Πολιτικά

Αθήνα: Διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis - Άγκυρα: Ξεκινήσαμε έρευνες

Αθήνα: Διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis - Άγκυρα: Ξεκινήσαμε έρευνες

Για σοβαρότατη κλιμάκωση μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την ώρα που ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, έλεγε ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες και σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης οι Τούρκοι αναφορικά με τη δράση του Oruc Reis, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, έχει ήδη ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες.

Ο Ντονμέζ, που μίλησε σε ενεργειακό συνέδριο της χώρας, τόνισε στην ομιλία του πως... «το Oruc Reis έχε φτάσει στην περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν χθες και σήμερα θα λάβουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τους σεισμικούς ελέγχους».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε: «Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας». «Μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος» σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκτός ελέγχου, πλέον, η Άγκυρα

«Έχει φτάσει σ΄ ένα σημείο που έχει ξεσαλώσει» παρατηρούσε για την τουρκική πολιτική ηγεσία έμπειρος διπλωματικός παράγοντας στην Αθήνα, με αφορμή την νέα έξοδο του Oruc Reis στην περιοχή του Καστελόριζου και τις απειλές της Άγκυρας -με βάση την Navtex της 11ης Οκτωβρίου- ότι οι σεισμικές εργασίες μπορούν να εξελιχθούν σε μια περιοχή 6,5 ναυτικών μιλίων -εφαπτόμενη δηλαδή στα ελληνικά χωρικά ύδατα- από τις ακτές του νησιού.

Τόσο η πρωτοφανής έκρηξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπροστά στη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών όταν η Αν Λιντ ζήτησε απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Συρία, όσο, κυρίως, το τουρκικό non paper με το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για κλιμάκωση επιβεβαιώνει την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να ξαναρχίσουν ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και να συζητήσουμε «σαν λογικοί άνθρωποι».

Πέραν πάσης λογικής, η τουρκική πολιτική ηγεσία κατηγορεί την Αθήνα για... κλιμάκωση, επειδή το διάστημα από 14-18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Θράκη άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ, σχεδόν αξιώνοντας την αδρανοποίηση του Δ' Σώματος Στρατού! Στο ίδιο εξωφρενικό τουρκικό non paper η Τουρκία διαμαρτύρεται για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και καταγγέλλει την Αθήνα επειδή σχεδιάζει να προμηθευτεί UAV's από το Ισραήλ, αμφισβητώντας ακόμη και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα!

Στην κορυφή της προπαγανδιστικής προσπάθειας της τουρκικής ηγεσίας είναι ωστόσο το Καστελόριζο, για το οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να εγκλωβίσει την Μεγίστη σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας που θα ξεκινά από την Κύπρο και θα φτάνει μέχρι 6 ναυτικά μίλια από την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη!

Η απάντηση της Αθήνας στην Pax Neo-Ottomana

Απαντώντας στους όρους που θέτει ο Ταγίπ Ερντογάν για να υπάρξει κάποιου είδους Pax Neo-Ottomana, όπως την αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω» προσθέτοντας ότι αναμένει το ζήτημα να συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο.

«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας εκ δεξιών του τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα της ενεργοποίησης κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Οι κινήσεις του Oruc Reis

Πορεία δυτική-νοτιοδυτική ακολουθεί το πρωί της Τετάρτης το Οruc Reis με τα βοηθητικά του πλοία Ataman, Cengiz Han και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν ενώ οι Τούρκοι λένε ότι κάνουν σεισμικές εργασίες στην περιοχή του Καστελόριζου. Από την ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνεται αν πράγματι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει ποντίσει καλώδια στη θάλασσα.

Περίπου στις 8 το πρωί της Τετάρτης το Oruc Reis απείχε 34 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου πλέοντας με ταχύτητα 6-8 κόμβων. Το βράδυ της Τετάρτης έφτασε μέχρι και 20 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης. Επί του παρόντος ο Ερντογάν δεν έχει δώσει εντολή στο Oruc Reis να πλεύσει ακόμη πιο στο Καστελλόριζο. Εάν ο τουρκικός στολίσκος προσεγγίσει την Μεγίστη πέραν της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση. Τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού παρακολουθούν διακριτικά πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου.

Η στάση των ΗΠΑ και η πολιτική κατευνασμού του Βερολίνου

Το αμερικανικό State Department αναφέρθηκε στην έξοδο του Oruc Reis στο Καστελόριζο κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένη πρόκληση που αυξάνει μονομερώς την ένταση και περιπλέκει με πρόθεση την επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που επισκέφθηκε την Τρίτη Λευκωσία και Αθήνα για να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα επέκρινε την Τουρκία ότι οι κινήσεις της αντίκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας που έγινε με την διαμεσολάβηση του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της έντασης της διαμάχης με διπλωματικά μέσα. Αποκαλύπτοντας την έκπληξη της γερμανικής κυβέρνησης για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο με το άνοιγμα των Βαρωσίων όσο και τις νέες σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis, ο Χάικο Μάας φάνηκε σαν να παραδέχθηκε ότι η γερμανική καγκελαρία δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο πέραν του κατευνασμού της Τουρκίας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά διακόπηκαν όσα είχαμε δρομολογήσει» παρατήρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επέμεινε ότι «έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».

«Και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε -τουλάχιστον δύο φορές- να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία - ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών- και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup