Συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για επανεκκίνηση διερευνητικών αλλά δεν την προσδιόρισαν - Πώς ο Ερντογάν είχε τορπιλίσει την συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών προτού καν ξεκινήσει
Το μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας διπλωματικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα σε επίπεδο κορυφής, υποδηλώνει το κακό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την καχυποψία αλλά και την δυσκολία εξεύρεσης διαύλων επικοινωνίας για την επί της ουσίας συνεννόηση των δύο κυβερνήσεων.
Στο ερώτημα αν η συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρήγαγε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η απάντηση είναι αρνητική. Δεκαέξι ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των άτυπου συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη, δεν κατάφεραν όμως να προσδιορίσουν συγκεκριμένα την ημερομηνία αυτή.
Ο τόνος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε δημιουργηθεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν δημοσιοποιήθηκε το κείμενο συνέντευξης του Ταγίπ Ερντογάν στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η χώρα του «δεν θα κάνει ποτέ πίσω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» επαναλαμβάνοντας τις γνωστές ακραίες θέσεις του.
Στο υπόστρωμα αυτό, ήρθε να προστεθεί και η καθαρά προπαγανδιστική ομιλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου του είχε δοθεί ο χρόνος και η ευχέρεια να ξεδιπλώσει την τουρκική ατζέντα μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο αποτελούμενο από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Σλοβακίας και πολλών άλλων χωρών της ΕΕ.
Κάνοντας ένα ιδιότυπο διπλωματικό σόου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτες στους οποίους προέβαλλε τις τουρκικές αξιώσεις για θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις «μαξιμαλιστικές» και στοχοποιώντας για άλλη μια φορά το Καστελλόριζο.
Τσαβούσογλου: Το «μικροσκοπικό» Καστελόριζο δίνει στην Ελλάδα θαλάσσια ζώνη 40.000 τ.χλμ.
Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο περιθώριο του φόρουμ της Μπρατισλάβα για την ασφάλεια είχε στιγμές έντασης, παρά το γεγονός ότι υπό άλλες συνθήκες και μόνο η πραγματοποίησή της θα θεωρούνταν σημαντική, ιδίως έπειτα από τα γεγονότα του Αυγούστου με τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis και την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.
Δένδιας: Παράγοντας διατάραξης της σταθερότητας η Τουρκία
Κωδικοποιώντας την κατάσταση που έχει προκαλέσει η Τουρκία με τις επιλογές της σε μια ολόκληρη περιφερειακή ζώνη και τις σοβούσες κρίσεις γύρω από την ευρύτερη περιοχή μας, ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ «δεν μάσησε» τα λόγια του. «Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία, η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ, η Τουρκία έχει στείλει τζιχαντιστές στη Λιβύη και τώρα η Τουρκία είναι επίσης παρούσα στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Η Τουρκία μετατρέπεται σε παράγοντα διατάραξης της σταθερότητας στην περιοχή μας. Εξέφρασα την πραγματική μου ελπίδα η Τουρκία να αλλάξει πορεία».