«Με το Σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης, που επιταχύνει την εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) σε συνδυασμό με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ψηφίσατε πρόσφατα, θα δημιουργηθούν στρατιές φτωχών και αστέγων».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, ως εισηγητής στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στην οποία και συζητήθηκε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στην αρχή της εισήγησής του, ο Βουλευτής ανέφερε ότι επιχειρείται μία βίαιη και αντισυνταγματική παρέμβαση στο νόμο Κατσέλη, με επαναπροσδιορισμό των δικασίμων, χωρίς να υπάρχει απόφαση του φυσικού δικαστή που όρισε τη δικάσιμο. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «ταχύτητα» στην απονομή της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση επιχειρεί, δια της πλαγίας οδού, να καταργήσει ένα νόμο που έσωσε πολλές λαϊκές κατοικίες, πολλές πρώτες κατοικίες από τον πλειστηριασμό, και οικογένειες από την έξωση. Αντί, λοιπόν, το Υπουργείο να μεριμνήσει για την εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών και συνθηκών εργασίας στα δικαστήρια και στους δικαστές, με επιπλέον κατάλληλο και αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, παρεμβαίνει επιλεκτικά στο δικονομικό πεδίο ενός μόνο είδους και μιας κατηγορίας υποθέσεων. Η κυβέρνηση επιλέγει να στραφεί εναντίον του νόμου Κατσέλη, από τον οποίο πολλοί αδύναμοι δανειολήπτες ωφελήθηκαν ώστε να μη χάσουν το σπίτι τους. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που τα νοικοκυριά συνεχίζουν να υπερχρεώνονται και αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους.
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι σε μια χρονική περίοδο που όλος ο πλανήτης μαστίζεται από την πανδημία, με την οικονομία να είναι σε ύφεση, την επιχειρηματικότητα να έχει κατεβάσει ρολά και την ανεργία να αυξάνεται δραματικά, η κυβέρνηση αρνείται να θεσπίσει νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να διασώσει τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής, όπως έχουν πράξει μέχρι στιγμής πολλές χώρες. Αντιθέτως, επιλέγει να ολοκληρώσει την «επίθεση» στους αδύναμους δανειολήπτες, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του πτωχευτικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο καταργείται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και πτωχεύουν, πλέον, ιδιώτες και νοικοκυριά, ενώ ρευστοποιείται ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία τους.
Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις που εισάγονται στο Σχέδιο Νόμου εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα των πιστωτών και των τραπεζών. Ταυτόχρονα, το αποκλειστικό βάρος, διαδικαστικό και οικονομικό, μετατίθεται στους αιτούντες-οφειλέτες-δανειολήπτες, ενώ προβλέπεται ποινή απαραδέκτου σε περίπτωση μη προσδιορισμού της συζήτησης εντός της προβλεπόμενης αυστηρής προθεσμίας, κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας και σύντμηση της προθεσμίας έφεσης. Συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν με αποκλειστικά δικές τους δαπάνες τις αιτήσεις τους εντός ασφυκτικών προθεσμιών, ενώ πρέπει να συλλέξουν στοιχεία που δεν έχουν στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και τις Τράπεζες. Παράλληλα, θα κρίνεται μόνο από τα έγγραφα αν υφίσταται στο πρόσωπό του δανειολήπτη το στοιχείο του δόλου για την υπερχρέωσή του και την περιέλευσή του σε αδυναμία πληρωμής, ενώ καταργείται η εκκρεμοδικία και οι προσωρινές διαταγές.
Επιπλέον, ο κ. Καλαματιανός στηλίτευσε το γεγονός ότι με διατάξεις που εισάγονται, αίρεται η κατάσχεση που έχει επιβληθεί μόνο για τις επιχειρήσεις του Τύπου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία είσπραξης επιδικασθεισών χρηματικών απαιτήσεων. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι τα ΜΜΕ, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Τέλος, ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταργεί την εισαγγελία διαφθοράς, εκδιώκοντας πριν τη λήξη της θητείας της την εν ενεργεία Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, η οποία έρευνα το σκάνδαλο Novartis. Στα ερευνώμενα πρόσωπα είναι και στέλεχος της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο επιφέρεται ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, καθώς εκδιώκεται η εισαγγελέας που έρευνα κυβερνητικά στελέχη.
(Δελτίο Τύπου)