Πολιτικά

Διερευνητικές επαφές: Τα μηνύματα Μητσοτάκη - Ερντογάν και οι «κόκκινες γραμμές»

Διερευνητικές επαφές: Τα μηνύματα Μητσοτάκη - Ερντογάν και οι «κόκκινες γραμμές»

«Φτιάχνει» κλίμα η Άγκυρα, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται ήδη από την επαύριο των ανακοινώσεων για το ραντεβού της 25ης Ιανουαρίου, μαρτυρούν την τουρκική προσπάθεια, να πετάξει τον ευρωπαϊκό «κορσέ», και να ράψει στα μέτρα της το κοστούμι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Έναντι της ελληνικής διακήρυξης για τον μονοθεματικό χαρακτήρα των συνομιλιών που αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Άγκυρα, επιστρατεύοντας απειλητικούς τόνους, επιχειρεί να επιβάλει τη μεγέθυνση της ατζέντας. Απαιτεί στο τραπέζι να μπουν θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος αλλά η δικαιοδοσία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Αθήνα στο ανώτατο επίπεδο υπενθύμισε στην Άγκυρα τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές». Το μήνυμα που εκπέμφθηκε για ακόμη μια φορά με ευκρίνεια είναι ότι ουδεμία ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει ή πρόκειται να συζητήσει περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών ή περιοχών που θέλει να γκριζάρει η απλούστατα δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τη γειτονική χώρα.

Αυτή ήταν η καθαρή απάντηση στα λόγια που χρησιμοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να φιλοτεχνήσει πάνω στον καμβά των διερευνητικών συνομιλιών τις τουρκικές διεκδικήσεις:

«Καλούμε την Ελλάδα, η οποία έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις παράνομες δραστηριότητές της στα νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα να εγκαταλείψει τις ενέργειές της που αυξάνουν την ένταση», είπε σε ομιλία του την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- έχει τη διάθεση και την επιθυμία να βρει ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής διαφοράς με την Τουρκία. Ταυτοχρόνως κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι αυτή είναι η επιλογή αυτής της κατεύθυνσης είναι προς δικό της όφελος, καθότι η πολιτική της όξυνσης και της προκλητικότητας έχει ήδη αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, φρόντισε να υπενθυμίσει και τα στενά περιθώρια ελιγμών που έχει πλέον η Τουρκία: «θα γνωρίζει πάντα πια ότι σε περίπτωση που εξακολουθεί να κάνει τα γνωστά -από το παρελθόν τουλάχιστον- ζιγκ-ζαγκ ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις», ήταν η προειδοποίηση του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αποστολή, όπως λένε στην κυβέρνηση, προσέρχεται στον 61ο γύρο των επαφών, έχοντας εκτός από «κόκκινες γραμμές» και τη θωράκιση που της προσφέρουν οι διπλωματικοί καρποί που έχει δρέψει από τις προσπάθειες της τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτοί είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ακόμη η συνεννόηση με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη, η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών στη μεσογειακή λεκάνη και στον αραβικό κόσμο καθώς επίσης οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες εάν επιμείνει στην προκλητική συμπεριφορά της.

Η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται για το πρώτο ραντεβού μετά το 2016. Επικεφαλής της αναλαμβάνει, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής διπλωματίας που το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους προηγούμενους εξήντα γύρους των διερευνητικών συνομιλιών. Τις προσπάθειες του θα ενισχύσει ο επίσης πολύπειρο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού.

Στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού δεν θα βρίσκεται πλέον ο Φεριντούν Σινιρλίογλου που εκπροσώπησε την τουρκική πλευρά στον τελευταίο κύκλο, και ως επικρατέστερα για να τον αντικαταστήσουν φέρονται δυο υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ, είτε ο Σεντάτ Ονάν είτε ο Τσαγατάι Ερτζιγές.

Ενδεικτικός της τουρκικής νευρικότητας είναι ο διψήφιος αριθμός παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Τα εχθρικά αεροπλάνα αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup