Πολιτικά

Σύνοδος Κορυφής: Τα σενάρια για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και το «όπλο» του ελληνικού βέτο

Σύνοδος Κορυφής: Τα σενάρια για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και το «όπλο» του ελληνικού βέτο

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι η αναστολή της χρηματοδότησης της Τουρκίας, η επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, το «πάγωμα» των συναλλαγών τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών και η απαγόρευση πώλησης στην Άγκυρα ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων

Το τι θα συμβεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής είναι το βασικό ερώτημα που πλανάται εδώ και εβδομάδες πάνω από τις Βρυξέλλες. Η Αθήνα έχει «ξεχυθεί» σε έναν αγώνα δρόμου.

Το υπουργείο Εξωτερικών ηγείται μίας επιχείρησης, στην οποία πρεσβευτές όλων των κρατών-μελών προωθούν τις ελληνικές θέσεις. Το ζητούμενο είναι η αναστολή της χρηματοδότησης της Τουρκίας, η επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, το πάγωμα των συναλλαγών τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών με την ΕΕ και η απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.
Το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως, επίσης πραγματοποιεί μία άλλου είδους αποστολή και μάλιστα προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Έχει διαμηνύσει στους Μονίμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών ότι η Τουρκία πρέπει να πέσει στα... μαλακά, ώστε να μην απομακρυνθεί από τη Δύση. Κάτι τέτοιο, ισχυρίζεται ότι θα έσπρωχνε τον Ταγίπ Ερντογάν ακόμα πιο πολύ στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Η Αθήνα επεξεργάζεται τα τρία σενάρια, με τα οποία πιθανολογείται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη.
Το πρώτο και θετικό σενάριο είναι να «περάσει» η θέση της Γαλλίας και της Αυστρίας, χώρες οι οποίες φυσικά πλαισιώνονται από την Αθήνα και την Λευκωσία. Όλες, ζητούν την επιβολή κυρώσεων. Εξειδικευμένων, μάλιστα, κυρώσεων, οι οποίες θα εφαρμοστούν αυτομάτως στη βάση χρονοδιαγράμματος. Επίσης, ζητάει την απαγόρευση παράδοσης όπλων στην Τουρκία.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι να καταρτίσει κατάλογος κυρώσεων, οι οποίες δεν θα ενεργοποιηθούν άμεσα. Υπό προϋποθέσεις θα επανεξεταστούν, στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν αλλάξει ρότα. Μία επανάληψη δηλαδή της περασμένης Συνόδου του Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, την οποία προωθεί το Βερολίνο, θα κληθούν να «παίξουν μπάλα» ο Σαρλ Μισέλ και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Θα αναλάβουν δηλαδή να οργανώσουν την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του, καθώς δεν τηρήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας η δέσμευση ότι θα σταματούσε τις έρευνες του Oruc Reis και την εν γένει συνεχή επιθετική συμπεριφορά της.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η Αθήνα ασκήσει βέτο στα Συμπεράσματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Έλληνες διπλωμάτες έχουν διαμηνύσει και το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με εμφανή δυσφορία στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup