Πολιτικά

ΕΕ - Τουρκία: Πώς διαβάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

ΕΕ - Τουρκία: Πώς διαβάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Τι γράφουν BBC, Reuters και Deutsche Welle για τη διαπραγμάτευση-θρίλερ

Ως απειλή ή προειδοποίηση της Ευρώπης προς την Τουρκία πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις «διαβάζει» ο διεθνής τύπος το κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο συμφώνησαν οι 27 της ΕΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από μια διαπραγμάτευση-θρίλερ.

«Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

«Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο» επιλέγει ως τίτλο η Deutsche Welle.

«Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις» σημειώνει το BBC.

reuters-eu
dw-eu
bbc-eu


Στην Αθήνα και στη Λευκωσία προκαλεί ικανοποίηση η (έμμεση, αλλά σαφής) αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έπειτα από δραματικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν εννέα ώρες, η ευρωπαϊκή ηγεσία υιοθέτησε σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές θέσεις για σαφή καταδίκη της Άγκυρας και εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, οι ηγέτες των οποίων Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης έδωσαν σκληρή μάχη συνεπικουρούμενοι κυρίως από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν αλλά και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Στην τρίτη κατά σειράν εκδοχή του προσχεδίου που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Ενώ αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Είναι μια διατύπωση η οποία, κατά την ερμηνεία ελληνικών διπλωματικών πηγών παραπέμπει σε κυρώσεις οι οποίες περιγράφονται στα επικαλούμενα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup