Πώς το Βερολίνο έστειλε «μήνυμα» στην Άγκυρα ότι μπορεί να συνεχίζει τις προκλήσεις και την προβοκάτσια - Τι αποκαλύπτει η ρότα του Oruc Reis - Οι Τούρκοι κράτησαν στον αέρα για 20 λεπτά το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια!
Στο νέο περιβάλλον ασφαλείας που έχει δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, το ερώτημα είναι πότε ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιλέξει την κλιμάκωση και με ποιον τρόπο, όταν την Τετάρτη επανεμφανίστηκε, προειδοποιώντας ότι οι Τούρκοι θα δώσουν «την κατάλληλη απάντηση στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους.
Κατά την άποψη του αντιναυάρχου (εν αποστρατεία), ο τουρκικός στολίσκος με το ερευνητικό Oruc Reis, τα βοηθητικά Ataman και Cengiz Han και τα πέντε πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν εμφανώς, θα συνεχίσουν τις εργασίες νοτίως του Καστελόριζου μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στην Navtex.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρόκειται για μια μείζονα κλιμάκωση της έντασης με απροσδιόριστες συνέπειες.
«Σωρευτικά, οι Τούρκοι αμφισβητούν δύο βασικά πράγματα: Ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, αφού προαναγγέλλουν έρευνες στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, αναγνωρίζοντας κυριαρχία της Ελλάδας μόνο στην αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων, και ότι η Αθήνα μπορεί να επεκτείνει την χωρική της θάλασσα σε μία ζώνη πλάτους 12 ναυτικών μιλίων από τα νησιά» επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, με το οποίο συνομίλησε το protothema.gr.
Το σενάριο της όξυνσης από το Σάββατο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Το σενάριο που εξετάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών είναι η πιθανότητα το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, να προσεγγίσουν κοντά στο σημερινό όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μια ζώνη περίπου 6 μιλίων από το Καστελόριζο, από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και μετά, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αυτό, διότι η απροθυμία του Βερολίνου να αποφασιστούν και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας από τους Γερμανούς, είναι σαν να στέλνουν στον Ερντογάν το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει στην οδό της επιθετικής προβοκάτσιας, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο, πέραν του οποίου να ενεργοποιηθούν ευρωπαϊκά αντίμετρα.
Η ελληνική κυβέρνηση, 15 ημέρες μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι υποτίθεται ότι έστειλαν τελεσίγραφο στον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεται ότι οι φραστικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα είναι κενές περιεχομένου. Πολύ περισσότερο, που η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ελλάδα ακόμη και για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε ελληνικό έδαφος, στα νησιά και στην Θράκη, αξιώνοντας ακόμη και την ακύρωση της πώλησης UAV's ισραηλινής κατασκευής, λειτουργώντας σαν να υπαγορεύει στην Αθήνα όρους έπειτα από ήττα σε πολεμική αναμέτρηση!
Την εκτίμησή του ότι μετά την λήξη του παρόντος 10ήμερου κύκλου σεισμικών ερευνών στο Καστελόριζο η Τουρκία «θα βγάλει νέα Navtex δυτικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή εντός της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την Αίγυπτο και ακόμη πιο κοντά ενδεχομένως στην Ρόδο, ή στην Κρήτη ή στην Κάρπαθο» εξέφρασε στο protothema.gr o τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
«Πρέπει να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε» είναι η άποψη που διατύπωσε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος εξηγώντας ότι «πρέπει να πεις και να το εννοείς ότι, μέχρι εδώ, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Διότι αν δώσεις το σήμα ότι θα ανεχθείς τα πάντα, τότε θα υποστείς τα πάντα».