Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια των πυρόπληκτων - Η νέα ομιλία του στη βουλή για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους - Δυνατότητα επανεργοποίησης πολλών επιχειρήσεων στην πραγματική οικονομία και στην αγορά χωρίς τη «θηλιά» των υπερχρεώσεων
Ιδιαίτερη μνεία στην τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έκανε κατά την διάρκεια της νέας του ομιλίας στη Βουλή και στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ρυθμίσεις στο Ιδιωτικό Χρέος ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα θέμα που αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια τροχοπέδη για την ανάπτυξη του Νομού μας αφού όπως επεσήμανε, εξαιτίας των διαδοχικών φυσικών καταστροφών έχει μεγάλο αριθμό τέτοιων δανείων, και κυρίως αυτών που δόθηκαν για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων.
Αναφέρθηκε δε, και στην δική του προσπάθεια για την επίλυσή του προσθέτοντας τα εξής :
«Ένα πρόβλημα που παρέμεινε άλυτο για πολλά χρόνια και για το οποίο διεκδικούσα λύση από τις πρώτες ημέρες της θητείας μου. Η πρόβλεψη για ρύθμιση των δανείων αυτών που βεβαιώνονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε 120 δόσεις δίνει διέξοδο και λύση . Οι τράπεζες κατά το μέρος που τα δάνεια αυτά δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα από το Ελληνικό Δημόσιο εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προβούν σε ανάλογες ρυθμίσεις».
«ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ» ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Ο κ. Νικολακόπουλος εξήγησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του γιατί το συγκεκριμένο ν/σ θα βοηθήσει πραγματικά τους πολίτες που σήμερα είναι «όμηροι» των ίδιων των δανείων τους και των τραπεζικών πιέσεων υποστηρίζοντας ότι :
«Οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες ταλαιπωρούνται είτε περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσής τους για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη αγοράζοντας χρόνο, είτε περιμένοντας μοιραία τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος τους, είτε αναμένοντας την ολοκλήρωση της μακροχρόνιας πτωχευτικής διαδικασίας.
Οι αιτήσεις για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη που εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 75.000 με τις μισές να έχουν προσδιοριστεί από τον Ιούνιο του 2021 έως και το 2032 ενώ ελάχιστες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή χρεών. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκαν έφτασαν τους 25672. Οι πτωχευτικές διαδικασίες κρατάνε πολλά χρόνια κρατώντας ομήρους οφειλέτες και δανειστές.
Θα πρέπει λοιπόν να παραδεχτούμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει αποτύχει. Μεγάλος αριθμός πολιτών είναι εγκλωβισμένος και αποκλεισμένος από την οικονομική δραστηριότητα.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Με τον παρόν σχέδιο νόμου αναμορφώνεται ριζικά το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας του πολίτη , της συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και της απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι.
Διασφαλίζεται ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά εθνικά πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης τα οποία θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Διασφαλίζεται ότι οι έντιμοι υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες θα μπορούν να απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους μετά από εύλογο διάστημα που θα τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία. Διασφαλίζεται ότι θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και απαλλαγής από το χρέος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δυνατότητα όλων των φυσικών προσώπων να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης.
Δίνεται τέλος μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μια νέα αρχή καθώς η διαδικασία πτώχευσης δεν στοχοποιεί και δεν στιγματίζει τον πτωχό αλλά οδηγεί σε απαλλαγή από υπόλοιπα οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Στη Φωτογραφία ο Ανδρέας Νικολακόπουλος κατεβαίνοντας από το βήμα της Βουλής δέχεται τα συγχαρητήρια για την ομιλία του από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα
(Δελτίο Τύπου)