Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι η αναστολή της χρηματοδότησης της Τουρκίας, η επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, το «πάγωμα» των συναλλαγών τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών και η απαγόρευση πώλησης στην Άγκυρα ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων
Το υπουργείο Εξωτερικών ηγείται μίας επιχείρησης, στην οποία πρεσβευτές όλων των κρατών-μελών προωθούν τις ελληνικές θέσεις. Το ζητούμενο είναι η αναστολή της χρηματοδότησης της Τουρκίας, η επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, το πάγωμα των συναλλαγών τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών με την ΕΕ και η απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.
Η Αθήνα επεξεργάζεται τα τρία σενάρια, με τα οποία πιθανολογείται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη.
Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι να καταρτίσει κατάλογος κυρώσεων, οι οποίες δεν θα ενεργοποιηθούν άμεσα. Υπό προϋποθέσεις θα επανεξεταστούν, στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν αλλάξει ρότα. Μία επανάληψη δηλαδή της περασμένης Συνόδου του Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, την οποία προωθεί το Βερολίνο, θα κληθούν να «παίξουν μπάλα» ο Σαρλ Μισέλ και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Θα αναλάβουν δηλαδή να οργανώσουν την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του, καθώς δεν τηρήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας η δέσμευση ότι θα σταματούσε τις έρευνες του Oruc Reis και την εν γένει συνεχή επιθετική συμπεριφορά της.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η Αθήνα ασκήσει βέτο στα Συμπεράσματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Έλληνες διπλωμάτες έχουν διαμηνύσει και το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με εμφανή δυσφορία στις Βρυξέλλες.