Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό. Ένα σάλπισμα αντίστασης στην άγρια καταστολή, στην οπισθοδρόμηση, στη συντήρηση. Διαπνέεται από την απαίτηση για παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, εθνική ανεξαρτησία, παραμένοντας έμπνευση, ασπίδα προστασίας και ισχυρό ράπισμα έναντι κάθε μορφής αυταρχισμού, απολυταρχισμού και σκοταδισμού. Προτάσσει το δικαίωμα στη μόρφωση, στην αξιοπρεπή διαβίωση, στις ίσες ευκαιρίες. Τα κυρίαρχα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Τα ίδια αιτήματα παραμένουν επίκαιρα.
Ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε κλίμα έντονης φόρτισης, υπό τη σκιά της απαράδεκτης, βγαλμένης από σκοτεινά χρόνια που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας, απόφασης της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Σαφώς, η απόφαση αυτή δεν έχει ως στόχο την επίτευξη της τήρησης από τους πολίτες των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης ν΄ αποπροσανατολίσει και να διχάσει για ακόμα μια φορά τον ελληνικό λαό.
Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη στάση του έδειξε ότι σέβεται τις υποδείξεις των επιστημόνων για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η φετινή επέτειος θα είναι διαφορετική, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα να εορταστεί όπως γίνεται κάθε χρόνο. Με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης δηλώσαμε έγκαιρα ότι θα τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τη μνήμη τους, καταθέτοντας στεφάνι με ολιγομελή αντιπροσωπεία, εκεί που αγωνιστές της δημοκρατίας μαρτύρησαν για τα ιδανικά τους.
Ο αυταρχισμός, όμως, της κυβέρνησης ξεπερνά, συνεχώς, κάθε προηγούμενο. Δε διστάζει να καταστείλει δημοκρατικά δικαιώματα με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σκηνικό έντασης και πόλωσης, με σκοπό να διαφύγει των τεράστιων ευθυνών της για την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Δε διστάζει να βάλει στο ίδιο ζύγι δύο διαφορετικά πράγματα, την προστασία της δημόσιας υγείας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ν΄ αλλάξει την ατζέντα. Δε διστάζει να αποφασίζει με απολυταρχικό τρόπο, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα, αρνούμενη οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου, δημοκρατικής συναίνεσης και λήψης αποφάσεων κοινής αποδοχής, όπως το απαιτούν οι κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε.
Καμία κυβέρνηση, καμία διοικητική πράξη, καμία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, δε μπορεί να καταργεί τον πυρήνα άρθρου του Συντάγματος, που είναι η βάση του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η θέση καθηγητών νομικής και νομικών επιστημόνων για την καταδικαστέα από κάθε άποψη απόφαση της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική, πλήρως διαφωτιστική και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα ν΄ ανακληθεί.
Είναι καθήκον και χρέος των κομμάτων, των φορέων και των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν τη δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι χαραγμένη διαχρονικά στη μνήμη μας και αυτό δεν αλλάζει. Τιμούμε τους αγώνες του λαού και των φοιτητών για παιδεία, ελευθερία και δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
(Δελτίο Τύπου)