… Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας, ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη Δύση και δεν μπλοφάρει, κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup