Η ελληνοκυπριακή πλευρά τάσσεται σταθερά υπέρ της λύσης της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το καθεστώς των «εγγυήσεων», ενώ οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν τη λύση των δύο κρατών
Μπορεί η πανδημία να συνεχίζει να βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του δύο ακόμη (σημαντικούς) γρίφους να λύσει. Το πρώτο είναι το Κυπριακό, όπου ήδη έχει ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών με την Άγκυρα και το δεύτερο είναι το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, έτσι ώστε η ατμομηχανή της ελληνικής Οικονομίας να μην υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα. Τα δύο επικείμενα ταξίδια στη Κύπρο και το Ισραήλ θα αποτελέσουν οδηγό για το Μέγαρο Μαξίμου, που σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα.
Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, ένα ζήτημα που «καίει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Ισραήλ, που ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά τους εμβολιασμούς, αποτελεί μια «αγορά» στην οποία ποντάρει πολλά. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια «ασφαλής πηγή» τουριστών. Ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός είναι η μείωση των εσόδων να μην ξεπεράσει το 50% μιας «κανονικής χρονιάς».
Κάτι που προφανώς, όπως λένε από την κυβέρνηση, δεν περνάει πλήρως από το χέρι της Αθήνας. Κι αυτό, διότι εάν ο εμβολιασμός συνολικά της Ε.Ε. δεν προχωρήσει, τότε αφενός δύσκολα θα πάρει κάποιος την απόφαση να ταξιδέψει και αφετέρου υπάρχει το ενδεχόμενο για πολλά εισαγόμενα κρούσματα, που προφανώς θα μεγεθύνουν το ιικό φορτίο της χώρας. Εξ ου κιόλας, ο πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό προτείνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερος και ευκολότερο έλεγχος όσων έρχονται για διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια είναι να ακολουθηθεί η περσινή στρατηγική με τις πράσινες, κόκκινες και πορτοκαλί χώρες, εντούτοις ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι να αποφασιστεί η τελική στρατηγική.
Την ίδια ώρα, στο μέτωπο του Κυπριακού οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν μικρό καλάθι. Η άτυπη πενταμερής που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου θα προκαλέσει σίγουρα εξελίξεις, καθώς όλες οι πλευρές πιέζουν για μια λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τάσσεται σταθερά υπέρ της λύσης της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το καθεστώς των «εγγυήσεων», ενώ οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν τη λύση των δύο κρατών.
«Στο θέμα της Κύπρου, παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την κυπριακή κυβέρνηση και πάντα παραμένουμε στη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας», τόνισε, εξάλλου πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της πενταμερούς θα πιθανότατα να πραγματοποιηθεί ένα τετ α τετ μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από καιρό και στον απόηχο των υπό εξέλιξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας.
Πηγή: Ethnos.gr