Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 07:33

Στρατιωτική θητεία: Αύξηση κατά τρεις μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση του στρατεύματος με προσλήψεις και αύξηση των δυνάμεων στον Έβρο - Δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα αφορά και τους ήδη υπηρετούντες στρατιώτες

Την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες, δηλαδή απο τους 9 που είναι τώρα στους 12 μήνες, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν διευκρινίζεται πόσο σύντομα θα ανακοινωθεί η αύξηση ούτε εάν θα ισχύσει και για τους στρατιώτες που υπηρετούν ήδη τη στιγμή εκείνη τη θητεία τους, ωστόσο στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν τη θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για το στρατό ξηράς για τον Ιανουάριο.
Παρ΄ ότι ο χρόνος της θητείας στο στρατό ξηράς είναι 9 μήνες, τυπικά, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι 12 μήνες και αρκεί μια απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για την αύξησή της.

Από το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζεται εάν η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα αφορά τους οπλίτες που θα καταταγούν στο μέλλον στο στρατό ή και όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους, οπότε οι τελευταίοι θα κληθούν να παραμείνουν στις μονάδες τρεις μήνες παραπάνω.
Μιλώντας, χθες, σε δημοσιογράφους από τη Θάσο, οπου ο υπουργός Αμυνας βρέθηκε για τον εορτασμό των 108 χρόνων της απελευθέρωσης του νησιού, σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στρατός στον Έβρο, τόσο με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».

Αύξηση της θητείας για να υπηρετούν περισσότεροι στα σύνορα

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».
Σύμφωνα με τα όσα είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο τη ΔΕΘ πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, καθώς όπως είχε εξηγήσει ο πρωθυπουργός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 09:21

Σχετικά Άρθρα

  • Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα
    Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα

    Στα 750 ευρώ μηνιαίως αυξάνεται το επίδομα που λαμβάνουν οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία, προχώρησε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο πλαίσιο της συντεταγμένης και στοχευμένης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

    Πρόκειται για διπλασιασμό από τα 375 ευρώ / μήνα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα και μια σημαντική «ανάσα» για τους γονείς παιδιών που συνήθως έχουν αυξημένες ανάγκες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.

    Παράλληλα, η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε και σημαντική αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης στα 525 ευρώ, από 325 ευρώ τον μήνα.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    Η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τις αυξήσεις αυτές θα ωφεληθούν περί τα 639 παιδιά και 103 ενήλικές - εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες - που έχουν ενταχθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

    Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες

    Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%.

    Με την υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.

    Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1.850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

    Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών

    Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω, οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.

    Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

    Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής.

    Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375 ευρώ, προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έρχεται το νέο επίδομα παιδιού - Ποιοι θα πάρουν αύξηση
    Έρχεται το νέο επίδομα παιδιού - Ποιοι θα πάρουν αύξηση

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, καθώς ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος σε μία, και έτσι όσοι δικαιούχοι βρίσκονται στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα, θα λάβουν 45 ευρώ ανά τέκνο, αντί για 28 ευρώ, και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

    Παράλληλα, αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

    Παραδείγματα

    1. Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ, το 2024 λάμβανε 70 ευρώ για ένα παιδί, 140 ευρώ για δύο και 280 ευρώ για τρία. Με την αύξηση επιδομάτων για το 2025 θα λαμβάνει 75 ευρώ για 1 παιδί, 150 ευρώ για δύο και 300 ευρώ για τρία παιδιά.

    2. Μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα έως 20.500 ευρώ θα λαμβάνει:

    • 45 ευρώ αντί για 28 ευρώ για ένα παιδί
    • 90 ευρώ αντί για 56 ευρώ για δύο παιδιά
    • 180 ευρώ αντί για 168 ευρώ για τρία παιδιά
    Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα

    Παρά τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί, τα νέα περιουσιακά κριτήρια ενδέχεται να αφήσουν ορισμένους δικαιούχους «εκτός».

    Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα φέτος να χάσει το επίδομα, επειδή μπορεί να έχει κληρονομήσει κάτι, λόγω των περιουσιακών κριτηρίων.

    Συγκεκριμένα θα ελέγχονται:

    Α) Κινητή περιουσία

    • Αυτοκίνητα
    • Δίκυκλα
    • Καταθέσεις
    • Μετοχές/ομόλογα

    Β) Ακίνητη περιουσία

    • Σπίτια
    • Οικόπεδα
    • Αγροτεμάχια
    Την Δευτέρα 30/9 η 4η δόση

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της νεάς δόσης του επιδόματος παιδιού, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με το άνοιγμα της πλατφόρμας Α21, αύριο Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα, η πληρωμή της 4ης δόσης θα γίνει αύριο, Δευτέρα 30/9 και θα αφορά εκείνους στους οποίους η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και έχει εγκριθεί.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 8:00 το πρωί.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΑ, η 5η διμηνία δόση θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και η 6η δόση μαζί με την μία επιπλέον δόση αναμένεται να καταβληθούν μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 2025 - Πότε θα φανούν στο «πορτοφόλι» τους
    Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση το 2025 - Πότε θα φανούν στο «πορτοφόλι» τους

    Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις για περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, με την αύξηση να εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Πρόκειται για αυξήσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήδη από αυτό τον Δεκέμβριο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

    Μάλιστα, στην περίπτωση που η αύξηση θα ανέλθει στο 2,5%, τότε η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα φτάσει τα 436,8 ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αυξήσεις εκτιμάται θα διαμορφωθούν ως εξής:

    • Δημόσιο: Η μέση σύνταξη γήρατος για έναν συνταξιούχο με 35 έτη θα διαμορφωθεί στα 1.316 ευρώ με μηνιαία αύξηση 32 ευρώ.
    • Πρώην ΙΚΑ: Η μέση σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης θα διαμορφωθεί στα 1.219 ευρώ με μηνιαία αύξηση 30 ευρώ.
    • Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 2.612 ευρώ με μηνιαία αύξηση 64 ευρώ.
    • ΟΑΕΕ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.101 ευρώ με μέση αύξηση 27 ευρώ.
    • ΕΤΑΑ: Η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 1.259 ευρώ με μηνιαία αύξηση 31 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο όριο:

    • για τις κύριες συντάξεις θα ανέλθει σε 5.241,89 ευρώ, από 5.114,04 ευρώ
    • για τις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθει σε 1.572,56 ευρώ, από 1.534,21 ευρώ.
    • για την βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ ανέρχεται σε 409,5 ευρώ.

    Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

    Έκτακτη ενίσχυση έως 200 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων που λαμβάνουν.

    Το εφάπαξ επίδομα υπολογίζεται σε:

    • 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 ως 1.600 ευρώ,
    • 150 ευρώ για συντάξεις από 700 ως 1.100 ευρώ και
    • 200 ευρώ για συντάξεις ως 700 ευρώ.

    Κατά κανόνα προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το Μάιο του 2016, ωστόσο με μια μέση αύξηση περί τα 2,5%, οι συνταξιούχοι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται από το 2025, εφόσον το υπόλοιπό της είναι γύρω στα 30 με 50 ευρώ.

    Αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης

    Διευκρινίσεις για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έδωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Νίκη Κεραμέως, κάνοντας λόγο για διόρθωση του ζητήματος.

    «Υπάρχει ένα ζήτημα, όταν δίνουμε αυξήσεις στις συντάξεις, αν περνάει κάνεις κλιμάκιο, να μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Από τα 1.400 ευρώ και πάνω μπαίνει η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό δεν είναι σωστό και πρέπει να διορθωθεί».

    Μάλιστα τόνισε πως το ζήτημα αυτό θα διορθωθεί πριν δοθούν οι αυξήσεις και θα αφορούν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) επιβάλλεται σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ για κύρια σύνταξη και 300 ευρώ για επικουρική.

    Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά έως 2.600 ευρώ

    Περίπου 35.000 απόστρατοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 27 μηνών που θα φτάσουν τα 2.600 ευρώ, μέχρι το τέλος του χρόνου

    Πρόκειται για αναδρομικά που προκύπτουν από τις διαφορές κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, εξαιτίας της κατάργησης των περικοπών του νόμου 4093 από τα μερίσματά τους και θα είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης με τα ποσά που θα λάβουν να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.600 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο τριών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο Ιω. Κεφαλογιάννης
    Στρατιωτική θητεία: Σχέδιο τριών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο Ιω. Κεφαλογιάννης

    Ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στη στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

    Οι αλλαγές όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», στοχεύουν:

    • στην αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών,
    • στον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων με τρόπο που να αυξάνει τις διαθεσιμότητες εκεί όπου πραγματικά έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων,
    • στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Μέρος αυτής της προσπάθειας έχει γίνει ήδη ορατή στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων θητείας» τόνισε ο υφυπουργός. «Θα ακολουθήσουν αλλαγές που στόχο έχουν μια αντίστροφη πορεία, με ποιο τρόπο, δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να φανούν αυτές χρήσιμες, μετά τη θητεία, για τους στρατεύσιμους» πρόσθεσε.

    Για το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία» είπε ότι «έχει στόχο να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, την κατάρτιση και την εργασιακή εμπειρία των στρατευσίμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρέχοντας ένα σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050
    Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

    Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη «Global Burden of Disease Study» του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

    Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Η τάση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποτρέψει και έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης σε καρδιαγγειακά νοσήματα, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.

    Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050. Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής, δηλαδή ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία, αναμένεται να αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050.

    Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο διαβήτης, καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η μη βέλτιστη διατροφή, θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά. Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται στις ασθένειες αυτές, αναμένεται ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας.

    Μάλιστα, σε άλλη μελέτη παραγόντων κινδύνου, που δημοσιεύεται επίσης στο «The Lancet», διαπιστώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY), που αποδίδονται σε μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.

    Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια, εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00685-8/fulltext

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία
    Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

    Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990, καθώς αντιμετωπίστηκαν κύριες αιτίες θανάτου, όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet». Ωστόσο, η ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας Covid-19 περιόρισε την πρόοδο σε πολλά μέρη.

    Η περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και την Ωκεανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ 1990 και 2021 που ανέρχεται σε 8,3 έτη, κυρίως λόγω της μείωσης της θνησιμότητας από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και καρκίνο.

    Η ισχυρή διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε στη διατήρηση αυτών των αριθμών.

    Η νότια Ασία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής (7,8 έτη), κυρίως χάρη στην απότομη μείωση των θανάτων από διαρροϊκές ασθένειες.

    Σε περιφερειακό επίπεδο, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά 10,7 έτη.

    Ασθένειες και θάνατοι

    Συνολικά, η μείωση θανάτων από εντερικές ασθένειες αύξησε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά 1,1 χρόνια μεταξύ 1990 και 2021. Οι μειώσεις των θανάτων από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος πρόσθεσαν 0,9 χρόνια στο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής. Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνέβαλε και η πρόοδος στην πρόληψη θανάτων από άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, των νεογνικών διαταραχών, της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

    Οι ερευνητές αναδεικνύουν τις τοποθεσίες, όπου συγκεντρώνονται πλέον ορισμένες από τις πιο επιβαρυντικές ασθένειες, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για παρέμβαση. Για παράδειγμα, το 2021 οι θάνατοι από εντερικές νόσους ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένοι στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία. Επιπλέον, το 90% των θανάτων από ελονοσία συνέβη σε μια περιοχή που κατοικείται από μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκτείνεται από τη δυτική υποσαχάρια Αφρική, μέσω της κεντρικής Αφρικής, έως τη Μοζαμβίκη.

    Οι ερευνητές εντοπίζουν και άνιση πρόοδο κατά παθήσεων, όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν μειώσει τους θανάτους από πολλούς τύπους μη μεταδοτικών ασθενειών, σε αντίθεση με πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος.

    Η μελέτη, που έγινε από το αμερικανικό ανεξάρτητο ερευνητικό Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, υπογραμμίζει επίσης πως ο Covid-19 άλλαξε ριζικά τις πέντε κύριες αιτίες θανάτου για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια. Εκτόπισε έναν επί μακρόν κυρίαρχο δολοφόνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και έγινε η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι περιοχές τις οποίες η πανδημία Covid-19 έπληξε περισσότερο ήταν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, καθώς και η υποσαχάρια Αφρική.

    Τέλος, η μελέτη αποκαλύπτει αυξανόμενες απειλές από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι νεφροπάθειες, που αυξάνονται σε κάθε χώρα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Δέσμη μέτρων Κασσελάκη για τη στρατιωτική θητεία: 100 - 200 ευρώ το μήνα ο «μισθός» του φαντάρου από… 8 ευρώ σήμερα
    Δέσμη μέτρων Κασσελάκη για τη στρατιωτική θητεία: 100 - 200 ευρώ το μήνα ο «μισθός» του φαντάρου από… 8 ευρώ σήμερα

    Το σοκ Κασσελάκη για τα 8 ευρώ μισθό των φαντάρων και οι πρωτοβουλίες που παίρνει.

    Μέτρα για την θητεία επεξεργάζεται ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιτελική του ομάδα (Αποστολάκη- Καπνισάκη) ώστε να είναι έτοιμος να τα ανακοινώσει με το που θα λάβει το απολυτήριο.

    Απο την πρώτη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πυροβολικού της Θήβας έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τα ζητήματα της θητείας. Τα συζητάει και τα αναλύει με τους υπολοιπους στρατεύσιμους είτε είναι νεοσύλλεκτοι όπως ο ίδιος, είτε είναι στρατιώτες παλαιότερων ΕΣΣΟ που έχουν ήδη κλείσει τον κύκλο θητείας στην παραμεθόριο, ακόμη και με επαγγελματίες στρατιωτικούς όλων των βαθμίδων.

    Σοκ υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης όταν πληροφορήθηκε ότι ο μισθός του στρατιώτη είναι 8€ τον μήνα! Κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους συνεργάτες του (ναύαρχο Αποστολάκη και Καπνισάκη) τους ζήτησε να επεξεργαστούν προτάσεις για δραστική αύξηση της μισθοδοσίας των στρατεύσιμων.

    Για τον ναύαρχο Αποστολάκη τα «μαθηματικά» της θητείας είναι γνωστά και απλά. Όλες οι ασκήσεις γίνονται βάσει δυο δεδομένων.

    1ον: Η διάρκεια της θητείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθεί πέραν των δώδεκα μηνών.

    2ον: Η οροφή των κληρωτών κυμαίνεται ετησίως στις 40.000.

    Τα σενάρια είναι δυο που επεξεργάζεται η ομάδα Κασσελάκη και τα οποία θα τεθούν στην συνάντηση εργασίας που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη κατά την επίσκεψη Αποστολάκη - Καπνισάκη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας.

    -Σενάριο Α : Μηνιαίος μισθός οπλίτη 100€ κόστος 48 εκατομμύρια ευρώ.

    -Σενάριο Β : Μηνιαίος μισθός οπλίτη 200€ κόστος 96 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο ερώτημα απο που μπορούν να εξασφαλιστούν τα παραπάνω ποσά οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν απο τα εξοπλιστικά προγράμματα ! Δηλαδή όπως προβλέπεται ένα ποσοστό απο κάθε προμήθεια να καταβάλλεται στο Μετοχικό Ταμείο (ασφαλιστικό φορέα) του Κλάδου - αγοραστή , να υπάρχει προβλέψει και για τον μισθό του Οπλίτη.

    Στην σύσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Πέμπτη στο στρατόπεδο Ψαρρού της Θήβας αναμένεται να εξεταστεί και το Φιλανδικό μοντέλο στράτευσης που επεξεργάζεται να εφαρμόσει η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αύξηση του επιδόματος γέννησης κατά 400 έως 1.500 ευρώ αναδρομικά
    Αύξηση του επιδόματος γέννησης κατά 400 έως 1.500 ευρώ αναδρομικά

    Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, μόνιμα και αναδρομικά από 1/1/2023, αναλόγως του αριθμού των τέκνων, ανακοίνωσαν ο Κωστής Χατζηδάκης και η Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο τωβν μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικογένειας και κυρίως των νέων γονέων.

    Πρόκεται για ένα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών στήριξης των νέων γονέων που εφαρμόζονται από φέτος, όπως είναι η αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων, η αύξηση οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλα.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα εξοικονομούσαμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσα από το νέο σύστημα φορολόγησης» και πρόσθεσε πως η αύξηση του επιδόματος γέννησης είναι η πρώτη απόδειξη ότι από αυτές τις εξοικονομήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό κόστος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

    Παράλληλα, μέσα στο 2024 πρόκειται να υλοποιηθούν 6 ακόμη μέτρα στήριξης των νέων γονέων και της οικογένειας συνολικού ύψους 441 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όσα υλοποιούνται ήδη από την Κυβέρνηση σταδιακά από το 2019 μέχρι σήμερα.

    Το επίδομα γέννησης

    Το επίδομα αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά από τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023, από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, δηλαδή σημειώνεται αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων, το οποίο καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις.

    Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

    Πλέον, το επίδομα γέννησης διαμορφώνεται ως ακολούθως:

    Καταβολή σε 2 ισόποσες δόσεις:

    • Η 1η δόση χορηγείται τον επό μενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού.
    • Η 2η δόση μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

    Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

    Τρία έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά από προγράμματα στήριξης για τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα:

    α) Πρόγραμμα υποστήριξης έως το 50% του προϋπολογισμού του έργου για τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας ή νέων θέσεων σε υπάρχοντα κέντρα. Αφορά φροντίδα βρεφών από 2 μηνών-2,5 ετών. Προϋπολογισμός έργου 70 εκατ. ευρώ.

    β) Δημιουργία 150 κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) –κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Προϋπολογισμός έργου 17,3 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η έναρξη λειτουργίας τους το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

    γ) Υλοποιείται το έργο για κοινωνική στέγαση με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με τους δήμους, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

    • Απονομή 360 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν όλες οι πλήρεις αιτήσεις για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (56.815). Στην περίοδο 2023-24, έλαβαν voucher 7.045 περισσότερα παιδιά για να εγγραφούν σε ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης και 1.305 περισσότερα παιδιά ΑμεΑ για να εγγραφούν σε ΚΔΑΠΑμεΑ. Το 2023-2024 αυξάνονται οι πιστώσεις κατά 25 εκατ. ευρώ (από 40 εκατ. ευρώ σε 65 εκατ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    • Ενίσχυση του πιλοτικού θεσμού των «Νταντάδων της Γειτονιάς», με αύξηση voucher που φτάνει στα 500 ή 300 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα το καθεστώς απασχόλησης.
    • Σχολικά Γεύματα: Την τρέχουσα σχολική χρονιά αυξήθηκαν τα συμμετέχοντα δημοτικά σχολεία σε 1.658 - τα περισσότερα που έχουν συμμετάσχει ποτέ- διανέμοντας καθημερινά 217.267 γεύματα. Την επόμενη σχολική χρονιά, με νέο συμβατικό πλαίσιο έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η αύξηση πιστώσεων του προγράμματος
    • Εφαρμογή δέσμης μέτρων για τη στεγαστική πολιτική με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, μέσα από προγράμματα, που υλοποιούνται ήδη όπως: «Σπίτι μου» και «Κάλυψη» «Στέγαση και εργασία» και νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως: «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Επιπρόσθετα, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4 εκατ. ευρώ (από 396 σε 400 εκατ. ευρώ), καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5 εκατ. ευρώ.

    Χαρακτηριστικά, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε πως «Ξέρουμε καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Ξέρουμε ότι το κόστος διαβίωσης είναι μεγάλο για παρά πολλούς συμπολίτες μας και κυρίως για τις οικογένειες με παιδιά» και πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα φτιάχνουν μια σημαντική περίμετρο ασφάλειας.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο