Ενέργειες αποτροπής του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις του κατοχικού «πρωθυπουργού» με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτηση του στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζοσέπ Μπορέλ.
Ο κ. Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι τα Βαρώσια, στην παραθαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου, παραμένουν υπό Τουρκική κατοχή μετά την εισβολή του 1974 και πως η απόφαση της τουρκικής πλευράς αντιτίθεται πλήρως στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 που παραχώρησε την διαχείριση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση αποκλειστικά των κατοίκων που είχαν εκδιωχθεί. Τονίζει ακόμη ότι η απόφαση των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής, ουσιαστικά προωθεί την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, υπονομεύοντας την προοπτική λύσης του Κυπριακού ζητήματος.
Οι εξελίξεις, όπως τονίζει ο Ευρωβουλευτής, έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου, στα συμπεράσματα του οποίου συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των 27 ότι η Ένωση «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της,» σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Από το 1974 και την παράνομη Τουρκική εισβολή, τα Βαρώσια στην περιοχή της Αμμοχώστου παραμένουν υπό Τουρκική κατοχή και τον άμεσο έλεγχο των Τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Στις 6 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, ο κατοχικός «πρωθυπουργός» ο οποίος είναι και υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η περίκλειστη περιοχή θα ανοίξει. Με την απόφασή τους, αυτές οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής ουσιαστικά προωθούν την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.
Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος
- Πώς προτίθεται να αντιδράσει σε αυτή την κατάφορα προκλητική κίνηση της Τουρκίας η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 που παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων που είχαν εκδιωχθεί;
- Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1 και 2 Οκτωβρίου αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση νέων Τουρκικών προκλήσεων κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Ένωση «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Σκοπεύει να προτείνει κυρώσεις και αν να ποιες;
(Δελτίο Τύπου)