Πολιτικά

Σύνοδος Κορυφής : Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο (upd)

Σύνοδος Κορυφής : Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο (upd)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το πρώτο σχέδιο που παρουσιάσθηκε καθώς ζητά αλλαγές που να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία - Τώρα σαρανταπεντάλεπτη διακοπή - Μεγάλη νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι αναφέρει το απορριφθέν προσχέδιο - Ξαναγράφεται η επίμαχη παράγραφος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο κείμενο δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει μακρύ δρόμο ακόμη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το προσχέδιο διεκδικώντας αλλαγές που «να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις», όπως επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλέιται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μετά την ελληνική άρνηση διάλειμμα 45 λεπτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το σημείο του προσχεδίου στο οποίο θα αναφέρεται η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να ξαναγραφεί και να παρουσιαστεί εκ νέου στους 27, μετά από τις αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Τι ανέφερε το απορριφθέν προσχέδιο σύμφωνα με το Politico

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.


Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα-Κύπρο και ποιες Τουρκία

Το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις θέσεις των κρατών-μελών και το ποιες στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ποιες αντιμετωπίζουν πιο «φιλικά» την Τουρκία. Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες, αλλά και από τις δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενοι στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία.

Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης

Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Μητσοτάκης: Χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη

Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Φον Ντερ Λάιεν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».

Looking forward to discussions at #EUCO today on external affairs: EU-China, Belarus, poisoning of Alexei Navalny, Nagorno-Karabakh escalation and situation in the Eastern Mediterranean.
There is a clear need for Europe to take clear positions and quick action on global affairs! pic.twitter.com/bAkPVoYKKk

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 1, 2020

Αυτά δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η Πρόεδρος της Κομισίον, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της μια «πλήρη εργαλειοθήκη».

Μισέλ: Διαφορετικές επιλογές στο τραπέζι για την Τουρκία

«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενος στη σύνοδο. Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».



Αλληλεγγύη ζήτησε και ο Μακρόν για Ελλάδα - Κύπρο

«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Για μένα, αυτές οι δύο περιπτώσεις (Ελλάδα και Κύπρος) είναι εμβληματικές, σχετικά με το πώς πρέπει να επανασχεδιαστεί μια αυστηρή, αλλά και ρεαλιστική πολιτική γειτονίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν πρέπει να συμβιβάζεται ποτέ σε θέματα κυριαρχίας, σε θέματα αξιών και νόμου και να επιδιώκει, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το προσχέδιο της Συνόδου μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με σαφήνεια προς μια Ευρώπη που θεωρεί τον εαυτό της γεωστρατηγική δύναμη, που ανοικοδομεί τη βιομηχανική και τεχνολογική της ανεξαρτησία», κατέληξε ο Μακρόν.

Μέρκελ: Πολύπλοκη η σχέση με την Τουρκία, αλλά θέλουμε εποικοδομητική σχέση μαζί της

Αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση μαζί της, παρ' όλες τις δυσκολίες»,
δήλωσε η Μέρκελ. «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και ο ένας εξαρτάται από τον άλλο, όσον αφορά την τακτική στο μεταναστευτικό και στην υποστήριξη που παρέχουμε στην Τουρκία στην αντιμετώπιση των πολλών προσφύγων ροών που αναλαμβάνει να διαχειριστεί».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι «φυσικά πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο».

Κουρτς: Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

«Είναι ανυπόφορος ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και πολιτικούς της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Κατηγόρησε επίσης τη χώρα ότι χρησιμοποίησε τους μετανάστες ως «όπλο» κατά της ΕΕ και διεξήγαγε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup