Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 19:20

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις για το Oruc Reis

Γράφτηκε από την

Δείτε φωτογραφίες με τα πλοία του ελληνικού στόλου που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων - Ο κίνδυνος τουρκικής προβοκάτσιας και ο κόκκινος συναγερμός για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίου αντίστοιχου με την επακούμβηση της φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» στη φρεγάτα «Λήμνος»

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis όσο και του τουρκικού στόλου. Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα πολεμικά μας πλοία (σ.σ. όπως φανερώνουν και οι σχετικές φωτογραφίες) να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές και προσθέτουν: «Την ίδια στιγμή, τα πολεμικά μας αεροσκάφη είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως».

Αρμόδιοι αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγούν ότι «το προκλητικό σκηνικό που έστησαν οι Τούρκοι δύο φορές το τελευταίο διάστημα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επαναλαμβάνεται και τρίτη, τώρα ακόμα πιο κοντά στο Καστελλόριζο, στέλνοντας τις ένοπλες δυνάμεις και πάλι στις επάλξεις για την αντιμετώπιση της εχθρικής απειλής».

navy-1


«Μόνο που τώρα οι κυβερνήτες μας, οι αξιωματικοί, τα πληρώματα αλλά και το σύνολο του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, έχει στη φαρέτρα του ένα ακόμα όπλο: την πολύτιμη εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Έχοντας αφομοιώσει πλήρως τα διδάγματα της διπλής θερινής τουρκικής πρόκλησης και με επικαιροποιημένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ, τα επιχειρησιακά σχέδια που καθορίζουν τις προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση αντιδράσεις, οι ένοπλες δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Συναγερμός για πιθανές «παγίδες» που θα μπορούσαν να στήσουν οι Τούρκοι

Οι αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους οποίους συνομίλησε το protothema.gr προειδοποιούν ότι η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιου είδους προβοκάτσια ή άλλο θερμό επεισόδιο για να δημιουργήσει την εικόνα της επικράτησης έναντι της Ελλάδας στην τουρκική κοινωνία. Υπενθυμίζουν μάλιστα το επεισόδιο της επακούμβησης της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» στη φρεγάτα «Λήμνος» που η Άγκυρα προσπάθησε να εμφανίσει με τρόπο που την βολεύει, αφήγημα που κατέρρευσε όταν ήλθε στη δημοσιότητα η φωτογραφία που αποκάλυπτε την τρύπα στο πριμαίο τμήμα της τουρκικής φρεγάτας από την πρόσκρουση στο «Λήμνος».

tourkiki-fregata-zoom_3


«Δεδομένου ότι ο Ερντογάν επιδιώκει πάση θυσία μία νίκη, έστω συμβολική, ή μια ρεβάνς για το θερινό επεισόδιο επακούμβησης της τουρκικής «Κεμάλ Ρέις» από την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», προκειμένου να την πανηγυρίσει στο φανατισμένο εσωτερικό του ακροατήριο, οι ναυτικές μας μονάδες έχουν ιδιαίτερα τεταμένη την προσοχή τους για την αποφυγή όλων των ενδεχόμενων παγίδων που θα επιχειρήσουν να στήσουν οι Τούρκοι υλοποιώντας τη συγκρουσιακή πολιτική των κυβερνώντων τους. Γι’ αυτό και ταυτόχρονα με το μήνυμα της αποφασιστικότητας, η στρατιωτική ηγεσία έχει στείλει στο προσωπικό και το μήνυμα της απαιτούμενης ψυχραιμίας» αναφέρει ενημερωμένη στρατιωτική πηγή με την οποία συνομίλησε το protothema.gr.

navy-3
navy-4


Το ενδεχόμενο μετάβασης Ακάρ ή Ερντογάν στην Αδριανούπολη

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα κορυφαίος παράγοντας της τουρκικής ηγεσίας, για παράδειγμα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ή ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την περιοχή της Αδριανούπολης. Κάτι αντίστοιχο συνέβη άλλωστε στις 13 κι 14 Σεπτεμβρίου, όταν ο Χουλουσί Ακάρ μετέβη στο Κας για να υποβαθμίσει την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο.

navy-5
navy-6
navy-7


«Αναμένονται νέες επισκέψεις υψηλόβαθμων Τούρκων υπουργών στον Έβρο -ενδεχομένως ακόμα και του Τούρκου προέδρου αυτή τη φορά- συνδυασμένες οπωσδήποτε με fake news που θα μιλούν για φάλαγγες μεταφερόμενων στρατευμάτων από Συρία, Λιβύη, Σομαλία και άλλα φανταστικά μέρη» σημειώνουν οι ίδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το protothema.gr.

navy-9
navy-11


Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 20:51

Σχετικά Άρθρα

  • Oruc Reis: Ενισχύει το «λειτουργικό» του το ερευνητικό σκάφος
    Oruc Reis: Ενισχύει το «λειτουργικό» του το ερευνητικό σκάφος

    Η τουρκική Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξόρυξης Ορυκτών της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει ανοιχτό διαγωνισμό για την αγορά νέων σεισμικών υπηρεσιών και εφαρμογών για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

    Η εκπαίδευση του προσωπικού από εξειδικευμένες εταιρείες θα γίνει επιτόπια, πάνω στο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, και θα διαρκέσει 365 ημερολογιακές ημέρες.

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 07 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 14.30 στη Γενική Διεύθυνση ΜΤΑ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU

  • Στην Αττάλεια το Oruc Reis
    Στην Αττάλεια το Oruc Reis

    Έπειτα απο 49 ημέρες σεισμικών εργασιών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας

    Στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έπειτα από περιπλάνηση 49 ημερών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου όπου πραγματοποίησε -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων- σεισμικές εργασίες σε μια ζώνη που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Η επιστροφή του Oruc Reis στη βάση του στην Αττάλεια δεν συνιστά διακοπή των ερευνών, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί σαν κίνηση καλής θέλησης από τον Ερντογάν. Το τουρκικό ερευνητικό έκανε εργασίες επί 49 συνεχείς ημέρες και όταν ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες αποτυπώσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Εάν άλλωστε συνυπολογιστεί και η πρώτη φάση των ερευνών από το Oruc Reis που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και διήρκεσε 45 ημέρες, αθροιστικά προκύπτει ότι ο τουρκικός στολίσκος των τριών ερευνητικών (Oruc Reis, Ataman, Cengiz Han) κινήθηκε για περισσότερο από τρεις μήνες σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στην οποία οι Τούρκοι αξιώνουν μονομερώς κυριαρχικά δικαιώματα για εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, παρά το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα βρίσκεται εντός των θαλασσίων ζωνών που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν σε ελληνική δικαιοδοσία.

    ORUC_MAP

    Οπως είχαν πει από την αρχή οι Τούρκοι υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Εξωτερικών, οι έρευνες του Oruc Reis είχε σχεδιαστεί να διαρκέσουν τρεις μήνες. Από αυτή τους την απόφαση δεν μετακινήθηκαν ούτε κατά ένα εκατοστό και μάλιστα ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις που το Oruc Reis και ο τουρκικός στολίσκος των πέντε πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν εμφανώς διεξήγαγε έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων απότο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αλλά ακόμη και από τη Ρόδο.

    unnamed

    Η απειλή των κυρώσεων της ΕΕ

    Η ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα αλλά και ένα μεγάλο μπλοκ ευρωπαϊκών χωρών ζητούν από την Γερμανία να προτείνει την ενεργοποίηση σκληρών οικονομικών μέτρων στο καθεστώς της Άγκυρας. Είναι πλέον του προφανούς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσπαθήσει να παρουσιάσει σαν δήθεν χειρονομία καλής θέλησης την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, για να μπλοκάρει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων από την ΕΕ.

    Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στην ΕΕ ότι δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις ισχυρών εταίρων και συμμάχων να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις εφ’ όλης της ύλης διάλογος με την Άγκυρα και από την άλλη επιχειρεί να σχηματοποιήσει το περίγραμμα των κυρώσεων που ένα μεγάλο γκρουπ ευρωπαϊκών χωρών θέλουν να επιβληθούν στην Τουρκία για την επιθετικότητα των τελευταίων μηνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

    «Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θέλοντας να προλάβει πιθανές «μπαμπεσιές». Η πληροφορία που έχει φτάσει στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ενδεχομένως ο Ταγίπ Ερντογάν να προτείνει τις επόμενες ημέρες την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, θέλοντας να εξευμενίσει τους Ευρωπαίους που ζητούν απελπισμένα την επιβολή σκληρών μέτρων στην Άγκυρα. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα απαντά ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε επανεκκίνηση του διαλόγου με την γειτονική χώρα, αρκεί να έχει περάσει ικανός χρόνος στον οποίο η τουρκική πλευρά θα αποστεί από προκλητικές ενέργειες και απόπειρα σφετερισμού ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Δένδια που οριοθέτηση την εθνική γραμμή στο μείζον ζήτημα που θέτει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

    Η προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

    Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου; «Να αποφασιστεί μια επιλογή μέτρων ώστε αν η τουρκική κυβέρνηση επανέλθει στην παρανομία να ξέρει τι την περιμένει» απαντά ξεκάθαρα στο ΘΕΜΑ κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

    Στην παρατήρησή μας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την προειδοποίηση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε στο Καστελλόριζο το OrucReisγια σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο συνομιλητής μας απαντά ότι η Αθήνα εργάζεται για να συνταχθεί μια λίστα πιθανών μέτρων, τα οποία «να είναι εκεί, να υπάρχουν και να είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν», κατά την έκφραση του κυβερνητικού στελέχους που είναι επιφορτισμένου με την προετοιμασία εν όψει της σύναξης των ευρωπαίων ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

    «Οι Τούρκοι σέβονται μόνο τη δύναμη της αποφασιστικότητας» εξηγεί διπλωματικός παράγοντας και συμπληρώνει: «Μια κρίσιμη μάζα ευρωπαϊκών χωρών τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει κατευθύνσεις, δεν αποφασίζει μέτρα. Εκ των πραγμάτων η λίστα Μπορέλ θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Το ερώτημα είναι «αν οι ηγέτες της ΕΕ θα μπουν σε συζήτηση λεπτομερειών, αν θα φτάσουν δηλαδή να κατονομάσουν επακριβώς τι θέλουν να γίνει με την Τουρκία».

    Τις προηγούμενες εβδομάδες η Αθήνα και το Παρίσι ζήτησαν ανοιχτά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, την ώρα που στην Γερμανία –πλην της καγκελαρίας- το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς το καθεστώς της Άγκυρας κερδίζει συνεχώς έδαφος. «Θέλουμε να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία και στις αγορές ότι η θετική ατζέντα έχει φύγει απ’ το τραπέζι και πλέον συζητάμε για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων» τονίζει παράγοντας διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα.

    Ο παράγοντας Μέρκελ

    Σε μία χρονική περίοδο ευμετάβλητη, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι μοιάζουν να παίζουν μια παρτίδα σκάκι, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν πιστεύει στις οριστικές ρήξεις και δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να γεφυρώσει το χάσμα με την Τουρκία. «Το κακό που κάνουν οι Γερμανοί είναι ότι δεν ξέρουν τη δύναμή τους και φοβούνται την αντίδραση Ερντογάν» σημειώνει διπλωματικός παράγοντας. Αντίθετα με την ατζέντα της γερμανικής καγκελαρίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι έχει ξεγράψει τους Τούρκους. Όσο σκληρή κι αν είναι η τακτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία, στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Το ερώτημα είναι αν θα οι Τούρκοι θα αντιδράσουν «λελογισμένα» ή αν η αντίδραση του Ερντογάν θα είναι εκτός ορίων.

    Πηγή: Protothema.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU

  • Oruc Reis: Η Τουρκία «πνίγει» το Καστελόριζο - Το σχέδιο «αποκοπής» του από τα νησιά του Αιγαίου
    Oruc Reis: Η Τουρκία «πνίγει» το Καστελόριζο - Το σχέδιο «αποκοπής» του από τα νησιά του Αιγαίου

    Τα μυστικά των νέων ερευνών του Oruc Reis - Πώς οι Τούρκοι θέλουν να «πνίξουν» το Καστελόριζο σε μια ζώνη τουρκικής δήθεν υφαλοκρηπίδας - Τι δείχνει το μοτίβο των ερευνών του τουρκικού σκάφους

    Ξεκάθαρα αποκαλύπτεται πλέον, ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού, τι έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με τις διαδοχικές Navtex από τον Αύγουστο και τις έρευνες του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

    Στο διάγραμμα φαίνονται οι Navtex, βάσει των οποίων οι Τούρκοι, από τις 10 Αυγούστου, κάνουν σεισμικές έρευνες με το Oruc Reis και τα βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Αφού αρχικώς κινήθηκαν σε ένα οριζόντιο μοτίβο από Νότο προς Βορρά (δηλαδή ξεκίνησαν από την θαλάσσια περιοχή εγγύτερα της Αιγύπτου), συνεχίζουν τώρα κινούμενοι κάθετα.
    Untitled-1_2

    Untitled-1

    Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έκαναν ερευνητικές εργασίες στη ζώνη που αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα και από σήμερα το Oruc Reis «ιχνηλατεί» την περιοχή που είναι ζωγραφισμένη με σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα. Σε αυτή την ζώνη θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου, κάνοντας δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

    Γι' αυτή την φάση των εργασιών του Oruc Reis μάλιστα, οι Τούρκοι έχουν ζητήσει να μην προσεγγίσει κανένα πλοίο εγγύτερα μιας ζώνης έξι ναυτικών μιλίων, προειδοποιώντας εμμέσως την ελληνική πλευρά.

    Τι άλλο αποκαλύπτεται από την αποτύπωση όλων των Navtex που δείχνουν τις περιοχές στις οποίες κινείται το Oruc Reis από τις 10 Αυγούστου μέχρι και σήμερα; Είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να «πνίξει» το Καστελόριζο σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ποια είναι αυτή η ζώνη είναι προφανές, απλώς κοιτάζοντας τις περιοχές ερευνών του Oruc Reis.

    Η παράνομη τουρκική Navtex βάσει της οποίας κινείται το Oruc Reis από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης απέχει μόλις 12 ναυτικά μίλια από το νησί της Ρόδου και 18 ναυτικά μίλια από το νησί της Ρω, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

    Τι επιχειρούν οι Τούρκοι;

    - Να αποκόψουν το Καστελόριζο από τον κορμό των άλλων νησιών του Αιγαίου.

    - Να εγκλωβίσουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης σε μια ζώνη τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

    - Να αποκτήσουν δικαιώματα χρησικτησίας δημιουργώντας τετελεσμένα, παρά το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους, εν προκειμένω της Ελλάδας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που της ανήκει προκύπτουν ipso facto και ab initio, είναι δηλαδή απαράγραπτα, ακόμη κι αν ένα άλλο κράτος εκτελεί εργασίες προσπαθώντας να παραχαράξει το Διεθνές Δίκαιο.

    - Να προετοιμάσουν τα πράγματα για την επόμενη φάση της κρίσης, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει η αποστολή πλωτού γεωτρύπανου την οποία θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

    Ο χρόνος που επελέγη από το καθεστώς Ερντογάν για την ανακοίνωση της νέας Navtex δεν μπορεί παρά να μην θεωρηθεί τυχαίος. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είναι στην Αθήνα, επισφραγίζοντας την στρατηγική εταιρική σχέση της χώρας του με την Ελλάδα. Η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα κάνει εύκολα πίσω, διεκδικώντας στο πεδίο όλα όσα νομίζει ότι της ανήκουν.

    «Μπαμπεσιά» ή γκάφα του State Department;

    Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση της νομικής τοποθέτησης του State Department για τον ελληνικό εναέριο χώρο και το εύρος των ελληνικών χωρικών υδατων στο Αιγαίο, μοιάζει σαν να ρίχνει νερό στον μύλο της Τουρκίας.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ο εναέριος χώρος είναι ο υπερκείμενος των χωρικών υδάτων και άρα δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων, επαναφέροντας την άποψη περί δήθεν ελληνικού παράδοξου (greek perception) όταν το σημερινό εύρος των χωρικών υδάτων είναι 6 ναυτικά μίλια.

    Οσο κι αν αυτή η αμερικανική θέση ήταν γενικά γνωστή, η χρονική περίοδος που επαναλμβάνεται δημιουργεί προβληματισμό. Κι αυτό όχι μόνο επειδή οι νομικές υπηρεσίες του State Department δεν αναγνωρίζουν ως παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ 10 και 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών.

    Οι νομικές υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μοιάζουν να αμφισβητούν την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις περιοχές που η απόσταση μεταξύ ενός ελληνικού νησιού και των μικρασιατικών ακτών είναι μικρότερη των 12 νμ. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του State Department «παρ' όλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 νμ στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές που επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους».

    Και προστίθεται: «Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των παραβιάσεων». Το σχετικό σημείο της έκθεσης του State Department που συντάχθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο αναφέρει επίσης: «Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

    Η λανθασμένη προσέγγιση της αμερικανικής πλευράς έρχεται σε μία ρευστή περίοδο, όχι μόνο λόγω της αλλαγής της αμερικανικής ηγεσίας αλλά και λόγω της κλιμακούμενης επιθετικότητας του καθεστώτος Ερντογάν που αμφισβητεί ανοιχτά τα οριζόμενα σε διεθνείς συνθήκες επιδιώκοντας να γκριζάρει θαλάσσιες περιοχές τις οποίες σχεδιάζει να σφετεριστεί.

    Οι νομικές υπηρεσίες που συνέταξαν την έκθεση φαίνεται ότι λησμόνησαν την ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 για παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ιταλία αλλά και την πάγια ελληνική θέση πως όπου η απόσταση μεταξύ των ελληνικών ακτών και της Τουρκίας είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων ισχύει ο κανόνας της μέσης γραμμής.

    Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

    Απαντώντας στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του "Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act" και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), διπλωματικές πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.

    Συγκεκριμένα, τονίζουν από την ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Όσον αφορά το Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθορισθεί από τη συμφωνία Ιταλίας-Τουρκίας που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρακτικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω συμφωνίας και υπεγράφη στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932. Η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος, βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947, απέκτησε την κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων χωρίς καμία αλλαγή στα θαλάσσια σύνορα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.

    Αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη (μέχρι το σημείο σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Έβρου), αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926.

    Τέλος, αναφορικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ανωτέρω δύο περιοχών (από Θράκη έως Δωδεκάνησα), όπου τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας τέμνονται, τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών.

    Τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως, αποτελούν ταυτόχρονα και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU
  • Ελληνοτουρκικά - Oruc Reis: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX
    Ελληνοτουρκικά - Oruc Reis: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX

    Διάβημα προς την τουρκική πλευρά διενεργεί το υπουργείο Εξωτερικών - «Η προκλητική τουρκική συμπεριφορά απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» επισημαίνεται από την Αθήνα

    Πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Νίκο Δένδια. «Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα» έγραψε στο Twitter o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

    Δεν πέρασαν παρά μόλις τρία 24ωρα και αποδείχθηκε ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλητικές εργασίες του Oruc Reis σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, «τορπιλίζοντας» με αυτό τον τρόπο την -ούτως ή άλλως αναιμική- προοπτική συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    «Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex» ξεκαθαρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται:

    Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

    Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.
    Πηγή: Protothema.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
  • Oruc Reis: Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» - Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει
    Oruc Reis: Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» - Έπλευσε προς Αίγυπτο, έκανε στροφή και επιστρέφει

    Δείτε σε χάρτη σε ποιο σημείο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος - Έστριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας - Τη Δευτέρα έφτασε στα 13 μίλια από τις ακτές της Ρόδου - «Κόκκινη γραμμή» ο 28ος μεσημβρινός

    Τα παιχνίδια με το Oruc Reis συνεχίζει η Τουρκία καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αν και στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος έπλεε στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς Αίγυπτο, έκανε στροφή, περίπου στα μεσάνυχτα και χάραξε ξανά ρότα με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική μέσα στην περιοχή που εχει δεσμεύσει παρανόμως με NAVTEX έως τις 4 Νοεμβρίου.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων. Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.
    Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.

    Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι λίγο πριν τις 6 το πρωί της Τρίτης:

    oruc-reis


    Δείτε την πορεία του Oruc Reis μέχρι τις 10 το βράδυ της Δευτέρας:

    orucreis
    oruc

    «Κόκκινη γραμμή» ο 28ος μεσημβρινός

    Το ερώτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους στενούς του συμβούλους, που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα κινηθεί οριακά μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα; Θα κόβει βόλτες από τα 7,5 μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια; Θα προσπαθήσει να εισβάλει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε περιοχή οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ;», κωδικοποιεί τα ερωτήματα έμπειρος στρατιωτικός.

    Ή μήπως η Αγκυρα ετοιμάζει μια πρόκληση μεγάλου μεγέθους για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, συνδυαστικά και με την επομένη που οι γείτονες γιορτάζουν τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1923; Και σε αυτή την περίπτωση, ποιο θα μπορούσε να είναι το τουρκικό σχέδιο; Σεισμικές έρευνες από το «Oruc Reis» συνοδεία στολίσκου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο ή κάτι άλλο; Πόσο πιθανό, για παράδειγμα, θα ήταν η Αγκυρα να υλοποιήσει τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης; Θα μπορούσε να τολμήσει το τουρκικό καθεστώς να αποπειραθεί την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή που η Ελλάδα έχει οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε συμφωνία με την Αίγυπτο;
    Πηγή: Protothema.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
  • Στην αντεπίθεση η Αθήνα για το Oruc Reis: Κράτος-παρίας η Τουρκία, αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης
    Στην αντεπίθεση η Αθήνα για το Oruc Reis: Κράτος-παρίας η Τουρκία, αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά

    Σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το «Oruc Reis» έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται συγκεκριμένα:
    «Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

    Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.
    Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

    Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ελληνοτουρκικά: Κρίση μακράς διαρκείας - Μετά το Καστελόριζο προαναγγέλλουν έρευνες και νότια της Κρήτης
    Ελληνοτουρκικά: Κρίση μακράς διαρκείας - Μετά το Καστελόριζο προαναγγέλλουν έρευνες και νότια της Κρήτης

    Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα δύο βοηθητικά του και τα πέντε πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ακολουθούν πορεία βορειοανατολική, με ταχύτητα περίπου τεσσάρων κόμβων - Επόμενο βήμα της Άγκυρας οι σεισμικές έρευνες στα νότια της Κρήτης

    Στο μέσον της περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο κινείται το Oruc Reis το πρωί της Παρασκευής, απέχοντας περίπου 35 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.

    Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα δύο βοηθητικά του και τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ακολουθούν πορεία βορειοανατολική και πλέουν με ταχύτητα περίπου τεσσάρων κόμβων.
    Σύμφωνα με την τελευταία παράνομη τουρκικη Navtex, το Oruc Reis θα παραμείνει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.

    Ήδη, όμως, το τουρκικό καθεστώς, με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλλει το επόμενο επιθετικό βήμα της Άγκυρας.
    Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης, σε μια θαλάσσια περιοχή, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να σφετεριστούν, επικαλούμενοι το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

    Θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι έρευνες σε μια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρητης; Ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ενδεχόμενο; Θα αποπειραθεί το τουρκικό καθεστώς να στείλει το Oruc Reis για έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέσα σε περιοχή ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ, με βάση την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου;

    Οι πιθανές κινήσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που σχεδιάζουν τις πιθανές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που το τουρκικό καθεστώς επιχειρήσει σεισμικές εργασίες νότια της Κρήτης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ/EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
  • Συνεχίζει τις έρευνες το Oruc Reis - Το σενάριο για θερμό διήμερο 28-29 Οκτωβρίου
    Συνεχίζει τις έρευνες το Oruc Reis - Το σενάριο για θερμό διήμερο 28-29 Οκτωβρίου

    Μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου παρατάθηκε η τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis - Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις - Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα

    Τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά με νέα Navtex που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης. Με δυτικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, οι ερευνητικές εργασίες του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han που συνοδεύονται από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία θα εξακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου.
    Την ημέρα εκείνη θα συμπληρώνονται 15 ημέρες συνεχούς περιπλάνησης του Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, όπου το τουρκικό ερευνητικό με απλωμένα καλώδια περίπου 5 χιλιομέτρων, έχει ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί δισδιάστατες σεισμικές εργασίες.
    Ενα βασικό ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Μετά την ελληνική εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ακολουθεί η τουρκική γιορτή της Δημοκρατίας, που καθιερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1923, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ ανακήρυξε επισήμως τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Τι σχεδιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν για το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου; Θα είναι το Oruc Reis εν πλω κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και θα διεξάγει έρευνες; Θα κινηθεί προς το λιμάνι της Αττάλειας έπειτα από 15 ημέρες ερευνών μέσα στον Οκτώβριο και συνολικά 50 ημέρες εργασιών από τις 10 Αυγούστου; Θα δώσει την σκυτάλη σε κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο που είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί από την Άγκυρα -σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ- για το τι θα ακολουθήσει τις πρόδρομες εργασίες του Oruc Reis εάν εντοπιστεί κάποια περιοχή που γεννά προσδοκίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;
    Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περιοχή του Καστελλόριζου όπου το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis έχοντας οδηγίες να μην επιτρέψει καμία κίνηση του τουρκικού στολίσκου εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης.

    Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα

    Αντι-Navtex εξέδωσε ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο, ως απάντηση στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

    Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

    Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

    Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

    ZCZC HA05

    212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

    KASTELORIZO SEA

    1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

    ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

    GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

    BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

    2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

    MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

    3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.
    Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές
    «Η χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που, δυστυχώς, προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας, που φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, απ’ τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως, όμως, συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προσκλήσεις, πλαισιωμένες από μία ακραία, επιθετική συχνά ρητορική» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο, μπροστά στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
    «Ύστερα από μια εντατική περίοδο προσπαθειών για την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μία πρωτοβουλία που πολλοί την ανέμεναν, δυστυχώς όμως η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Και αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Και αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλει παράνομες απαιτήσεις.
    Δίκαιο όμως παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις. Στο ίδιο διάστημα -είναι κάτι το οποίο τόνισαν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Σίσι- στο ίδιο διάστημα η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε δύο νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Ειδικά με την Αίγυπτο μετά από μεγάλη προσπάθεια 15 ετών καταλήξαμε σε μια αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις μας με την Αλβανία, όπου συμφωνήσαμε ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας σχετικά με την Οριοθέτηση Θαλάσσιων Ζωνών είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Έτσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά, τα υπεύθυνα κράτη.
    Αποδεικνύουμε με άλλα λόγια, έμπρακτα, ότι με οδηγό πάνω από όλα το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας. Και όπως είπαν και οι δύο Πρόεδροι, σε αυτή την γειτονιά της συνεργασίας βεβαίως και έχει θέση, αν το θελήσει, και η Τουρκία. Αρκεί, όπως συζητήσαμε, να μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες, την ίδια λογική που επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ