Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης συνεχίζονται. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εξακολουθούν να είναι αρνητικές.
Σε δύο μόλις μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.100 συμπολίτες μας, ενώ συνολικά θρηνούμε την απώλεια 5.100 και πλέον συνανθρώπων μας. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οδεύουμε προς το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Μέσα σε όλα αυτά, η συμπεριφορά και οι αποφάσεις των κυβερνητικών στελεχών επιτείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία. Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε την πλήρη ασυνεννοησία και τις αντιφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων. Την ίδια μέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωνε πως τα σχολεία ενδέχεται να μην ανοίξουν τη Δευτέρα, εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των λοιμοξιολόγων και μόλις δύο ώρες μετά, η Υφυπουργός Παιδείας δήλωνε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς να χρειάζεται η εισήγηση της επιτροπής.
Τελικά, επαναλειτουργούν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, με την κατάσταση στη δημόσια υγεία να παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και οριακή. Η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων, δίχως να έχει εξασφαλίσει για μια ακόμη φορά επαρκή μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Όλοι θυμόμαστε το φιάσκο που είχε προηγηθεί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς με τις τεράστιες μάσκες για τα παιδιά και το ακατάλληλο προστατευτικό υγειονομικό υλικό, με πολυάριθμους μαθητές στις αίθουσες, με την απουσία διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, με το ελλιπές εκπαιδευτικό προσωπικό και το ολιγάριθμο προσωπικό καθαριότητας.
Την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία χωρίς σχέδιο και μέτρα προστασίας, έχουν εκφράσει και πολλοί εκπαιδευτικοί. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει αυξημένος υγειονομικός κίνδυνος, καθώς τα πολυάριθμα τμήματα σε συνδυασμό με την αδυναμία διεξαγωγής του μαθήματος με ανοιχτά παράθυρα λόγω χειμώνα, δημιουργούν μια «εκρηκτική» κατάσταση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Όμως, για να γίνει αυτό με ασφάλεια, απαιτείται στοχευμένο πλαίσιο δράσης, που θα εγγυάται και θα εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε, να μην υπάρξει διασπορά του ιού και οδηγηθούμε στη συνέχεια σε ένα ακόμα κλείσιμο τους.
Απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό είναι:
- Η ύπαρξη ολιγάριθμων τμημάτων, με μικρότερο και εναλλασσόμενο ωράριο.
- Το επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό.
- Η διενέργεια εβδομαδιαίων διαγνωστικών ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
- Η τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποστάσεων μέσα στις αίθουσες.
- Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, με προτεραιότητα όσων είναι άνω των 50 ετών, όπως επίσης και αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Επίσης, σε ότι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να αποτρέψει τις ανισότητες και τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Οφείλει να αναπροσαρμόσει και να μειώσει την εξεταστέα ύλη, να μην εφαρμόσει την τράπεζα θεμάτων, που ψήφισε πρόσφατα και να μεριμνήσει για την επανάληψη της ύλης που διδάχθηκε με τηλεκπαίδευση.
Πεποίθησή μας είναι ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Για μια ακόμη φορά, όμως, οι επιλογές της κυβέρνησης διακρίνονται από προχειρότητα, είναι επιστημονικά αστήριχτες και πολιτικά ανεύθυνες, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.