Η συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις με την πανδημία και τις ανακοινώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για το νέο lockdown: Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε όλες τις πάγιες θέσεις της αξ. αντιπολίτευσης για την υγεία και την οικονομία / Στο πλαί του ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο εκπρόσωπος τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος / Ανακοινώθηκε ήδη πως ο πρωθυπουργός θα έρθει τελικά στη Βουλή την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη φυγομαχία Μητσοτάκη, σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση στις συγκοινωνίες που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, και την οποία είχε δεσμευθεί πως θα απαντήσει ο πρωθυπουργός.
Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε στις 12:30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να απευθύνουν τα ερωτήματά τους ηλεκτρονικά.
Δείτε τη συνέντευξη
Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταρρέει: Οι πίνακες
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού περί επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας τόσο ως προς τα μέτρα πρόληψης (τεστ) όσο και ως προς τα κρούσματα δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έδειξε πως η ενίσχυση του ΕΣΥ υπολείπεται όχι μόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αλλά και σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019).
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε επίσης στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση των δημοσίων συγκοινωνιών. Αυτά δείχνουν πως η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τραγική, καθώς είναι εμφανής η μείωση των δρομολογίων. Δείτε τους πίνακες:
«Η δημοκρατία όμως δεν θα μπει σε καραντίνα»
Όπως ανέφερε χθες σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μετά το νέο lockdown και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακυρώνει την αυριανή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου που αφορά στις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας.
Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ και δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown.
Η δημοκρατία όμως δεν θα μπει σε καραντίνα. Όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη. Τα επιχειρήματα θα ακουστούν και θα νικήσουν την προπαγάνδα».
Μετά το νέο lockdown και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις...
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020
Στις 12 Νοεμβρίου θα έρθει στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κίνησης του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τα μπαλώσει ορίζοντας την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ως την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και η συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις από την πανδημία του covid-19.
Μετά τις συνεννοήσεις του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης διαπιστώθηκε ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, είχε κώλυμα για τη συγκεκριμένη ημέρα. Έτσι, σε συνενόηση με τον πρωθυπουργό και τους άλλους προέδρους των κομμάτων αποφασίστηκε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης 12 Νοεμβρίου.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ («iEidiseis»): Στην πιο μεγάλη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, κ. Πρόεδρε, δεν χρειάζεται πολιτική συναίνεση αλλά και ενότητα; Αν ήσασταν εσείς στη θέση του κ. Μητσοτάκη και η κατάσταση σας είχε ξεπεράσει, τι θα κάνατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σκουρή, αν ήμουν εγώ στη θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα αφήναμε, δεν άφηνα την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι. Δεν θα δημιουργούσα το κλίμα του εφησυχασμού στους πολίτες, δεν θα έριχνα την ευθύνη στους πολίτες. Θα παίρναμε μέτρα έγκαιρα και θα στηρίζαμε την κοινωνία και την οικονομία.
Όμως, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το ερώτημά σας και σε σχέση με την ανάγκη συνεννόησης για να αντιμετωπιστεί η κρίση γιατί είναι δραματικές οι στιγμές, αλλά και σε σχέση με το τι θα έκανα.
Ας υποθέσουμε ότι με ξεπερνούσε αυτή η κρίση, όπως συμβαίνει τώρα. Δεν θα κουνούσα το δάχτυλο στους πολίτες, ούτε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα συγκαλούσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όπως ζήτησα σήμερα στον κ. Μητσοτάκη να πράξει. Όχι για μια τυπική συνεδρίαση. Αλλά για να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης τους επόμενους έξι μήνες.
Σε ένα πλαίσιο δράσης με άξονες την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και την υλικοτεχνική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και την πανδημία.
Θα έθετα στη διάθεση των πολιτικών δυνάμεων αυτό το κοινό σχέδιο και την επιλογή, γι' αυτό το διάστημα, ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και βεβαίως θα δημιουργούσα τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα συνεννόησης για να προχωρήσουμε.
Αυτό σημαίνει και αυτό είναι και για μας η απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια συνεννόηση. Ότι αυτό το διάστημα, που αυτό που μας υπερβαίνει όλους είναι η ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις αντιλαϊκές της πολιτικές, τις «μεταρρυθμίσεις» που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία.
Να αναστείλει τη λειτουργία του μέχρι χτες ψηφισμένου, του πρόσφατα ψηφισμένου νομοσχεδίου του πτωχευτικού νόμου που απειλεί εν μέσω πανδημίας την πρώτη κατοικία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών και να παγώσει προφανώς τον σχεδιασμό για την ψήφιση νέων αντιεργατικών, αντιλαϊκών νομοσχεδίων το επόμενο διάστημα. Με αυτές τις προϋποθέσεις, εγώ αυτό θα έκανα.
Αλλά με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να βρούμε ένα πλαίσιο συναίνεσης και συνεννόησης να βάλουμε όλοι πλάτη. Εμείς βάλαμε πλάτη χωρίς καμία προϋπόθεση στην πρώτη φάση. Όμως, δεν μπορεί τώρα, όταν έχει βαρύτατες ευθύνες, ο κ. Μητσοτάκης να μας κουνάει και το δάχτυλο. Οφείλει να τις παραδεχτεί. Οφείλει να συγκαλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να βρεθεί μια κοινή γραμμή υπεράσπισης και προστασίας του ΕΣΥ, ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και ταυτόχρονα να παγώσει όλες τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (newpost.gr): Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ. Πόσες ΜΕΘ θα ήταν ικανοποιητικός αριθμός για εσάς; Ενώ σύμφωνα με την Κυβέρνηση οι προσλήψεις στο ΕΣΥ έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι δεν κάνατε όσα έπρεπε για το ΕΣΥ και το ζητάτε τώρα που είστε αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας σας για κορωνοκαπηλεία. Τι απαντάτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι επειδή αυτή η ερώτηση αναφέρεται στο έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας, θα έλεγα ότι αρμοδιότερος να απαντήσει είναι ο διατελέσας υπουργός Υγείας τέσσερα χρόνια ο Ανδρέας Ξανθός που είναι σήμερα μαζί μας στη συνέντευξη Τύπου.
ΑΝ. ΞΑΝΘΟΣ: Νομίζω ότι το ερώτημα του τι παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή, στον τομέα της υγείας έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές. Και, κυρίως, ξέρουν οι άνθρωποι του δημόσιου συστήματος υγείας, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας ότι πραγματικά σε συνθήκες μνημονίου και λιτότητας έγινε μια τεράστια προσπάθεια καταρχήν να επιβιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο ήταν στα όρια της κατάρρευσης το 2014 και βεβαίως να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις. Με τον νόμο τον οποίο ψηφίσαμε το ’16 για την κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων.
Άρα, η σημαντική παρακαταθήκη που αφήσαμε ήταν καταρχήν ότι δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, κρατήσαμε το σύστημα υγείας όρθιο, διασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των ανθρώπων και βεβαίως επενδύσαμε σε κρίσιμους κρίκους και στο πεδίο των ΜΕΘ.
Θυμίζω ότι παραλάβαμε 438 ΜΕΘ και τις φτάσαμε στις 560. Προσθέσαμε δηλαδή 120 κρεβάτια Εντατικής σε μια περίοδο που και δυσκολία δημοσιονομική υπήρχε τεράστια, αλλά δεν υπήρχε πανδημία.
Εδώ πραγματικά είναι προσβλητικό να μιλάει η Νέα Δημοκρατία γι' αυτό, όταν η ίδια παρότι λέει ότι παρέλαβε ένα πολύ χαμηλό αριθμό κλινών, που όντως διαχρονικά η χώρα μας υστερούσε σε σχέση με τους μέρους όρους της Ευρώπης, από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον Μάρτιο που μας ήρθε ο κορωνοϊός δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι παραπάνω ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η όποια κινητοποίηση έγινε στη συνέχεια όταν φυσικά η πίεση της πανδημίας και των μεγάλων αναγκών ανάγκασε και αυτή την κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο, που χωρίς να έχουν πολιτικό σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, υπό την πίεση της συγκυρίας αναγκάστηκαν να πάνε σε μια οριακή ενίσχυσή του.
Τώρα, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε κατ’ επανάληψη πει ότι καταφέραμε μέσα στο ίδιο δύσκολο περιβάλλον να γίνουν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και να έχουμε δρομολογήσει με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με εγκρίσεις δηλαδή προκήρυξης, κάποιες από αυτές μάλιστα τις πάγωσε έσπευσε να τις παγώσει η Κυβέρνηση όταν ανέλαβε, άλλες 3.500. Συν ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμβασιούχων παντός τύπου και επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ και τα λοιπά.
Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη την προηγούμενη περίοδο και απαντώ και στο σχόλιο του αν η παρέμβαση που έχει κάνει η Κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, προφανώς δεν είναι ικανοποιητική. Γι' αυτό και σήμερα πιέζεται το σύστημα υγείας, γι' αυτό και τα κρεβάτια των Εντατικών δεν επαρκούν, γι' αυτό και διαβάζω σήμερα ότι στη Θεσσαλονίκη πλέον κάθε καινούργιο περιστατικό μη Covid που θέλει εντατική νοσηλεία διακομίζεται στον ιδιωτικό τομέα, διότι έχουν γεμίσει τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Γι' αυτό και καταρρέει καθημερινά το ηθικό των ανθρώπων στο δημόσιο σύστημα υγείας, διότι δεν βλέπουν να υπάρχει στήριξη και προοπτική.
Επίσης να αναφερθώ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που ήταν κρίσιμη παρέμβαση, όπου σε ένα αποδιοργανωμένο τοπίο, όπου είχαν κλείσει δομές, είχαν φύγει μαζικά 2.500 ειδικευμένοι γιατροί το ’14 καταφέραμε σιγά - σιγά να το ξαναστήσουμε στα πόδια του και να προσθέσουμε 127 νέες δημόσιες δομές στις τοπικές μονάδες υγείας με 1.150 υγειονομικούς.
Να πω για την ενίσχυση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που έκαναν μια σοβαρή μεταρρύθμιση στην επείγουσα ιατρική. Και μας βρήκε η πανδημία έχοντας προσλάβει πάνω από 3.000 ειδικευμένους γιατρούς εκεί που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των Νοσοκομείων και θωρακίσαμε πραγματικά το σύστημα.
Να πω για τις παρεμβάσεις που κάναμε στις υποδομές του συστήματος υγείας, αξιοποιώντας και μεγάλες ιδιωτικές δωρεές όπως του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δρομολογώντας δυο καινούργια Νοσοκομεία, αντικαθιστώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.
Άρα, νομίζω ότι αυτή η σύγκριση πραγματικά είναι καταλυτική. Και θεωρώ ότι είναι και λίγο προσβλητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών μια κυβέρνηση η οποία βγήκε με σχέδιο ιδιωτικοποίησης τομέων του συστήματος υγείας, ανοίγματος στην αγορά συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να επιχειρεί να κάνει κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη σκοπιά της δημόσιας περίθαλψης.
Δ. ΤΕΡΖΗΣ (Εφημερίδα των Συντακτών): Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχεδόν τα ίδια μέτρα στήριξης με εκείνα της περασμένης άνοιξης. Στο μεσοδιάστημα όμως, η κατάσταση στην οικονομία χειροτέρευσε και η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Θεωρείτε ότι στην παρούσα συγκυρία τα μέτρα αυτά είναι αρκετά; Τι άλλο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει για να στηριχθεί ο κόσμος της αγοράς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι η ερώτηση υπό μία έννοια περιλαμβάνει και το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε όλοι. Εφόσον τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή απώλεια εισοδήματος πάνω από 4 δισ., σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά ύφεση που αναμένεται να κυμανθεί πάνω από 10%, σε 120.000 απώλειες θέσεων εργασίας νέους ανέργους, αλλά και στο πραγματικά εξαιρετικά, θα έλεγα, προκλητικό 12% των εργαζομένων να έχουν μισθούς 200 € και χαμηλότερους. Αφού έχουν οδηγηθεί δηλαδή σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής από τα μέτρα τα οποία μας έλεγαν ότι ήταν επαρκή όλο το προηγούμενο διάστημα, αντιλαμβάνεστε συνεχίζοντας την ίδια συνταγή, πού θα οδηγηθούμε τώρα.
Και εδώ θέλω να κάνω ένα σχόλιο μόνο. Διότι διαρκώς η κυβέρνηση αναπαράγει το επιχείρημα, μα βλέπετε ότι η πανδημία έχει διάρκεια. Αν είχαμε δώσει αρχικά περισσότερα χρήματα, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είχαμε στηρίξει επαρκώς την εργασία και τις επιχειρήσεις, τώρα που συνεχίζεται η κρίση δεν θα είχαμε στον κουμπαρά.
Αυτό το μέτρο ακούγεται λογικό, αλλά για όσους έχουν στοιχειώδη επίγνωση της οικονομικής θεωρίας και καταλαβαίνουν ότι βασικός παράγοντας για τη δημιουργία νέων αναγκών είναι η ύφεση η οποία δημιουργείται, για όσους δηλαδή έχουν στοιχειώδη επίγνωση το πώς κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να λειτουργήσουν αντικυκλικά, αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα επιχείρημα τελείως σαθρό. Διότι εάν είχε ενισχυθεί επαρκώς στην πρώτη φάση της πανδημίας η οικονομία, ούτε αυτή την ύφεση θα είχαμε σήμερα, ούτε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες των ανέργων θα είχαμε σήμερα, ούτε νοικοκυριά σε απόγνωση θα είχαμε σήμερα, άρα πολύ λιγότερες ανάγκες χρηματοδότησης θα είχαμε σήμερα.
Και βεβαίως όλα αυτά τα λέω λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών. Και, ταυτόχρονα, έχει μια παρακαταθήκη, την αφήσαμε εμείς, 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο ταμείο.
Γ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ (cnn.gr): Η κυβέρνηση λέει ότι κράτησε ταμειακές εφεδρείες γι’ αυτό μπορεί τώρα να στηρίξει τους πληττόμενους πολίτες και θα μπορεί να το κάνει και στο προσεχές μέλλον.
Προσθέτει ότι εάν είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ και έδινε όλα αυτά τα χρήματα από την αρχή, τώρα τα ταμεία θα ήταν άδεια, ενώ η πανδημία συνεχίζεται. Τι απαντάτε;
Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παρόμοια ερώτηση έχει καταθέσει και η Νίκη Ζορμπά από το capital.gr, που καταλήγει με το ερώτημα: παραμένετε αμετακίνητος στη θέση ότι η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα και δεν χρειάζεται να κρατήσει πυρομαχικά;
Ενώ παρόμοια ερώτηση έχει κατατεθεί και από τον Ιάσωνα Σχοινά Παπαδόπουλο από το Contra Channel.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, νομίζω ότι ήδη προέτρεξα χωρίς να γνωρίζω ότι έχουν κατατεθεί τόσες ερωτήσεις με το ίδιο σκεπτικό και απάντησα. Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για μια ουσιαστική, επεκτατική, δημοσιονομική πολιτική. Είναι τεράστια η διαφορά σε σχέση με τα χρόνια που κυβερνήσαμε εμείς.
Πρώτον, δεν υπάρχει το δημοσιονομικό πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει τη λεγόμενη ρήτρα διαφυγής. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να δαπανήσουν όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση και να στηρίξουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Δεύτερο: υπάρχει, είπα πιο πριν, το ταμειακό μαξιλάρι ασφάλειας, τα 37 δισεκατομμύρια που αφήσαμε στα δημόσια ταμεία.
Τρίτο: υπάρχει, χάρη στο πρόγραμμα, το έκτακτο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η δυνατότητα να δανείζεται και η Ελλάδα και η Ιταλία, δηλαδή και χώρες οι οποίες μέχρι να εμφανιστεί αυτό το πρόγραμμα είχαν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, διότι το επιτόκιο ήταν υψηλό, να δανείζονται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Εκεί έχει φτάσει η κατάσταση.
Άρα δηλαδή, έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση σε δανεισμό φθηνό. Και τέλος είναι ίσως μια ευκαιρία μέσα στην κρίση, το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο προβλέπει το επόμενο διάστημα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
Δεν έχει λοιπόν – επιτρέψτε μου να πω – καμία δικαιολογία η κυβέρνηση να κρατάει τις στρόφιγγες κλειστές. Και καμία δικαιολογία να αποτύχει. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι εξαιτίας των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυρίως, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, έχει αυξηθεί η ρευστότητα στις συστημικές τράπεζες μέσα στο 2020 κατά 56 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ όμως, στην αγορά έχουν πάει μόνο 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δυστυχώς. Μιλάω για δανειοδοτήσεις και για εγγυήσεις. Μόνο 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ποιοι τα πήραν αυτά τα 10; Τα 5 δισεκατομμύρια από τα 10, το 50% έχουν πάει μονάχα σε 4 επιχειρηματικούς ομίλους. Και το υπόλοιπο ποσό σίγουρα δεν έχει πάει σε αυτούς που παλεύουν να κρατήσουν όρθια την επιχείρησή τους, έχοντας ανάγκη, έστω και ένα μικρό δανεισμό και δεν μπορούν όμως να ανταπεξέλθουν με τα κριτήρια που θέτουν σήμερα οι συστημικές τράπεζες.
Όλα αυτά συνιστούν συνταγή καταστροφής. Συνταγή όχι απλά αποτυχίας, αλλά συνταγή καταστροφής.
Υπάρχουν οι δυνατότητες. Έπρεπε από την αρχή να παρέμβει πιο επιθετικά στη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων η κυβέρνηση, δεν το έπραξε. Γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά στην άβυσσο την οικονομική. Έστω και τώρα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και πολιτική, γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες και τα χρήματα τα οποία πρέπει να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία για να μπορέσει να σταθεί όρθια η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
Φ. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ (Real news): Εκτιμάτε ότι η διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα των τεστ ήταν γενικά σωστή, ή μία από τις αιτίας που οδήγησαν στην οξεία έξαρση; Εσείς έχετε κάποιο διαφορετικό πλαίσιο προτάσεων στον τομέα αυτό, ιδίως για το εξής: όπου προκύπτουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για τεστ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να κάνουν τα τεστ δωρεάν; Και ποιος φορέας θα πρέπει να αποφασίζει ποιος πολίτης χρειάζεται να κάνει τεστ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως σας παρουσίασα πιο πριν στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, και με βάση τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα υπολείπεται. Υπολείπεται σχεδόν διαχρονικά κατά την περίοδο της κρίσης. Σταθερά δηλαδή υπολείπεται σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε πιο πάνω βεβαίως από ανατολικές χώρες. Όμως, στη βασική σύγκριση είμαστε πολύ χαμηλά. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια διαρκής υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων στην κοινότητα, στην κοινωνία.
Αυτό κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις. Κάποιες φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν εφησυχασμό. Τα 10.000 και τα 12.000 τεστ μέχρι πρότινος, τώρα φτάσαμε στα 20.000 τεστ, δεν είναι ο αναγκαίος και ικανός αριθμός για να δώσει την πραγματική διάσταση της διασποράς της νόσου στον πληθυσμό.
Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η επιστημονική κοινότητα και η επιτροπή. Επιπλέον δε το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και υποχρεώνονται άνθρωποι, συμπολίτες μας, να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ. Κάποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κάποιοι άλλοι όμως δεν έχουν. Άρα τι κάνουν; Δεν κάνουν τεστ.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στα σχολεία μας όταν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα στην τάξη, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο τεστ για όλους τους μαθητές που έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το κρούσμα. Ποιο είναι το πρωτόκολλο που υπάρχει σήμερα; Πηγαίνουν οι μαθητές στο σπίτι. Πηγαίνουν οι μαθητές στο σπίτι για 14 ημέρες. Αν κάποια από αυτά τα παιδιά ανεβάσουν πυρετό, ακόμα και τότε, αν δεν έχει πολύ ισχυρά συμπτώματα, περνάει στο σπίτι. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχει διασπορά. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τα τεστ δεν επαρκούν. Τα τεστ είναι αδιανόητο να γίνονται -εάν δεν κάνω λάθος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους γύρω στο 1/3- το 1/3 των τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι αδιανόητο. Και το κόστος δεν είναι μεγάλο. Εκτός εάν αυτό που προέχει είναι η δυνατότητα των ιδιωτών, ακόμα και μέσα στην κρίση να κερδοσκοπήσουν. Να βγάλουν χρήματα. Αυτό είναι αδιανόητο.
Πρέπει σήμερα να παρθεί η απόφαση για δωρεάν τεστ, όσο χρειαστεί. Συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Προφανώς κατ’ επιλογή ώστε σε πρώτη φάση να διπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα αντιστοιχεί σε αυτό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν υψηλή επάρκεια για να γίνεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών και ιχνηλάτηση.
ΑΝ. ΞΑΝΘΟΣ: Η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τον αριθμό των τεστ, που σωστά επισημάνθηκε ότι και εκεί είμαστε στις τελευταίες σχετικά χώρες της Ευρώπης.Η κριτική αφορά στο ότι, πρώτον, εξαρχής δεν υπήρξε ένας κεντρικός σχεδιασμός υπό το υπουργείο Υγείας που να βάλει κάτω τις δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και να διενεργούνται τα τεστ με τους ίδιους όρους.
Θυμάστε ότι στην πρώτη περίοδο ο καθένας μπορούσε, εάν είχε τα χρήματα, -τότε περίπου στοίχιζαν 300 ευρώ το κάθε τεστ- να πηγαίνει χωρίς κριτήρια, χωρίς ενδείξεις, χωρίς παραπομπή, να κάνει το τεστ. Αυτό ήταν το ένα. Το δεύτερο είναι ότι δεν ενισχύθηκαν όσο θα έπρεπε τα δημόσια εργαστήρια.
Υπήρχαν προτάσεις, ιδιαίτερα από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που είχαν τεχνογνωσία στις μοριακές τεχνικές και εμπειρία σε αυτή τη μεθοδολογία, να αυξήσουν πάρα πολύ τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας. Δεν έγινε αυτό στον αναγκαίο για τις ανάγκες της πανδημίας και της έξαρσής της βαθμό.
Το τρίτο είναι ότι η συνεργασία η οποία έχει γίνει μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εργαστηρίων δεν είναι διαφανής και έγινε χωρίς κριτήρια. Και μάλιστα υπήρχε και μια προκλητική σύμβαση με ένα συγκεκριμένο εργαστήριο εδώ στην Αθήνα του οποίου μάλιστα επιστημονικώς διευθυντής ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και άρα είχε εξ’ ορισμού σύγκρουση συμφερόντων.
Και βεβαίως το θέμα της αποζημίωσης μιας εξέτασης η οποία δεν γίνεται για λόγους προληπτικού τσεκ απ, γίνεται επειδή ο γιατρός τη συστήνει και η πολιτεία το απαιτεί. Θεωρώ ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο σήμερα περίπου το 1/3 των τεστ που διενεργούνται στη χώρα να το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.
Αυτό είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που επιβαρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά, σε περίοδο μάλιστα κρίσης και φτωχοποίησης.
Μ. ΜΑΝΗ (euro2day.gr): Ζητάτε επιμόνως τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Προχθές από τη Θεσσαλονίκη μιλήσατε για εγκληματικές ευθύνες, οι οποίες όπως είπατε, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Ο προβληματισμός σας αφορά τις εισηγήσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση; Ή και τα δύο;
Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αντίστοιχο ερώτημα έχει καταθέσει και η κ. Βούλα Κεχαγιά για το thecaller.gr και το newsit.gr.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο προβληματισμός μας αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά αφορά και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση της επιστήμης, των επιστημόνων και της Επιστημονικής Επιτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι αυτό είναι αδιανόητο. Οι κυβερνήσεις παίρνουν την πολιτική ευθύνη των αποφάσεών τους. Δεν κρύβονται πίσω από την Επιστημονική Επιτροπή, δεν φορτώνουν στην Επιστημονική Επιτροπή την ευθύνη και, πολύ περισσότερο, δεν εκβιάζουν αποφάσεις.
Γι' αυτό κι εμείς ζητάμε και δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα. Χθες ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και δεν απάντησε, να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των επιστημόνων, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι απόψεις, να γνωρίζουμε τι συζητείται. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Διότι πολύ καλά γνωρίζουμε ότι σε πολλές κρίσιμες περιπτώσεις, η άποψη της Επιτροπής των ειδικών, των επιστημόνων, ήταν διαφορετική σε σχέση με τις τελικές αποφάσεις που ελήφθησαν.
Και οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για να αιτιολογήσει τις αποφάσεις αυτές, έριξαν την ευθύνη στην Επιτροπή. Να μας δώσουν λοιπόν τα πρακτικά. Τι έγινε για παράδειγμα και ποια ήταν η στάση και η άποψη της Επιτροπής και των επιστημόνων, της πλειονότητας έστω, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, τους καλοκαιρινούς μήνες το 80%;
Ποια ήταν η θέση των επιστημόνων για τα ΜΜΕ και την ανάγκη αραίωσης των δρομολογίων; Ποια ήταν η θέση των επιστημόνων σε σχέση με την ανάγκη να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη στα σχολεία; Και φτάσαμε στο εξής απαράδεκτο σημείο όχι απλά να αποκρύβεται αυτή η άποψη, αλλά να παρουσιάζεται από εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, συμμετέχοντες και στην Επιτροπή των επιστημόνων, η απολύτως επιστημονικά ατεκμηρίωτη άποψη -και αυτά είναι που τροφοδοτούν τους συνωμοσιολόγους και τους «ψεκασμένους», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, αυτά τα τροφοδοτούν- να βγαίνουν και να λένε ότι ίδιο διασπείρεται ο ιός όταν είναι 15 παιδιά και το ίδιο όταν είναι 30.
Οι πολιτικές αποφάσεις είναι πολιτικές αποφάσεις, δεν χρειάζονται επιστημονική κάλυψη και τεκμηρίωση, πόσο δε μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία βάση εξήγησης και τεκμηρίωσης. Και βεβαίως να μας απαντήσουν και τι ακριβώς έγινε με την υπόθεση των γηπέδων, όπου επί πολλές συνεδριάσεις γνωρίζουμε, συνεδρίαση και με την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, με πίεση στους επιστήμονες προκειμένου να ανοίξουν τα γήπεδα, σε μια περίοδο που έβλεπαν ότι τα κρούσματα αυξάνονται.
Και φτάσαμε στο σημείο να εκθέσουν μ’ αυτό τον τρόπο και την Επιτροπή, να παρθεί μια απόφαση κατά πλειοψηφία, για το άνοιγμα των γηπέδων και την επόμενη μέρα φυσικά να παρθεί πίσω με παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά δεν βοηθάνε στο απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να χτιστεί από την πλευρά της κοινωνίας απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Τις ευθύνες λοιπόν πρέπει να τις αναλάβει η κυβέρνηση. Είναι πολιτικές οι αποφάσεις και τις πολιτικές αποφάσεις δεν χρειάζεται να τις κρύβει πίσω από ανυπόστατες επιστημονικές θέσεις. Διότι μ’ αυτό τον τρόπο εκθέτει την επιστημονική κοινότητα, σε μια στιγμή που η ελληνική κοινωνία είναι αναγκαίο να εμπιστευθεί την επιστήμη.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι σε σχέση με το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, που αρνείται και δεν απαντά ο κ. Μητσοτάκης, σε επόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή θα καταθέσουμε τροπολογία και καλούμε τα κόμματα να ψηφίσουν ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με συνοχή και αυτό απαιτεί διαφάνεια και αλήθεια.
ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (newsit.gr): Η κυβέρνηση, απαντώντας στην κριτική που της κάνετε, λέει ότι η ίδια κατάσταση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, και σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ. Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έδωσα απαντήσεις στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και παρουσίασα στοιχεία τα οποία είναι είτε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είτε του ECDC, αδιαμφισβήτητα στοιχεία που, αν θέλετε, ακυρώνουν αυτή την προπαγάνδα ωραιοποίησης της πραγματικότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Και αυτή η γραμμή της ωραιοποίησης είναι εγκληματική. Διότι αν δεν γνωρίζουμε την αλήθεια, δεν θα μπορέσουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Θα είμαστε σ’ έναν διαρκή εφησυχασμό όπως είμαστε αυτούς τους προηγούμενους μήνες και να πού οδηγηθήκαμε. Άρα λοιπόν, εξήγησα ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εξήγησα ποιες παρεμβάσεις αναλυτικά έχουν κάνει ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας και σε ΜΕΘ και σε δυναμικό και σε πόρους, σε εκατομμύρια ευρώ, δισεκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί σε άλλες χώρες και κατέθεσαν νομίζω με πολύ μεγάλη επάρκεια τις συγκεκριμένες προτάσεις.
ΕΙΡ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ (StarChannel): Κύριε Πρόεδρε, τους τελευταίους 8 μήνες οι πολίτες ζουν υπό το καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Φοβάστε την κούραση της κοινωνίας; Ποια είναι η δική σας προτροπή στους πολίτες που καθημερινά ζουν με τοn φόβο όχι μόνο του ιού, αλλά και της επόμενης μέρας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Πράγματι, τα συναισθήματα που επικρατούν αυτή την ώρα στην ελληνική κοινωνία είναι συναισθήματα φόβου, αγανάκτησης και ανασφάλειας. Και γι' αυτό συνιστούμε ψυχραιμία, συνιστούμε υπομονή, συνιστούμε την τήρηση των κανόνων όσο και αν πολλές φορές αυτοί μας μοιάζουν ανυπόφοροι ή δυσνόητοι.
Ξέρουμε όμως, πλέον είμαστε εξοικειωμένοι πώς να τηρούμε αυτούς τους κανόνες, τις απαραίτητες αποστάσεις, τη χρήση της μάσκας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε συλλογικά ως κοινωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους από μια κρίση η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Και πιστεύω ότι δεν ήταν αναπόφευκτη και αναπότρεπτη. Αλλά σήμερα, πρέπει να δούμε πώς συλλογικά θα πάμε μπροστά.
Άρα λοιπόν, η έκκληση είναι παρά την κούραση, παρά τη δυσφορία, ότι πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία. Προτεραιότητα είναι πάντοτε η ανθρώπινη ζωή. Και προτεραιότητα είναι πάντοτε συλλογικά και ενωμένοι να βγούμε απ’ αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Θέλω να πω ότι δεν συμφωνώ με την εκτίμηση ότι η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ανεύθυνη στάση, ότι οι πολίτες έχουν δείξει ανεύθυνη στάση. Είναι αχαριστία να το λέμε αυτό, όταν βλέπουμε ότι εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τηρούνται κανόνες, δύσκολοι κανόνες, όταν βλέπουμε ότι γίνεται μια υπερπροσπάθεια στους ανθρώπους μας, στο ΕΣΥ για να κρατήσουν όρθιο ένα ανεπαρκές σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό σύστημα.
Άρα λοιπόν, αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι ψυχραιμία, υπομονή και αλληλεγγύη.
Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ (Αυγή): Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες πως όσοι βγουν σε αναστολή θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534. Φαίνεται όμως ότι στην πραγματικότητα θα λάβουν κάτι παραπάνω από 600 ευρώ. Και αυτά, όχι το σύνολο των εργαζομένων. Πώς σχολιάζετε τη συγκεκριμένη εξαγγελία; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς αρέσκεται στο να λέει παραποιημένα πράγματα, μισές αλήθειες, να δημιουργεί εντυπώσεις. Είναι λάθος στρατηγική αυτή. Διότι όταν του άλλου του λες 800 ευρώ και πάει και βρίσκει 640, δεν τον κοροϊδεύεις, θα το καταλάβει. Διότι είναι αναλογικό, όταν ξεκινά αυτό το μέτρο, όχι από 1η του μηνός αλλά θα ξεκινήσει από τις 6 του μηνός. Είναι λογικό, εφόσον αναλογικά προσμετράται το ποσό των 800 ευρώ, άρα στον μήνα Νοέμβριο αυτό το οποίο θα αντιστοιχίσει θα είναι περίπου 640 ευρώ.
Και το κρισιμότερο είναι αυτά τα 640, κάποιοι άνθρωποι που τα χρειάζονται για να βγάλουν τις επόμενες μέρες, όχι τον μήνα, θα τα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Με δυο λόγια, αυτό που ισχύει σήμερα για τους εργαζόμενους που θα βγουν σε αναστολή είναι ότι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα πάρουν 630 ευρώ περίπου. Και άρα θα πρέπει να μείνουν για τις επόμενες περίπου μέρες με 640 ευρώ τα οποία θα τα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες τους. Αυτό που εμείς έχουμε προτείνει είναι αυτό που γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλήρης κάλυψη για όσες επιχειρήσεις κλείνουν τη δραστηριότητά τους και άρα εργαζομένους που χωρίς υπαιτιότητα δική τους ή του εργοδότη τους, αλλά εξαιτίας του lockdown δεν μπορούν να εργαστούν, να υπάρχει πλήρης κάλυψη. Επιδότηση της εργασίας λέμε και όχι της αναστολής της.
Άρα, πλήρης κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για όσο διαρκεί η αδυναμία εργασίας τους.
Ε. ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ (Alphatv): Πριν από λίγο ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν πρέπει να γίνει η πορεία για την επέτειο της 17Ν. Εσείς συμφωνείτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να δούμε την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης. Είναι προφανές ότι σε μια περίοδο που ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι οι αποστάσεις, ο βασικός κανόνας που πρέπει να τηρήσουμε όλοι είναι το να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Θα πρέπει αυτούς τους κανόνες να τους λάβουμε υπόψιν μας.
Όμως, θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον κ. Παππά, παρά να νοιάζεται τόσο πολύ για την πορεία του Πολυτεχνείου. Έχουμε ακόμα αρκετές μέρες μπροστά. Εμείς προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να πάρουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε με τους φορείς, που παραδοσιακά κάθε χρόνο οργανώνουν αυτή τη διαδήλωση, αυτή τη διαμαρτυρία, επετειακή διαδήλωση και διαμαρτυρία, με ισχυρά μηνύματα φέτος, όπως και κάθε χρόνο, θα έλεγα.
Δεν είμαστε εμείς οι μόνοι οργανωτές. Θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση ώστε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου τα μηνύματα φέτος για την ανάγκη εγρήγορσης, ενότητας και αντίστασης του λαού μας να εκφραστούν λαμβάνοντας όμως υπόψιν τις πολύ ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.
Και νομίζω ότι όλοι οι φορείς που κάθε χρόνο οργανώνουν αυτή την επετειακή πορεία θα έχουν την απόλυτη ευαισθησία να το κατανοήσουν και να συνεννοηθούν ώστε να βγει η καλύτερη δυνατή απόφαση.
Γ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, χτες παρακολουθήσαμε τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι από τα λέει ότι από τα ταμειακά διαθέσιμα των 37,5 δισ., το 50% χτίστηκε το τελευταίο έτος από τη σημερινή κυβέρνηση και ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα υπόλοιπα είναι δεσμευμένα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.
Τελικά το μαξιλάρι των 37 δισ., στο οποίο επανειλημμένα έχετε αναφερθεί ως κληρονομιά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητήθηκε ευθέως από τον υπουργό ότι υπήρξε. Ή, εν πάση περιπτώσει, ότι ήταν χαμηλότερου ύψους ή αντιλαμβάνεστε ότι εννοεί πως η κυβέρνηση συγκέντρωσε αυτά τα χρήματα εκ νέου έχοντας χρησιμοποιήσει σε κάποιες δράσεις παραδείγματος χάριν στήριξης και ενίσχυσης αυτά που εσείς αφήσατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον πτωχευτικό νόμο, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκη υπέπεσε σε 33, ούτε ένα ούτε δυο, 33- ψέματα, 33 ψευδείς αναφορές. Συνειδητά. Μία εκ των οποίων ήταν ότι το λεγόμενο μαξιλάρι των 37 δισ. δεν είναι δικό μας, είναι δικό τους, δηλαδή το έφτιαξαν αυτοί.
Στην πραγματικότητα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν είναι ούτε δικά μας ούτε δικά τους. Είναι οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια μιας πολύ σκληρής περιόδου, της περιόδου των μνημονίου και της λιτότητας, χάρις στους οποίους κόπους και θυσίες, είχαμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε το χρέος, είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε από τη μνημονιακή επιτήρηση, είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στις αγορές χρήματος.
Αυτό οφείλει να το κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης και να μην παίζει με τέτοιου είδους ζητήματα. Τέλος, θέλω να πω ότι αν δεν υπήρχε αυτό το μαξιλάρι στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, η χώρα, η οικονομία και η κυβέρνησή του θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. Κινδύνους που τους γνωρίζουμε, κινδύνους που έχουν να κάνουν πολλές φορές και με την πραγματική αδυναμία πρόσβασης στις αγορές, που έχουν αποφευχθεί χάρις σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και σε αυτό το μαξιλάρι των 37 δισ. που αφήσαμε ως παρακαταθήκη στη σημερινή κυβέρνηση. Όταν αναλαμβάναμε εμείς, ήταν άδεια τα δημόσια Ταμεία.
ΕΥΓ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ (reader.gr): Το τελευταίο διάστημα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη χτεσινή τοποθέτηση του κ. Παύλου Πολάκη, εξέφρασαν την ενόχλησή τους για ορισμένες τοποθετήσεις του κ. Τσιόδρα, με τις οποίες φάνηκε να καλύπτει την κυβέρνηση. Όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Εσείς πιστεύετε πως κάποια μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξέφρασαν θέσεις που ξεπερνούν την επιστημονική τους ιδιότητα;
Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αντίστοιχο ερώτημα για το αν υπάρχει εμπιστοσύνη ή πρέπει να αντικατασταθεί ο κ. Τσιόδρας έχει καταθέσει ο Γιώργος Κατσίγιαννης από τα Παραπολιτικά. Αντίστοιχο ερώτημα έχει καταθέσει ο Αντώνης Ατζολέτος από την Καθημερινή και ο Σωτήρης Μπολάκης από το MEGA.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους, ακόμη κι όταν διαφωνούμε μαζί τους. Και κυρίως, όχι μόνο τους εμπιστευόμαστε, αλλά τους σεβόμαστε κιόλας.
Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να είμαι σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός με ένα διακεκριμένο επιστήμονα, να τον αποκαλώ με το μικρό του όνομα και να τον καλώ να δείξει τα slides. Τους σεβόμαστε εμείς και τους τιμάμε τους επιστήμονες και δεν κρύβουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις πίσω τους. Δεν τους βάζουμε ως ασπίδα.
Νομίζω όμως ότι τοποθετήθηκα επαρκώς στο ζήτημα αυτό. Ζητάμε τα πρακτικά. Για εμάς είναι ζήτημα ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Και είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό, ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επιστημονική κοινότητα σε μια κρίσιμη στιγμή. Και αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Και, πράγματι, υπήρξαν πάρα πολύ ατυχείς στιγμές. Όταν για παράδειγμα -νομίζω τοποθετήθηκα και πιο πριν- υπήρξε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ και επιστήμονας να επιχειρηματολογεί για να καλύψει την απόφαση της κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης να μην προβεί σε καμία αλλαγή σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών. Αντίθετα, να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, προσπαθώντας να καταθέσει επιστημονικά επιχειρήματα ότι δήθεν το ίδιο είναι είτε είναι 15, είτε είναι 30 οι μαθητές στην τάξη σε σχέση με τη διασπορά του ιού.
Η επιστήμη δεν είναι όπως ένα άλλο σύστημα αξιών, ένα σύστημα απόλυτης αλήθειας, όπως η θρησκευτική πίστη, πίστευε και μη ερεύνα. Η επιστήμη είναι έρευνα, είναι διαρκής τεκμηρίωση και διαρκής αμφισβήτηση, αν θέλετε. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας.
Γι' αυτό και απαιτείται διαφάνεια, γι' αυτό απαιτείται οι απόψεις να είναι γνωστές και να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες.
Δεν είναι για μας ζήτημα προσώπων. Είναι ζήτημα λειτουργίας. Και σε καμία περίπτωση εμείς δεν τα βάζουμε με τον επιστημονικό κόσμο, αλλά με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της αποφάσεις και τον τρόπο που εργαλειοποιεί την επιστήμη.
Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (libre.gr): Βλέπουμε ότι παρά τα αρνητικά παραδείγματα άλλων χωρών, έχουμε πάρα πολλά κρούσματα σε γηροκομεία. Εκτιμάτε ότι έχουν γίνει λάθη από την kυβέρνηση στο θέμα των γηροκομείων; Τι θα κάνατε εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι το πιο δύσκολο και το πιο ευαίσθητο ζήτημα. Διότι γνωρίζουμε ότι αν υπάρξει ένα κρούσμα σε ένα σχολείο -και νομίζω εκ παραδρομής μίλησα για 7.000 κρούσματα στα σχολεία, ήταν 700- αλλά το επιχείρημα παραμένει ότι σε μια εβδομάδα 700 κρούσματα στα σχολεία και αναλογικά με το ποσοστό του πληθυσμού των μαθητών στο σύνολο του πληθυσμού και τον αριθμό των κρουσμάτων στα σχολεία, αυτά τα 700 κρούσματα –που εκ παραδρομής είπα 7.000- φανερώνουν ότι είναι αντίστοιχη με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η προσβολή των μαθητών.
Βεβαίως, αυτό έχει μια διασπορά μεγαλύτερης πυκνότητας σε μεγαλύτερα παιδιά του λυκείου και του γυμνασίου γι' αυτό και έκλεισαν τα Γυμνάσια και τα λύκεια και όχι το Δημοτικό. Eίναι μια απόφαση η οποία έχει βάση κατά την άποψή μου διότι πάντοτε πρέπει να βλέπουμε την επικινδυνότητα στη διάδοση της νόσου, αλλά και το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής.
Διότι πράγματι παιδιά του Δημοτικού και τηλεκπαίδευση είναι μια διαδικασία η οποία δεν μπορεί να περπατήσει. Έχω και ιδία εμπειρία!
Έρχομαι όμως στα γηροκομεία. Στα γηροκομεία νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος με διαρκείς ελέγχους και τεστ στο προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Νομίζω ότι εκεί υπήρχε μια σχετική ολιγωρία που έχει να κάνει βεβαίως και με τον τρόπο –τα είπα πιο πριν- την ανεπάρκεια των τεστ και της δωρεάν παροχής τους.
Νομίζω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια υγειονομική ζώνη γύρω από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Δεν ξέρω Ανδρέα αν έχεις να προσθέσεις κάτι σε αυτό.
ΑΝ. ΞΑΝΘΟΣ: Θα έλεγα ότι υπήρξε όντως πολύ μεγάλη ολιγωρία στο να προστατευτούν συνολικά οι κλειστές δομές και οι χώροι και οι πληθυσμοί ειδικής ευαλωτότητας, όπως λέμε. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή αυτό.
Δεν είναι μόνο τα γηροκομεία. Είναι τα προνοιακά Ιδρύματα, είναι τα καμπς των προσφύγων, είναι οι καταυλισμοί των Ρομά, είναι οι φυλακές, είναι οι άστεγοι, βεβαίως, οι άνθρωποι που ζουν στον δρόμο, είναι οι τοξικοεξαρτημένοι. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πραγματικά είναι πολύ πιο ευπρόσβλητοι από αυτή την κρίση σε αυτή την πανδημία και βεβαίως έχουν και την τάση να νοσούν σοβαρά και να έχουν δυσμενείς επιπλοκές. Νομίζω ότι υποτιμήθηκε τραγικά αυτό, δεν υπήρξε η μέριμνα στοχευμένης πρόληψης.
Αυτό νομίζω ότι είναι η γραμμή την οποία έπρεπε να υπάρχει. Υπήρξαν ορισμένα μέτρα περιορισμού για παράδειγμα του επισκεπτηρίου στα γηροκομεία, ή υπήρξε αυτό το απαράδεκτο και ατεκμηρίωτο επιστημονικά μέτρο, του να απαγορεύεται να γίνεται lockdown μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
Υπήρξαν πολλαπλοί χειρισμοί οι οποίοι ήταν προβληματικοί. Και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση ειδικά πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και της υγειονομικής στρατηγικής του υπουργείου και της χώρας η φροντίδα αυτών των ανθρώπων.
Να θυμίσω και κάτι άλλο εδώ: ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι σε αυτή την πανδημία ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που έχουν σοβαρά χρόνια νοσήματα ή οι ηλικιωμένοι. Ευάλωτοι είναι και οι φτωχοί και νομίζω ότι πρέπει σε αυτή τη φάση που η κοινωνία μπαίνει σε μια τροχιά φτωχοποίησης να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα να αποτραπεί η ακραία φτωχοποίηση, η οποία υπονομεύει και τη δημόσια υγεία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και ας μου επιτραπεί μια παρατήρηση εδώ. Πολύ σωστά ο Ανδρέας είπε και για μια σειρά από δομές όπου υπάρχει μεγάλη ευαλωτότητα. Εγώ θα ήθελα όμως να μιλήσω ειδικά για το νησί της Σάμου, όπου επλήγη από τη μεγάλη σεισμική δόνηση της περασμένης εβδομάδας και άρα εκεί πρέπει να υπάρχει μια ειδική μέριμνα και εξαιρέσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Γιατί δεν μπορείς να ζητάς από ανθρώπους οι οποίοι είναι σε σκηνές να είναι ταυτόχρονα σε καραντίνα.
Θα περίμενα οι αρμόδιες Αρχές να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις σε σχέση με τους κατοίκους, με τους πολίτες της Σάμου για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτοί ξεχωριστά απ' όλους τους άλλους τα αναγκαία μέτρα.
Δ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ (Documento): Την ώρα που η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία φέρνοντας στη Βουλή νομοθετήματα όπως ο πτωχευτικός Κώδικας και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, οι FinancialTimes με σημερινό τους δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση αμνηστεύει χιλιάδες μεγαλοφοροφυγάδες» κρεμάει στα μανταλάκια τη χώρα με το σκεπτικό ότι δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού βάζει στον πάγο ποινικές έρευνες από εισαγγελείς και δικαστικές ακροάσεις περισσότερων από 5.000 φερόμενων φοροφυγάδων με χρέη προς το Ελληνικό κράτος, άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.
Είναι δυνατό, κ. Πρόεδρε, η πανδημία να γίνεται αφορμή για τέτοια νομοθετήματα που αμνηστεύουν φοροφυγάδες και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μας εκπλήσσει αυτό, διότι μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα που τόσο πολύ έχει κατηγορήσει ότι δήθεν χαλαρώνει τις ποινές. Αυτή η αθλιότητα που ακούστηκε σε σχέση με τη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώ με το νέο ποινικό κώδικα ήταν αυστηρότερες οι ποινές, αλλά το πρώτο, το μόνο που έκανε η κυβέρνηση με την εκλογή της, προφανώς και δεν ήταν να αλλάξει κάποια άρθρα του κώδικα που αφορούσαν τις ποινές, αλλά να αλλάξει σχετικά με την αμνήστευση – ας το πω έτσι – ορισμένων τραπεζικών στελεχών.
Και βεβαίως εδώ έχουμε και μια σειρά από δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου. Τελευταίο είναι αυτό το οποίο αναφέρεται ο κ. Χατζηνικόλας και αφορά τους Financial Timesγια αμνήστευση φοροφυγάδων.
Δυστυχώς, στη χώρα μας αυτός ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει και χρωστάει 10.000–15.000 ευρώ, έχει μια επιχείρηση, όχι μόνο δεν μπορεί να περάσει έξω από την τράπεζα, αλλά η εφορία μπορεί να του πάρει και το σπίτι αύριο. Πτωχεύει ο ίδιος. Όχι η εφορία. Τα funds και οι τράπεζες θα του πάρουν το σπίτι. Και η εφορία προφανώς δεν τον αφήνει.
Αυτοί οι οποίοι έχουν όχι 15.000 και 150.000, αλλά πάνω από 150 εκατομμύρια χρέη δεν πληρώνουν. Είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Οι αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια. Όταν εμείς είπαμε ότι δυστυχώς θα επιστρέψουμε διότι παλινορθώνεται το ίδιο σύστημα που μας οδήγησε εκεί, κάποιοι δεν μας πιστέψανε.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα τα δείτε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι πολλά τα λεφτά της επιχορήγησης. Πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για μέσα και διαφήμιση σε μέσα και άλλα τόσα ενδεχομένως με διάφορους άλλους τρόπους που έχουν δοθεί με αφορμή την πανδημία. Κανείς δεν πιστεύει όμως ότι πραγματική αιτία είναι η πανδημία. Διότι τα διαφημιστικά μηνύματα, τα οποία ανέλαβαν να παρουσιάζουν, ήταν μηνύματα τα οποία λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζαμε. Και, το κυριότερο, αυτά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί με όρους και με κριτήρια κοινά για όλους.
Κάποιοι έχουν πάρει 600, 700, 800, κάποιοι με ίδια κυκλοφορία και με μεγαλύτερη ενδεχομένως να μην έχουν πάρει και καθόλου. Αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατίας στον τόπο. Είναι φίμωση. Είναι μια απολυταρχική αντίληψη την οποία τη συναντά κανείς σε κάποιες χώρες του ανατολικού μπλοκ αλλά δεν τις συναντά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι έξω δηλαδή από την κουλτούρα την ευρωπαϊκή. Όλα αυτά μας δημιουργούν τη μεγάλη ανησυχία ότι η πανδημία τελικά δεν είναι μονάχα μια απειλή για την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή, αλλά με τον τρόπο που προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι και μια απειλή για την ίδια τη δημοκρατία.
Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ (newsbomb.gr): Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένη την ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει ήδη διαφανεί λόγω της πυραμιδικής ύφεσης που εμφανίζει η χώρα μας και με δεδομένη την ένταση στα ελληνοτουρκικά, όταν βγούμε με το καλό από την περιπέτεια του κορωνοϊού είστε διατεθειμένος να ζητήσετε εκλογές;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση. Και την ώρα της κρίσης, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε πως αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ανικανότητά της να τη διαχειριστεί, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Προσέξτε. Όταν μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν, όταν άλλα λένε οι υπουργοί στα μέσα ενημέρωσης, άλλα λέει ο Πέτσας το πρωί, άλλα λέει ο Γεραπετρίτης το βράδυ, άλλα κάνει ο πρωθυπουργός την επόμενη μέρα.
Μέχρι προχθές έβγαινε με δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι έλεγε δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα lockdown. Τα ίδια βεβαίως έλεγε και ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν, όταν ακόμα και σε αποφάσεις κρίσιμες διαμορφώνουν μια εικόνα αλαλούμ, μπάχαλο, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Τότε πώς να εμπιστευθεί ο πολίτης αυτή την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ότι δεν μπορεί να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι υπουργοί και έχουν υποπέσει και σε πολύ μεγάλες αστοχίες.
Δεν δικαιούμαι όμως τώρα αυτή την ώρα της κρίσης να ζητήσω την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών. Υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει και ταυτόχρονα να διεκδικήσω τη δυνατότητα να σωθεί οτιδήποτε και εάν σώζεται. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω η πρότασή μας για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και συμφωνία σε ένα σχέδιο έξι μηνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ενίσχυση του ΕΣΥ, κοινής αποδοχής υπουργός υγείας με προϋπόθεση το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, την αναστολή δηλαδή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου για την υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε προχθές και το πάγωμα του σχεδιασμού για την ένταξη στο Κοινοβούλιο, αντιλαϊκών μέτρων όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο. Αυτό είναι μια πρόταση ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Είμαστε μια δύναμη ευθύνης. Δεν είμαστε με κάποιο ιδιαίτερο σκοπό στην καρέκλα της εξουσίας. Ούτε εγώ γεννήθηκα ως πρίγκιπας να διεκδικώ στη ζωή μου την καρέκλα της εξουσίας, ούτε κανένας από εμάς. Άλλοι που όταν βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν πετυχαίναμε μια συμφωνία που αναβάθμιζε το ρόλο της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα μας λέγανε παραιτηθείτε. Άλλοι μιλάνε για κορωνοκαπηλεία. Ποιοι; Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ήρθε στη Βουλή το 2018 και μας άσκησε κριτική ότι έχουμε την απόλυτη ευθύνη για τους 40 θανάτους από τον ιό της γρίπης.
Ακούστε. Για τους 40 θανάτους από τον ιό της γρίπης ενώ κάθε χρόνο στατιστικά είχαμε πάνω από 60. Μας έχρησε υπεύθυνους εμένα και τον υπουργό Υγείας τότε τον κ. Ξανθό. Μιλάει για καπηλεία. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να καπηλευτούμε. Κάθε άλλο. Έχουμε διάθεση να βάλουμε πλάτη. Αλλά πού; Σε ένα πλαίσιο προστασίας της κοινωνίας, όχι σε ένα πλαίσιο κοινωνικής διάλυσης. Σε ένα πλαίσιο υπεράσπισης του συστήματος υγείας και της ανθρώπινης ζωής, όχι σε ένα πλαίσιο διάλυσης και προπαγάνδας.
ΑΡ. ΡΑΒΑΝΟΣ (Το Βήμα): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα τον πρωθυπουργό στην αρχή της χθεσινής του συνέντευξης να ζητάει να μείνουν ουσιαστικά εκτός του κάδρου της κριτικής οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα. Μάλιστα, τόνισε ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εσείς προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση η ομάδα των επιστημόνων; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για αποφάσεις που ελήφθησαν; Και εάν παρά την έντονη κριτική σας, θα βάλετε πλάτη να στηρίξετε, όπως στο πρώτο lockdown, την προσπάθεια που γίνεται;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί, δυστυχώς για τον πολύ καλό δημοσιογράφο, αλλά έχουν απαντηθεί από ερωτήματα προηγούμενων συναδέλφων του όλοι οι άξονες του ερωτήματός του.
Δεν ξέρω, υπάρχει η δυνατότητα διαδραστική, ή οι ερωτήσεις έχουν έρθει ήδη;
Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ : Ήδη.
Ε. ΠΕΡΟΝΑ («ΣΚΑΙ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Είπε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι για να αρθούν πλέον οι περιορισμοί που αποφασίστηκαν, θα πρέπει να φτάσουμε στα 300 με 400 κρούσματα ημερησίως. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση ενδεχομένως να έχει πάρει αυστηρότερα μέτρα περί τα μέσα Οκτώβρη όταν και ξεπεράσαμε κατάτι αυτό τον αριθμό; Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει ένα δεύτερο lockdown;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, και μόνο ότι έχουμε lockdown είναι η ομολογία της αποτυχίας της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. Από ‘κει και πέρα, εγώ ανέλυσα και απέδειξα ότι τα στοιχεία ήταν εξαιρετικά αναλυτικά με διαγράμματα μήνες τώρα, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη και μετά. Ήταν φανερό. Από τον Σεπτέμβρη και μετά ήταν ολοφάνερο.
Από ‘κει και πέρα, δεν μπορώ να μπω σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Το μόνο που θα πω όμως είναι ότι ανεξαρτήτως των όποιων μέτρων θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα σε κάθε περίπτωση ο εφησυχασμός, τα απατηλά μηνύματα ότι τελείωσε ο κορωνοϊός, το “νικήσαμε”, η επιμονή στην επίρριψη της ευθύνης στον πολίτη και όχι στην πολιτεία, η λεγόμενη ατομική ευθύνη, η επιμονή να μη γίνεται τίποτα για το κρίσιμο θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου αναγκαστικά στοιβάζονται μέχρι σήμερα λύθηκε το θέμα με το lockdown βεβαίως, γι’ αυτό παρέλκει και η ερώτηση. Αλλά είναι αδιανόητο τόσους μήνες να στοιβάζονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες στο μετρό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχουν λύσεις. Έχουν καταθέσει και αξιόλογοι επιστήμονες.
Άκουσα προτάσεις που κατέθεσε η κ. Ληνού στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχουν στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν και για τα σχολεία. Υπήρχαν λύσεις. Υπήρχαν προτάσεις.
Άρα, εκεί νομίζω ότι πρέπει να επικεντρώσουμε. Εκεί εμείς επικεντρώνουμε την κριτική και βεβαίως στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια ειδική περίπτωση. Ξαφνικά ανακαλύψανε ότι εκεί κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο μέσα σε 4 μέρες; Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον πολυούχο με λιτανείες στον μητροπολιτικό ναό, παρουσία της πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης. Και μάλιστα ενόσω η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις δοξολογίες της 28ης. Εντούτοις, την 26η στη Θεσσαλονίκη ήταν εκεί και λειτουργούσαν όλα με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη.
Δεν βλέπανε τα στοιχεία αυτά; Δεν βλέπανε τη γεωμετρική πρόοδο; Μέσα σε 24 ώρες τα είδανε όλα και από εκεί που είχανε τα πάντα, σχεδόν τα πάντα ανοιχτά, εντάξει με κάποια μέτρα περιοριστικά, αλλά ενώ η πόλη λειτουργούσε αμέριμνα, ξαφνικά φτάσανε στο σημείο να πούνε ούτε delivery, ούτε take away;
Αυτές είναι αντιφάσεις. Αυτές είναι αντιφάσεις. Ο κόσμος τα βλέπει αυτά, τα αξιολογεί. Εμείς έχουμε ευθύνη να τα αναδείξουμε όχι για να κάνουμε κριτική μικροκομματικής σκοπιμότητας, αλλά για να διορθωθούν αυτά τα λάθη. Και κυρίως για να δούμε τι γίνεται από εδώ και στο εξής: να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη γιατί θα είναι καταστροφικό και εγκληματικό.
Γ. ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΡΤ3): Μετά την ανακοίνωση του γενικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα και το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για ολιγωρία και εφησυχασμό της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, θα ήθελα να ρωτήσω εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως το ολικό lockdown θα έπρεπε να επιβληθεί νωρίτερα και αν ενστερνίζεστε την πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και τον Δεκέμβριο θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα με κανόνες;
Επίσης, μετά την επίσκεψη του Προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση που διαπίστωσε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κ. Τσίπρα, εάν πιστεύετε ότι το lockdown μπορεί να σταματήσει την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της πόλης, όπου η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πλέον ανεξέλεγκτη και οι κλίνες ΜΕΘ είναι σχεδόν πλήρεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η εμπειρία μου ήταν σοκαριστική προχθές στη Θεσσαλονίκη και στο “Νοσοκομείο Παπανικολάου”. Άκουσα την αγωνία, την ειλικρινή αγωνία αυτών των ανθρώπων που δίνουν την ψυχή τους. Αναφέρομαι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, πολλοί από αυτούς ασθενούν πάνω από 65 περιστατικά είχε την ημέρα που πήγα. Οι άνθρωποι είχαν μια ειλικρινή αγωνία για το πώς θα βγει η εφημερία της επόμενης μέρας. Μου είπαν πράγματα συγκλονιστικά.
Το πιο συγκλονιστικό ήταν ότι ήδη γίνεται με ένα τρόπο διαλογή ασθενών, αλλά όχι στους ασθενείς Covid. Όταν έχει ανασταλεί το 80% των χειρουργείων τακτικών χειρουργείων σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά τα μη Covid, είναι προφανές ότι οι άνθρωποι, οι γιατροί, αναγκάζονται να κάνουν μια επιλογή στο 20% μόνο θα έχει πρόσβαση. Και οι υπόλοιποι; Οι υπόλοιποι θα περιμένουν. Μπορούν να περιμένουν;
Με ποιο κριτήριο ο γιατρός κάνει αυτή την επιλογή; Είναι ένα πολύ μεγάλο ηθικό ζήτημα. Ήδη υπάρχει αυτό το τεράστιο ηθικό ζήτημα, διότι όταν κάνεις ένα χειρουργείο μπορεί να χρειαστεί εντατική ο ασθενής που δεν έχει Covid. Όταν δεν υπάρχει εντατική, αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιο ζήτημα. Ήδη το βιώνουμε αυτό το ζήτημα και ήταν συγκλονιστικό.
Όπως επίσης συγκλονιστικό ήταν κι αυτό που μου είπαν για τους αναισθησιολόγους. Ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη από αναισθησιολόγους που είναι κρίσιμη ειδικότητα, Ανδρέα τα ξέρεις καλύτερα εσύ από εμένα, σε σχέση με το αν κάποιος ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί πρέπει ο αναισθησιολόγος να είναι εκεί.
Δεν είμαι ούτε ειδικός, ούτε γιατρός εγώ για να κρίνω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τον Δεκέμβριο. Η αίσθηση μου, οι λίγες γνώσεις μου και η ορθολογικού χαρακτήρα προσέγγιση κατατείνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να είμαστε τον Δεκέμβριο στην κατάσταση που ήμασταν τον Σεπτέμβριο. Θα δούμε. Μακάρι. Μακάρι να έχει δίκιο.
Όμως, αυτό που θέλω να επισημάνω και θέλω να κλείσω με αυτό είναι ότι είναι λάθος σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, σε μια σχεδόν δραματική στιγμή όσοι έχουν ευθύνη να θέλουν να γίνονται ευχάριστοι και να πουλάνε ελπίδα.
Πολλές φορές, ίσως, και οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Το να πουλάει ο ελπίδα ο πρωθυπουργός με ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί δυστυχώς και να εξαγγέλλει από τον Αύγουστο ο υπουργός Υγείας ότι θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο για να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, είναι απαράδεκτο.
Ας δώσουν χρήματα για να δοθεί σε όλο τον πληθυσμό το εμβόλιο της γρίπης που υπάρχει. Όχι να μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει και μάλιστα τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός! Και να βγαίνει μετά η εκπρόσωπος της Κομισιόν και να διαψεύδει τον υπουργό Υγείας και να συνεχίζει σε κάθε του διάγγελμα ο κ. Μητσοτάκης.
Το καταλαβαίνω, όλοι έχουμε ανάγκη από μια χαραμάδα ελπίδας αυτή την ώρα. Αλλά όχι εμπόριο ελπίδας. Διότι πολύ φοβάμαι ότι ακόμη κι αν αύριο το πρωί έχουμε την ευχάριστη είδηση σε σχέση με το εμβόλιο, για να μπορέσει το εμβόλιο να φτάσει στο φαρμακείο της γειτονιάς θα περάσουν πολλοί μήνες.
Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι ίσως και να μη γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του ’21 αυτό. Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω εγώ. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ αδιανόητο αυτή την κρίσιμη στιγμή το εμπόριο ελπίδας. Επαναλαμβάνω η αλήθεια και η πραγματικότητα ως έχει, όχι η ωραιοποίησή της είναι ο μόνος ασφαλής μας σύμμαχος για να νικήσουμε τον κορωνοϊό και να σταθούμε ενωμένοι και υγιείς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
ΑΔ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ («iEfimerida.gr»): Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χτεσινή απόφαση για δεύτερο lockdown λήφθηκε λόγω της μεγάλης επιθετικότητας εν μέρει μάλιστα ανεξήγητης που δείχνει ο ιός τις τελευταίες 5 μέρες. Παράλληλα, όλες οι χώρες της Ευρώπης μπαίνουν η μία μετά την άλλη σε δεύτερο lockdown. Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν λάθος χειρισμούς; Μήπως ήταν τελικά αναπόφευκτο;
Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και αντίστοιχη ερώτηση έχει υποβάλλει και ο κ. Γκουτζάνης για το Α.Π.Ε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι ειδικός για να μπορώ να κρίνω την επιθετικότητα ή τη μη επιθετικότητα, τη μεταδοτικότητα ή τη μη μεταδοτικότητα του ιού.
Νομίζω όμως, από τις λίγες γνώσεις που διαθέτω, ότι καταρχάς αυτός που πρέπει να αποδείξει κάτι τέτοιο, είναι αυτός που το λέει. Όχι εμείς, που ενδεχομένως θα κληθούμε ή να το αποδεχτούμε ή να το αμφισβητήσουμε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή προς ώρας τουλάχιστον δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μπορούν να το αποδείξουν αυτό.
Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω στο συγκεκριμένο: προσέξτε, η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκρίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο -έκανα μια αναλυτική παρουσίαση- διότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία. Δεν ήμασταν στο ίδιο επίπεδο τον Ιούνιο, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία όλη την κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν μια Covid-free χώρα, ας μου επιτραπεί η έκφραση.
Χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο ελληνικός λαός, που μετά έγινε… ανεύθυνος. Και εγώ ήμουν ο πρώτος ο οποίος βγήκα και είπα και χάρη στο γεγονός ότι έλαβε μέτρα η κυβέρνηση και εμείς τα στηρίξαμε. Μέτρα εύκολα τότε όμως. Τα δύσκολα ήταν μετά. Το να κλείσεις τα πάντα είναι η εύκολη επιλογή. Μετά όμως, το πώς θα ξανανοίξεις, αυτή είναι η δύσκολη επιλογή. Και το πώς θα διαμορφώσεις τους όρους ώστε να κερδίσεις το χαμένο έδαφος και τον χρόνο που σου έδωσε ο λαός με τη στάση του, η κοινωνία στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Εκεί είναι το κρίσιμο στοιχείο της κριτικής μας. Όταν έρχεται σήμερα η κυβέρνηση ενώ φωνάζαμε τον Ιούνιο «ανοίξτε με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα όλες τις πύλες εισόδου. Ζητήστε τεστ 48 ή 72 ωρών σε όλες τις πύλες εισόδου. Περάστε το μήνυμα ότι οι διακοπές στην Ελλάδα φέτος θα είναι διακοπές στο πιο ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον, περισσότερους τουρίστες θα έχουμε». Έτσι πιστεύαμε εμείς. Αυτό λέγαμε, αυτό προτείναμε. Μας έλεγαν, «δεν γίνεται».
Και το κάνουν τώρα. Το εξαγγείλανε χτες. Ενώ έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Γιατί τώρα γίνεται και χτες δεν γινόταν;
Και το κρισιμότερο: επαναλαμβάνω είναι αλλιώς να έχεις αυξήσει τις ΜΕΘ και το υγειονομικό προσωπικό όπως στη Γαλλία για παράδειγμα από 5.000 σε 8.000, δηλαδή 40% αύξηση, και αλλιώς να μην έχεις πάρει ούτε έναν μόνιμο γιατρό και νοσηλευτή. Ούτε έναν μόνιμο!
Και χτες έρχονται να νομοθετήσουν για 300 γιατρούς, μια επανάληψη μιας νομοθετικής παρέμβασης που είχε γίνει πριν από ενάμιση μήνα. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Είναι αδιανόητα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις, είναι τεράστιες οι ευθύνες για τον εφησυχασμό.
Θέλω όμως να κλείσω τη συνέντευξη λέγοντας ότι αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, είναι η ενημέρωση των πολιτών και είναι και η αλληλεγγύη, η εγρήγορση και οι παρεμβάσεις για να σώσουμε την ανθρώπινη ζωή, για να γίνει ό,τι καλύτερο είναι εφικτό να γίνει. Αυτή είναι η δική μας θέση και στάση και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι σήμερα καταθέσαμε μια σειρά από χρήσιμες και αποκαλύψεις, αλλά και προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση από εδώ και στο εξής.
Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που παρακολουθήσατε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους εργαζόμενους που εργάστηκαν για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και όλους τους δημοσιογράφους που έστειλαν τα ερωτήματά τους.
Πηγή: Left.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ