Η επιτροπή Δεοντολογίας θα χτυπάει καμπανάκια σε όσους δημιουργούν με την στάση ή τον δημόσιο λόγο τους πρόβλημα στο κόμμα
Μία τετραμελής επιτροπή Δεοντολογίας θα ασχολείται πλέον με τα ζητήματα που προκύπτουν από τον δημόσιο λόγο και τις «παραφωνίες» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην απόφαση αυτή φέρεται να προσανατολίζεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά την χθεσινή ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία επί της ουσίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος άσκησε κριτική στον ίδιο τον πρόεδρο για την επιλογή του να αποκαλέσει «πολιτικό απατεώνα» τον Κ. Μητσοτάκη. Το νέο όργανο θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν το πλαίσιο και τους κανόνες.
Το θέμα που προέκυψε και προκάλεσε εσωκομματική αναστάτωση με πολλά στελέχη του κόμματος και της ΚΕ να επικρίνουν δημοσίως τον πρώην υπουργό απασχόλησε επί μακρόν την σημερινή συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εισηγήθηκε την συγκρότηση της Επιτροπής που θα πλαισιώνουν ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θέμα που θα περάσει την επόμενη εβδομάδα από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η επιτροπή Δεοντολογίας θα χτυπάει καμπανάκια σε όσους δημιουργούν με την στάση ή τον δημόσιο λόγο τους πρόβλημα στο κόμμα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και επαναλαμβανόμενων παρεκκλίσεων ενδεχομένως να επιβάλλεται και κάποια «ποινή» πχ απομάκρυνσης από τον ρόλο που κατέχουν καθώς διαγραφές δεν προβλέπονται .
Κατά τις πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός πως η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε σε μία χρονική περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο να απολογείται για τις αστοχίες της στην διαχείριση της πανδημίας και την καθυστερημένη αντίδρασή της στις καταστροφές της Καρδίτσας. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να αναπτύσσει βηματισμό τόσο με την παρουσία Τσίπρα στην ΔΕΘ όσο και την ταχύτατη επίσκεψη υψηλόβαθμου κλιμακίου αλλά και του ιδίου του προέδρου στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, αντίδραση που έδειξε καλά αντανακλαστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στην συνεδρίαση του οργάνου :«Καθήκον μας το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα με την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης είναι να βρεθούμε δίπλα στους αγώνες των πολιτών. Ήδη διαγράφονται τρία σημαντικά μέτωπα κινητοποιήσεων στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα. Και οφείλουμε προς αυτή την κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες που θα τηρούνται από όλους.
Και για όποιον τούς παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μην δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμη και υπαρκτές διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μάς στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σ’ αυτές τις υγειονομικές , κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μπορούν αυτό να το ανεχθούν», συνέχισε.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις ίδιες πληροφορίες υπερασπίστηκε την άποψη ότι μπορεί να λέει δημοσίως την γνώμη του ακόμη κι αν διαφωνεί, με τον Πάνο Σκουρλέτη να τονίζει ότι διάφορα παράκεντρα του διαδικτύου δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα.
Στελέχη του κόμματος όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Έφη Αχτσιόγλου φέρονται να άσκησαν κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δημόσια ανάρτησή του, ενώ ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε ανήσυχος και προβληματισμένος με την κατάσταση και τις εντυπώσεις που δημιουργούνται. Ο Νίκος Μπίστης φέρεται να έθεσε το θέμα που προέκυψε με την Θεοδώρα Τζάκρη για το οποίο σημειωτέον η Κουμουνδούρου δέχτηκε ως επαρκείς τις εξηγήσεις της.
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί να επαναλάβει τα αντιδημοκρατικά αίσχη της λίστας Πέτσα με απευθείας αναθέσεις κατά παράβαση του Νόμου, εν κρυπτώ χρηματοδότηση μέσων, οικονομικό στραγγαλισμό του Τύπου, παντελή απουσία κριτηρίων για εργαζόμενους και αποκλεισμό όσων ασκούν κριτική. «Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης ότι λειτουργεί σε Δημοκρατία και δεν είναι ελέω Θεού μονάρχης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πηγή: Ethnos.gr