Σύμφωνα με εντολή του Ερντογάν, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός
Σύμφωνα με το TRT ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε φραστικά κατά της Ε.Ε., λέγοντας πως έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν γι’ αντίδραση στο «πεδίο», δηλαδή στη θάλασσα. «Το να βγαίνει κάποιος σε εμπορικά πλοία σαν κουρσάρος είναι παραβίαση νόμου. Την απάντησή μας θα τη δώσουμε στο πεδίο. Τέτοια είναι η εντολή του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να προχωρήσει σε περεταίρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνοδεύονται από φρεγάτες τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται προς τη Λιβύη, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο στο επεισόδιο με την Γαλλία.
Αντιδράσεις από Ε.Ε. και Γερμανία
Η Τουρκία επιλέγει να διατηρεί υψηλούς τόνους, για το θέμα της νηοψίας στο «Ροζελίν Α», που ήδη έχει φτάσει στο λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη, αν και Ε.Ε. και Γερμανία επανέλαβαν την Τρίτη πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απόλυτα νόμιμη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται.
Με γραπτή ανακοίνωσή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, δήλωσε πως : «η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης «Ειρήνη» ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ 'όλη τη διάρκεια της δράσης».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επανέλαβε ότι : «Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής «Ειρήνη». Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες».
Εσφαλμένα εμπόδισε η Τουρκία την επιθεώρηση φορτηγού πλοίου από τη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι επιθεωρήσεις αυτές έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων. Άλλη μια φορά ο Ερντογάν προκαλεί τους γείτονες και εταίρους του», σημειώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως: «η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σθεναρά» και με hashtag «κυρώσεις στην Τουρκία».
Η Τουρκία αντέδρασε μετά από πέντε ώρες και αφού είχε ενημερωθεί
Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τα οποίες η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη», που εδρεύει στη Ρώμη, είχε καταβάλει προσπάθειες για τη συγκατάθεση του κράτους, τη σημαία του οποίου έφερε το πλοίο, δίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική.
Η Επιχειρησιακή Διοίκηση συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη. Αφού τελικά, δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά την πάροδο του χρόνου, γερμανική δύναμη της φρεγάτας «Αμβούργο» που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ειρήνη» επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς, συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ.
Όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε επίσημα, και με καθυστέρηση πέντε και πλέον ωρών στην Επιχειρησιακή Διοίκηση (Ρώμη) την άρνησή της να χορηγήσει άδεια επιθεώρησης του πλοίου, όπως δικαιούται, τερματίστηκε ο έλεγχος και οι Γερμανοί στρατιώτες επέστρεψαν στη βάση τους, επί της φρεγάτας «Αμβούργο».
Η Τουρκία παρανομεί για μία ακόμη φορά
Η επιχείρηση EUNAVFOR MED «ΕΙΡΗΝΗ» έχει την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σύμφωνα με τις αποφάσεις 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα αυτά είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ασφαλώς και για την Τουρκία. Επιπλέον, το ψήφισμα 2292 (2016) του Σ.Α. του ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις, στο πλαίσιο των ελέγχων για το εμπάργκo.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, με σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει : «Η επιχείρηση «Ειρήνη» αποτελεί συγκεκριμένη συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες να μπει τέλος στις συγκρούσεις στη Λιβύη. Έχει αποδείξει την ικανότητά της να παρακολουθεί τις παραβιάσεις εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και κάνει αναφορές αναλόγως στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ. Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Λιβύης και την εφαρμογή της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η εντολή της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου και η επιστροφή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».
Η Άγκυρα επιχειρεί να υποβαθμίσει και να υποσκάψει την Επιχείρηση «Ειρήνη», χαρακτηρίζοντάς την «αμφιλεγόμενη». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ: «Από την αρχή η επιχείρηση «Ειρήνη» γεννήθηκε σαν μία ανάπηρη επιχείρηση. Δεν στηρίζεται σε σταθερά θεμέλΕια από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου».
Ουσιαστικά η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός με το «Ροζελίν Α», που όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο μετέφερε κοντέϊνερ με χρώματα, προκειμένου να θορυβήσει τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη», αποτρέποντας μελλοντικούς ελέγχους σε τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν όντως στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ και ενισχύοντας το καθεστώς Σάρατζ.