Στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Μάλιστα, ο υπουργός υγείας μιλώντας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής «λύγισε» και ξέσπασε σε δάκρυα.
Η συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια για την εκπομπή Special Report πραγματοποιήθηκε έξω από τις νέες εγκαταστάσεις ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. «Έχω δεθεί άρρηκτα με τις νοσοκόμες, τους νοσηλευτές, τους τραπεζοκόμους, τους γιατρούς…», δήλωσε ο υπουργός υγείας, πριν «λυγίσει» και ξεσπάσει σε λυγμούς.
«Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εμβόλια της Pfizer»
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, δήλωσε πως θα έχουμε περισσότερα τους επόμενους μήνες. «Έχουμε αρκετά εμβόλια με βάση τις ενέργειες της ΕΕ και θα έχουμε περισσότερα τους μήνες που θα έρθουν. Η προμήθεια γίνεται με αυτόν τον ρυθμό και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε προτεραιοποίηση. Από τις 20 Ιανουαρίου περνάμε στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85», σημείωσε ο υπουργός υγείας.
Και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις δεν είναι κακό, αλλά να είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμες και να έχουν καλές προθέσεις. Να μας πει η αντιπολίτευση τι θα συνέβαινε αν δεν ήμασταν στην ΕΕ, που έτσι θα πάρουμε 25 εκατ. εμβόλια.
Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εμβόλια της Pfizer και 300-330 χιλιάδες της Moderna. Ευελπιστούμε τις επόμενες εβδομάδες να εγκριθούν και τα άλλα εμβόλια και να δούμε τι θα γίνει με της Astrazeneca. Αρχές Φλεβάρη ίσως εγκριθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθούν στις 8.000 ημερησίως. Ανάλογα με τις προμήθειες των εμβολίων. Όσο περισσότερα έρχονται, τόσο θα αυξάνονται οι ρυθμοί. Αν χρειαστεί να γίνονται πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα, θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο».
Για τα 2 εκατ. εμβολιασμούς έχουμε μέσα στον σχεδιασμό τους επαγγελματίας που θα εμβολιάσουν. Αν παραστούν και άλλες ανάγκες, έχουμε εφεδρείες. Οι υγειονομικοί του στρατού, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα να ανοίξει περισσότερο.
Τα φαρμακεία έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στα ραντεβού.
Όταν ήρθε η ώρα των εμβολιασμών εμπιστεύτηκα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία δημιούργησε ο προκάτοχός μου, ο κ. Ξανθός, και διατήρησα αυτούσια.
Για να έχουμε το τείχος ανοσίας θα φτάσουμε στα 6 εκατ. συμπολίτες μας. Τότε θα αρχίσουν να πέφτουν πολύ γρήγορα οι δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας.
Δεσμεύτηκα ότι πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών μας. Θα συμβαδίσουμε με τον τρόπο που προμηθεύονται οι εταίροι μας, αλλά δεν θα το κάνουμε βιαστικά. Αν οι αρμόδιες αρχές εγκρίνουν μία δόση αντί για δύο, γίνει εισήγηση από τους επιστήμονές μας και θα το εξετάσουμε.
Έστω και ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια να φύγει, μας θλίβει. Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Πάνω από 75-80% των γιατρών μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν. Το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι πιο χαμηλό, πάνω από 50%, αλλά αυξάνεται. Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερο κύμα εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Για τα παιδιά υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι. Πρώτα απ’ όλα η δημόσια υγεία.
Θεωρώ κομβικό και αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος πήρε ένα πολύ μεγάλος βάρος των αποφάσεων. Στο πρώτο κύμα έκλεισε νωρίτερα απ’ όλους και πήγαμε καλά και γι’ αυτό ανοίξαμε τον τουρισμό το καλοκαίρι.
Για τη Θεσσαλονίκη, το λένε οι ίδιοι, δεν πλειοψήφησε η επιτροπή να κλείσει νωρίτερα. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν και μία πολιτική μεγαλοψυχία.
Ο ιός αυτός δεν είναι θέμα περίθαλψης, αλλά θέμα προστασίας και προσοχής.
Εμείς αυξήσαμε 200% τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Για μία ακόμη φορά κάποιοι βιάστηκαν και είπαν ότι «αυτοί δεν θα τα καταφέρουν». Έχουμε ανθρώπους που δούλεψαν με αυταπάρνηση.
Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν να χαίρουν του σεβασμού και της αγάπης του κόσμου. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουμε δεθεί περισσότερο και έχουμε συνεργαστεί πολύ.
Η εισήγησή μου είναι να επιβραβευθούν και με επιπλέον χρήματα οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Και πώς θα ρυθμίσουμε τα εργασιακά τους, ώστε να μην υπάρχει παραοικονομία στην Ελλάδα, ώστε αυτά τα λεφτά να μπουν στην Υγεία και να μην φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό.
Λογικό είναι για έναν υπουργό που έχει ξεκινήσει κάτι, να μένει έως το τέλος στη θέση του. Έχω δεθεί με τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τις νοσηλεύτριες, τους τραπεζοκόμους… (σ.σ. στο σημείο αυτό δακρύζει).».
Πηγή: ΝewsIt.gr