Αναμφισβήτητα, η πανδημία έχει αφήσει το αρνητικό της αποτύπωμα στην κοινωνία, τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία. Οι επιπτώσεις της είναι δραματικές, όχι μόνο στην προσωπική και κοινωνική ζωή του πολίτη, αλλά και στην οικονομική λειτουργία της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υποφέρει, μαζί και οι εργαζόμενοι της, καθώς, σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει.
Δυστυχώς, ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης, για να μπορέσει η αγορά να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη από τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η στάση της αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς υπάρχουν οι πόροι και το πλαίσιο, ώστε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να θεσπίσουν μέτρα, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, αντί η κυβέρνηση να βοηθήσει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τη δραματική έλλειψη ρευστότητας, «κρύβεται» πίσω από ημίμετρα, αγνοώντας επιδεικτικά την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, των παραγωγών, κ.α.
Η κυβέρνηση έχει κάνει «βιτρίνα» των ελάχιστων και ανεπαρκών μέτρων που έχει λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ένα μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, καθώς πρόκειται για δανειοδότηση, την οποία όσοι καταφέρουν να λάβουν, θα υποχρεωθούν να την επιστρέψουν. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 χορηγείται το Νοέμβριο-Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2020, ο οποίος θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά 20% τουλάχιστον από το 1/3 του τελευταίου εξαμήνου του 2019. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία θα χορηγηθεί το Ιανουάριο θα λάβει υπόψη τη μείωση του κύκλου εργασιών το μήνα Νοέμβριο. Πολλές επιχειρήσεις, όμως, δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν, μολονότι έχει ανασταλεί ή περιοριστεί η λειτουργία τους από την επιβολή lockdown.
Προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να αρθεί αυτή η αδικία, αλλά και να ληφθούν ουσιαστικότερα μέτρα στήριξης της αγοράς, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του να μας ενημερώσει αν προτίθεται να εξετάσει:
- Τη δυνατότητα χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα έχει ανασταλεί εξ ολοκλήρου ή περιοριστεί με απόφαση της Κυβέρνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών τους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και Νοέμβριο για την επιστρεπτέα προκαταβολής 4 και 5 αντίστοιχα.
- Τη δυνατότητα η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 αλλά και οι προηγούμενες να «ξεπεράσουν» τους όρους κρατικής χρηματοδότησης – δανείου με προνομιακούς όρους και τελικά να μην επιστραφούν από τις επιχειρήσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ολοκληρωτικά για να αναπληρωθεί η χαμένη ρευστότητα και να ενισχυθεί η ευάλωτη βιωσιμότητά τους.
Από τον προηγούμενο Μάρτιο, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βιώνει μια κατακόρυφη πτώση στους κύκλους εργασιών της, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες των κλάδων της να βρίσκονται σε απόγνωση. Σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση, η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τουλάχιστον το αυτονόητο και να επιτρέψει τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει στη μετατροπή της από επιστρεπτέα σε μη επιστρεπτέα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τη χρησιμοποιήσουν απρόσκοπτα και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί στην κυβέρνηση πως θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα, όταν θα έχουν παράλληλα ένα σωρό άλλες οικονομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να διευθετήσουν; Είναι βέβαιο ότι δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αναμένουμε, λοιπόν, να δείξει η κυβέρνηση ότι έστω και στο ελάχιστο αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάσταση και να στηρίξει, επιτέλους, έμπρακτα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
(Δελτίο Τύπου)