Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 10:09

Παπαθανάσης: Η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή θα καταβληθεί τον Μάρτιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Σε αυτή την κρίση, η οποία είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός, προσαρμόζεις τη στρατηγική σου. Δεν ισχύει για πάντα μια απόφαση. Σωστά άνοιξαν τα σχολεία και το λιανεμπόριο και σωστά τώρα γίνεται αλλαγή της στρατηγικής για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, το τρέχον αλλά και το επόμενο σαββατοκύριακο, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα δεν θα λειτουργήσει η παραλαβή από τα καταστήματα εστίασης (take away) αλλά μόνο η παράδοση κατ' οίκον, το γνωστό delivery.

Τα δύο σαββατοκύριακα στις περιοχές αυτές ανοιχτά θα είναι μέχρι τις 17:00, το απόγευμα τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και πρατήρια βενζίνης και αυτό το σαββατοκύριακο θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, ενώ το επόμενο όχι.

Από Δεύτερα, επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης, το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με click away, ενώ Δευτέρα με Παρασκευή θα επιτρέπεται κανονικά και η προμήθεια take away.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι επίκειται ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα για πολύ μικρές επιχειρήσεις, έως 50.000 ευρώ.

Τέλος, σημείωσε ότι η έκτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα καταβληθεί τον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψη τους τζίρους των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τους περσινούς τζίρους του ίδιου διαστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 10:11

Σχετικά Άρθρα

  • Διευρυμένα τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια στο «Σπίτι μου 2»
    Διευρυμένα τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια στο «Σπίτι μου 2»

    «Είναι ένα δυνατό πρόγραμμα, που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης

    Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» μίλησε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.
    Αρχικά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως πλέον τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια είναι διευρυμένα.
    «Το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν μέχρι 39 ετών και τώρα είναι για συμπολίτες μας έως 50 ετών. Στόχος μας είναι να καλύψουμε περισσότερο κόσμο. Είναι ένα δυνατό πρόγραμμα, που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μειωμένο το επιτόκιο κατά 50%, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους μειωμένο κατά 75%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα ανοίξει τον Ιανουάριο.
    Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

    Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως λύθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω».

    «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά την κατοικία μας. Είναι χωρίς εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια», δήλωσε.

    Ακόμα, όπως προανήγγειλε, έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για όσους επιθυμούν γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες.

    Για τις μικρές επιχειρήσεις ανοιχτό θα είναι πρόγραμμα εγγυοδοσίας έως και 80% του δανείου.

    «Έρχεται νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα ξεκινήσει εντός του έτους, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ προσανατολίζονται στις μεσαίες επιχειρήσεις, γιατί θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να μπουν στον τραπεζικό τομέα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
    Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

    Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, η Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    Το Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 187 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται με πόρους του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, με δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και πόρους άλλης προέλευσης.

    Στόχος του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η δημιουργία, σε πρώτη φάση, δύο Χρηματοδοτικών Μέσων -ως «Ειδικά Ταμεία»- για την στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, και η εν γένει ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη «μεταλιγνιτική» εποχή.

    Τα δύο Χρηματοδοτικά Μέσα που θα δημιουργηθούν μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ είναι:

    • Το ΤΑΜΕΙΟ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες και Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
    • Το ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.

    Οι παροχές των Χρηματοδοτικών Μέσων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ θα μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα επιχορήγησης, που υλοποιούνται σε ξεχωριστές πράξεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τηρώντας πάντα τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα μας, με στόχο τη διπλή σύγκλιση, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και κυρίως μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Απώτερος σκοπός και της συγκεκριμένης παρέμβασης, που δρομολογείται παράλληλα με την υλοποίηση του ευρύτερου Προγράμματος ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, είναι η στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και η ανάπτυξη της οικονομίας των περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, η διατήρηση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, κυρίως για νέες και νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παπαθανάσης: Ξεκινά νέο πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις με επιδότηση 50%
    Παπαθανάσης: Ξεκινά νέο πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις με επιδότηση 50%

    «Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, θα πέσουν 12 δισ. ευρώ σε επενδύσεις το 2024 στην ελληνική οικονομία, 8,5 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά προγράμματα και 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

    Αναφερόμενος στα προγράμματα που αφορούν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «σε 8 ημέρες από σήμερα θα ανοίξει ένα νέο πρόγραμμα όπου ο συμπολίτης μας που θέλει να κάνει μία μικρή επένδυση, μπορεί να πάρει το 50% από το κράτος και να στηριχθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να κάνουν μία επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για δύο μήνες», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

    Επισήμανε επίσης ότι «ξεκινούν και δύο προγράμματα για δύο περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Οιχαλία και Γορτυνία που αφορούν μικρές επιχειρήσεις και μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 70%».

    «Με την προσέλκυση των επενδύσεων, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με την επενδυτική βαθμίδα, θα δημιουργηθούν και άλλες θέσεις εργασίας.Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργούνται θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι «προβλέπουμε ότι το 2024 ο πληθωρισμός θα πέσει από το 3,6% στο 2,6% Βλέπουμε ότι υπάρχει μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Είμαστε από τις χώρες με τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη»

    Πηγή: cnn.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική επίθεση στην κυβέρνηση με Παπαθανάση και Καππάτο στα «χέρια» - Πότε θα γίνει η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος
    ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική επίθεση στην κυβέρνηση με Παπαθανάση και Καππάτο στα «χέρια» - Πότε θα γίνει η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος

    Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που χαρακτηρίζει όπως λένε και το “βαθύ κράτος” Μητσοτάκη, χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Παπαθανάση ο οποίος φέρεται να πλήρωσε μόνο 50.000 ευρώ για να κουρέψει οφειλή ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ!

    Στο θέμα αυτό δεν αποκλείεται να αναφερθεί απόψε και οΑλέξης Τσίπρας ο οποίος θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Ινστιτούτου “ΕΝΑ” που φέρει τον τίτλο “Για μία προοδευτική ατζέντα της επόμενης δεκαετίας: στόχοι-προτεραιότητες-πολιτικές”.

    Στην Κουμουνδούρου διερωτώνται εάν μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, η Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσει στα γαλάζια ψηφοδέλτια τον υπουργό ενώ θέτει συνολικότερα ζητήματα για πώς λειτουργεί το κράτος Μητσοτάκη. Εξηγούν πως από τη μία η κυβέρνηση κουρεύει τα χρέη των βουλευτών της και από την άλλη επιτρέπει να βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών ακόμη και μέσω γαλάζιων βουλευτών όπως ο κ. Καππάτος που εκπροσωπούν τράπεζες και funds.

    Σε ό,τι αφορά τον κ. Καππάτο σύμφωνα με την “Δημοκρατία” το 2021 ως εν ενεργεία βουλευτής εκπροσώπησε στο δικαστήριο fund και πέτυχε την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένης καρκινοπαθούς. Ενώ ο κ. Παπαθανάσης καταγγέλλεται πως πέτυχε κούρεμα 96% για χρέη 2 εκατομμυρίων ευρώ και πλήρωσε μόλις 50.000 ευρώ.

    O επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε δηκτικά στα social media πως “βαθύ κράτος είναι: να μην υπάρχουν κανόνες για τους ισχυρου και τους φίλους τους. Νόμος Πάτση για τους πολίτες, Νόμος Παπαθανάση για τα στελέχη και τους φίλους του Μητσοτάκη”.

    Στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε πως ο κ. Παπαθανάσης οφείλει να δώσει τον διακανονισμό για το κούρεμα της οφειλής του στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που σχολιάζουν για τον κ. Μητσοτάκη πως έχει καταντήσει τη ΝΔ Ανώνυμη Εταιρεία που χρωστάει και φεσώνει το δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ κυνηγάει ανελέητα μικρομεσαίες επαγγελματίες και μισθωτούς.

    Σημειωτέον πως στην Κουμουνδούρου προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε ημερομηνία πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ θα ξεκινήσουν κανονικά και οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος για τον εορτασμό της εθνικής επετείου βρέθηκε στο νησί της Τήλου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παπαθανάσης: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής» - Τι θα περιέχει
    Παπαθανάσης: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής» - Τι θα περιέχει

    Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής», δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ έκανε γνωστά και τα προϊόντα που θα περιέχει.

    «Οι τιμές στις λαϊκές αγορές είναι πολύ καλές και μάλιστα δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ από το χιονιά. Επομένως, ας χρησιμοποιούμε τις λαϊκές αγορές. Aν χρησιμοποιήσουμε το καλάθι για να αγοράσουμε το γάλα, το φρέσκο γάλα, μπορούμε να το βρούμε 1 ευρώ και 12 λεπτά. Και το γάλα μακράς διαρκείας 1 ευρώ και 9 λεπτά. Επομένως ας χρησιμοποιήσουμε το καλάθι. Mεσοσταθμικά μειώθηκε το κόστος του καλαθιού κατά 17,8% από τότε που ξεκίνησε 15 εβδομάδες».

    Έως τις 20 Φεβρουαρίου το Market Pass

    Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι και στα εκτός καλαθιού κάνουμε ελέγχους. «Δεν σταματάμε. Σας λέω ότι το πλαφόν είναι γενικό και οριζόντιο και όταν μιλάμε για πληθωρισμό έχει σημασία να δούμε που βρισκόμαστε και σαν Ελλάδα. Σας είπα και πάλι δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη. Έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό και θα δείτε χώρες με 40% και 45% στα τρόφιμα. Έχουμε πράγματι ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε και προχωράμε σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας και από κει και πέρα έχουμε και το ανάχωμα που έρχεται με τo Market Pass, έως τις 20 Φεβρουαρίου. Τα χρήματα θα καταβληθούν τις πρώτες ημέρες Μαρτίου. Και εδώ λέμε ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αυτή την κάρτα και στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία και παντού».

    Έρχεται το «καλάθι της Σαρακοστής»

    Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι το «καλάθι της Σαρακοστής» θα ανακοινωθεί την Τετάρτη με 4-5 προϊόντα. «Θα περιέχει τα λαδερά, ταραμοσαλάτα, χαλβά, αυτά τα οποία αγοράζουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Πέτυχε κατά τη διάρκεια των εορτών. Το κάνουμε τώρα για τη Σαρακοστή. Θα κρατήσει τις τιμές σταθερές. Σας λέω δείτε τις τιμές στο καλάθι, τρεισήμισι μήνες περίπου έχουν μείνει σταθερές. Ας αγοράζουμε από εκεί. Ας αγοράζουμε από το καλάθι που ούτως ή άλλως κρατάει σταθερές τιμές και μπορεί μία τετραμελής οικογένεια να έχει ένα όφελος 80 ευρώ τον μήνα συν 52 ευρώ που θα πάρει το 85% του πληθυσμού. Επομένως έχουμε περίπου 132 ευρώ. Αυτό είναι ένα ανάχωμα. Δεν καλύπτει όλο το κύμα ακρίβειας».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Market Pass: Θα δοθεί στους δικαιούχους χωρίς να είναι αναγκαίο να κάνουν αγορές - Οι διευκρινίσεις Παπαθανάση
    Market Pass: Θα δοθεί στους δικαιούχους χωρίς να είναι αναγκαίο να κάνουν αγορές - Οι διευκρινίσεις Παπαθανάση

    Το Market Pass (κάρτα αγορών) θα δοθεί χωρίς υποχρέωση αγορών, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

    Ο ίδιος είπε ότι «η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών» και συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να καλύψουμε το 100% των αυξήσεων στην αγορά, αλλά με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

    Σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού, είπε πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν πως το 89% των προϊόντων είχε σταθερές τιμές, στο 6% είχαμε μείωση και στο 5% αύξηση και πρόσθεσε πως από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε το καλάθι του νοικοκυριού πριν από 12 εβδομάδες, η μέση τιμή του είναι χαμηλότερη σήμερα.
    Ο κ. Παπαθανάσης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την ακρίβεια στα τρόφιμα είπε πως «δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση γιατί ενδεχομένως θα παρουσιαστούν ελλείψεις στα ράφια» και σχετικά με το Market Pass, είπε πως τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε αγορές.
    Τέλος, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να προχωράει σε στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών, όπως για παράδειγμα η κάρτα αγορών και όχι σε οριζόντια όπως η μείωση του ΦΠΑ, φέρνοντας σαν παράδειγμα ότι με το Market Pass μια 4μελής οικογένεια θα έχει όφελος 52 ευρώ, ενώ αν είχαμε μείωση του ΦΠΑ σε ποσοστό 7%, το όφελος για την οικογένεια θα ήταν 32 ευρώ.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πύργος: Ν. Παπαθανάσης - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία και ανάπτυξη του νομού με όπλο το νέο αναπτυξιακό νόμο
    Πύργος: Ν. Παπαθανάσης - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία και ανάπτυξη του νομού με όπλο το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηλείας είχε την δυνατότητα να ακούσει χθες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης αφού επισκέφτηκε πολλές επιχειρήσεις σε δήμους κυρίως της νότιας Ηλείας αλλά και του Πύργου συνοδευόμενος και από τον γ.γ Ψηφιακής Ανασυγκρότησης Λεωνίδα Χριστόπουλο, το μεσημέρι από την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα και να στηρίξει κυρίως την επιχειρηματικότητα της περιφέρειας.
    Στόχος είναι η πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μιλώντας παράλληλα για τα οφέλη του νέου αναπτυξιακού νόμου στην Δυτική Ελλάδα.

    Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέβη σε μία σύντομη αναφορά σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από το 2019 έως και σήμερα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό σημειώνοντας ότι περίπου 30% των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο τραπεζικό σύστημα.

    Γι’ αυτό το λόγο πρόσθεσε, γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως σημείωσε πρέπει να απορροφηθούν 70 δις. ευρώ πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) συν 30-35 δις ευρώ που θα μοχλεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα.

    Τα χρήματα αυτά όπως εξήγησε ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρέπει να πέσουν στην ιδιωτική οικονομία τα επόμενα έξι με επτά χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησής τους και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με δανεισμό, που θα έχει την εγγύηση του Δημοσίου στο 80%.

    « Η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα θα λάβει πόρους από έργα που δεν θα εντάσσονταν αν δεν κάναμε αυτήν την αλλαγή» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας για το νέο αναπτυξιακό νόμο, εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση γίνεται στοχευμένα με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι οριζόντια.

    Αναφερόμενος στο έργο των Επιμελητηρίων τα χαρακτήρισε πυλώνες ανάπτυξης προσθέτοντας ότι: «… το επιμελητήριο Ηλείας που είχαμε πολύ στενή συνεργασία διεκδίκησε και κατά την φάση της πανδημίας και στη συνέχεια με αιτήματα για την στήριξη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θέλησε να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα, να δημιουργήσει μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και κυρίως να στηρίξει την περιφέρεια. Με όλους τους πόρους που έρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και με την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας έτσι ώστε οι νέες και νέοι να μείνουν στην περιοχή, να εργάζονται στην περιοχή που γεννήθηκαν και γιατί όχι να επιστρέψουν και συμπολίτες μας που έφυγαν λόγω της δεκαετούς κρίσης. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια, διότι πιστεύουμε ότι ο θεσμός των επιμελητηρίων είναι πυλώνας ανάπτυξης κάτι το οποίο το θεωρεί η κυβέρνηση και η πολιτεία αρωγό στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Άλλωστε με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζεται η ανάπτυξη για το 2022 στο 5,6 μας δίνει την δυνατότητα και το δημοσιονομικό χώρο να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς δε γνωρίζουμε πότε αυτός ο πόλεμος και οι καταστροφικές συνέπειες θα τελειώσουν».

    Από την πλευρά του ο γ.γ Ψηφιακής Ανασυγκρότησης Λεωνίδας Χριστόπουλος σημείωσε πως: «Ήρθαμε εδώ με το μεικτό κλιμάκιο κυβέρνησης και κόμματος στους Δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας Κρεστένων προκειμένου να συζητήσουμε για τα θέματα τα οποία αφορούν τους δύο δήμους του νομού Ηλείας. Συζητήσαμε και με τους δύο δημάρχους, επισκεφθήκαμε και το κέντρο υγείας της Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Κυρίως επικεντρωθήκαμε σε ζητήματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, προκειμένου οι δύο δήμοι να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης και τις έξυπνες πόλεις που αθροιστικά και για τους δύο δήμους είναι κοντά στα 600.000 € ώστε να λύσουμε κάθε πρόβλημα που υπάρχει και να μπορούν κι αυτοί οι Δήμοι να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα αυτά. Συζητήσαμε και για το πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών των δύο δήμων όπου και από κει θα πάρουν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για να αναβαθμίσουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών των δήμων και βεβαίως είπαμε και για άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα την βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας Κρεστένων που είναι μία ιστορική βιβλιοθήκη και πως μπορούμε να βοηθήσουμε για την ψηφιοποίηση του αρχείου που έχει εκεί και το οποίο είναι ιστορικό και έχει μία μεγάλη πολιτιστική αξία».

    Ακολούθως ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, δοθείσης της ευκαιρίας παρέθεσε ένα προς ένα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός στον κ. Παπαθανάση.
    «Εμείς ως επιμελητήριο συντασσόμαστε με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η διαΝΕΟσις με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Μέχρι τώρα είχαμε διάφορες δηλώσεις για πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια. Εμείς σαν επιμελητήριο είδαμε θετικά την πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή, την στηρίζουμε και έχουμε λάβει ενεργό μέρος στην διατύπωση των απόψεων της περιοχής έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για τους μελετητές της διαΝΕΟσις και δε σας κρύβω ότι τα αρχικά διλήμματα του επιχειρηματία της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου χρησιμοποιήσαμε και την προσωπική μας δυνατότητα έτσι ώστε να δεχθεί η διαΝΕΟσις να κάνει αυτό το σημαντικό έργο. Άρα νομίζω ότι θα έχουμε ένα εργαλείο το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα στην Ηλεία.

    papathanasis pirg 5

    Είναι ένα εργαλείο δημιουργίας πολύ σοβαρών άυλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της Ηλείας και εννοώ την παντελή απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, δεν έχουμε καθόλου στην Ηλεία υποδοχή επιχειρηματικότητας, δεν έχουμε επιχειρηματικό πάρκο – βιομηχανικό πάρκο και πιστεύω μέσα και από αυτή την πρωτοβουλία θα καθορίσουμε αυτές τις δυνατότητες Έτσι ώστε ο τόπος να πάει επιτέλους συντεταγμένα μπροστά και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το έργο και η υλοποίηση του θα δώσουν ένα άλλο πνεύμα στην Ηλεία. Βέβαια με κάποιο (φθόνο) βλέπουμε όσα γίνονται στην Εύβοια όπου εκεί πραγματικά λειτουργεί ένα συντεταγμένο σχέδιο.
Τώρα σε ότι αφορά τα δικά μας θέματα, το μεγάλο θέμα για μας είναι το θέμα των πυρόπληκτων δανείων και της αδυναμίας πρόσβασης των ηλειακών επιχειρήσεων στον τραπεζικό τομέα και βέβαια αυτή η αδυναμία πρόσβασης σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή στο ταμείο ανάπτυξης για πολλές επιχειρήσεις δικές μας.

    Άλλα θέματα τα οποία έχουμε για την Ηλεία είναι το θέμα των εργατών γης, γιατί ξέρετε ότι το μεγάλο κομμάτι της γεωργικής παραγωγής στηρίζεται σε αλλοδαπούς εργάτες γης. Εδώ υπάρχει μία σοβαρή δυσκολία οι εκτιμήσεις είναι ότι έχουμε περίπου 10.000 αλλοδαπούς εργάτες γης. Παρόλο που έχουμε παρέμβει εδώ και πολλά χρόνια για την δημιουργία ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει μία νομότυποι μορφή, δεν είχαμε καταφέρει κάτι, όμως τώρα τον τελευταίο καιρό πραγματικά, γίνεται μία συστηματική προσπάθεια και υπάρχει η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να κάνουμε προσκλήσεις τέτοιων ανθρώπων, γιατί είναι μία απασχόληση για την οποία δεν υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι.
Ένα άλλο θέμα σοβαρό για μας, αφορά τους ελαιοτριβείς, όπου μέσα από τις σημερινές συνθήκες και το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έχουν στείλει επανειλημμένα αιτήματα, μήπως υπάρξει διαδικασία στήριξης σε αυτές τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Νικολούτσος.

    Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης, από την πλευρά του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων στα οποία η υποτιθέμενη λύση της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου έχει εξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών.
    «Συμπυκνωμένα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, συνήθως στους καλεσμένος επισκέπτες μας θίγω το θέμα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων, εδώ η κυβέρνηση Καραμανλή ήρθε πολύ συνοπτικά για να επουλώσει τις πληγές που οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχαν προκαλέσει και έδωσε την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η οποία σήμερα σε απλά λόγια είναι θηλιά στο λαιμό με απλά λόγια. Όταν ένας δανειολήπτης επιχειρηματίας στον Πύργο έχει ένα δάνειο 100.000 €, τρέχει και το ρυθμίζει στην τράπεζα χωρίς πρόβλημα ενώ αυτός που το έχει με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την τράπεζα και θέλουν να του πάρουν ακόμα και το παιδί αν μου επιτραπεί η έκφραση. Αυτό είναι ένα θέμα που η παρούσα κυβέρνηση η οποία δείχνει πραγματικά στοιχεία σε πολλά πράγματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, θέλουμε να παρακαλέσουμε και σας να προσπαθήσετε να μεταφέρετε στην κυβέρνηση αυτό το πρόβλημα και τουλάχιστον για αυτούς τους δανειολήπτες που έχουν πρόθεση να πληρώσουν να δοθούν λύσεις. Αυτό είναι το ένα ζητούμενο και βεβαίως εδώ έχουν περιέλθει σε μία τραγωδία κατά κυριολεξία και οι εγγυητές, οι οποίοι κλήθησαν τότε όπως αργότερα προκύπτει παρανόμως από τις τράπεζες να παράσχουν πρόσθετες εγγυήσεις, στην εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Άρα αυτό το ζήτημα της απαλλαγής των εγγυητών των δανείων που έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου είναι προφανές ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο είτε με μία νομοθετική παρέμβαση να επιλύεται εκ των υστέρων αυτό που τότε παρανόμως οι τράπεζες έπραξαν, είτε με ένα πνεύμα συνεννόησης να βρεθεί μία λύση».

    papathanasis pirg 6

    Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος έθιξε αρχικά το σοβαρό χωροταξικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νόμος σημειώνοντας ότι: «Θα ήθελα να μιλήσω αφενός για το χωροταξικό που αντιμετωπίζει ο νομός που δε νομίζω να έχει αναδειχθεί, υπάρχει μία μεγάλη δυσκολία λόγω των θεσμοθετημένων ζωνών οικιστικού ελέγχου που περιορίζουν πολύ την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές του νομού. Στο νομό Ηλείας δεν υπάρχει ούτε επιχειρηματικό ούτε Βιοτεχνικό πάρκο, η βιομηχανική δραστηριότητα στην πλειονότητά του νόμου είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας και υπάρχει και το χωροταξικό του Κυπαρισσιακού που περιορίζει πολύ την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Και στο θέμα της ενέργειας γνωρίζετε το τεράστιο ενεργειακό κόστος στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις. Αν μπορεί και μέσω του αναπτυξιακού να δοθεί η δυνατότητα επένδυσης των επιχειρήσεων στα Φωτοβολταϊκά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς επίσης και στο επιμελητήριο Ηλείας γίνεται μία συντονισμένη και καλή προσπάθεια να συσταθεί κάποια ενεργειακή κοινότητα στο νομό και αν μπορεί να επιδοτηθεί η απόκτηση μεριδίων στις ενεργειακές κοινότητες από επιχειρήσεις».

    Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε σήμερα στην Ηλεία τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν την Ηλεία. Το επόμενο διάστημα παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης, τη νέα ΚΑΠ κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και νομίζω ότι η Ηλεία που έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, οφείλει να λάβει ένα μεγάλο μερίδιο από αυτό το οποίο παίρνει η χώρα. Γιατί πραγματικά η χώρα μας μέσα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, μέσα σε συνθήκες που λαμβάνει χώρα μία πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη, όπου η πανδημία αναδύει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες ακόμα η ελληνική οικονομία καταφέρει να διαγράφει μία πολύ σημαντική πορεία με ανάπτυξη πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θέλουμε λοιπόν και εδώ στην Ηλεία να έχουμε την μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα, οι επιχειρηματίες να λαμβάνουν επιδοτήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και για την περιοχή μας ψηλούς, νομίζω ότι έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους επιχειρηματίες να θέτουν θέματα που αφορούν το νομό μας. Ο νόμος μας, με τα έργα υποδομής που λαμβάνουν χώρα όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα Πύργος κι άλλα έργα τα οποία εξελίσσονται νομίζω, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, νομίζω ότι μπορεί να οδηγηθεί σε εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Άρα λοιπόν έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι μετά από την σημερινή επίσκεψη».

    Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου ακολούθως, αφού καλωσόρισε τα δύο κυβερνητικά στελέχη σημείωσε πως: «Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία τους εδώ σήμερα διότι είναι δύο από τους τομείς στους οποίους ο νομός Ηλείας χρειάζεται ενίσχυση. Καταρχάς ο κ. Παπαθανάσης ο οποίος επισκέφθηκε αναπτυξιακές δομές του νομού Ηλείας και επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν τον ρυθμό ανάπτυξης στο νομό μας, νομίζω ότι πήρε την εικόνα ότι ο νόμος μας χρειάζεται παραπάνω ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα. Το ζήτημα το οποίο του κατέθεσα και εγώ είναι να φέρει παραπάνω επενδύσεις στο νομό μας.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επιμέλεια και του ίδιου του πρωθυπουργού έχει πετύχει μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και έχει ανέλθει η χώρα μας πολύ ψηλά στις θέσεις της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα δημιουργεί πάλι ένα μικρό θαύμα! Όμως αυτό το μικρό θαύμα πρέπει να το δούμε και εδώ στο νομό Ηλείας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Ήδη ο κ. Παπαθανάσης μας έχει βοηθήσει στην εύρεση επενδύσεων για το νομό και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν κάποιες σχετικές ανακοινώσεις. Όμως χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο επενδύσεις για να δημιουργηθούν Θέσεις εργασίας. Και επίσης χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα για τις επιχειρήσεις μας όπως το κάναμε και για τα νοικοκυριά, το ενεργειακό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση σε σχέση με το κόστος της ενέργειας και επίσης την δυνατότητα να έχουμε και νέες υποδομές κυρίως όχι μόνο μεταφορών όπου η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει λύσεις όπως την δημιουργία και την ολοκλήρωση του Πάτρα Πύργος αλλά και ψηφιακές.

    Και γι’ αυτό το σκοπό ήρθε μαζί με τον κ. Παπαθανάση και ο κ. Χριστόπουλος. Γιατί στην σύγχρονη ανάπτυξη χρειαζόμαστε όλοι πρόσβαση στο internet, το τηλέφωνο και γενικότερα να υπάρχει ψηφιακή εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο επισκεφθήκαμε με τον Γενικό γραμματέα κυρίως το νότιο τμήμα του νομού Ηλείας και τους δήμους Κρέστενας, Ανδρίτσαινας Ζαχάρως και Φυγαλείας οι οποίοι πάσχουν και από τις ψηφιακές αυτές υποδομές. Η επόμενη μέρα για το νομό Ηλείας θα φέρει περισσότερες επενδύσεις και ολοκλήρωση των ψηφιακών υποδομών. Και μία ανακοίνωση η οποία μας χαροποίησε ιδιαίτερα σήμερα. Θα ολοκληρωθεί μετά από την επίσκεψη του κ. Χριστόπουλου και η ψηφιακή αποτύπωση της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, μία πολύ σημαντική βιβλιοθήκη, από τις σημαντικότερες της χώρας όπου η ψηφιακή της ολοκλήρωση είχε μείνει σε εκκρεμότητα πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας το γενικό μας γραμματέα γι’ αυτό».

    Για το χάλι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που έχει περιέλθει ο νομός μίλησε στη συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Καλάκος, ενώ απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό τόνισε ότι: «Κύριε υπουργέ από το μικρό διάστημα που συνεργαστήκαμε κατάλαβα ότι είστε ένας άνθρωπος του αποτελέσματος. Δυστυχώς όμως στην Ηλεία δεν έχουμε αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά λόγια και όλα αυτά έχουν μείνει εκεί.

    Ειπώθηκε το πρόβλημα με τα δάνεια, το θέμα του υγειονομικού χάρτη που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια και λύσεις δε βρίσκονται παρά μόνο υποσχέσεις. Η Ηλεία θέλει ένα πρόγραμμα για την Ηλεία. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν και να φτιάξουν ένα πρόγραμμα για την Ηλεία, την ανάπτυξη και το επίπεδο μόρφωσης. Όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι το επιμελητήριο που θα αναλάβει αυτή την ευθύνη αλλά εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τους άλλους νομούς στο χαλί που έχουμε περιέλθει. Γιατί πρόκειται για χάλι. Ένα χάλι των τελευταίων 30 ετών. Άρα, η Ηλεία χρειάζεται ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του νομού που θα αφορά όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν για να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Τα μέσα υπάρχουν αλλά θέλουμε την βοήθεια μίας κυβέρνησης κι αυτήν δεν την είχαμε μέχρι στιγμής».

    Λάβρος εμφανίστηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο οποίος παρέθεσε ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός στον αναπληρωτή υπουργό, διερωτώμενος για ποια ανάπτυξη μιλάμε; «Είμαι από μία περιοχή που δεν έχει ούτε πανεπιστήμιο, ούτε τρένο, ο δρόμος γίνεται αλλά ύστερα από πολλά χρόνια, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Επίσης είναι ένας από τους τελευταίους νομούς της χώρας. Μιλάμε συνεχώς για ανάπτυξη και αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν υστερούμε στα βασικά. Άρχικά δεν έχουμε νοσοκομείο. Είναι υποστελεχωμένο. Ζητάμε τόσο καιρό να στελεχωθεί αλλά
μέχρι και ο τελευταίος παθολόγος προχθές κατέρρευσε. Έπειτα υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον Κυπαρισσιακό που από τον Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία αχρηστεύεται όλη η περιοχή.

    Ποιος θα επενδύσει σε τέτοιες παρθένες παραλίες; Που έρχονται από όλο τον κόσμο και όλη την Ευρώπη και αγοράζουν κτήματα. Πως θα έρθουν να επενδύσουν; Ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή μας είναι η κατάργηση των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και εδώ έρχεται ένα εύλογο ερώτημα. Πως είναι δυνατόν σε έναν από τους μεγαλύτερους κάμπους να μην υπάρχει Γεωπονία. Και να υπάρχει Γεωπονία στον σταθμό Λαρίσης;
Πως είναι δυνατόν σε μία περιοχή που έχει τόσο μεγάλα ιστορικά μνημεία, αρχαία Ολυμπία, Επικούριου Απόλλωνα, κάστρο Χλεμούτσι, αρχαία Ήλιδα να μην υπάρχει κάτι σχετικό με την αρχαιολογία. Την Μουσειολογία την πήραν. Προσπαθούμε να ξεκινήσει ο σιδηρόδρομος. Το μετρικό σύστημα. Πως θα συνδεθεί; Θα σταματάει στην Αχαγιά; Και από κει και πέρα τα εμπορεύματα πως θα περάσουν για να πάνε σε όλη την Ευρώπη; Θα πρέπει να τα μεταφορτώσουν πάλι σε φορτηγά και να τα πάμε στον Ψαθόπυργο; Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μία τέτοια περιοχή;

    Ήρθε η δεκαετής κρίση που μετατρέψαμε το κρατικό χρέος σε ιδιωτικό, μετά ήρθε η υγειονομική κρίση και τώρα η ενεργειακή και έχει δημιουργήσει πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες. Καταρχήν οι οικιακοί πελάτες πήραν επιστροφή από την ενέργεια. Οι επαγγελματίες; Η περιοχή του Πύργου, η αγορά και η εμπορική δραστηριότητα εκτείνεται από τα Τρόπαια την περιοχή της Γορτυνίας μέχρι και εδώ.
Μιλάμε για μία ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι από τα τρόπαια και κάτω έρχονται όλοι στον Πύργο. Ο πύργος είναι εκτός. Τα ελαιοτριβεία που δεν είναι στα χωριά τα πυρόπληκτά όπως κηρύχθηκε η αρχαία Ολυμπία είναι εκτός. Πως θα βοηθηθούν αυτοί;
Έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα η αγορά μας.

    Τα προγράμματα εργασίας θα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Είναι περισσότερα τα προγράμματα για τις πιο αναπτυγμένες περιοχές και λιγότερα προγράμματα για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. Όταν θέλουμε μία ανάπτυξη νομίζω ότι αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Πρέπει να βοηθάμε τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές για να ορθοποδήσουν και να φτάσουν σε ένα καλό σημείο. Πρέπει να γίνει διασύνδεση της ενέργειας με την αγορά εργασίας. Ο νόμος μας από αυτό πάσχει. Να στελεχωθεί το νοσοκομείο. Πως θα έρθουν οι τουρίστες; Ο τουρισμός θέλει και ασφάλεια. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ελαιοτριβείς το καλοκαίρι του 2021 εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χορηγηθεί ενίσχυση για τις φωτιές του 21 και για τον Covid. Έκτοτε δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για την εξέλιξη. Εντωμεταξύ προέκυψαν και οι φυσικές καταστροφές του 22».

    Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Φώτης Νικολόπουλος ανέφερε πως: «Το πρώτο ζήτημα που θα αναφερθώ έχει να κάνει με τον ακατάσχετο λογαριασμό, είναι ένα πάγιο αίτημα που ζητάμε οι επαγγελματίες από το 2010 και μετά. Από τα μνημόνια και μετά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Οι κυβερνήσεις όλες πήραν κάποια μέτρα για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά κανένα μέτρο για την ελληνική επιχείρηση. Ειδικότερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις τα χρήματα αυτά τα 1200 € που ζητάμε εμείς να είναι ακατάσχετα, καταλαβαίνετε ότι είναι ζωτικής σημασίας γιατί με αυτά τα χρήματα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν το ενοίκιο τους, το σουπερμάρκετ της οικογένειας ή τα φροντιστήρια των παιδιών.

    Επιπλέον, οι οποίες δόσεις γίνονται και ρυθμίσεις θα θέλαμε να είναι χωρίς πανωτόκια παρά μόνο το κεφάλαιο. Είναι και ένα κίνητρο για τον Έλληνα επιχειρηματία προκειμένου να μπορέσει να κάνει μία αποπληρωμή σε κάποιο βάρος το οποίο εν μέρει δεν ήταν αυτός υπεύθυνος. Τέλος θα ήθελα να μιλήσω για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός μας με τις σχολές. Δυστυχώς, τόσο η Αμαλιάδα όσο και ο Πύργος δεν έχουν πανεπιστημιακή σχολή. Αυτό έχει πολλαπλό αντίκτυπο, με πρώτο το οικονομικό σε όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας, επαγγελματίες, στέγαση και ο δεύτερος έχει να κάνει με την προβολή του νομού. Είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει πανεπιστημιακή σχολή οπότε είναι και ένα μειονέκτημα προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή. Είναι ένας νομός που έχει πάρα πολλά πράγματα να προβάλλει αλλά δυστυχώς όλα τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός».

    papathanasis pirg 4

    papathanasis pirg 1

    papathanasis pirg 2

  • Νικολακόπουλος: Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την Ηλεία
    Νικολακόπουλος: Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την Ηλεία

    Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος με αφορμή την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση - “Η Ηλεία μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα ανάπτυξης…”.

    Τα ανωτέρω επεσήμανε ο βουλευτής του νομού μας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη στην Ηλεία του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, τον οποίο και συνόδευσε στην περιοδεία του.

    Ειδικότερα, ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε:

    “Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει περάσει μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας και την παρεπόμενη υγειονομική κρίση και εξακολουθούμε να διανύουμε μία επίσης δύσκολη περίοδο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία, παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και έχει επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις. Αυτό οφείλεται σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε είναι το ρεκόρ επενδύσεων που καταγράφεται και μιλάμε για ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών! Και ας μην ξεχνάμε ότι και οι εξαγωγές έχουν ξεπεράσει τα 72 δις!

    Εκεί όμως που θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Η Ηλεία, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει σαν νομός, πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ κλπ. Αξιοποίηση κονδυλίων και απορρόφηση αυτών των κονδυλίων είναι το ζητούμενο και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσουν και οι επιχειρήσεις της Ηλείας οι οποίες, σε συνδυασμό και με τα μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι το μεγάλο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν σημαντικά επίπεδα ανάπτυξης”.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch