Την ανάγκη να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του παρέμβαση στη διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Αυγή και το Κόκκινο.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πανδημία εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, καθώς η κατάσταση, όπως είπε, είναι δραματική.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αποκαλύψεις που δείχνουν ότι η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων δεν διαθέτει πλήρη εικόνα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το πρωτεύον δεν είναι η πρόσφατη είδηση σχετικά με το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων (τη δημόσια πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και την ιδιωτική που πληρώνει ο ΕΟΔΥ), αν και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν επαρκεί το δημόσιο σύστημα καταγραφής και ποια ανάγκη καλύπτει η ιδιωτική. Το τελευταίο διάστημα, το 70% των κρουσμάτων το βλέπουμε στο 30% του πληθυσμού, στη βόρεια Ελλάδα. Ήταν αυτό το κρίσιμο στοιχείο εν γνώσει τους στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο, αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
Επιπλέον, σημείωσε πως, παραδείγματος χάρη, στην πόλη της Δράμας δεν γίνονταν τεστ, άρα όλοι νόμιζαν ότι ήταν πράσινη. Το κρίσιμο, λοιπόν, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας είναι να υπάρξει διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο ΕΟΔΥ υπολείπεται στη διαφάνεια και στην ποιότητα των στατιστικών τόσο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά όσο και με τα δεδομένα του ΠΟΥ. Δεν είναι πλήρης η εικόνα που δίνει, υπογράμμισε.
Ακόμα, σημείωσε πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε δωρεάν τεστ συνιστά αιτία διασποράς του ιού.
Επιπλέον, ανέφερε πως οι καθημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δίνουν έναν σχετικά σταθερό αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος κυμαίνεται περίπου στους 600. Αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη της προσφοράς κρεβατιών, αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας; Πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και πόσοι εντός, συνέχισε.
Επίσης, τόνισε πως την ώρα που, ιδιως στη Β. Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια τους, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν κλειστά για περιστατικά κορωνοϊού.
Ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ αναβαθμισμένο, με σύγχρονη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με προσλήψεις και με ενίσχυση των δομών του. Και, βεβαίως, όχι 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τον προϋπολογισμό για την υγεία που αφορούν το 2021, έτος πανδημίας, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Κλείνοντας τη συζήτηση, μετά τις τοποθετήσεις των ειδικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία με έλλειψη σχεδίου και το μυαλό τους μόνο στην επικοινωνία. Πρόθεσε δε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε με ερασιτεχνισμό και ιδεοληψία.
"Καταλήγω ακόμη περισσότερο στη διαπίστωση ότι η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας – μέσα σε ένα μήνα είχαμε 4 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι τους 7 πρώτους μήνες – δεν ήταν κάτι αναπότρεπτο, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Συνέβη επειδή υπήρξε ένας εφησυχασμός. Τον τόνο τον δίνουν αυτοί που τη διαχειρίστηκαν την πανδημία, με έλλειψη σχεδίου και το μυαλό τους μόνο στην επικοινωνίας. Με έναν ερασιτεχνισμό και μια ιδεοληψία. Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Οι εγκληματικέ ευθύνες για την αδράνεια, την αμέλεια, την ιδεοληψία θα καταγραφούν. Αλλά δεν είναι η ώρα τώρα. Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και τη δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή νοσηλευτές, γιατροί".
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε τα εξής:
- Ανάγκη να ανοίξουν οι ιδιωτικές κλινικές σε περιστατικά Covid
- Επιτακτική η αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος υγείας
- Ανάγκη συνταγογράφησης των τεστ
- Διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία, όπως και στα πρακτικά της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων
- Δημόσιος έλεγχος
- Συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ
- Κίνητρα σε γιατρούς για να έρθουν να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία
"Και ένα ευρώ να μπει παραπάνω στο ΕΣΥ θα είναι όφελος για την κοινωνία", υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6% του ΑΕΠ δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ενώ στην Ελλάδα δίνουμε 4,9%.
Τέλος, για το εμβόλιο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η έλευση του δεν συνιστά και το τέλος της κρίσης: "Καλώς να έρθει, αλλά ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας. Θα είναι άλλο ένα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης αν θεωρήσει ότι είναι το τέλος. Εμείς θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα ως δημόσια πρόσωπα, να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν γιατί αλλιώς θα χάσουμε ένα εργαλείο». Όπως τόνισε, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε προφυλάξεις, να μην πάμε σε τρίτο-τέταρτο κύμα, να μειωθεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που πεθαίνουν σε ΜΕΘ, να εγκρίνουμε φαρμακευτικά σκευάσματα, να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση και να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα είναι άλλο ένα εγκληματικό λάθος θα είναι αν δεν γίνουν όλα αυτά", κατέληξε.
Συμμετέχουν:
- Μάγδα Γαβανά, Ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής, Επιδημιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ.
- Γιάννης Καλομενίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας CoViD-19 νοσοκομείου Ευαγγελισμός
- Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
- Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικης Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγειας ΑΠΘ, Διευθυντής του ΚΕΠΥ.
- Ανδρέας Ξανθός, Ιατρός, Μικροβιολόγος, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργός Υγείας.
- Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Παρεμβαίνει:
ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Συντονίζει:
Νίκος Ξυδάκης, διευθυντής 105,5 Στο Κόκκινο
Πηγή: Left.gr