Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 13:02

Τουρκικά ΜΜΕ: Στην έδρα του ΝΑΤΟ ξεκινά την Τρίτη η 6η συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ποιος είναι ο στόχος των συνομιλιών, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης, θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες και στην έδρα του ΝΑΤΟ, η 6η συνεχής συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συμμετέχοντας την Δευτέρα σε μια διαδικτυακή εκδήλωση και απαντώντας σ’ ερωτήσεις φοιτητών για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στο ζήτημα των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκονται σ’ εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος τους είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης συγκρούσεων ή αποτρεπτικών διαδικασιών για την πρόληψη ανεπιθύμητων συμβάντων και ατυχημάτων, επισημαίνοντας πως ανησυχεί για την ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στα πολλά στρατιωτικά στοιχεία, όπως πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή, δηλώνοντας ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία για να ενώσει τους δύο συμμάχους, τονίζοντας ότι στόχος της Συμμαχίας είναι η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού μηχανισμού πρόληψης συγκρούσεων.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 12:54

Σχετικά Άρθρα

  • Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»
    Ανδραβίδα: Έντονες αντιδράσεις κατά της αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24»

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με την έναρξη της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής άσκησης «Ramstein Flag 24» στην Ανδραβίδα, η αντίδραση από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής ήταν έντονη.

    Η άσκηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από χθες έως τις 11 Οκτωβρίου, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση φορέων όπως τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, τις Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας και Πάτρας-Δυτικής Αχαΐας, καθώς και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας.

    Η κριτική των αντιδρώντων επικεντρώνεται στην εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    diamarturia nato 12

    Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, υπογράμμισε τον διαχρονικό ρόλο των πολέμων ως μέσο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για του αφέντη το φαί σκοτώνονται οι λαοί».

    Κάλεσε τον λαό να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και εξέφρασε την πίστη του στη δύναμη των λαών να ανατρέψουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων που ευνοούν τους πολέμους.

    diamarturia nato 13

    Εκπρόσωποι των φορέων όπως ο Γιώργος Μοσχονάς, ανέφερε ότι η παρουσία 40 σύγχρονων αεροσκαφών στην άσκηση συμβολίζει τη συνεχιζόμενη καταπίεση λαών όπως της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Ουκρανίας. Υπενθύμισε, επίσης, την ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων.

    diamarturia nato 10

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε την άσκηση ως πρόβα πολέμου που, όπως σημείωσε, επισημοποιεί την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συγκρούσεις της περιοχής.

    diamarturia nato 11

    Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσσας Παναγιωτάρα, η οποία τόνισε τον ιερό χαρακτήρα της περιοχής της Αρχαίας Ήλιδας, κατακρίνοντας τη μετατροπή της γης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε γέφυρα πολέμου. Η κ. Παναγιωτάρα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και να στραφούν οι πόροι στην υποστήριξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

    Το κράτος του Ισραήλ και η επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων αναφέρθηκαν επίσης ως απόδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, με την Ελλάδα να θεωρείται σύμμαχος σε αυτές τις ενέργειες μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

    Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν επίσης στο υπέρογκο κόστος των αμυντικών δαπανών σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, με τους φορείς να ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τη χώρα από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και της υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας ότι η προστασία των συνόρων και των δικαιωμάτων των πολιτών πρέπει να αποτελεί την προτεραιότητα.

    diamarturia nato 2

    diamarturia nato 3

    diamarturia nato 4

    diamarturia nato 5

    diamarturia nato 6

    diamarturia nato 7

    diamarturia nato 8

    diamarturia nato 9

  • Ένα NATOικό AWACS κόβει βόλτες πάνω από την Ηλεία
    Ένα NATOικό AWACS κόβει βόλτες πάνω από την Ηλεία

    Χιλιάδες πολίτες στην Ηλεία, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της πτήσης ενός AWACS πάνω από το νομό.

    Εδώ και αρκετή ώρα το Boeing E-3A Sentry πραγματοποιούσε πτήση από τον Πύργο έως την περιοχή της Βουπρασίας, κάνοντας κύκλους στην ουσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αεροσκάφος radar του NATO το οποίο επέστρεψε στην αεροπορική βάση του Ακτίου, σε ετοιμότητα ενόψει και του χτυπήματος που περιμένει όλος ο πλανήτης από το Ιράν στο Ισραήλ.

    Άλλες πηγές αναφέρουν πως πραγματοποίησε εκπαιδευτική πτήση.

    AWACS 2

    AWACS 3

  • Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για τη στήριξη που προσφέρει στον Πούτιν - Τι είπε για τα πυρηνικά
    Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα πρέπει να πληρώσει για τη στήριξη που προσφέρει στον Πούτιν - Τι είπε για τα πυρηνικά

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν δεχθεί επίθεση οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει μια απάντηση από ολόκληρη τη συμμαχία».

    Συνέντευξη παραχώρησε στο BBC o επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην οποια αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση της Κίνας και τη στήριξη της στη Ρωσία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Συμμαχίας, το Πεκίνο πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εαν δεν αλλάξει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία.

    Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Πεκίνο «προσπαθεί να το έχει δίπορτο» από τη μία υποστηρίζοντας την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, και από την άλλη προσπαθώντας να διατηρήσει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

    «Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο BBC News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

    Στην ευρεία συνέντευξη, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στις δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα και την άμυνα.

    Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ρωσία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

    Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία το Σαββατοκύριακο, δεκάδες έθνη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το Κίεβο.

    Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου και είπε ότι θα συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο εάν η Ουκρανία παραδοθεί.

    Όταν πιέστηκε στο να απαντήσει για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις.

    Πρόσθεσε ότι η Κίνα «μοιράζεται πολλές τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες στη Ρωσία για την κατασκευή πυραύλων και όπλων που χρησιμοποιεί κατά της Ουκρανίας».

    Πρόσθεσε ότι «σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να εξετάσουμε ένα είδος οικονομικών κυρώσεων εάν η Κίνα δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της».

    Το Πεκίνο αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις για την υποστήριξή του στη Ρωσία - τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν περιορισμούς που στοχεύουν περίπου 20 εταιρείες με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

    Η Κίνα υπερασπίστηκε τις συναλλαγές της με τη Μόσχα, λέγοντας ότι δεν πουλάει θανατηφόρα όπλα και «χειρίζεται με σύνεση την εξαγωγή αντικειμένων διπλής χρήσης (σ.σ. για πολιτική και πολεμική χρηση) σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς».

    Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται την στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα. Τον περασμένο μήνα ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Κίνα.

    «Η Ρωσία αυτή τη στιγμή ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με αυταρχικούς ηγέτες» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο BBC, αναφέροντας το Ιράν, το Πεκίνο και τη Βόρεια Κορέα.

    Μιλώντας πριν από μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότερα από 20 έθνη αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% φέτος - περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τότε που υποσχέθηκε το 2014.

    «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη και καλό για την Αμερική, ειδικά επειδή μεγάλο μέρος αυτών των επιπλέον χρημάτων δαπανώνται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε.

    Ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στα σχόλια που έκανε στην Telegraph την Κυριακή, τα οποία έδειχναν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών ως αποτρεπτικό μέσο έναντι των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

    Τα σχόλια επικρίθηκαν ως «επουσιώδη παρά άλλη μια κλιμάκωση της έντασης» από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι ήταν ένα «γενικό μήνυμα» ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πυρηνική συμμαχία και ότι «οποιαδήποτε επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει μια απάντηση από ολόκληρη τη συμμαχία».

    «Ο σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι να πάρει μέρος στον πόλεμο, ο σκοπός αυτού είναι να αποτρέψει τον πόλεμο», κατέληξε.

    Η συνέντευξη του Γενς Στόλτενμπεργκ στο BBC:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΝΑΤΟ: F-35, Rafale, Eurofighter, Gripen και τουρκικά F-16 στην Ανδραβίδα για την ευρωπαϊκή «Red Flag»
    ΝΑΤΟ: F-35, Rafale, Eurofighter, Gripen και τουρκικά F-16 στην Ανδραβίδα για την ευρωπαϊκή «Red Flag»

    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη «Ramstein Flag» του ΝΑΤΟ. Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

    Για την αεροπορική άσκηση που θα γίνει στην Ελλάδα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο συσκέψεις στις οποίες έλαβαν μέρος Επιτελείς του NATO, αλλά και στελέχη από όλες τις χώρες και τις πολεμικές αεροπορίες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο σπουδαιότερο παγκοσμίως αεροπορικό event για το 2024.

    Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στη «Ramstein Flag 24» επρόκειτο να συμμετέχουν 13 χώρες με αεροπορικά μέσα, όμως η Τσεχία τελικά δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος.

    Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρατών του NATO «κλείδωσε» στα 12 με όλες σχεδόν τις κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις της Συμμαχίας να στέλνουν μαχητικά στην Ελλάδα και στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

    Συνολικά 140 συμμαχικά αεροσκάφη αναμένεται να συμμετέχουν στη μεγάλη άσκηση, όπως μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενα ραντάρ και μεταφορικά αεροσκάφη.

    Συνδρομή στην άσκηση θα έχει η κοντινή 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο όπως και οι υπόλοιπες Αεροπορικές Βάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της άσκησης.

    Η συμμετοχή της Τουρκίας

    Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό στη «Red Flag» της Ευρώπης θα λάβει μέρος και η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, έως και 8 μαχητικά τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα βρεθούν σε ελληνική Αεροπορική Βάση έπειτα από πολλά χρόνια, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί από ποια πολεμική Μοίρα θα προέρχονται, ενώ Τούρκοι Αξιωματικοί συμμετέχουν ήδη στις πρώτες συσκέψεις.

    Πριν από δύο χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είχε δηλώσει συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet 22» με την 192 Filo Kaplan, την Μοίρα της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 στην Ελλάδα και στην 116 Πτέρυγα Μάχης, την «φωλιά» των Ελλήνων «Tigers» της 335 Πολεμικής Μοίρας. Όμως τότε οι γείτονες αποκλείστηκαν από την άσκηση λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της, καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο είχε χτυπήσει «κόκκινο» με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων.

    Τα δεδομένα όμως έχουν πλέον αλλάξει και το ήρεμο κλίμα τουλάχιστον πάνω από το Αιγαίο με τις μηδενικές τουρκικές παραβιάσεις δίνει την ευκαιρία συμμετοχής των γειτόνων στη Συμμαχική άσκηση. Aκόμη πάντως το ελληνικό Επιτελείο παραμένει επιφυλακτικό καθώς οι γείτονες τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, δείχνουν διάθεση αμφισβήτησης ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων αλλά και ακόμα της ελληνικής Κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

    Οι διεθνείς συμμετοχές

    Στη μεγάλη άσκηση θα πετάξουν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ η Πολεμική μας Αεροπορία, όπως και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», θα έχει ηχηρή παρουσία με το σύνολο του αεροπορικού της στόλου.

    Πρόκειται για άσκηση η οποία σχεδιάζεται από το NATO και περιλαμβάνει μια σειρά από ρεαλιστικά σενάρια υψηλής δυσκολίας, με αποστολές στο σύνολο του FIR Αθηνών που θα περιλαμβάνουν τακτικές Counter Anti-Access / Area Denial και Integrated Air and Missile Defense ενώ στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται επίσης η αντιμετώπιση απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους. Όπως δήλωσε ο Στρατηγός James B. Hecker Commander Allied Air Command: «Η Ramstein Flag σηματοδοτεί το μέλλον των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».

    Γιατί επιλέχθηκε η χώρα μας;

    Το αεροπορικό Επιτελείο, όπως είχε αποκαλύψει το Onalert.gr, κινήθηκε άμεσα και μεθοδικά όταν έγινε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να διοργανώσει για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια άσκηση μεγέθους «Red Flag» και ακόμη μεγαλύτερη. Με «όπλο» την εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων ασκήσεων με αποκορύφωμα την πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» και έπειτα από τις συνεχείς επαφές του τότε Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αλλά και του τότε ΑΤΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιου Φασούλα, η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε να πείσει τους Συμμάχους στο NATO ώστε να δώσουν στην Ελλάδα τη μεγάλη άσκηση.

    Ισχυρό επιχείρημα της ελληνικής ΠΑ στη διεκδίκηση της «Ramstein Flag» αποτέλεσε η δυνατότητα δέσμευσης πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο κυρίως σε θαλάσσιο περιβάλλον, με στόχο να πραγματοποιηθούν τα σύνθετα σενάρια της άσκησης, τα οποία προβλέπουν συμμετοχή μεγάλων Comao, πολυάριθμων δηλαδή σχηματισμών σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

    Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ακόμη τόσο το γεωγραφικό ανάγλυφο όσο κυρίως η θέση της Ελλάδας στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και σε κοντινή απόσταση από περιοχές ενδιαφέροντος του NATO, όπως η Μέση Ανατολή και φυσικά η Μαύρη Θάλασσα και η Ρωσία. Την Ευρωπαϊκή «Red Flag» διεκδίκησαν με ένταση και άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Πορτογαλία όμως ο πλήρης φάκελος και η αξιοπιστία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως επίσης τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ήταν καθοριστικά στην τελική απόφαση του NATO.

    Πηγή: OnAlert.gr

  • Τουρκία: «Πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την κοινοβουλευτική επιτροπή
    Τουρκία: «Πράσινο φως» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την κοινοβουλευτική επιτροπή

    «Πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε πριν από λίγο η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, που συνεδρίαζε επί ώρες, από τις 15.00 η ώρα το μεσημέρι. Όλα τα βλέμματα σήμερα της διεθνούς κοινότητας ήταν στραμμένα σε αυτή την απόφαση της Τουρκίας, ωστόσο δεν έχει μπει ακόμα τελεία, αλλά υπάρχει μία ανακούφιση γιατί αυτή η έγκριση ανοίγει το δρόμο και για την τελική έγκριση της ένταξης από την ολομέλεια του κοινοβουλίου ενδεχομένως μέχρι τέλος της εβδομάδας εάν η Άγκυρα θέλει να τελειώνει το θέμα πριν κλείσει ο χρόνος.

    Στο βάθος τα F-16

    Πηγές από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι υπήρξε θετικό κλίμα στην επιτροπή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε μέσα στη συνεδρίαση ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας για F-16 αφότου η Άγκυρα επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

    Ακόμη κι ο πρόεδρος της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι που ήταν αρνητικός πριν από λίγες εβδομάδες, εισηγήθηκε το «ναι» λέγοντας ότι τα βήματα που έκανε η Σουηδία τους τελευταίους μήνες ήταν ικανοποιητικά. Αναφέρεται επίσης ότι το Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ψήφισε κι αυτό υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Μόνο το κόμμα της Ακσενέρ ψήφισε «όχι», ενδεχομένως επηρεασμένοι από τη στρατιωτική απώλεια των 12 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ από το ΡΚΚ.

    Στη δημόσια συζήτηση σήμερα το κλίμα δεν ήταν θετικό. Δεν ήθελαν να επικυρωθεί το πρωτόκολλο για μια χώρα, τη Σουηδία που η Τουρκία κατηγορεί ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Τελικά επικράτησε το πολιτικό κι... εξοπλιστικό συμφέρον για τον Ερντογάν, που είχε δώσει μάλλον το λόγο του στον Μπάιντεν.

    Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχει η τουρκική βουλή, αλλά η επιτροπή απόψε έδωσε ήδη το θετικό σήμα. Και την ώρα που υπάρχει αυτή η εξέλιξη με τη Δύση, παράλληλα, υπάρχει άνοιγμα και με το «δύσκολο» Ιράν στην Ανατολή.

    Ο Ιρανός πρόεδρος, που έχει αναβάλει 2 φορές την επίσκεψή του στην Τουρκία, θα μεταβεί τελικά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στην Άγκυρα.

    Μας κατάλαβαν

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Burak Akcapar μιλώντας στην Επιτροπή είπε: Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό για τις σουηδικές αρχές να εκπληρώσουν αμέσως όλα τα αιτήματά μας. Αυτή είναι μια διαδικασία. Εφαρμόζουν νομοθετικές αλλαγές που θα ήταν αδιανόητες πριν από 5 χρόνια.

    Δηλώνοντας ότι η Σουηδία έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που θέτουν στη Σουηδία οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά το PKK, ο Akcapar είπε: «Από στρατιωτική-στρατηγική άποψη, με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρχει κενό ασφαλείας στον Βορρά».

    Η αντιπολίτευση αντιδρά

    Ο βουλευτής του CHP Kani Beko είπε, «Είναι ο συνομιλητής μας η Σουηδία, η ΕΕ ή οι ΗΠΑ; Εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα, δεν πρέπει να εγκρίνουμε την ένταξη. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν το θέμα των F-16 στα χέρια του Κογκρέσου και πείτε ότι το Κογκρέσο δεν το δέχτηκε».

    Ο βουλευτής του CHP, Oguz Kaan Sal?c?, δήλωσε: «Πιστεύαμε ότι η ρητορική του υπουργείου είχε αλλάξει, αλλά στην πραγματικότητα η ρητορική της κυβέρνησης άλλαξε στην πραγματικότητα».

    Οκτάι: Η Σουηδία έχει λάβει μέτρα

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Σουηδία έχει λάβει μέτρα ειδικά για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Ωστόσο, είπε, «δεν έχουμε δει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

    Αφού οι βουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους, έγινε αποδεκτό το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τον τελευταίο λόγο θα έχει πλέον η Γενική Συνέλευση.

    Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STEPHANIE LECOCQ

  • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ο διάλογος στις κάμερες
    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ο διάλογος στις κάμερες

    Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Τετ- α- τετ είχαν για περισσότερη από μία ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.Οι δύο ηγέτες έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την επικράτηση και των δύο επί των αντιπάλων τους στις εκλογικές διαδικασίες των χωρών τους.

    «Έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και υπάρχει επαφή» ήταν το πρώτα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε και εδώ μια νέα ομάδα».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη και τον Ιμπραήμ Καλίν για τα νέα του καθήκοντα.

    Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30’, θα πάρουν θέση και οι υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα – Μαρια Μπούρα και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

    Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του συμφωνήθηκε η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).


    Όπως έγραψε νωρίτερα το iEidiseis, Ελλάδα και Τουρκία από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τα «βρήκαν», με την ένταση μεταξύ των δυο χωρών να χτυπάει κόκκινο πολλές φορές, φτάνοντας μια ανάσα από τη σύρραξη.

    Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία που άφησαν πάνω από 50 χιλιάδες νεκρούς και το δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς επιβάτες έφεραν κοντά τις δυο χώρες, σε μια επανάληψη της διπλωματίας των σεισμών του 1999.

    Φυσικά και οι εκλογικές αναμετρήσεις, έπαιξαν τον ρόλο τους για την ελαχιστοποίηση της έντασης μεταξύ των χωρών, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να σταθμίσουν τα οφέλη και τις ζημίες από μια νέα περίοδο εντάσεων.

    Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευση του στο Βίλνιους, «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης», προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ομαλοποίησης των σχέσεων».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

    Όπως επαναλαμβάνει συνεχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, οι ελληνοτουρκικές διαφορές συνοψίζονται στην εξής μία: Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μαζί με την ΑΟΖ.

    Κάτι που η Τουρκία δεν αποδέχεται, φορτώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών με ζητήματα όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών, την επέκταση των χωρικών υδάτων, την αμφισβήτηση κυριαρχίας, το μεταναστευτικό, τα pushbacks και άλλα.

    Όμως οι συνομιλίες χρειάζονται δυο για να πραγματοποιηθούν και η όπως φαίνεται η επιθυμία δεν λείπει και από τις δυο πλευρές, αρκεί βέβαια να πάρει η κάθε πλευρά αυτό που θέλει.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας όταν από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι «φυσικά, δεν θέλω να συνεχιστούν για έναν ακόμη αιώνα οι 50χρονες διαφωνίες μας με την Τουρκία. Εάν αυτή η νέα δυναμική που αποκτήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργήσει μια ευκαιρία που θα καθορίσει την υφαλοκρηπίδα, είμαι αποφασισμένος να μην χάσω αυτή την ευκαιρία και να την αξιοποιήσω στο έπακρο».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συμφωνία να συναντηθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συμφωνία να συναντηθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρωτοβουλία του δεύτερου. Ο κ. Ερντογάν συνεχάρη αρχικά τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές 2023.

    Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παράδοση μαχητικών F-16 θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στη σύρραξη, διαμηνύει η Ρωσία
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παράδοση μαχητικών F-16 θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στη σύρραξη, διαμηνύει η Ρωσία

    Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε τον Μπάιντεν πως τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιχειρήσουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας

    Η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη, τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, μέσω Telegram στις πρώτες πρωινές ώρες.
    «Δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία, ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών», σημείωσε ο κ. Αντόνοφ.
    «Τι θα συνέβαινε εάν τα αμερικανικά μαχητικά απογειώνονταν από αεροπορικές βάσεις του NATO, και στα χειριστήρια βρίσκονταν ξένοι ‘εθελοντές’;».
    Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της έναρξης προγραμμάτων εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών και τεχνικών για τα μαχητικά του τύπου. Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιχειρήσουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.
    Από την πλευρά του ο κ. Αντόνοφ διεμήνυσε πως οποιοδήποτε πλήγμα από τέτοια μαχητικά εναντίον της Κριμαίας θα εκληφθεί στη Μόσχα ως επίθεση εναντίον ρωσικού εδάφους.
    «Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να είναι πλήρως ενήμερες για τη ρωσική αντίδραση», τόνισε ο κ. Αντόνοφ.
    Η Ουκρανία πολλαπλασίασε τα πλήγματα ιδίως στην Κριμαία –που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014– καθώς και σε άλλες περιοχές το τελευταίο διάστημα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch