Θεία φώτιση μετά την «ιερά» κρίση κυβέρνησης - Εκκλησίας - Η πορεία από την παρ' ολίγον σύγκρουση, στο πυροσβεστικό τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Ιερωνύμου
Η αυστηροποίηση του πλαισίου των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου είχε ως παράπλευρη απώλεια την ματαίωση της προσέλευσης των πιστών στις λειτουργίες των Θεοφανείων, προκαλώντας την έκρηξη του ανώτατου κλήρου. Η αιφνίδια σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προχθές, αλλά και το «αντάρτικο» κάλεσμα που περιγράφονταν στην απόφασή της για «ανυπακοή» στα κυβερνητικά μέτρα έφεραν προ απροόπτου το Μέγαρο Μαξίμου, κορυφώνοντας παράλληλα την αγωνία της Επιτροπής των επιστημόνων για τυχόν νέα και εκτεταμένη διασπορά του ιού.
«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ’ αναθεωρήσει τη στάση της» ανέφερε σχετικά στο ρ/σ Alpha η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας πως «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία». Η ίδια υπενθύμισε ακόμη η επιστροφή στις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών προέκυψε ως ανάγκη για την επανεκκίνηση των σχολείων, με όσο το δυνατόν μειωμένο ιικό φορτίο, απομακρύνοντας κάθε δεύτερη σκέψη.
Πυροσβεστικό τετ α τετ
«Κανείς δεν θέλει τη ρήξη»
Εξάλλου, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην τελετή της ορκωμοσίας από τις πρώτες στιγμές της -και παρά τα θρυλούμενα περί του αντιθέτου- αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από μέρους της ιεραρχίας, αφού «πάντοτε υπάρχουνε λύσεις. Κανείς δεν θέλει τη ρήξη» τόνιζαν αρκετοί ιεράρχες, όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος. Στην κατεύθυνση αυτή, μια ακόμη κίνησης καλής θέλησης από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτέλεσε η απόφαση του Μακαριώτατου να μην τελέσει μόνος του τον αγιασμό των υδάτων (σε ενορία εντός των διοικητικών ορίων της Αρχιεπισκοπής), όπως αρχικά τον είχε εξουσιοδοτήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στην επιστολή του προς τα μέλη της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος ζητά την «αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τα οποία ίσχυσαν και για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», μεταθέτοντας μάλιστα πολύ νωρίς τη σημερινή, πανηγυρική λειτουργία στους ναούς, ώστε να είναι σύντομη και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8:30 π.μ. και ο αγιασμός.
Υπενθυμίζεται πως οι ιεροί ναοί έμειναν ανοιχτοί για τους πιστούς τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και η Πρωτοχρονιά, όπως αρχικά προβλεπόταν και για τα Θεοφάνεια, καθώς για τις ημέρες εκείνες ειδικά:
- επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση.
- Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.
Με δεδομένη, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες τη διάθεση της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας να χαμηλώσει τους τόνους, από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών δεν απουσιάζει και η υπόμνηση ότι «είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», καταλήγοντας πως «η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».
Ήπια… αστυνόμευση
Η αλλαγή γραμμής πλεύσης από μεριάς του ανώτατου κλήρου δεν θέτει σε πλήρη εφησυχασμό τις Αρχές, καθώς μέτρα ήπιας αστυνόμευσης θα εφαρμοστούν από τις πρώτες, πρωινές ώρες σήμερα, αποτρέποντας φαινόμενα τυχόν συνωστισμού έξω από ιερούς ναούς. Εκτός από περιπολίες, έχουν επιστρατευθεί και ηχητικά μηνύματα, παρόλο που «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», επισήμαναν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ενώ οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες.